4.8 C
Скопје
08/12/2022 01:15
МАКТЕЛ

СДС остави голем број на долгови и апатична администрација во голем број на општини, но покрај се реализираме се што е ветено

Вкупниот долг заедно со образованието во Охрид изнесува 22 милиони евра и тоа е почетната точка од која што почнавме, рече Кирил Пецаков градоначалник на општина Охрид на денешниот политички саем на трибината Промени што носат иднина во Југозападниот регион и додаде дека освен исполнување на ветеното од програмата и реализација на проектите кои што ги ветил, тој посочи дека предизвик за него е и намалување на долговите кои ги наследил од претходниот градоначалник од СДСМ.

Освен сето она кое што сме го ветиле пред граѓаните во програмата, еден од предизвиците е и раздолжување на општината односно  намалувањето на долговите . прилично сум среќен и задоволен што можам да кажам дека од околу 21 милион денари долгови во образованието, долгот е нула денари. Што значи дека го исчистивме долгот во образованието. Главниот долг на општината е намален за околу 300 илјади евра, вели Пецаков.

  

Пецаков потенцираше дека во Охрид се реализирале голем број на проекти од големо значење за охриѓани, инфраструктурни проекти, нови мултифукнционални игралишта, како и изградба на пречистителна станица.

По однос на проектите кои што се поврзани со програмата а за нас се капитални и клучни, имавме ветено основно училиште, го завршивме проектот, сега следи буџетирање дали ние или со некаква апликација, изградба на пречистителна станица е завршен проект, изградба на ново водоснабдување на Охрид каде што преку 60 проценти од територијата ќе се снабдува од нов извор, изјави Пецаков.

  

Заклучно до 31 декември општина Охрид ќе има 27 проекти спремни веднаш да се реализираат, дали од наш буџет или пак преку аплицирање од некои фондови, грантови од бакни. Така што оваа година изработивме и мислам дека граѓаните тоа го препознаат, заклучи Пецаков.

„Околу долговите затекнав долг од 2 милиони денари. Затекнав апатична администрација, фрустрирана и деградирана и затворена општина“, изјави градоначалникот на Општина Вевчани, Спасе Кочоски на денешниот отчет даден на саемот на промените што носат иднина.

Тој истакна дека минатата година инвестирано е во инфраструктурни проекти, културата, здрава животна средина, исто така инвестирано е и го поддржувавме туризмот и градењето на Вевчани како туристичко место.

„Околу инфраструктурата имаме асфалтирано, поплочено во бекатон плочки или камени плочи повеќе улици низ Вевчани, изградено има 4 канализациони краци и со тоа го решаваме проблемот со канализацијата во Општина Вевчани. Инвестирано имаме во партерно уредување околу јавните општински згради како што е мултикултурниот центар во Вевчани, во тек е и хортикултурно уредување на истиот. Инвестираме во реконструкција и реновирање на детската градинка во Општина Вевчани“, рече Кочоски.

Кочоски посочи дека кога сме кај културата, 20 години Вевчанскиот карневал е финансиран од министерството за финансии, меѓутоа оваа година министерството за култура не додели ниту денар, така да Општина Вевчани сама со буџет од општината го реализираше Вевчанскиот карневал. Жарко Ристески, градоначалник на Македонски Брод рече дека е работено на сите полиња како урбанизација, развој на местото како туристичка дестинација и слично.

„Она што беше клучно тоа е отворање на работни места и затоа веднаш ја ставивме во употреба индустриската зона Барбарос, бидејќи најголем проблем беа вработувањата. Тоа е единствениот начин да се задржат младите преку работни места. Но, не сопревме тука, работевме на урбанизацијата, почнавме да урбанизираме две парцели во индустриската зона една ја планираме за инвестиција, изградба на фабрика, а другата за фотоволтаици за да ја ублажиме енергетската криза. Ние како општина имаме капацитет за развој како туристичка дестинација. Поради тоа потпишавме и Меморандум со Агенцијата за туризам и успеавме да реализираме една манифестација Адреналински фестивал каде имавме на илјада учесници“, посочи Ристески.

Градоначалнико  на општина Брвеница, Јовица Илиевски  истакна дека општината ја затекнал во многу долгови и тотална нефункционалност од претходната власт.

