13.8 C
Скопје
13/04/2024 02:16
МАКТЕЛ

  

     

 

РИСТО НИКОВСКИ: УЛОГАТА НА ЛАЗАР КОЛИШЕВСКИ (По повод 110 години од раѓањето)

      

Силен е впечатокот дека македонската историја се’ уште нема расчистени, дефинитивни и прецизни оценки за неговата улога во современа Македонија. Ако е така, за тоа нема оправдување. Поминаа веќе 23 години од неговата смрт, и многу повеќе откако не беше политички активен.

Историјата на македонскиот народ, и неговата судбина, исклучително биле тешки, исполнети со маки и страдања. Малку народи во светот имале такво минато. Задржувајќи се  на последните неколку векови, со право може да се оцени дека Македонците биле жртва на интересите на големите сили, а неговите соседи биле алатки за реализација. Тоа воопшто не ги негира и нивните сопствени апетити, и историски синдроми, во однос на Македонија и Македонците.Како последица на тие и такви прилики, на различни, измешани и преклопени туѓи интереси, традиционално се создавале длабоки поделби во македонското национално ткиво. Преку девизата – подели и владеј, тоа била и една од главните цели на туѓите влијанија. Така било и пред 100, 200 и повеќе години, така е и денес. Странските фактори ги игнорирале Македонците, обидувајќи се да ги разнебитат, што било причина да се наметне и „македонското прашање“.

   

Во македонската историја речиси и да нема личности коишто, на еден или друг начин, не се контроверзни. Причините за тоа се бројни, почнувајќи од условите во коишто тие живееле и работеле. Во туѓи држави и под окупации, без никакви национални права, постојано биле изложени на безбројни опасности и огромни притисоци, закани и уцени да се одродат и работаат за душманите.Токму затоа, секоја личност треба да ја цениме и вреднуваме во времето и во условите во коишто делувала. Се’ друго е погрешно, та дури и чиста злоупотреба. Паралелно, нашите великани мораме да ги браниме и од нападите и присвојувањата на соседите.

 

Овие постулати се многу јасни, ама не ги разбираат и бројни сегашни македонски политичари, коишто се на врвот во државата ама, во никој случај, не се и – врвни! На пример, претседателот, С. Пендаровски, јавно тврди дека Гоце Делчев се декларирал за – Бугарин! А, како требало да се пишува – дека е Македонец? Човекот бил мудар, за разлика од некои, и знаел како да се бори за својата Македонија, без непотребно да се жртвува.И по Втората светска војна, во времето на Лазар Колишевски, не било воопшто лесно да се реализира македонската национална кауза. За подобро да се разберат настаните од овој период, коишто следуваа по прогласувањето на современата македонска држава, на 2 август 1944 година, мора да се нагласи дека неа ја создадоа – комунистите. Таа цел беше постигната заедно со сите македонски патриоти, чорбаџии, занаетчии, аргати, работници, граѓани, селани… Ама, водечката улога ја имаа – комунистите.

   

     

Своја заслуга во тоа имаа и српските комунисти. Тие се сложија со делумна ревизија на Букурешкиот договор, од 1913 година, откажувајќи се од својот „плен“, наречен „Вардарска Бановина“. Не е за верување дека која било друга српска власт пред нив, ниту по нив, ќе прифатеше такво решение.И најповршна анализа на времето на Лазар Колишевски, мора да води сметка дека е тоа период по долга окупација, време кога се поставуваа темелите на современата македонска држава. И, сето тоа се случуваше во рамките на една федерација, се спроведуваше во услови на нова идеологија, контролирана ем од надвор, ем од федерацијата. Затоа, условите биле исклучително тешки и обременети со огромни предизвици. Токму таквите прилики придонеле и Колишевски да биде третиран како контроверзна личност.

Силен е впечатокот дека македонската историја се’ уште нема расчистени, дефинитивни и прецизни оценки за неговата  улога во современа Македонија. Ако е така, за тоа нема оправдување. Поминаа веќе 23 години од неговата смрт, и многу повеќе откако не беше политички активен.Неспорно е дека Колишевски беше најдолго главна личност во државата. Во неговиот период, и по него, македонската држава го доживеа својот процут, се етаблира како современ политички субјект, а македонскиот народ го доби своето место на меѓународната сцена. Постигнати се историски резултати – кодифициран е јазикот, отворени се првите училишта на македонски јазик, до ниво на универзитет, формирани се сите институции, карактеристични за една современа држава… Многу е направено иако имало и грешки, коишто се неизбежни и во животот, камоли во политиката. Во конкретниов случај, тие се во голем дел  резултат на условите во коишто се делувало.

