1.8 C
Скопје
28/01/2023 02:22
МАКТЕЛ

   

Прва био – супа без синтетски адитиви, иновација на македонката Моника Стојанова

     

Био – супа, индустриски произведена дехидрирана зеленчукова супа, без синтетски адитиви, збогатена со екстракти од медицински печурки, собрани од македонските планини, е најновиот иновативен производ на македонката Моника Стојанова, доктор на науки во областа на прехранбена индустрија, односно технолошка микробиологија. Супите поседуваат антиоксидативни, антимикробни и имуномодулаторни својства, поради што спаѓаат во т.н. функционална храна, чии екстракти се произведени од македонски печурки и во македонски услови. Стојанова истражувањето го правела како докторант под раководство на универзитетски професори од Универзитетот во Белград. – Создадовме нешто светско, но сепак, наше Македонско, вака почна разговорот со младата иноваторка, која за МИА сподели како дошла до идеја за добивање целосно безбеден и квалитетен производ во индустриски услови. Со консумирање една порција дневно од био-супата се внесува нутритивно полновреден оброк, со биоактивни компоненти со антиоксидативно и антимикробно дејство.

  

Големата употреба на синтетички адитиви во храната инспирација за истражувањето – Идејата за истражувањето, направено под раководство на професорите, д-р Миомир Никшиќ и д-р Милена Пантиќ од Катедрата за технолошка микробиологија на Земјоделскиот факултет при Универзитетот во Белград, според Стојанова, дошла од потребата за безбедноста на храната и користењето синтетски адитиви за подобрување на бојата и аромата на производот, конзерванси и слично. – Согледувајќи ги главните „критични точки” во прехранбената индустрија во ланецот индустрија – квалитетна храна – потрошувачи, и инспирирани од помислата да се произведе целосно безбеден и квалитетен производ во индустриски услови, спонтано и низ долги разговори со моите професори, дојдовме до идеја да создадеме еден целосно нов производ. Да се соочиме со предизвиците во научното истражување, кои почнуваат меѓу лабораториските ѕидови и сето тоа да се обидеме да го имплементираме во практиката зачекорувајќи низ лавиринтот на индустриските погони. Накусо, така за првпат во Македонија и во светот настана нашиот нов производ био-супа, индустриски произведена дехидрирана зеленчукова супа, без примена на синтетски адитиви, а збогатена со екстракти од неколку видови диви печурки собрани од македонските планини, истакна Стојанова.

 

Прв производ со екстракт од македонски печурки – Истражувањето почнало со селекција и избор на три видови диви печурки, собрани од неколку локации во државата: Suillus granulatus, јадлива печука со народно име волчјо лепче и медицинските Coriolus versicolor, познати како мисиркина опашка и Fuscoporia torulosa. – Најнапред беа извршени детални хемиски анализи на свежите, а потоа и на сушените печурки. Потоа, во лабораториски услови произведовме екстракти од овие печурки. Со оглед на тоа што до сега не постоеја никакви истражувања за биолошкиот потенцијал на македонските печурки, на почетокот немавме никакви очекувања ниту предвидувања во оваа насока. Затоа, спроведовме детални хемиски и биолошки анализи на добиените екстракти, кои меѓу другото опфатија утврдување на содржината на феноли, флавоноиди, глукани, протеини, in vitro утврдување на антиоксидативниот, антимикробниот и антиканцерогениот потенцијал. Бевме навистина пријатно изненадени кога почнавме да ги добиваме резултатите, кои беа фасцинантни. Реткост е сите овие компоненти да се најдат во толку големи концентрации собрани во еден производ, појаснува Стојанова, нагласувајќи дека тие можат да се искористат како додаток во било кој производ. Овој производ, како што подвлече, е прв од ваков вид во светски рамки. – Позната е употребата на екстракти од печурки како реиши, кордицепс, маитаке и други во кафе, чај, козметички производи. И во Македонија имаме производи во чиј состав ги има тие екстракти од печурки. Но, тоа се увозни печурки/екстракти, па и производи, од странско поднебје, истакна Стојанова, која пред само четири години иновираше македонски традиционален колбас без хемиски адитиви.

