27.4 C
Скопје
18/07/2024 04:42
МАКТЕЛ

  

     

 

РСМ: ТИРЗ ќе дава 500.000 евра за канцелариска опрема и по 20.000 евра за кирија на стадион

      

ТИРЗ ги менува административните простории. Од Партизанска се сели на градски стадион. РСЕ го има договорот со кој ТИРЗ изнајмува простории од државното АД за 20 илјади евра месечно иако сега е во простории за кои не плаќа кирија. Со 500 илјади евра ќе опремува четири административни згради.

   

Додека Технолошко индустриската развојна зона Скопје (ТИРЗ) на својата интернет страница нуди „симболична цена за закуп на земјиште и директна државна помош“ за инвеститорите, таа одлучи да плаќа за кирија иако се наоѓа во административни простории кои Владата и ги даде на трајно користење.Радио Слободна Европа го има договорот склучен меѓу ТИРЗ и Акционерското друштво за изградба и стопанисување со станбен и деловен простор од значење на Републиката со кој се изнајмува простор за следните пет години.

 

Од канцелариите на Партизански одреди бр.2 во Центарот на Скопје со договорот е предвидено вработените во скопската подружница да се преселат под Источната трибина на Градскиот стадион „Тодор Проески“.Договорот е склучен на 23 јануари 2024 година, ќе се изнајмува простор од 2066 м2 во следните пет години со месечна кирија од 1 257 000 денари или повеќе од 20 илјади евра. Тоа значи дека за цел период ТИРЗ на државното акционерско друштво ќе исплати милион и двесте илјади евра закупнина.

Договор за закуп на деловен простор за Дирекција на ТИРЗ
Договор за закуп на деловен простор за Дирекција на ТИРЗ

   

     

„Потребата за простор произлегува од значително зголемениот обем на активности на Дирекцијата за ТИРЗ, имајќи предвид дека само обемот на договори за нови инвестиции надмина над 1 милијарда евра во последните 3 години“, се вели во изјавата од Деспотовски за РСЕ.

Инаку, Технолошките индустриски развојни зони (ТИРЗ) се формирани за да се создадат услови за инвестирања на домашни или странски, физички или правни лица. Мисијата како што пишуваат за себе на Дирекцијата за ТИРЗ е Северна Македонија да прерасне во меѓународен бизнис центар во Југоисточна Европа.За тоа тие нудат инфраструктура во зоните со евтина и квалитетна услуга, а целта како што пишуваат е да се постигне рамномерен регионален развој во државата.

Вработени против преселбата под трибини

Дваесет и шестмина вработени во Дирекцијата на Партизански одреди бр.2 се потпишале дека се против и испратиле писмо до директорот Деспотовски и Управниот одбор на чие чело е претседателот Џелил Ахмед.

Салата каде се одржуваат владините седници

ВИДЕТЕ И ОВА:

Функционерите си ги намалија коефициентите, но не и платите

Тие се загрижени, но и незадоволни како што пишуваат во писмото дека новите простории не ги исполнуваат нормативите за безбедност при работа и дека намената на просторот е за спорт а не за администрација.

„Истиот простор во основните проекти за изведба е предвиден за сали за борачки вештини, фитнес сала, соблекувална за посетители и кафуле. Во закупената површина влегува и билетарата која е во функција на работата на стадионот, двата скалишни простори кои се заеднички за сите и се за евакуација на трибините, и заедничките технички простории. Се поставува прашањето, зошто овие заеднички простории влегуваат во закупената површина?“ пишуваат дел од вработените.

Тие навеле десеттина причини зошто овој простор не ги задоволува условите од Законот за безбедност и здравје при работа, и бараат да останат да работат во старите простории.

Во нив Дирекцијата работи од 2008 година кога е направена комплетна реконструкција и адаптација, велат вработените кои се потпишале на писмото. Уште еднаш потенцираат дека просторот во кој сега работат е на трајно користење без надомест.

Писмо за загриженост на дел од вработени во Дирекција на ТИРЗ
Писмо за загриженост на дел од вработени во Дирекција на ТИРЗ

Деспотовски вели дека нема зошто да се сомнева дека законската регулатива за изградба и намена на просторот е целосно испочитувана, бидејќи го изнајмуваат од претпријатие чија што примарна дејност е токму изградба и управување со простор.

„На крајот на денот, истиот простор што сега го ангажираме во 2017 година го користеше УЕФА за организација и следење на натпреварот на суперкупот помеѓу Манчестер Јунајтед и Реал Мадрид. Не верувам дека реномирана меѓународна организација како УЕФА би влегла во простор, макар и на две недели, што не задоволува високи стандарди за безбедност и квалитет“, вели Деспотовски.

