16.8 C
Скопје
26/02/2024 14:14
МАКТЕЛ

      

Секуловски: Зелените теми не се доволно застапени во медиумите, потребен е нивен едукативен пристап за кревање на јавнат свест за зелените прашања

      

„Мојата лична перцепција е дека зелените теми не се доволно застапени би рекол во мејнстрим медиумите. Помали медиуми кои претендираат да се бават со истражувачко новинарство преку репортажи или анализи знаат во своите медиумски содржини да ги обработуваат овие теми. Меѓутоа, треба да се знае дека со цел темите да бидат претставени и граѓаните запознаени во поширок контекст, потребно е и оние традиционални, големи, медиуми посебно да обрнуваат внимание на овие теми малку од аналитичен аспект“; вели Драган Секуловски, извршен директор на ЗНМ, во интервјуто за ЗЕЛЕН Цивил. Со Секуловски разговаравме за застапеноста на зелената агенда во медиумите и нивниот интерес да информираат за зелени прашања, злоупотребата на зелените теми, како и за соработката меѓу медиумите и институциите надлежни за спроведување на зленеата агенда.
ЗЕЛЕН Цивил: Колку е реална зелената агенда во Северна Македонија?

   

Секуловски: Постои впечаток дека самиот концепт не е доволно познат, не само на пошироката популација, туку и на група новинари што таргетираат теми од ваков карактер. Во основа Македонија како земја кандидат има обврски да изработи одредени теми, одредени прашања да ги обработува со цел да даде придонес кон одредени политики што ќе ја направи нашата земја конкурентна на европскиот пазар што ќе покаже дека се грижи оние производи што се важни за обичниот човек исполнуваат одредени стандарди, еколошки и добри за животната средина. Извештајот на ЕК тврди дека земјата покажува одредена подготвеност во имплементирањето на енергетските теми и политики и зелената агенда. Меѓутоа, во делот на препораки во Извештајот се вели, не само Северна Македонија, туку и целиот регион на Западен Балкан потребно е да има конкретен инвестициски план, да ги забрза своите реформи и да стави малку поголем политички приоритет на истите. Малку не фалат, но од друга страна нѐ критикуваат дека треба да сме малку повредни, поконструктивни при креирањето на овие политики.

 

Ако се земе предвид буџетот за 2024, треба малку да не загрижи, бидејќи не излегува во пресрет на препораките на ЕК и вели дека колку ние да се трудиме и да имаме дебати во Собрание, во граѓанскиот сектор или на ниво на институции, државата многу малку пари одвојува за имплементирање на овие политики. Според буџетот може да се види дека буџетот е намален за 8% за планирање на Министерството за животна средина како надлежен орган.

   

     

ЗЕЛЕН Цивил: Колку медиумите имаат интерес за зелените прашања и агенди?
Секуловски: Мојата лична перцепција е дека овие теми не се доволно застапени би рекол во мејнстрим медиумите. Помали медиуми кои претендираат да се бават со истражувачко новинарство преку репортажи или анализи знаат во своите медиумски содржини да ги обработуваат овие теми. Меѓутоа, треба да се знае дека со цел темите да бидат претставени и граѓаните запознаени во поширок контекст, потребно е и оние традиционални, големи, медиуми посебно да обрнуваат внимание на овие теми малку од аналитичен аспект. Не сметам дека е доволно да се има една минута во вести тема што направило МЖСПП, туку потребен е малку поаналитички пристап и да се презентираат на граѓаните со поголема внимателност со цел да се доближат овие вредности на начин што тие ќе ги разберат.

Драго ми е да кажам дека ЗНМ веќе подолг период спроведува иницијатива што е под покровителство на ОН, односно на УНДП канцеларијата во Скопје. Насловот е: Справување со загадување на воздух, зајакнување на јавна свет за проблемите и можните решенија. Секоја година објавуваме повик за новинарски награди. Наградите се еден вид на механизам, форма на покажување со прст кон оние што се позитивни примери и што ги исполнуваат и промовираат етичките стандарди, наспроти некои други кои не се придржуваат, за жал, до етиката. На последниот повик во 2022 година се пријавија над 40 апликации од медиуми од целтата држава. Тоа не е мала бројка и нас ни говори има медиуми што посветуваат внимание на теми поврзани со зелена агенда. Повеќето од овие теми се навистина квалитетни, имаше силна конкуренција, што ми дава надеж дека има позитивно помрднување во делот на медиумското известување и постојат медиуми кои во последните години обрнуваат внимание на теми што се важни за унапредување на познавањата на граѓаните за самата животна средина.