Црна дамка од тој период останува прогонот на поборниците за решавање на “Македонското прашање“, поточно, за обединување на Македонија. Тоа беа главно тие што ги споделуваа идеалите на ВМРО, што беше причина за ново раслојување на македонското општество. Најверојатно, од таму, и од тогаш, потекнува сегашната длабока поделеност меѓу Македонците. Гледано од денешен аспект, причината не била суштинска бидејќи обединувањето на Македонија било заеднички сон. Тогашните услови, меѓутоа, диктирале различно однесување.

Факт е дека во времето на Колишевски беа политички елиминирани врвни македонски историски личности и патриоти, какви што се Ченто, Брашнаров, Шатев и плејада други, коишто мораме високо да ги почитуваме и славиме. Но, мора да се води сметка дека војната ја добија комунистите, а Југославија ја следеше линијата на СССР, додека Европа остана длабоко идеолошки поделена. Настрадаа тие што беа главно за итно преземање на чекори за обединување на Македонија, што беше спротивно на Уставот на СФРЈ, и не беше поддржано во федерацијата. Сепак, главна пречка беа меѓународните услови, во рамките на кои беше невозможна обединувачка мисија за Македонија. Токму затоа, не може да се каже дека сите овие за нас трагични настани, биле резултат на кој било поединец, или зависеле од него. Никој не можел да ги спречи.

Без никакви намери нешто да се оправдува, или да се покажува разбирање за одредени политички чекори, со оглед дека зборуваме за времето на Колишевски, мора да се нагласи дека идеите, намерите и заложбите за обединување на Македонија, коишто беа нагласени при крајот на Втората светска војна (на Солун, наместо на Срем), и особено по неа, беа апсолутно нереални. Напротив, можеа да бидат погубни и за новосоздадената македонска држава. Еве зошто.Познато е дека на АСНОМ, во Прохор Пчински, на 2 август 1944, кога беше прокламирана современата македонска држава, беа присутни и двајца мајори, претставници на САД и Велика Британија. Тоа беше одредено признавање на новата држава, како федерална единка, од страна на овие две држави.

Денес, меѓутоа, имаме докази дека, по четири месеци, во декември 1944, тогашниот американски државен секретар, Стетиниус (Edward Stettinius Jr.), во телеграма испратена до сите нивни надлежни институции, нотирал – “Дрдорењата околу македонска „нација“, македонска „татковина“, или „македонска национална свест“, оваа американска Влада ги смета за неоснована демагогија која не претставува етничка или политичка реалност, и во нивното сегашно оживување гледа возможна маска за агресивни намери против Грција“!

Од оваа американска директива, јасно се гледа  дека ја прифатиле новата држава, ама не и македонскиот народ, што е за нас – клучно. И, што е најстрашно, и денес, САД не ја доведуваат во прашање државата ама, по секоја цена, сакаат да ги бугаризираат Македонците. Нивните политики, секогаш биле долгорочни.Горниот документ потврдува дека и новата македонска држава ја прифатиле – од немајкаде! Немале друг избор, и САМО како дел од федерацијата на Јужните Словени. Се чини дека тоа го проголтале заради неспорниот придонес на Југославија во отпорот против фашизмот, а немале никакви услови тоа да го спречат. Веројатно, и заради улогата на СССР во тогашна Југославија.

(Останува отворено прашањето – што ли ќе се случеше доколку Хитлер, со „Барбароса“, тргнеше на СССР во март 1941, место на крајот од јуни? Ќе стигнеше ли на време, пред зимата, и до Владивосток? Не е спорно дека главната причина за тоа задоцнување беше отпорот во Југославија, и бројните ангажирани фашистички дивизии).

Овој американски документ, објавен пред неколку години во Атина, без демант од американска страна, покажува дека како народ, Македонците биле неприфатливи за САД и во 1944 година. Можело ли тогаш, во такви услови, да се замисли некакво обединување на Македонија? Без Македонци? Впрочем, дека тоа воопшто не било случајно, покажува фактот дека таа и таква американска политика, кон Македонија, е целосно актуелна и денес, по речиси 80 години, и филигрански се спроведува по распадот на Југославија.