Преписки меѓу двете државни претпријатија

Веднаш по добивањето на писмото од вработените на 16 април, директорот Јован Деспотовски испраќа писмо до скопскиот раководител во Акционерското друштво за стопанисување со станбен простор Марјан Жакула.

Во него потсетува дека при примопредавањето кое било на 19 март биле констатирани забелешки, но одговор на нив не добиле. Како забелешки ги наведува речиси сите точки по кои негодувале вработените.

Го прашува неговиот колега дали вградените материјали и опрема ги задоволуваат критериумите за канцелариско работење, дали системот за ладење и греење е испитан и дали е предвидено внесување на доволно количество чист воздух. Наведува дека спуштените плафони се прокиснати, виси прокисната термоизолација, дека хидрантска мрежа не е во функција и прашува дали има доволно изолација на подот и дали ќе се постави контролно броило за струја.

„Согласно погоре наведеното, пред употреба на просторот Дирекцијата на ТИРЗ ќе изврши преглед и испитување врз основа на што би се потврдило дека просторот ги задоволува условите за сигурна работна средина и за кого би можел работодавецот да издаде Изјава за безбедност“, напишал Деспотовски.

После неколку преписки меѓу двајцата директори, Деспотовски на 6 јуни добива уверување дека дел од работите за кои има забелешки се во ред, а додека за дел ќе бидат ставени во функција по преземањето на просторот, како што се хидрантската мрежа и контролното броило. Со одговорот му е испратен и извод од имотен лист за источната трибина каде за овој простор се вели дека е со намена деловен простор (ДП).

Преписка за недостатоци во зграда под закуп од ТИРЗ Скопје со АД за стопанисување со станбен и деловен простор
Преписка за недостатоци во зграда под закуп од ТИРЗ Скопје со АД за стопанисување со станбен и деловен простор

За уредување на канцеларии ТИРЗ ќе потроши околу 500 илјади евра

Работна столица за раководител, столици за посетители кај раководител, работни маси, бироа, конференциски маси, клуб маса, фиокари, плакари, комоди, табуретки, зеленило. За опремување на четири објекти со кои располага ТИРЗ на различни локации, ќе бидат потрошени околу 29 милиони денари или нешто помалку од пола милион евра.

Административните згради на индустриските зони во Скопје, Штип, Прилеп и Тетово ќе се подноват со нов канцелариски мебел од фирмата СПС Инженеринг од Скопје. Таа го добила тендерот и на средината од мај потпишала договор со директорот на ТИРЗ, Јован Деспотовски.

Ако се отвори интернет порталот на фирмата која го добила тендерот може да се види дека е компанија специјализирана во полето на обезбедување на безбедни и сигурни решенија за континуирано и непрекинато напојување со електрична енергија.

Ако се погледнат и останатите тендери кои ги земала од државни институции најголем дел се поврзани со работењето кое го навела како спецификација.

Во договорот пак како контакт е наведено лице кое е дизајнер на ентериер во компанија која се занимава со продажаба токму на канцелариски материјал.

ВИДЕТЕ И ОВА:

Бизнисот не сака да биде солидарен со државата

Од СПС за Радио Слободна Европа велат дека ја поседуваат франшизата за Биротајм, фирма од која всушност ќе биде набавена дел од опремата . Од таму ќе бидат опремени канцелариите на ТИРЗ, бидејќи како што велат од СПС Биротајм Македонија е подржуница на СПС Инженеринг.

„Потпишан е договор и започнати се роковите за реализација. Набавката на опремата ќе биде дел од Биротајм и уште 4 странски компанија и 4 домашни компанија“, велат од СПС за РСЕ.

Според Деспотовски, станува збор за реномирана фирма од која ќе се набавува канцелариската опрема.

„Постапката за набавка е спроведена во отворен процес, што траеше 30 дена. Немаше никакви забелешки, ниту прашања од суштинска важност, што би упатиле на некакви недоречености. Избраната фирма има референтна листа за вакви набавки и проекти и партнери меѓу кои и од Делегацијата на Европската Унија и тука навистина мислам дека сме постапиле согласно највисоките стандарди на работење“, пишува директорот на ТИРЗ.

Инаку, според него, потребата за опремување на канцелариите е поради тоа што во изминатите две години изградени се три нови функционални објекти во ТИРЗ Прилеп, Струга и Штип. До сега вработените и службите користеле времени објекти – контејнери кои како што вели се сосема вон стандардите за нормално работење.