  

Индустриските супи содржат појачувач на арома (МНГ или Е621), кој предизвикува несакани појави кај конзументите – Супите во современото општество, претставуваат еден од најдобрите инстант производи, кои се многу популарни. Го задоволуваат критериумот за брза подготовка во денешното динамично време, но за разлика од брзата храна, според нашата соговорничка, супите претставуваат многу хранлив оброк, кој ги задоволува дневните нутритивни потреби (во зависност од состојките) и може да ги употребуваат сите видови потрошувачки групи. – Но, кај индустриски произведените супи, покрај сите овие позитивни карактеристики, негативен аспект е тоа што, покрај останатите синтетски адитиви, содржат појачувач на аромата – мононатриум глутаминат (МНГ или познат како Е621). Бројни студии покажуваат дека МНГ е поврзан со несакани појави меѓу потрошувачите, како главоболки, тегоби, забрзана срцева активност, па сѐ до посериозни здравствени нарушувања, појаснува Стојанова. За аплицирање на добиените екстракти во супите, прецизира дека најпрво тие поминале низ процесот лиофилизација (заради нивната полутечна форма, со процесот на лиофилизација се претворени во форма на прав, за посоодветно аплицирање во дехидрирани производи), со што дошло до уште поголемо концентрирање на сите биоактивни компоненти, а со тоа и до уште поголема биолошка активност. Од друга страна, пак, ја исклучиле употребата на сите адитиви, посебно на МНГ. Производството на био – супите било направено во македонска прехранбена индустрија.

    

– На овој начин, се доби целосно нов производ: дехидрирана зеленчукова супа збогатена со екстракт од медицински печурки, без МНГ (вкусот го заменивме со додавање на сушен вргањ). Со детални хемиски и биолошки анализи беше утврдено дека овој производ, покрај исклучителниот нутритивен состав, поседува јака антиоксидативна активност и јака антимикробна активност (супата беше тестирана на 12 видови патогени микроорганизми, од кои позначајни се Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Salmonella Enteritidis, Staphylococcus aureus, Candida albicans и др.). Конвенционалните зеленчукови супи не поседуваат ниту едно од овие својства кои ги добивме во новокреираната Био-супа. Тоа значи дека со консумирање една порција дневно од Био-супата имаме нутритивно полновреден оброк, а внесуваме и биоактивни компоненти со антиоксидативно дејство, кои го прочистуваат организмот од слободните радикали и антимикробно дејство, односно дејствуваат против патогените микроорганизми и го подобруваат имунолошкиот систем. Поради овие својства, Био – супите спаѓаат во т.н. функционална храна (храна која покрај нутритивната вредност има поволно дејство врз организмот и превентивно може да делува против бројни заболувања), детално опиша нашата соговорничка.

Био-супите со поголем потенцијал на пазарот од конвенционалните – Она што ги прави поразлични био-супите, излезени од лабораторијата со која раководела Стојанова, е првпат аплициран екстракт од S. granulatus, C. versicolor и F. torulosa. – А она што е уште поважно за првпат беа употребени македонски печурки и со гордост можеме да се пофалиме дека македонските печурки имаат многу подобар состав споредено со популарните реиши, маитаке, шиитаке. И за првпат е произведена супа која содржи екстракти од печурки, што не е исто со супа од свежи/сушени печурки, појаснува Стојанова. За потврдување на резултатот од целото истражување направена била сензорна анализа, каде искусни дегустатори, но и аматери ги оценувале органолептичките својства на Био-супите.

– Заради додадените екстракти, супите имаат малку поразличен изглед од оние конвенционалните на кои сме навикнати како потрошувачи, односно имаат кафеава боја. Но, тој нов изглед, заедно со карактеристичниот вкус, доби прилично високи оцени, односно повеќе од 80 отсто, што означува исклучително висока оцена. Тоа беше само уште една потврда за вредноста и посебноста на Био-супите, заклучува младиот, но професионален истражувач. Според неа, со оглед на фактот што не се потребни посебни услови за индустриско производство на ваков вид производ, Био-супите би можеле да имаат поголем потенцијал на пазарот споредено со конвенционалните супи.