„ Општината ја затекнавме со огромни долгови, успеавме околу 50 проценти да ги вратиме од долговите да го подигнеме нивото на јавната администрација да станеме услужен центар на граѓаните. Во следната година комплет ќе ги расчистиме долговите и ќе го подобриме сервисот на услуги на уште повисоко ниво. Затекнавме многу нереализирани проекти од претходната власт, општината немаше ниту еден проект аплицирано по институции,  сега аплициравме во биро за развој од светска банка успеавме да изреализираме проекти кои ни се во фаза на пред тендерирање и дел веќе почнати се да ги извршуваме и имплементираме.  Од претходниот градоначалник во тој дел затекнавме нефункционална општина“ истакна Илиевски.

Градоначалникот на општина Брвеница, Јовица Илиевски истакна дека се инвестира во сите области особено во делот на инфраструктурата.

„Како општина инвестиравме во сите области. Најмногу се концентриравме  во делот на инфраструктурата, како најболно прашање за општина Брвеница, улици имаме асфалтирано 3000 метри од бекатон улици, пат довршен, партерно уредување во село Брвеница. Во делот на спортот го активиравме стадионот после многу години, спортската сала која исто така беше запоставена повеќе години ја вративме во функција. Во културата имаме доста манифестации, во делот на екологијата учествувавме во уредување на речното корито на реката Вардар, за образованието, реконструкција на училиштето во село Гургурница и набавивме нов школски автобус за превоз на ученици. Во јавното комунално претпријатие успеавме да набавиме нови возила. Канализација и водовод имаме поставено канализациона мрежа во должина од 1800 метри а водоводната мрежа успеавме да ја реновираме и поставиме нова во должина од 2200 метри“ нагласи Илиевски.

Градоначалникот на општина Јегуновце, Димитар Костадиноски истакна дека општината кога тој ја презеде функцијата градоначалник иако не беше во финансиска задолженост, таму владееше административна нефункционалност, бидејќи како што рече тој, може била единствена општина во Република Македонија кај што решенијата за данок за имот за 2020 или 2021 не беа поделени и единствена општина во Македонија која немаше јавно комунално претпријатие, но во овој изминат период од една година тоа се надмина, се отвори ново јавно претпријатие, тековните административни работи се ставија во функција и општината стана сервис на граѓаните.

„Изминатите 365 дена успеавме општина Јегуновце да ја направиме отворена, транспарентна и отчетна општина, општина за сите граѓани без разлика на партиска и етничка основа. Во период од една година успеавме да го отвориме, како што спомнав и претходно, јавното претпријатие и да обезбедиме машини, односно багер, камионет и помал камионет за потребите на јавното претпријатие што за овој период од една година е гордост на општина Јегуновце, бидејќи тоа се немаше случено во годините што поминале. Во овој период успеавме да отвориме градинка со капацитет од 50 дечиња од кои 25 се од македонска националност, а 25 се од албанска националност. Во другата градинка која што е клон на постоечката обезбедивме греење со пумпен систем, обезбедено е целосно оградување на двете градинки, поставени се детски реквизити и двете градинки се комплетирани за нашите најмили“, рече Костадиноски и додаде:

„Најголемиот проблем кој ги засега дел од населените места на територијата на општина Јегуновце, Ратае, Жилче и Шемшево, обезбедивме вода за пиење со капацитет за овие три села каде што можам да кажам дека овој проблем бил нерешлив повеќе од 20 години, а сега е решен со средства од буџетот на Јегуновце и изработени од страна на јавното комунално претпријатие. Се одржаваат јавните површини, се реконструираше основното училиште во село вратница, а се реконструира или се заменува греењето во неколку подрачни училишта на територија на општина Јегуновце“.

  

Најново

ЛЕНИН ГИ РАДИКАЛИЗИРА ПРОТЕСТИТЕ!