Нема Македонец којшто не сакал, не сака и нема да сака Македонија да се обедини. Меѓутоа, услови за такво нешто ниту имало по Втората светска војна, ниту некогаш ќе има. Најдобар доказ за тоа е цитираниот американски документ. Тоа, јасно потврдува дека ќе беше погубно ако се тргнеше на Солун. Напалм бомбите, коишто по некоја година паднаа врз Македонците на Грамос, многу веројатно ќе беа фрлени и на Скопје, Битола… Затоа, единствено останува нашата должност да се грижиме за тие што малку останаа од нашите бројни малцинства во Грција, Бугарија и Албанија.

Настаните по распадот на Југославија, и прогласувањето на нашата независност, потврдуваат дека Македонците, како  народ, никогаш не беа прифатени од меѓународната заедница. Доказите се безбројни – непризнавање, нелегално суспендирање на историското и уставно име и негова насилна промена, агресија од Косово, албанизација, катастрофалните договори со Бугарија и Грција, Тиранската платформа… Сите тие случувања, и многу други, директно се предизвикани, диктирани, подготвени и менаџирани од надвор. Цел на катастрофалните договори, коишто ни беа подметнати да ги потпишеме, е за секогаш да се затвори „Македонското прашање“, со бескрупулозно разнебитување на македонскиот народ и негова бугаризација.

*    *     *

Крајно време е сите, коишто се сврзани со идеологијата на ВМРО, или се блиски до сегашната ВМРО-ДПМНЕ, да сфатат дека комунистите не беа уништувачи на македонизмот туку, во најголемиот дел, борци за оваа наша Македонија. Без нивниот придонес, веројатно денес ќе немаше ниту Македонци, камоли нивна држава. Втората светска војна беше последната шанса за нас, како народ.Од друга страна, социјалдемократите, и другите левичари, мораат да се соочат со вистината дека основните и суштински идеали на ВМРО беа токму за независна и слободна Македонија. Сите други манифестации беа инфилтрации на туѓи интереси. Впрочем, чуму Внатрешна МАКЕДОНСКА Револуционерна Организација, и сите други слични, ако се работи за бугарски интереси?

Овој совет, можеби, не изгледа неостварлив ама за нас, полни со љубомора и пизма – тоа е тешко остварливо. Не е лесно, левицата да престане повеќе да ја мрази десницата, отколку што ја сака Македонија, и обратно – на десницата да не и’ пречи повеќе левицата, отколку што е посветена на  македонизмот. Без такво надминување на  самите себе, немаме никаква иднина, а веќе сме доведени во тесен  ќорсокак.

*     *     *

Оваа анализа е од дипломатска гледна точка. Од тој аспект, горните согледувања и заклучоци се апсолутно реални и објективни. Историјата, пак, ќе го кажи своето.Лесно е да се осуди кој било. Многу потешко е да се анализира целината на факти и аргументи и врз основа на тоа да се дојде до издржан став. Без никакви суети. Затоа, крајно време е да ги почитуваме сите нашите заслужни предци, вклучувајќи го и Колишевски, да ги вреднуваме според нивните заслуги и да не отфрламе никого, освен кога има недискутабилни причини за тоа.

Крајно време е ние, со нашиот докажан комплекс за самоуништување, прво да престанеме да се делиме меѓу себе за се’ нешто, и да се сплотиме околу нашите фундаментални и стратегиски интереси. И денес, делбите се пренагласени, длабоки, изгледаат непремостливи и претставуваат главна причина зошто сме доведени до ова дереџе, а македонизмот е ставен речиси пред разнебитување. Длабоката поделеност меѓу Македонците е постојана клучна пречка за побрз развој на земјата. Затоа немаме, и не можеме да формулираме, јасна и прецизна национална стратегија, без која се доведува во прашање и нашиот опстанок како народ.

Второ, на ист начин, мораме да прекинеме да ги делиме и нашите историски великани и заслужни дејци и, свесно или не, да ги фрламе во прегратките на душманите.Никогаш немало безгрешни. Такво нешто особено било невозможно во приликите и условите во коишто делувале нашите историски личности. Ние мораме да ги браниме нив од нападите и присвојувањата од нашите непријатели и на објективен начин да го цениме нивниот придонес и за нашата слобода, и за нашата држава.