Био – супите во потесен круг за светската награда Food Tech Innovation Award 2022 – Био – супите, како што информира Стојанова, биле номинирани за светската награда Food Tech Innovation Award 2022, во категоријата здрава храна, каде во исклучително јака конкуренција и индустрии од целиот свет, производот успеал да дојде до потесниот круг пред финалето. Резултатите од ова истражувањето, се објавени во неколку научно-истражувачки трудови во еминентни научни списанија на SCI листата, преку издавачките куќи Springer и Wiley. – Со сето ова Македонија и Србија дадоа придонес кон светските трендови и технолошки постапки, каде со правилна употреба на екстрактите од печурки може да се постигнат посакуваните својства, делумно или целосно да се елиминира употребата на синтетските адитиви, а истовремено да се добијат т.н. функционални својства кои имаат поволно влијание врз здравјето на потрошувачите. Следејќи го овој пример, може да се даде сосема поинаква насока на индустриското производство на храната, каде истовремено ќе се задоволат потребите и на индустријата и на потрошувачите за производство на квалитетна и безбедна храна, заклучува Стојанова. Био – супите не се достапни на пазарот, но се очекува во најскоро време потрошувачите да ја збогатат својата трпеза со овој нов, здрав и функционален македонски производ.

 

Најново

Ковачевски за „360 степени“: На државата и треба здружување на прогресивните сили за пристапување во ЕУ

Sase Ivanovski

Пендиков пријавил во бугарското МВР дека добивал смртни закани, софиското обвинителство ќе го испитува случајот

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ДОДЕКА ВО УКРАИНА ГИНАТ ЦИВИЛИ ОД РУСКИТЕ РАКЕТИ И БОМБИ, ОВАЦИИ ЗА РУСКИОТ АМБАСАДОР БЕЗДНИКИН НА ПРОСЛАВАТА ЗА СВЕТИ САВА ВО МНТ

Sase Ivanovski

САД очекуваат брзо решение за стопираните разговори за влез на Шведска и Финска во НАТО

Sase Ivanovski

УЖАС: СЗО објави публикација со листа на лекови кои треба да се подготват во случај на нуклеарен напад

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Николоски: Бугарија „продава“ демократија, а не спроведува 16 пресуди за Македонците од Судот за човекови права, добив поддршка во Совет на Европа да се воспостави механизам со кој ќе мора да ги спроведе

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) СКАНДАЛ НА ПРОСЛАВАТА НА СВЕТИ САВА ВО МНТ: АМНЕСТИРАНИОТ ТЕРОРИСТ ДУРЛОВСКИ КОЈ ГО ОРГАНИЗИРАШЕ УПАДОТ НА 27-МИ АПРИЛ ЈА ПЕЕШЕ ХИМНАТА ПРЕД ТЕПАНИТЕ ПРАТЕНИЦИ ОД СДСМ КОИ СЕГА СЕ МИНИСТРИ ВО ВЛАДАТА?!?!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Ковачевски на свечената академија посветена на Св. Сава: Почитта кон различностите нѐ прави да бидеме обединети во заедничката идеја за мир и единство

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПЕНДАРОВСКИ: ПРЕФРЛАЊЕТО СО АВИОН ОД ОХРИД ВО СОФИЈА НА ПЕНДИКОВ Е ДИПЛОМАТСКИ ГАФ, ДРСКО МЕШАЊЕ ВО ВНАТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Ковачевски – Вучевиќ: Ќе продолжи продлабочувањето на односите меѓу Северна Македонија и Србија

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Ковачевски за „360 степени“:  Парламентарното мнозинство е стабилно и има можност да се зголеми

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ДАЛИ Е НА ПОВИДОК НОВ РАСКОЛ ВО СДСМ: ПЕНДАРОВСКИ ВО ИНТЕРВЈУ ЗА ТЕЛМА ИСПРАТИ КРИТИКИ ЗА СПАСОВСКИ И ОСМАНИ?!