Sase Ivanovski

ДЕМОКРАТИТЕ СЕ БОРЕА КАКО ЛАВОВИ И ИЗВОЈУВАА ГОЛЕМА ЗНАЧАЈНА ПОБЕДА ВО ЏОРЏИЈА СО КОЈА ГО ДОБИЈА МНОЗИНСТВОТО ВО СЕНАТОТ, НИВНАТА МЕДИСКА И ПОЛИТИЧКА МАШИНА ГО ПРЕГАЗИ КАНДИДАТОТ НА ТРАМП КОЈ БЕШЕ АМЕРИКАНСКА ВЕРЗИЈА НА НАШИОТ АЛЕКСАНДАР МАЛЕНКО

Sase Ivanovski

ОВА ЌЕ ЗНАЧИ ВОЈНА, ОВА Е НАЈГОЛЕМА КЛЕТВА ЗА ОВАА ЗЕМЈА

Sase Ivanovski

АПЕЛ ЗА ДОНАЦИЈА ⛪️Црква “Св.Спас” и Црковно здружение за обнова и реконструкција на Црква во с. Долно Палчиште, тетовско

Sase Ivanovski

Тежок судир вечерва го затвори автопатот Скопје – Тетово

Sase Ivanovski

СПАСОВСКИ: Вечерва на покана на Шефот на OSCE Mission to Skopje, Килијан Вал, присуствував на прием по повод јубилејот 30 години ОБСЕ во Република Северна Македонија

Sase Ivanovski

Министерот за внатрешни работи, Спасовски, присуствуваше на Свечена академија по повод црковно-државниот празник Денот на Свети Климент Охридски

Sase Ivanovski

„Црвена Јабука“ ја препеаја песната на Јонче Христовски „Ако умрам ил загинам“

Tamara Ivanovska

МИС НА ХРВАТСКА ГЛАВНА ЅВЕЗДА НА СВЕТСКОТО ПРВЕНСТВО

Tamara Ivanovska

Ваква висока и системска корупција се решава со апсења

Tamara Ivanovska

НЕМА ПАРИ АКО ВЕ РАЗРЕШАТ ИЛИ ДАДЕТЕ ОСТАВКА Уставен поведе постапка за укинување на апанажата на функционерите

Tamara Ivanovska

ВМРО-ДПМНЕ: Единствени кои имаат бизнис интереси од Град Скопје се тандемот Тачела и коалицијата на неврзаните (СДС, Левица и ДУИ) и бугарски автобуси за јавен превоз?

Tamara Ivanovska

Маричиќ од Виена: Поддршка за членство во ЕУ имаме, наша задача се реформите и да останеме на европскиот пат 

Tamara Ivanovska

СДСМ: Повлекувањето на Ленин е игра на ВМРО-ДПМНЕ, Мицкоски да ја прекине блокадата

Tamara Ivanovska

Максим Димитриевски му подари книга “The soul of Macedonia” на Претседателот на Израел Ицсхак Херцог

Tamara Ivanovska

Маричиќ: Наша задача се реформите и да останеме на европскиот пат 

Tamara Ivanovska

Мнозинство од граѓаните и политичките партии во земјава ја осудуваат руската агресија врз Украина

Tamara Ivanovska

Приведени две лица од Делчево за „перење пари“

Tamara Ivanovska

„Макекспрес превоз”: Не сме организатори на протестите, апелираме политичките партии да не ги злоупотребуваат превозниците за препукувања

Tamara Ivanovska

Крај за медените години на корупцијата

Tamara Ivanovska

СПАСОВСКИ: Вечерва на покана на Шефот на OSCE Mission to Skopje, Килијан Вал, присуствував на прием по повод јубилејот 30 години ОБСЕ во Република Северна Македонија

Tamara Ivanovska

Еден глас помалку за власта: Апсолутно нема да гласам за уставните измени, вели коалицискиот партнер на СДСМ, Трајанов

Tamara Ivanovska

Мистерија во скопски хотел: Момчето кое пред три месеци исчезна од хотелот се уште не е пронајдено!