И, никогаш да не забораваме дека, за разлика од нас, два дела од нашата Македонија, и голем дел од Македонците, никогаш не ја добија слободата и правата коишто универзално им припаѓаат. Игнорирањето на нивната судбина е грешка на сите политичари во Македонија, и по Втората светска војна, и се’ до денес. Времињата никогаш не беа лесни, ама многу повеќе внимание мораше да се посвети на Македонците во соседните земји. Југославија имаше моќ да се ангажира на тој план.Тоа важи и за периодот на самостојна Македонија и,  нагласено, за овие последни години, меѓу 2016 и 2023, кога предавниците на македонизмот, официјално се откажаа од Македонците во соседните земји.

Во прашање е тежок срам за сите коишто биле на власт и МОРАЛЕ повеќе да се ангажираат во одбрана на правата на Македонците, каде и да се тие. Тоа е траен аманет од сите коишто ги дале своите животи за оваа наша Македонија. Никакви услови не се оправдување за таква неодговорност.

Ристо Никовски Февруари, 2024, Плусинфо.мк

    

Најново

(ВИДЕО) МАКСО: МЕНЕ МЕ ВИКНАА ВО СУД, А ЈАКИМОВСКИ Е НА ЦРНА ЛИСТА?!

Sase Ivanovski

Пендаровски од Карпош: Точно за еден месец од денеска започнува мојот втор мандат

Sase Ivanovski

Пендаровски: Мојата животна визија е Македонија да биде земја без внатрешни поделби, земја на соживот

Sase Ivanovski

Николовски од Оризари кочанско: Производителите на ориз добиваат вода до своите ниви, успешно старува годишената сезона за наводнување со заесни нови 200 хекатари под ориз

Sase Ivanovski

137 санкционирани возачи во Скопје, 43 за брзо возење

Sase Ivanovski

Пендаровски: Прифаќам дебата со сите седум кандидати било каде и под било какви услови, нека дојде и Мицкоски

Sase Ivanovski

Клиника за детски болести: Се зголеми вакцинацијата со вакцини кои содржат пертусис, се подигна имунитетот кај децата

Sase Ivanovski

Фатени се четворица арамии, краделе од возила во скопски Аеродром

Sase Ivanovski

ЗНМ и ССНМ: ОЈО да ја отфрли неоснованата кривична пријава на МВР кон новинарот Салиу

Sase Ivanovski

Ѓорчев: Има голем пад на рејтингот на власта – Пендаровски ќе има 100.000 гласови помалку за разлика од 2019 година

Sase Ivanovski

Бочварски: Инвестираме 1 милион евра за развој на патната инфраструктура во Кочани

Sase Ivanovski

И Силјановска не е против уставни измени, ќе се договарала со ЕУ само „Околу тоа кога ќе стапат во сила“!

Sase Ivanovski

Маричиќ: Нашите граѓани сега се повеќе поврзани со ЕУ и со регионот, паѓаат трошоците за телекомуникациските услуги

Sase Ivanovski

Алармантен број на деца-питачи на улиците и семафорите

Sase Ivanovski

Мемоарите на Алексеј Навални пристигнуваат во октомври – ги пишувал 3 години во еден од најтешките затвори во светот

Sase Ivanovski

Меџити: По изборите ќе разговараме за можни коалиции, сега сме фокусирани на програмата

Sase Ivanovski

МНР: Избегнувајте патувања во Израел, Иран, Либан и палестински територии

Sase Ivanovski

Макрон со Рама во Париз: Франција е решена да направи повеќе за Западен Балкан

Sase Ivanovski

Гутереш за нападите врз новинарот Фуркан Салиу: „Ова веќе не се толерира!“

Sase Ivanovski

Норвешка е подготвена да ја признае палестинската држава

Sase Ivanovski

(ФОТО+ВИДЕО) Половина час ја држев мечката за уши и потоа ја оттурнав – му раскажа на Ангелов нападнатиот 61-годишник

Sase Ivanovski

Истражување на Евротинк: Граѓаните најголема доверба имаат во Армијата, религиските институции и полицијата, најмала во Обвинителството и судството

Sase Ivanovski

Не изгоре Универзална. Секоја штета на новата челична конструкција, ќе биде заменета за нова, вели компанијата изведувач

Sase Ivanovski

СДСМ БРОЈ 1, ВМРО БРОЈ 2, ГРОМ БРОЈ 3… ДИК го утврди редоследот на кандидатските листи за изборите

Sase Ivanovski

Пендаровски во Гевгелија: Јас сум првиот претседател кој постави жена за аѓутант во Армијата, прва во историјата на нашата држава

Sase Ivanovski

(ДОКУМЕНТИ) Инфомакс: Што бара на иста маса Панче Тошковски со американски дилер на дрога?