Интервју со Драган Секуловски, извршен директор на ЗНМ
ЗЕЛЕН Цивил: Кои теми или аспекти од зелените прашања се опфатени во овие конкурси?
Секуловски: Речиси во сите теми преовладува моментот на злоупотреба на моќ, без разлика дал ие тоа на централно или локално ниво. Имајќи предвид дека и насоката е загадување на воздух, сепак, спорадични теми се поврзани и со дрво сеча, со комбинатите што произведуваат одредени продукти, а при тоа не исполнуваат одредени стандарди како и дали да намалат загадување на воздухот, па сѐ до главниот транспорти сообраќај низ главниот град и другите поголеми градови низ државата. Темите се повеќе општи, но целта е дека сите тие не грижи од оние што произведуваат одредени услуги или добра и притоа немарно сакајќи ли не ја загадуваат природата, на крајот на денот прават штета на сите граѓани. Воздухот сите ние го дишеме, тоа е нешто што е елементарно и ако навистина не се грижиме за самите себе и нашите нови поколенија, тоа би било себично од наша страна. Затоа е важно и самите медиуми да обрнуваат внимание на овие теми. Да, корупцијата е апсолутно важен елемент, но од друга страна тоа што можеби недостига се репортажи и теми што не секогаш зборуваат за одредени криминали, туку за важност на овие теми со цел и самите граѓани да се замислат и да ги сменат своите навики.

Кога станува збор за животна средина не може ние да се надеваме дека ќе дојде некој и дека ќе не спаси од диви депонии или навики да не фрламе смет на секое ќоше. Понекогаш ние самите себе треба да се прашаме како ние како единки можеме да придонесеме во овој генерален наратив. Затоа е важно и самите медиуми да имаат едукативен пристап и да придонесат кон кревање на свеста за овие прашања.

ЗЕЛЕН Цивил: Каков е односот или соработката меѓу медиумите и институциите или главните чинители одговорни за зелената агенда во било кој нејзин сегмент?
Секуловски: Кај нас во ЗНМ, често стигаат поплаки кон одредени институции колку се транспарентни или нетранспарентни. Конкретно кон институции поврзани со овие теми не сме имале посебна пракса. Обично поплаките или претставките обично стигаат за клинички центри, безбедносните структури, но тоа што е генерален предизвик е ако се бараат информации врзани со пристапот до информации од јавен карактер. Многу често самите надлежни установи го чекаат оној последен рок што е 30 дена да ја достават таа информација. Тоа е предизвик посебно во делот на истражувачкото новинарство ако тие бараат информации од повеќе институции. Ако се земе предвид дека го користат крајниот рок, влијае на демотивирање на новинарите да го работат тоа како прашање, меѓутоа така актуелноста се губи. Ако е нешто релевантно сега во моментот, а самата институција се повикува на законски рок, едноставно ја убива темата на самиот почеток и не дозволува истата да биде пренесена со итноста која што се бара. Тоа секако зависи и од конкретните теми.

Имаме примери каде истражувачки стории се работат и со години и тоа е сосема нормален стандард, но понекогаш поради важноста на некои теми треба и самите институции да земат предвид дека новинарите понекогаш имаат и итна потреба. Тоа не е за нив лично туку е за граѓаните кои треба навремено да знаат што се случува со одредени прашања.