Во меѓувреме, бројот на фабрики и работници кои ги користат услугите во овие зони значително е зголемен.

„Сакам да бидам јасен – набавката на канцелариска опрема е и за овие простории на ТИРЗ, не само за просторот на ПУИГ на градски стадион“, вели Деспотовски.

Договор за набавка на канцелариска опрема со СПС Инженеринг
Договор за набавка на канцелариска опрема со СПС Инженеринг

Деспотовски јавно веќе го понуди просторот на Партизанска бр.2

„Предлагаме Бирото за развој на образованието (БРО) да се пресели во нашите сегашни простории, со цел ФИНКИ да ги користи бараките во кои сега е сместено Бирото“.

Оваа изјава ја даде Деспотовски на 2 април од настан за кој медиумите известуваа дека се одржал во новите канцеларии на ТИРЗ кои се уште официјално не се во функција. Од панел дискусијата „Иднината почнува дома“ Деспотовски им порача на студентите на ФИНКИ дека е расположен да им го реши проблемот со нивниот неизграден факултет.ТИРЗ на БРО да му отстапи простор во строг центар на Скопје, а студентите да учат во бараките каде сега е администрацијата на бирото.

„Сите млади мора да сфатат дека оваа држава може да им даде поддршка и тука да се чувствуваат дома, а не дома на некое друго место“, рече Деспотовски.

Над 5 000 студенти на ФИНКИ следат настава во различни простории на техничкиот кампус, но и надвор од него

    

Најново

(ВИДЕО) АНГЕЛОВ: Морам да го пофалам Митко Јанчев, неговите пожарникари се најдобри и најспремни и ги користам како специјална единица и ги праќам секаде каде е критично

Sase Ivanovski

ИСУСЕ ХРИСТЕ, ЧУДО Е КАКО АМЕРИКАНЦИЕ СЕ УШТЕ ЖИВИ: КАКО ИЗГЛЕДА СМЕТКА ОД БОЛНИЦА ВО САД

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) АНГЕЛОВ: Сите граѓани кои имаат викендици во планините да одат и да ја искосат тревата, не смее трева да има до нивните куќи тоа е многу опасно

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) АНГЕЛОВ: Пред 1 месец од Македонски Шуми ни пратија мејл во кој не известија дека немаат пари за гориво и да не сметаме на нив при гаснење пожари

Sase Ivanovski

Пукање во Чаир: Еден ранет, еден приведен

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) АНГЕЛОВ: ОВИЕ ДЕНОВИ СПИЈАМ САМО ПО 1 ДО 2 ЧАСА ДНЕВНО

Sase Ivanovski

ИВАН МИРЧЕВСКИ: ТИЕ ШТО ГО ГУШКАА ГТЦ ЗА ДА ГО СПАСАТ ОД РЕНОВИРАЊЕ СЕГА ТРЕБА ДА ДОБИЈАТ ПО ЕДЕН СТАП

Sase Ivanovski

ФОТО: ГТЦ се распаѓа, падна дел од плафонот

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Грчки аналитичари: „Тајното оружје“на Мицотакис не е вето ниту замрзнување на европски фондови

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Остри критики од Европскиот фронт – „не е добро тоа што Таравари ни се обраќа на македонски јазик“

Sase Ivanovski

ГЛАВНАТА КАПИЈА БИЛА ЗАКЛУЧЕНА, ПРОБАЛ ПРЕКУ ОГРАДАТА Осуденик од Идризово се здобил со тешки повреди

Sase Ivanovski

ВО АМЕРИКА СЕ ПУКА СО СРПСКИ КАЛАШНИКОВИ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ЈАКИМОВСКИ: Ангелов е одличен директор на ЦУК ама никој не го ферма затоа што е од мала партија, на тоа место треба да биде моќен функционер од ВМРО ДПМНЕ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Град Скопје ја спушти рампата за доизградба на кулата на Водно

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ДУИ со три резолуции – ВЛЕН: Чувствуваат дека немаат поддршка на терен

Sase Ivanovski

НЕОНАЦИСТ УАПСЕН ВО ФРАНЦИЈА Осомничен е дека планирал напади за претстојната Олимпијада

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ЈАКИМОВСКИ: Тој што дозволил Ер Тракторите да останат без пилоти и без технички сервис треба да оди во затвор, загрозена е безбедноста на државата!