Sase Ivanovski

Нападнато обезбедување во гинекологија Чаир

Sase Ivanovski

Граѓани донираат по 200, 500 и 1000 денари за изборната кампања на Ванковска

Sase Ivanovski

МВР со детали за пукање во Тетово: Од автомобил во движење било пукано во куќа

Sase Ivanovski

Тешка кражба во рудникот Суводол: приведени четири лица од Битола

Sase Ivanovski

Герасимовски: Започна реконструирањето на тротоарот на улицата „Народен фронт“

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) БОМБА НА ИНФОМАКС: КУМОТ НА МАКСИМ ДИМИТРИЕВСКИ ПРОДАЛ ПАРЦЕЛА НА ЛИДЛ ВО КУМАНОВО ПО БАСЛОСЛОВНА СУМА ОТКАКО ПРЕТХОДНО ЈА КУПИЛ ЗА ЏАБЕ?!

Sase Ivanovski

Кои се потенцијалните први дами и прв господин на Македонија?

Sase Ivanovski

СЛАВЕСКИ: Олеснување наместо шок?! Тоа е можно само со одвојување од реалноста и јавање на бранот на популизмот и откако коњот ве исфрлил од седлото

Sase Ivanovski

Јакимовски: Градежниот сектор да се подготви за обновата на Украина

Sase Ivanovski

Бојмацалиев од Крива Паланка: Реконструирани сите полициски објекти на територија на СВР Куманово, во ОВР Крива Паланка вложени над девет милиони денари

Sase Ivanovski

Николовски од Кочани: Од утре стартува повикот за мерката 3 од новата ИПАРД 3 програма, ставајќи на располагање 14 милиони евра за инвестиции 

Sase Ivanovski

Новата Opel Corsa прогласена за „Најпосакуван градски автомобил“ во Македонија за 2024 година!

Sase Ivanovski

Општините од Југозападниот и Пелагонискиот регион чекор поблиску кон интегриран систем за управување со отпад

Sase Ivanovski

Вулин: ЕУ покажа дека не се грижи за Србија

Sase Ivanovski

Левица, десница, централно

Sase Ivanovski

271 санкции за брзо возење

Sase Ivanovski

Димитриевски во ТОП тема на Телма: За Македонија е да биде своја на своето. Македонците да си останат Македонци и да влезат во големото европско семејство

Sase Ivanovski

Министерот Тошковски во посета на Отсекот за управни работи и Оддлеението за внатрешни работи во Кочани

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Тоа што го добивте од Србите е лажен томос и срам за Црквата – интервју со десната рака на вселенскиот патријарх

Sase Ivanovski

Пендаровски од Валандово: Во официјален извештај на ЕП Мицкоски е именуван како човек кој шири лажни вести

Sase Ivanovski

Мицкоски до Пендаровски: По поразот на изборите, ниту ГПС нема да те пронајде

Sase Ivanovski

Пендаровски: Немам причина да го бојкотирам вториот круг зошто ќе ги добијам изборите

Sase Ivanovski

Ковачевски на средба со бизнис организацијата Македонија 2025: СДСМ има јасен и конкретен план за раст на економијата, за конкурентни компании за подобар животен стандард на граѓаните

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ЈАНКО БАЧЕВ ПАК ЌЕ БОЈКОТИРА, ОВОЈ ПАТ ПРЕТСЕДАТЕЛСКИТЕ ИЗБОРИ ЗА ДА НЕ СМЕ ДОБИЛЕ МАРИОНЕТА ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛ?!