ЗЕЛЕН Цивил: Дали, според Вас, институциите и властите на централно и локално ниво, поседуваат доволно капацитети за реализација на зелената агенда?
Секуловски: Околу капацитетите не може да се изведе некоја општа оценка. Тоа зависи од министерство до министерство, од општина до општина. Мојот впечаток е дека ако одредена установа без разлика дали е на централно или локално ниво имаат ставено контакт на веб страницата на лице за односи со јавност или со информации од јавен карактер, со тоа е завршиле работата. За жал, во реалниот живот тоа не е така. Треба да се разбере дека не нужно да се има двонасочна комуникација и дека понекогаш и самите тие треба да имаат иницијатива да се споделат одредени информации што се важни посебно поврзани со теме за зелената агенда. На тој начин ќе ги мотивирате и самите медиуми и новинари за одредени теми. На тој начин се придонесува и кон ангажирање на јавноста. Сме имале ситуации неколку пати да бидеме поканети и на општинско и на централно ниво да бидеме таканаречени медијатори кога имало недоразбирање или проблем меѓу самите институции и новинарите. Нашиот совет секогаш бил дека секогаш е добро да се има редовни брифинзи, па дури и да нема конкретна тема. На тој начин се влева и доверба меѓу институциите и новинарите. Многу е важно да се негува тој коректен однос.

За жал, 2023 година ќе биде и малку негативно меморирана во начинот како одредени политичари се однесуваат кон новинарите. Десетици пати сведочевме кога има непримерно однесување, користење зборови што можеби не се соодветни за јавна комуникација. Од друга страна треба да се знае дека самите политичари кога се обраќаат кон новинарите мора да имаат однос кој што ќе ги цени нив како некои кои ги даваат информациите. На крај на денот новинарите не работат поради нив туку за граѓаните и јавноста. Сѐ додека тоа не се разбере мислам дека ќе имаме проблем. Но, имаме и позитивни примери и затоа се трудиме да ги охрабриме да продолжат со позитивната работа ,а оние што се однесуваат непримерно кон новинарите не ги штедиме и јавно ги критикуваме. Тоа не го правиме дека имаме некој личен проблем, напротив, тоа е принципиелно однесување и треба да се разбере тајната во добрата комуникација е да се има отвореност и искреност и да не се обидуваат да се потценуваат новинарите. Никој не е во ситуацијата наивен и тоа треба да го знаат оние што имаат одговорност да одговараат.

ЗЕЛЕН Цивил: Дали можеме да зборуваме за злоупотреби на зелени теми во односот медиуми и институции или постојат ли злоупотреби од институциите за теми кои се спротивни од агендата?
Секуловски: Во контекст на злоупотребите, ќе се навратам на Извештајот на ЕК кој за жал констатира дека Македонија сѐ уште има актуелен проблем во делот на корупција. Државата се мачи да најде капацитет како да ја реши. Таа корупција според Извештајот и други наоди од граѓански организации кои работат на тема злоупотреба на моќ, велат дека корупцијата и на локално и на централно ниво во разни форми. Не би рекол дека таа не е присутна во теми поврзани со зелената агенда. Ако е присутна во судство или правда или во други сектори, логично е дека ќе биде присутна и тука. Како ќе се бориме, важно е да го има и правосудниот систем. За жал, гледаме дека има и негативни информации што произлегуваат од работата на самите правосудни органи, пред сѐ на судовите. Тоа не е моја лична перцепција, таа е мерена и степенот на перцепција е релативен низок. Тоа е пораз за целото општество бидејќи оној момент на балансирање траба да се најде на средина кога и самите медиуми и новинари, но и самите правосудни органи ќе демонстрираат отпорност кон обидите за притисоци, бидејќи така ќе покажат дека навистина работат за граѓаните, а не за некои туѓи интереси.
Биљана Јордановска
извор: Цивилмедиа

    

Најново

БИЗНИСМЕНОТ ФАТМИР ЕТЕМИ КУПИ УШТЕ 500 АКЦИИ НА КОМЕРЦИЈАЛНА – за нив плати околу 133 илјади евра

Tamara Ivanovska

Османи најблизу до потребните 10 илјади потписи за претседателската кандидатура, по него се Димитриевски, Ванковска и Јакимовски

Sase Ivanovski

ГЕРМАНЦИТЕ НАПРАВИЈА МАТЕМАТИКА: Вреди ли воопшто да се купува недвижен имот?