Sase Ivanovski

САМО AKO МИ СЕ ЈАВИ НЕКОЈА ЗДРАВСТВЕНА СОСТОЈБА Бајден го откри условот за негово повлекување од претседателската трка

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ЈАКИМОВСКИ: Мора да поставиме дежурни служби кои ќе ги чуваат шумите и ќе ги гасат пожарите уште кога се мали а не вака да се рашират на 30 километри па господ не може да ги изгаси

Sase Ivanovski

Не ни требаат реформи, туку централизација во гаснењето на пожари, смета Ангелов

Sase Ivanovski

Генералниот секретаријат на владата има рок од 15 дена да ги достави до ДКСК сметките за патувањето на синот на Мицкоски

Sase Ivanovski

ЌЕ ЗБОРУВАМЕ ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА И ЗА МАКЕДОНСКИТЕ ИНТЕРЕСИ Мицкоски утре ќе учествува на самит на ЕПЗ, ќе оствари и билатерални средби

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ВО НИГЕРИЈА, ОТВОРАЧОТ НА ВРАТИ ИМА СВОЈ ОТВОРАЧ НА ВРАТА

Sase Ivanovski

Шест пратеници од новиот парламентарен состав не поднеле изјава за имотна состојба до ДКСК

Sase Ivanovski

Продавници на Армани и Диор во Италија под истрага за наводна експлоатација на вработени во нивниот ланец

Sase Ivanovski

Русија и Кина започнаа поморски воени вежби во Јужното Кинеско море

Sase Ivanovski

Месец дена никој не приметил дека во ПС-Карпош фали калашников

Sase Ivanovski

Исчезнаа шест лица од Непал, биле вработени во Пехчево и Свети Николе

Sase Ivanovski

Ќучук: Северна Македонија мора да го спроведе францускиот предлог, друг пат нема

Sase Ivanovski

Отворањето на ОИ во Париз ќе го обезбедуваат 45.000 полицајци

Sase Ivanovski

За Рама вестите за помал број туристи ги оцени како организиран напад за да му се наштети на домашниот туризам

Sase Ivanovski

До 600.000 евра грант од ИПАРД за микро и мали бизниси: Целосна листа на 110 прифатливи дејности во мерка 7

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) КОМИЧАРИТЕ НАЧЕКАА, СЕГА ИМААТ ДОБАР ПЕНАЛ СО ТРАМП И БАЈДЕН

Sase Ivanovski

„Призма“: Временска дупка на часовниците на Мицкоски

Sase Ivanovski

Славјанка Петровска: Одговорете како за помошник министер во МВР е поставено лице со активна кривична пријава?

Sase Ivanovski

СО АЛАТ РАЗМОНТИРАЛЕ МОТОРИ НА ФАРМА ЗА СВИЊИ Кумановчани направиле тешка кражба

Sase Ivanovski

Вучиќ: Во петок разговор со Шолц за сите теми и потпишување меморандум за минерални суровини

Sase Ivanovski

Орбан на одмор во Хрватска – Ги чекаме Путин и Трамп, каснат

Sase Ivanovski

ПО 1 ДЕНАР ОД АКЦИЗАТА НА ДИЗЕЛ ГОРИВАТА ЌЕ ОДИ ВО КУЛТУРАТА Тоа се 3 милијарди денари за капитални проекти, вели министерот Љутков

Sase Ivanovski

Ангелов: Пожарот на планината Серта се приближува кон селото  Калањево, но селото не е загрозено

Sase Ivanovski

Пожарот во штипскиот дел на Серта се шири кон селото Пиперово

Sase Ivanovski

Ѝ ГИ ЗЕЛ ПАРИТЕ БЕЗ ДА ИЗВРШИ ГРАДЕЖНИ РАБОТИ 54-годишна жена од Демир Капија била измамена за 100.000 денари

Sase Ivanovski

Ангелов: Немам волшебен џојстик во раце да ги управувам авионите и хеликоптерите

Sase Ivanovski

Неготинскиот кризен штаб за утре бара интензивна воздушна поддршка за гасење на пожарот!

Sase Ivanovski

Неготинци го дочекаа хеликоптерот на Серта со: Браво, браво!