Tamara Ivanovska

Инфлацијата се искачи на загрижувачки 19,5 отсто на годишно ниво

Tamara Ivanovska

Воз за Белград ќе нема и догодина, за Солун и Истанбул се чека согласност од Грчките железници

Tamara Ivanovska

Ученици од „Ѓорѓија Пулевски“ донираа пари за топол оброк за нивните врсници

Tamara Ivanovska

Наставниците што имале плата од околу 26.000 денари, од овој месец ќе земаат околу 30.000 денари

Tamara Ivanovska

Благодарници за брачниот пар Баарс од Холандија за нивните донации во медицинска опрема

Tamara Ivanovska

За вистинска заштита на приватноста, сите закони треба да се усогласат со законот за заштита на лични податоци

Tamara Ivanovska

Истражување со фокус групи: Граѓаните сметаат дека политичарите работат само за свои интереси

Tamara Ivanovska

Инспекторатот за животна средина вработува тројца нови инспектори, двајца водостопански и еден за природа

Tamara Ivanovska

„е-Општество.мк“: Превенцијата и едукацијата на општеството се најсилното оружје за кибер-безбедност

Tamara Ivanovska

Михаилов: Изненаден сум што Германија и Шпанија испаднаа од СП, на Македонија би и било многу тешко!

Tamara Ivanovska

Управниот одбор на ЗЕЛС бара Владата да не ги враќа општините на слободниот пазар на електрична енергија

Tamara Ivanovska

Тасева за тимот од САД што ќе истражува корупција: Порака дека повеќе нема да се толерираат само зборови

Tamara Ivanovska

Ленин- Ме прелажа. Успешно ме изманипулира, се извинувам што ја подржав

Tamara Ivanovska

ЧУЛЕВ: Не е фер да се споредуваат Субрата Рој и Онишченко

Tamara Ivanovska

СНЕЖЕ ВЕЛКОВ: Госпоѓа на улица, домаќинка во кујната, „старлета“ во спалната…!

Tamara Ivanovska

„Тајм“ го прогласи Зеленски и украинскиот народ за „Личност на годината“

Tamara Ivanovska

Изборот на директор на Академијата за судии и јавни обвинители одложен, пристигнала уште една пријава

Tamara Ivanovska

Измамите по телефон не запираат, лековерни граѓани даваат пари на непознати лица!

Tamara Ivanovska

Нов детал од истрагата за смртта на Јанеска: Пиштолот што бил пронајден покрај неа, бил во сопственост на нејзиниот партнер

Tamara Ivanovska

Меркел си ги признава грешките.Требаше порано да реагираме на агресивноста на Русија

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) НЕ МОЖЕА СО ШИПКА, ПА УПОТРЕБИЈА ЕКСПЛОЗИВ Вооружената група ги крена во воздух банкоматите во Топанско

Tamara Ivanovska

ЕВРОПОЛ „УЛОВИ“ КРУПНА РИБА Пресретнат бразилски брод со над 4,6 тони кокаин во вредност од 150 милиони евра

Tamara Ivanovska

МОЌЕН ЦИКЛОН ЌЕ ЈА ПОГОДИ МАКЕДОНИЈА? Според Попоски треба да се подготвиме за интензивни дождови и поплави

Tamara Ivanovska

СЕ ЛУКСУЗИРА ЛИ ФИНАНСИСКИОТ ДИРЕКТОР НА МАКЕДОНСКИ ЖЕЛЕЗНИЦИ – ТРАНСПОРТ? Вели дека не е вистина дека го „заробил“ службеното возило, ама не кажува каде е

Tamara Ivanovska

ЕВРОЕНТУЗИЈАЗМОТ ОПАЃА, НО НЕ СЕ ОТКАЖУВАМЕ Пендаровски во Брисел потврди дека ЕУ е најдобрата алтернатива за нас

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) БОМБА НА НАЌЕ ЧУЛЕВ: МВР ПЛАЌА 4 МИЛИОНИ ЕВРА ГОДИШНО ЗА ОШТЕТИ КОН ВРАБОТЕНИ КОИ БИЛЕ НЕРЕГУЛАРНО ПРЕРАСПРЕДЕЛЕНИ, СУСПЕНДИРАНИ ИЛИ ДОБИЛЕ ОТКАЗ

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) НАЌЕ ЧУЛЕВ: МЕ ИЗБРКАА ОД РАБОТА, БЕЗБЕДНОСНИТЕ СЕРТИФИКАТИ СЕ КОРИСТАТ КАКО АЛИБИ ЗА ЧИСТКА НА НЕПОДОБНИ ВО БЕЗБЕДНОСНИТЕ СЛУЖБИ