Tamara Ivanovska

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА БИЛА 40.000 ДЕНАРИ? КАКВА МАНИПУЛАЦИЈА: Глигорова објави колку точно изнесува просечната плата според неа

Tamara Ivanovska

„БЕЗ 2.000 ЕВРА ОВДЕ УМИРАТЕ ОД ГЛАД“: Марија од оваа европска земја шокираше со цените

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) ГРАЃАНКА ЗА ПЕНДАРОВСКИ: „Првпат доживеав да видам дека претседател доаѓа 5 минути порано на настанот, го следи целиот настан со внимание, застанува со секого да разговара, пристапен е секому“

Sase Ivanovski

САМО ГРЦИЈА ИМА ПРОБЛЕМ СО СТАРОТО ИМЕ И ПАСОШИ: Еве што рече Тошковски

Tamara Ivanovska

ГО ДОБИВМЕ ЛИ НОВИОТ ЕКОЛОШКИ РЕК БИТОЛА? Расте производството на струја од сонце, ветер, вода и биомаса

Tamara Ivanovska

Г. г. Стефан во посета на Рим и Ватикан, денеска на средба со папата Франциск

Sase Ivanovski

📽️ КИЛОМЕТАРСКА ДАМКА ОД НАФТА ВО ЦРВЕНОТО МОРЕ Хутите ракетираа брод, предизвикаа еко-катастрофа

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) ТЕЛМА: ЕСМ ПРЕД ФИНАНСИСКИ КОЛАПС?!

Sase Ivanovski

БЕШЕ ХРВАТСКИ ПРЕМИЕР, СЕГА Е ЗАТВОРСКИ БИБЛИОТЕКАР Иво Санадер културно ги воздигнува затворениците

Tamara Ivanovska

ЕВЕ ЗОШТО Е ПУТИН ДИКТАТОР КОЈ СИ ГО УБИВА СВОЈОТ НАРОД: ЗАТОА ШТО ПОЧЕТОЦИТЕ МУ СЕ МНОГУ БЕДНИ, СИРОМАШТИЈАТА ГО ИМА НАПРАВЕНО МОНСТРУМ

Sase Ivanovski

Матичните бараат да им се одврзат рацете за рано да откриваат ретки болести: имаме ограничен пристап до лабораториски анализи

Tamara Ivanovska

Борис Трајковски: Добриот човек и голем претседател

Sase Ivanovski

ЈП ЛАЈКА: Зошто е добро да вдомиме постаро куче?

Sase Ivanovski

Герасимовски: Комерцијална банка донираше имот на Општина Центар за изградба на јавна зелена површина

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПЕНЗИОНЕРИ ОД САД ЗАБЕЛЕЖАЛЕ МАТЕМАТИЧКА ГРЕШКА ВО АМЕРИКАНСКАТА ЛОТАРИЈА И ЗА 20 ГОДИНИ ЗАКОНСКИ ЗАРАБОТИЛЕ 25 МИЛИОНИ ДОЛАРИ

Sase Ivanovski

ПЛАНОТ МИ Е ДА ЈА ПОБЕДАМ ДАВКОВА ВО ВТОРИОТ КРУГ Максим Димитриевски е против предлогот претседател да се бира во Собранието

Tamara Ivanovska

Реакција од Движењето „Европа сега“ по оставката: „Милатовиќ подолго време ја опструира работата на владата и партијата“

Tamara Ivanovska

Бајден: Америка одново го води човештвото на Месечината

Tamara Ivanovska

Обид за упад во претседателската палата во Бразил, отворена истрага

Tamara Ivanovska

„Русија надвор од Украина“- проукраински демонстрации низ Европа на двегодишнината од почетокот на војната

Tamara Ivanovska

Нова реакција на Битиќи до Славески: Не ви лежат предметите каде се изучува методологија и економетрија

Sase Ivanovski

НЕМА ДА ЈА УСЛОВУВАМЕ ИДНАТА ВЛАДИНА КОАЛИЦИЈА СО ИЗБОРОТ НА ШЕФОТ НА ДРЖАВАТА ВО СОБРАНИЕ Таравари предлага да се развие дебата

Tamara Ivanovska

ШТО Е ПОВЕЌЕ, 11% ЗА 10 ГОДИНИ ИЛИ 21% ЗА 6 ГОДИНИ? Битиќи му постави математичка задача на Славески

Tamara Ivanovska

НЕМА ВЕЌЕ ЧЕКАЊЕ СО ЧАСОВИ ЗА ДА ВИ КАЖАТ ДЕКА НЕ ВИ Е ГОТОВ ПАСОШОТ Внесете го матичниот број и добијте одговор

Tamara Ivanovska

Македонија под „ризик„ од „Нуклеарна војна„?!