Sase Ivanovski

ФОТО ЛЕГЕНДАРЕ: САМО НА СВЕТИ САВА МУ УСПЕА ДА ГИ ОБЕДИНИ СДСМ И ВМРО ДПМНЕ

Sase Ivanovski

СПАСОВСКИ: Вечерва со задоволство одговорив на поканата да присуствувам на Свечената академија по повод одбележување на Денот на Свети Сава

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ТЕШКО НАС ШТОМ НОВИНАРИ НА ТЕЛМА ПОЧНАА ДА БАРААТ ДА ЈА БОМБАРДИРАМЕ БУГАРИЈА СО БУГАРСКИ ХАУБИЦИ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) На „Ванчо Михајлов“ и „Цар Борис III“ им снемува време – или нови имиња или клуч на врата

Sase Ivanovski

Македонското и бугарското МВР на заеднички состанок за безбедно чествување на раѓањето на Гоце Делчев

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ЕВЕ ЗОШТО АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕНКОВИ АБРАМС СЕ НОЌНА МОРА ЗА РУСИТЕ: НАМЕСТО ДИЗЕЛ МОТОР ИМААТ АВИОНСКИ МОТОР, ОКЛОПОТ Е НАПРАВЕН ОД ОСИРОМАШЕН УРАНИУМ?!

Sase Ivanovski

Маричиќ за затегнатите односи помеѓу Софија и Скопје: Не е пријатно!

Sase Ivanovski

Колку чини одлагањето на решавање на проблемите?

Sase Ivanovski

Запленети половина тон тутун за наргиле и над 2 илјади парчиња електронски цигари

Tamara Ivanovska

СО КОЛА ГО ИЗГАЗИЛА БИВШИОТ ДЕЧКО Обид за убиство во Тетово

Sase Ivanovski

Расчистена разбојничка кражба во Скопје, сторителот го признал делото

Tamara Ivanovska

ИСТРАЖУВАЛ КОНОП ЗА МАГИСТЕРСКА, ДРЖАВАТА ГО ОСУДИЛА Научникот Матовски е во седумгодишен правен лавиринт!

Sase Ivanovski

КОВАЧЕВСКИ НА ТЕЛЕФОН СО ПРЕМИЕРОТ НА БУГАРИЈА Разговарале околу мирното чествување на Гоце Делчев на 4 февруари

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ: После бегството на Абдиовски од затворот Шутка да бевме нормална држава Сокол ќе поднесеше оставка или “на клоци“ ќе беше избркан од функцијата

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ: Рубља патриотите на Апасиев во град Скопје ги гласаа бизнисите на ДУИ-СДС и Арсовска

Sase Ivanovski

Алијанса за Албанците на седница на претседателството одлучува за преговори со Владата

Sase Ivanovski

Костадиновски, Капитал Ассет Менаџмент: Нé чека економски тешка, но година со добри берзански можности

Sase Ivanovski

Тупанчески оствари средба со амбасадорот Килијан Вал, шеф на Мисијата на ОБСЕ во Скопје

Tamara Ivanovska

ИНТЕРЕСНА ДИЛЕМА: ДАЛИ БЕЛГРАД СТОИ ЗАД ЕКСАЛАЦИЈАТА НА ОДНОСИТЕ МЕЃУ МАКЕДОНИЈА И БУГАРИЈА, И ЗОШТО?!

Sase Ivanovski

ШЕЌЕРИНСКА: Одлични студенти, одлична дебата во ЕУ ИНФО ЦЕНТАР!