Sase Ivanovski

Граѓани од населбата Даме Груев со години живеат во зграда без технички прием чекајќи имотен лист

Sase Ivanovski

Костадиновска-Стојчевска: По истрагата Универзална сала ќе се изгради и ќе биде вратена на скопјани

Sase Ivanovski

Ковачевски: Уставните измени може да ги гласаме денес, утре, задутре, во 12 напладне, во 12 навечер, 3 попладне, 3 сабајле…,како ќе кажат – така

Sase Ivanovski

Брнабиќ: Опозицијата има рок до утре до 12 часот да достави предлози, ќе ги прифатам сите

Sase Ivanovski

Пронајдени два тунела за бегство од затворот „Идризово“

Sase Ivanovski

Брижит Макрон тужи за клевета по тврдењата дека во 30-та година го сменила полот

Sase Ivanovski

Маж од Пехчево во 61 наврат извршил трансакции со туѓи платежни картички

Sase Ivanovski

Николовски во посета на успешна жена земјоделка добитничка на грант од мерката бизнис план, мерка преку која само минатата година се поддржани 115 жени земјоделки

Sase Ivanovski

Кочанец со југо удрил во маса на која седеле цело семејство, па се степале

Sase Ivanovski

Салиу: МВР ми поднесе кривична пријава за попречување на службено лице, ќе претресуваат дома кај мене и во редакцијата на Портал X поради што порталот нема да работи одредено време

Sase Ivanovski

Академија за судии: Антикорупциската комисија донесе политичка одлука по приговорот на Силјановска

Sase Ivanovski

Имаме најмал раст во регионот и најголем буџетски дефицит: Обесхрабрувачки извештај од Светска банка

Sase Ivanovski

Кривична против полицаец од Крушево за напад на колеги: ќе биде отстранет од работа

Sase Ivanovski

НА 76 ГОДИНИ ОД КАНЦЕР ПОЧИНА НАЈСЛАВНИОТ УБИЕЦ, ГЛУМЕЦ И СПОРТИСТ ВО САД, О.Џ. СИМПСОН, ЧИЕ СУДЕЊЕ Е НАЈЛЕГЕНДАРНО ВО ИСТОРИЈАТА НА САД

Sase Ivanovski

СЕДУМ МИТОВИ ВО СРПСКАТА ИСТОРИЈА

Sase Ivanovski

Муцунски: Фридом хаус ја квалификува Македонија како цикличен хибрид, криминалот и корупцијата се главен проблем

Sase Ivanovski

Мицкоски: Упатив порака до албанската опозиција за коалиција, но досега не сум добил одговор

Sase Ivanovski

МВР: Претресите во Идризово поминаа без никакви проблеми

Sase Ivanovski

Манолева: Северна Македонија едногласно прифатена како 12-та членка на Иницијативата за мали земји на СЗО/Европа, пристапувањето кон ЕУ е главен двигател на земјата

Sase Ivanovski

Македонија назадува во владеење на правото и борбата со корупцијата, порача „Фридом хаус“

Sase Ivanovski

Пешева: Над 5.000 бездомни кучиња на улиците на Скопје, само половина од нив стерилизирани

Sase Ivanovski

Повторно фалсификати од школата на Асаф, класична монтажа – единствен кој злоупотребува болни е СДС, профитираа од болните од рак и модуларните болници од кои една изгоре и живот изгубија 14 луѓе

Sase Ivanovski

СДСМ: Нов скандал, ДПМНЕ злоупотребува болни луѓе на партиски списоци

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПЕНДАРОВСКИ: Ѝ благодарам на Бети за поддршката сиве овие години

Sase Ivanovski

ПЕНДАРОВСКИ ДОБРО ПОМИНУВА НА ТЕРЕН, ОДЛИЧНО Е ПРИМЕН ОД ГРАЃАНИТЕ

Sase Ivanovski

СДСМ: Глас за ДПМНЕ и Силјановска е глас за враќање назад и оддалечување од ЕУ

Sase Ivanovski

(Видео) Русија изврши масовен ракетен напад на Украина: „Ова е нашиот одговор до Киев за нивните напади на наши енергетски капацитети“

Sase Ivanovski

Груби тврди дека во СДСМ се повлекле од идејата поради загрижувачки резултати на анкетите, кои покажале дека големо мнозинство на Македонци се доживувале како граѓани од втор ред

Sase Ivanovski

Николоски: Пендаровски бега од одговори за криминалот, корупцијата и аферите на тие што го поддржуваат, нешто што е нотирано и во меѓународни извештаи

Sase Ivanovski

Во Пакистан автобус со муслимански верници падна во провалија, 17 загинати и 16 повредени

Sase Ivanovski
Вчитувам....