Tamara Ivanovska

САШКО КОЦЕВ: Добро видовме дека можете, сега тргнете ги автобусите!, порача тој

Tamara Ivanovska

Кутиров: Реконструкција на граничните премини со Бугарија и дигитализација на постапките за подобрување на трговската размена во регионот

Tamara Ivanovska

Мицкоски на средба со Канадскиот амбасадор Џајлс Норман

Tamara Ivanovska

СКОПСКО со нов проект во партнерство со Министерството за животна средина и просторно планирање и Пакомак

Tamara Ivanovska

Прв состанок на Групата за поддршка на Кримската платформа

Tamara Ivanovska

СДСМ: Не е само Ленин, Мицкоски е тој кој треба да ја повлече блокадата на Скопје

Tamara Ivanovska

Битиќи – Филипиду: Добрососедските односи помеѓу Северна Македонија и Грција носат значителни придобивки за двете земји

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) СДСМ:Сите виновници за хаосот во Скопје се поврзани со ВМРО-ДПМНЕ и Мицкоски

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) СДСМ: Доста беше изживување врз граѓаните Мицкоски да ги запре блокадите на Скопје

Tamara Ivanovska

СДСМ: Мицкоски да каже колкава штета им направи на граѓаните со блокадите во Скопје и да се повлече

Tamara Ivanovska

Реформите во одбраната и поддршката за Украина теми на денешната средба на Петровска со амбасадорите на земјите членки на ЕУ

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Коалицијата Тачела да го реши проблемот со превозниците кои сами го креираа, по Ленин да се повлече и Сталин, а не да се закануваат дека со специјалци ќе газат луѓе

Tamara Ivanovska

Управниот одбор на ЗЕЛС ја одржа 11 седница на која дискутираше за предизвиците од енергетската криза, каде посебно внимание беше посветено на дописот што EVN group го испрати до општините

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Васко Кичевски да одговори за бизнис интересите на коалицијата Тачела, а за малверзациите во ПОЦ ќе има ревизија и кривична одговорност по промена на власта

Tamara Ivanovska

Во Делчево ќе се отвори –центар за дијаспора

Tamara Ivanovska

ВМРО-ДПМНЕ со свои претставници во Вашингтон САД, на форум на ИДУ

Tamara Ivanovska

Средба Џафери-Милков, соработката секако треба и понатаму да се продлабочува, заради продолжување на процесот на проширување на Европската унија

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Странски извршители да гонат криминал, а не домашни е јавен пораз и доказ дека МВР продуцира криминал, Спасовски да си даде оставка

Tamara Ivanovska

(ВИДEO) Од прес-конференцијата на портпаролите: Одлука да се поништи одлуката за прием на Онишченко во државјанство; Одлука за користење средства од Посебниот фонд за подобрување на условите за вработување и работење на инвалидните лица и за финансирање мерки за вработување евидентирани невработени лица

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: СДС по тајните средби на Ковачевски со Арсовска очекувано застана во нејзина одбрана

Tamara Ivanovska

Ковачевски-Едштадлер: Северна Македонија доверлив партнер и идна членка на ЕУ

Tamara Ivanovska

Од прес-конференцијата на портпаролите: Изминатото деноноќие произведени 12.580 MWh електрична енергија, целосно задоволени потребите на домаќинствата и малите потрошувачи

Tamara Ivanovska

МОН: Волонтери на Мировниот корпус ќе соработуваат со девет основни и две средни училишта

Tamara Ivanovska

Претседателот Пендаровски на Самит во Брисел: ЕУ е најдобрата алтернатива и патеката од која нема да се откажеме

Tamara Ivanovska

Што е крипто валута?

Tamara Ivanovska

Главната расправа за пожарот во тетовската модуларната болница одложена за 27 декември

Tamara Ivanovska

Инспектори од Центар затворија градилиште на Пластичарска: Инвеститорот треба да го урне објектот

Tamara Ivanovska

Стопанската Комора на Македонија идентификува извозните можности и потенцијали на македонската економија

Tamara Ivanovska

Јовановски најави оставка од „Слобода превоз“

Tamara Ivanovska

Пендаровски побарал помош од НАТО за сајбер безбедноста

Tamara Ivanovska

Leave a Comment