Sase Ivanovski

Приведен крадец од Куманово, оперирал во Кисела Вода

Sase Ivanovski

Вицепремиерот Битиќи на средба со јапонскиот амбасадор Казуја – Имаме голем потенцијал за унапредување на економската соработка

Tamara Ivanovska

Откажана претставата финансирана од Врабевски, кој имал желба да го израдува и насмее народот во Северна Македонија со гостување на бугарски театар

Sase Ivanovski

Ковачевски: Северна Македонија успешно се развива во Едно општество за сите

Sase Ivanovski

Стоилковски: На се што испотпопишаа Владата денес имаме ситуација на студена војна меѓу Македонија и Бугарија, а премиерот и претседателот си играат аналитичари

Tamara Ivanovska

Кривична пријава за злоупотреба на службената положба и овластување

Tamara Ivanovska

Премиерот Ковачевски упати порака по повод Меѓународниот ден на сеќавањето на жртвите од холокаустот

Tamara Ivanovska

Стоилковски: Цело СДС на сликање со бегалецот од затвор, ОСТАВКИ!

Tamara Ivanovska

МОН: Околу 2700 студенти ќе добијат покачување на стипендиите, наместо досегашните 3000 денари, овие студенти во иднина ќе земаат стипендии во висина од 6050 денари

Sase Ivanovski

МОН: Денес започнува исплатата на студентските стипендии и субвенционираниот оброк

Sase Ivanovski

Приведено лице, барано со централна потерница, осудено на 12 години затворска казна

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) СОВЕТНИКОТ НА ПЕНДАРОВСКИ, МАРКОВИЌ: АГРЕСИВНИОТ НАЦИОНАЛИЗАМ ОД БУГАРИЈА ГИ ОБЕДИНУВА ВЛАСТА И ОПОЗИЦИЈАТА ВО ЗЕМЈАВА ЗАТОА ШТО СЕ ЧУВСТВУВАМЕ НАПАДНАТИ

Sase Ivanovski

Расчистени пет тешки кражби во Битола, пронајдените украдени предмети вратени на сопствениците

Sase Ivanovski

ПЕНДАРОВСКИ ИМ ЧЕСТИТА СВЕТИ САВА НА СРБИТЕ ВО ЗЕМЈАВА: Благодарност до сите припадници на српската заедница во Република Северна Македонија за нивниот придонес во сите сфери на општественото живеење

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) СПАСЕНОВСКИ: ПЕНДАРОВСКИ, КОВАЧЕВСКИ, АХМЕТИ И МИЦКОВСКИ ДА ИСПРАТАТ ПОРАКА НА ОБЕДИНЕТОСТ ОКОЛУ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, ЗАЕДНО ДА ГО ОДНЕСАТ ВЕНЕЦОТ НА ГРОБОТ НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Sase Ivanovski

Утре ќе заврши Третата зимска школа на МСМЈЛК при УКИМ со учесници од четири континенти, посветена беше на творештвото на поетот Ацо Шопов

Sase Ivanovski

НЕВРАБОТЕНИ ОСТАНАА САМО НЕРАБОТЛИВИТЕ И НЕЗАИНТЕРЕСИРАНИТЕ Што им остана на домашните бизниси на пазарот на трудот?

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) ПРОГРАМСКИ ДИРЕКТОРИ ВО МКЦ: ИМА САМО ЕДНА ПАРТИЈА МЕЃУ НАС А ТОА Е МКЦ, СИТЕ ФАКТУРИ ПРЕД ДА СЕ ИСПЛАТАТ СЕ ОДОБРЕНИ ОД ГРАД СКОПЈЕ, ВО ТЕК Е РЕВИЗИЈА НА НАШЕТО РАБОТЕЊЕ И АПЕЛИРАМЕ ТАА ДА СЕ СПРОВЕДЕ ОБЈЕКТИВНО

Sase Ivanovski

Вонредна европска турнеја на Бајден на годишнината од почетокот на руската инвазија врз Украина?

Tamara Ivanovska

Ракетен напад во Украина, над 10 жртви

Tamara Ivanovska

Украина ќе бара борбени авиони откако ќе обезбеди тенкови

Tamara Ivanovska

Синдикатот бара вонреден инспекциски надзор за доцнењето на платите на вработените во Општина Тетово

Tamara Ivanovska

НАЈВАЖНО Е ЃУКАНОВИЌ ПОВЕЌЕ ДА НЕ БИДЕ ПРЕТСЕДАТЕЛ Абазовиќ ја коментираше изјавата на Ескобар за Црна Гора