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) Петте правила за среќен живот на Хелен Мирен

Tamara Ivanovska

Египет гради втор камп за раселените Палестинци во градот Кан Јунис во јужна Газа

Tamara Ivanovska

Скопјанец со пиштол и се заканувал на сестрата

Tamara Ivanovska

ПОЧИНА СОПСТВЕНИКОТ НА АУРОРА И ПОЗНАТ УГОСТИТЕЛ – СЛАВЕ СИРАЧЕВСКИ – го поседуваше еден од најубавите македонски ресорти Аурора Берово

Tamara Ivanovska

Скопјани можат електронски да проверат дали им е изработен пасошот

Tamara Ivanovska

Долгото чекање термини во јавното, ги „брка“ пациентите кон приватното здравство

Tamara Ivanovska

Нетанјаху: Израел ќе биде блиску до целосна победа со операцијата во Рафа

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) НА РТС ПОЧНУВА СО ЕМИТУВАЊЕ СЕРИЈАТА САБЈА, ЗА УБИСТВОТО НА ЗОРАН ЃИНЃИЌ, ГЛУМЦИ СЕ СИТЕ СРПСКИ АКТЕРСКИ ТЕШКАШИ

Sase Ivanovski

СЛАВЕСКИ ДО БИТИЌИ: Од Фатмир СДС за Фатмир ДУИ, или каде отидоа 250 денари?

Sase Ivanovski

Грчките земјоделци вечерва го блокираа преминот Евзони за влез на товарни возила

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МАРЈАН ЃОРЧЕВ: ЛАЗО КОЛИШЕВСКИ ЗА МЕНЕ Е НАЈГОЛЕМИОТ МАКЕДОНЕЦ, ЈА ВОЗОБНОВИЛ МПЦ, ГИ ИЗБРКАЛ СРБИТЕ ОД МАКЕДОНИЈА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ГОЛЕМ БРОЈ ВЕРНИЦИ ДОЈДОА ВО КРАТОВО: БУГАРСКИОТ МИТРОПОЛИТ ГИ ДОНЕСЕ МОШТИТЕ НА СВЕТИ ЃОРЃИ ВО КРАТОВО

Sase Ivanovski

Хутите нападнаа американски танкер, САД и Велика Британија го ракетираа главниот град на Јемен

Sase Ivanovski

Агенцијата за храна и ветеринарство се пишмани – ниту тие не биле надлежни да го тргнат кодот „НМК“ од производите по маркетите

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) УКРАИНСКИ ГЕНЕРАЛ: КРЕНАВМЕ ВО ВОЗДУХ МНОГУ НАФТЕНИ РАФИНЕРИИ ВО РУСИЈА, ЗА ЕДНА ТРЕТИНА ЈА НАМАЛИВМЕ ПРОДУКЦИЈАТА НА ГОРИВА ВО РУСИЈА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПРОРУСКА ПАРТИЈА УНИШТИ ВОЗ СО ЖИТО ВО ПОЛСКА

Sase Ivanovski

167 санкционирани возачи во Скопје, 42 за брзо возење

Sase Ivanovski

Зеленски: Кремљ имаше увид во плановите на украинската контраофанзива во 2023 година

Sase Ivanovski

Опозициските партии на Албанците обвинуваат, ДУИ негира – каде се собираат потписи за кандидатурата на Османи

Sase Ivanovski

Демири: Ќе дадам се од себе да имаме функционален здравствен систем

Sase Ivanovski

Гордана Силјановска-Давкова ќе биде поддржана со потписи од пратениците и од граѓаните

Sase Ivanovski

Силјановска Дафкова: ДУИ најде да ме нарекува русофилка, тоа е партија бeз ниту еден партнер во Европа

Sase Ivanovski

Предлогот за избор на претседател на државата во Собранието неприфатлив за дел од политичките партии

Sase Ivanovski

ДИК: Заклучно со вчера потпишани 14.360 граѓани, најмногу потписи за Османи, Димитриевски и Ванковска

Sase Ivanovski

Македонската туристичка фела изгуби голем професионалец и визионер и во полето на туристичките агенции и во полето на хотелиерството

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ: Мега криминал на власта – Омилената фирма на СДС и ДУИ, Марковски компани со истата механизација ќе врши ископ на јаглен за 46 милиони евра и уште два други претходно добиени тендери во исто време, ЈО да не молчи