Sase Ivanovski

Жител на Сирково заврши со изгореници при гаснење на пожар

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ШЕФИЦАТА НА ДКСК: Нема притисок врз нашата работа, јас не би го понела моето дете на службено патување

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ДЕНЕСКА ВО ГАСЕЊЕТО СЕ ВКЛУЧИ И ХЕЛИКОПТЕР ОД ЦРНА ГОРА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Авиони „Ер трактор“ полнат вода од Преспанско Езеро

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПРИСТИГНАА РОМАНСКИТЕ СПАРТАН И ХЕРКУЛЕС, ЌЕ ГАСАТ СО ВОДНИ БОМБИ

Sase Ivanovski

УКРАИНЕЦ СНИМАЛ МАКЕДОНКА ПРЕКУ ПРОЗОРЕЦ ВО ПУЛА Му го зела мобилниот, па морал да ги избрише сликите! Хрватската полиција му стегна кривична

Sase Ivanovski

НОВО ЖАРИШТЕ, ПОЖАРОТ ОД СЕРТА ОДИ КОН СЕЛО ПИПЕРОВО Се разгоре и кај Калањево, жител на Сирково се здобил со изгореници

Sase Ivanovski

Сијарто со порака до ЕУ: Заканите со бојкот нема да ја принудат Будимпешта да ја прекине мировната мисија

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ: СДС ја доведе државата до раб на банкрот, трагично е што после целиот криминал оваа партија има дрскост да коментира состојби без чувство на елементарна одговорност

Sase Ivanovski

ПРОФЕСОРОТ НА ФИНКИ, КУЛАКОВ: Да го укинеме Уставен Суд и да го замениме со CHAT GPT

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ДИМИТРИЕВСКИ: На тропскиве горештини разладување и миење на јавните површини во Куманово

Sase Ivanovski

Димитриеска Кочоска ги укина буџетските ковид-мерки од 620 милиони денари

Sase Ivanovski

ЛЕВИЦА: Интерпелацијата за Гаши во септември пред пратениците, молитвата во Собрание и секуларноста не одат заедно

Sase Ivanovski

Средба Јаневска-Гир: Посветено работиме да создадеме европски образовен систем за македонските ученици

Sase Ivanovski

Зајакнување на македонските компании за пренасочување кон соларна енергија

Sase Ivanovski

СДСМ: Јаневска потврди дека не планира да ги покачува платите во образованието

Sase Ivanovski

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ ги малтретира скопјани, ЈСП пред колапс тие не набавуваат автобуси

Sase Ivanovski

ПА ДОБРО ШТО Е ОВА ЉУДИ?! Во дворот на полицијата во Штип во службено „шкода јети“ пронајдена дрога?!

Sase Ivanovski

Работна средба на претседателката Сиљановска Давкова со амбасадорите на земјите од Вишеградската група

Sase Ivanovski

Средба Николоски и Клековски/Аџигогов: Квалитетна здравствен систем и заштита е приоритет на Владата

Sase Ivanovski

Армијата во координација со ЦУК и со помош од пријателски земји ја продолжува борбата со огнената стихија во неготинско

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ: Комплетна невистина е дека сопругата на Муцунски патувала за Вашингтон, Филипче продуцира лажни вести, да одговори како се стекна со луксузната хациенда и возило

Sase Ivanovski

Сите хеликоптери утрово продолжија со гаснење на пожарите на Серта и Огражден, се очекува да пристигне авион од Романија

Sase Ivanovski

Активни се 13 пожари низ Македонија

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Сајкоски: Македонски Брод со скромниот буџет и посветеноста на градоначалникот се развива секој ден

Sase Ivanovski

ЦИВИЛ: Стоп за славеничкото пукање. Твојот куршум може да убие некого!

Sase Ivanovski

Пензионер од Кавадарци пријавил настан во полиција лажно претставувајќи се како градоначалникот Јанчев!

Sase Ivanovski

Нашето најголемо оружје е тоа што сме надзорник на европскиот курс на Скопје, вели Мицотакис

Sase Ivanovski

МНР: Постои дипломатска пракса министер за надворешни работи на официјални настани од ваков вид да биде формално придружуван од брачен партнер, вистината е дека на ова патување министерот не беше придружуван од својата сопруга

Sase Ivanovski

СДСМ: Мицкоски да престане да се правда на буџетот, пари имаат за се

Sase Ivanovski

СДСМ: Мицкоски лаже, кредитот од Будимпешта е негов политички интерес, СДСМ обезбеди поповолни кредити

Sase Ivanovski

СДСМ: Тошковски нема решено ниедно убиство за шест месеци

Sase Ivanovski

Мицотакис откри дека го опоменал Мицкоски пред сите на самитот во Вашингтон дека на масата седи заради потпишаниот договор и државата се вика Република Северна Македонија

Sase Ivanovski

Мицкоски: Покрај душманското трошење на Буџетот од претходната власт, ќе обезбедиме повисоки пензии согласно ветеното

Sase Ivanovski

Мицкоски: Финансиската соработка со Унгарија подразбира рамки која може да искористи над 500 милиони евра, под камата дупло пониска од еврообврзницата на минатата влада

Sase Ivanovski
Вчитувам....