Tamara Ivanovska

Директорот на Бирото за јавна безбедност Сашо Тасевски на презентација на целите на работната група ,,Анализа на работни задачи”  

Sase Ivanovski

Градот Скопје и годинава со финансиска поддршка на дневните центри за стари лица и центарот за давање помош во домашни услови на Црвениот крст на град Скопје

Sase Ivanovski

Чавушоглу: Бесмислено е да се одржи состанок со Шведска и Финска за нивните кандидатури за НАТО

Tamara Ivanovska

Поради големиот прилив на житарки, ЕК размислува за враќање на царините на украинскиот извоз во ЕУ

Tamara Ivanovska

КАКО НЕ ИМ Е СРАМ НА ВМРО ДПМНЕ ВАКВО СООПШТЕНИЕ ДА ПУШТАТ ДО МЕДИУМИТЕ, САМО ХАМАС И ХЕЗБОЛАХ ОДОБРУВААТ НАСИЛИЕ ВО ПОЛИТИКАТА

Sase Ivanovski

(ВИДЕO) Ексклузивна обиколка во новата специјализирана болница „Д-р Органџиски“ во Штип

Tamara Ivanovska

Игра на нерви за училишните директори меѓу вмровските општини и централната власт

Tamara Ivanovska

Четири момчиња силувале студентка, па ја исфрлиле на улица и ја усмртил автомобил – Злосторство кое ја шокираше Америка

Tamara Ivanovska

Ангелов: Тепаниот Пендиков чека бугарски пасош, моето враќање во Македонија зависи од бугарските институции

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) Бомба на Крмов: ВМРО-ДПМНЕ ќе прифати уставни измени

Tamara Ivanovska

РУСКИТЕ ПОДМОРНИЦИ УШТЕ СЕ СТРАВ И ТРЕПЕТ ЗА НАТО

Tamara Ivanovska

МЕДВЕДЕВ СЕ ЗАКАНУВА: АКО БИДЕМЕ ПОРАЗЕНИ ВО УКРАИНА, ЌЕ МОРА ДА УПОТРЕБИМЕ НУКЛЕАРКИ

Tamara Ivanovska

ОСНОВАЧОТ НА ПЕЈ ПАЛ ЈА СРУШИЛ ЦЕНАТА НА КРИПТО ВАЛУТИТЕ СО ПРОДАЖБА ОДЕДНАШ НА 2 МИЛИЈАРДИ ЕВРА КРИПТО

Tamara Ivanovska

ЛАВРОВ ЈА СПОРЕДИ РУСИЈА СО ЕВРЕИТЕ ВО ХОЛОКАУСТОТ, ДОБИ КРИТИКИ ОД ИЗРАЕЛ

Tamara Ivanovska

СПАСОВСКИ: Како министер за внатрешни работи нема да дозволам понижување на македонскиот народ!

Tamara Ivanovska

Спасовски: На денешен ден Глигоров беше избран за претседател, нека му е вечна слава

Tamara Ivanovska

Амбасада на САД: Коментарите на Џамбаски беа неодговорни и опасни, безусловно ги осудуваме сите закани со насилство

Tamara Ivanovska

Спасовски: Инцидентот во Охрид е дел од хибридна војна, тепачите и тепаниот се од иста групација!

Tamara Ivanovska

Доставени три барања за финансиска поддршка за воведување на нови авиолинии

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: СДС во обид да се објасни се избрука – Што е следно Ковачевски да каже дека го изградил Скопје и сите други градови во Македонија?

Tamara Ivanovska

Приведени пет лица кои сексуално злоупотребувале малолетничка и изготвувале порнографски материјал

Tamara Ivanovska

Претрес во Виница, приведен дилер на дрога

Tamara Ivanovska

Честитка по повод Св. Сава националниот празник на српската заедница

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Честитка по повод празникот Свети Сава од претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски

Tamara Ivanovska

Произведени 18.449 MWh електрична енергија, домаќинствата и дополнителните снабдувања се целосно задоволени со електрична енергија од капацитетите на ЕСМ

Tamara Ivanovska

Leave a Comment