Tamara Ivanovska

Градоначалничката на Град Скопје заедно со екипи од скопските јавни претпријатија со засадување на дабови дрвја ја најавија големата еколошка акција за пошумување на парк шумата Водно, а која со реализација на бројни активности на садење дрвја и садници ќе продолжи до крајот на месец март

Tamara Ivanovska

Мицкоски: Победата на ВМРО-ДПМНЕ заедно со народот против оваа ненародна власт е се поизвесна, во завршна фаза е и програмата која ќе ја трансформира Македонија

Tamara Ivanovska

Силјановска Давкова: По основните документи на ЕУ, не смее прашањето за билатералните односи со Бугарија, да биде дел од Преговарачката рамка

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Пробиштип го чека Анастасов да остане на зборот и да си поднесе оставка заради јаловиштето

Tamara Ivanovska

ОБРАЌАЊЕ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ МИТРЕСКИ ПРЕД ВРХОВНАТА РАДА НА УКРАИНА

Tamara Ivanovska

Петрушевски: Однесувањето на ДУИ дополнително ќе ги мотивира сите граѓани на наредните избори да кажат доста е и дека Македонија не е заложник на ДУИ

Tamara Ivanovska

Јаревски: Со зголемувањето на цените на Катастар до 300% власта уште повеќе сака да ги осиромаши граѓаните

Tamara Ivanovska

Бојмацалиев: Македонската јавност сакам да знае дека работиме одговорно и транпарентно, од 01.10.2021 до 09.02.2024 на 47.000 наши иселеници им се издадени нови патни исправи

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Целта на раководството на ЕСМ, е да ја затвори термоелектраната Осломеј, преку криминални договори и на тој начин, илјадници луѓе да изгубат работа

Tamara Ivanovska

Османи на посета на Генералниот конзулат во Њу Џерси: “Ефикасни услуги за нашите државјани главен приоритет за МНР”

Tamara Ivanovska

Османи: ОБСЕ да продолжи да ја разоткрива Русија и да ја осудува нејзината незаконска и неоправдана агресија

Tamara Ivanovska

СДСМ: Со мерката „Младински додаток“ СДСМ обезбеди 3.000 денари повеќе во џебот на младите

Tamara Ivanovska

Лукаревска: Поголеми плати и продолжување на концептот за повеќе пари кај граѓаните и во новата програма на СДСМ

Tamara Ivanovska

Средба на министерот за внатрешни работи Панче Тошковски и дополнителниот заменик министер Митко Бојмацалиев со амбасадорот на Република Србија Н.Е. Невена Јовановиќ

Tamara Ivanovska

Средба на министерот за внатрешни работи Панче Тошковски, заменик министерот Назим Буши и дополнителниот заменик министер Митко Бојмацалиев со амбасадорот на Република Косово Н.Е. Флоријан Чехаја

Tamara Ivanovska

Тренчевска: Горда сум што броиме само позитивни промени

Tamara Ivanovska

Бочварски: Инвестираме 20 милиони евра за изградба на патниот правец Извор – Гарски Мост, за прв пат ги поврзуваме Дебар со Кичево

Tamara Ivanovska

Вучиќ: Владата и образовните институции повторно да размислат дали родителите треба да ги оценуваат наставниците

Tamara Ivanovska

Расте бројот на новозаболени со пертусис

Tamara Ivanovska

Димитриевски собира потписи за претседател, ги повика граѓаните да го поддржат

Tamara Ivanovska

Влезниците за студентите во културните установи на 50 отсто

Tamara Ivanovska

Централната банка на ЕУ за прв пат во загуба по 20 години

Tamara Ivanovska

Видео: Израел бара оставка од шефот на УНРВА по откривањето на тунелот на Хамас под седиштето на агенцијата

Tamara Ivanovska

Трамп: Откажете го случајот, имам претседателски имунитет

Tamara Ivanovska

Нетанјаху: Со Појасот Газа по војната треба да управуваат локални функционери

Tamara Ivanovska

„Литература.мк“ и „Џез ФМ“ радио носат нов, автентичен и оригинален музички концепт на урбаната сцена

Tamara Ivanovska
Вчитувам....