16.8 C
Скопје
22/04/2024 17:40
МАКТЕЛ

  

     

 

Силјановска Давкова: Претседателот треба да се однесува натпартиски, да едуцира,  обединува, да биде проактивен и да почитува соработка и мирно решавање на споровите

      

„Неодамна ја слушнав изјавата на Герт Јан Копман кој што констатира дека Балканот предолго беше сам. Знам дека многу од моите колеги велат дека е недовршена симфонија ЕУ, без Западен Балкан. Други велат дека е Ахилова петица. Време е за промени!“, истакна Гордана Силјановска Давкова, кандидат за претседател на Македонија на Конвенцијата за избор на кандидат на ВМРО-ДПМНЕ за претседател на Република Македонија насловена „Важно е! Лидерство што носи промени”.

„Она што мене ме загрижува деновиве е што се наближува прославата на 80 години по првата државност, АСНОМ – 1944 година, на АСНОМ присуствуваа и претставници и од Егејска и од Пиринска Македонија, ме плаши реченицата што сите ќе си ја поставиме, што сторивме за овие 80 години? Дали навистина ги браневме асномските принципи? И една личност постојано ме прогонува со умот и инспирацијата во мене, Владимир Полежиноски, генералниот секретар на АСНОМ. Зошто? Имав прилика да ја споредам француската декларација и стално ја споредувам за слободите и правата на човекот и граѓанинот и асномската декларација. Неверојатна сличност има меѓу нив“, појасни таа.
Силјановска Давкова додаде дека Владимир Полежиноски беше правник, доктор на правни науки на Сорбона.

„Затоа ние треба асномските одлуки да ги почитуваме. Зошто? Ако една од основните тези овде беше за државништво, а светот, Европа, Западен Балкан живее во страшна криза на државништвото еве има од кого да се инспирираме“, заклучи Силјановска Давкова.Таа во текот на своето обраќање посочи дека некој го разубавува уставот, некој се обидува  да го севернизира уставот, но ќе остане доказ за тоа кој е во право, а кој не.

   

-Ве предупредувам дека во Уставот има еден член кој што е гласен сведок на нашата историја, а химната се чинам дека како никој друг прегнантно не ја содржи во себе тешката историја. Член 36 вели Република Македонија им гарантира посебни социјални права на борците од антифашистичката војна и од сите ослободителни војни за Македонија на воените инвалиди, на прогонуваните и затвораните за идеите на самобитноста на македонскиот народ и неговата државност како и на членовите на нивните семејства кои немаат можност за материјална и социјална егзистенција. Посебните права ќе се редат со закон. Инициравме ваков закон. На тоа беше одговорено дека ќе биде атакуван со илјадници амадмани. Колку некој да го разубавува уставот, колку некој да го севернизира уставот, но ќе остане некој доказ за тоа кој е во право, а кој не, рече таа.

 

Силјановска Давкова истакна дека во уставот пишува дека ние нема да се мешаме во внатрешните работи, а нас цело време ни се мешаат соседите.
-Исто така нешто што не постои во ниту еден устав на планетата, а не во европските држави го содржи нашиот устав. Во него пишува дека нема да се мешаме во внатрешните работи на другите држави, а замислете цело време соседите ни се мешаат, вели Силјановска Давкова.

   

     

Потоа таа  запраша:
-Кое поглавје го отворивме да прашам? Зошто некој не им предочи в преговорите и разговорите за преговарачката рамка дека постојат обврски не само за неименуваната страна, туку и за првата страна, навистина шокантно.
Силјановска Давкова потсети дека годинава го добивме најлошиот извештај на ЕК за напредокот, во сите класификации важиме за хибриден режим на граница за авторитарен, деновиве излезе и извештајот за делумна слободна држава, а најповторуваната синтагма беше дека нема напредок.

Влегуваме во групата на најкорумпираните држави, и да додадам дека живееме во политички систем со пореметена рамнотежа на трите власти во корист на владаа, премиерски систем, ама со двајца премиери, еден формален и еден фактички, а сега имаме у чудо невидено технички премиер, но однесувањето негово е султанско како на апсолутен монарх, рече таа.
Во однос тоа што треба направи идната претседателка, Силјановска Давкова истакна дека прво да состави еден експертски тим на врвни професори по уставно право не само одовде туку и од странство по примерот на Франција, за да го проучи Уставот во однос на генерирањето на проблеми во уставниот поредок со кои се соочуваме затоа што тоа е единствениот пат.

Таа додаде дека е невиден парадокс тоа што демократските држави се поблиски до граѓаните на Македонија отколку актуелната власт која граѓаните од кои црпат суверенитет ги ставија на втор план.

„Индивидуалните слободи и права се нешто без што нема демократија. Сетете се на она што им се случува деновиве. Како може да се суспендира избирачко право? Ние се обидовме, понудивме лек, со законски измени, замислете, наместо на граѓаните од кои им извира суверенитетот предност им дадоа на меѓународните претставници да не се замереле, ама демократските држави се одважија и тие се поблиски до нас граѓаните одошто нашата власт. Тоа е парадокс до невидени размери. Ќе ве пуштат да влезете во Хрватска со насмевка, ќе ве пуштат да влезете во Србија, во Албанија, ќе ве пуштат еве и во Германија, ама одовде нема да ве пуштат да излезете“, потенцираше Силјановска.

Силјановска зборуваше и за тоа што треба и мора да направи идниот претседател, во случајов, претседателка на Македонија при што напомена дека една од работите, меѓу другите, за кои што ќе се залага е да Уставниот суд добие повеќе надлежности, да се отстрани прагот од 40% во вториот круг на претседателските избори, како и да се гарантира неотуѓивост на природните богатства и на водите.

„Идниот претседател, односно претседателка, мора и треба да направи да Уставниот суд во таа уставна група, мора да добие пошироки надлежности, мора уставните судии истакнатоста да ја оправдаат преку конкретизирање. По примерот на Исланд или по примерот на Словенија мора ад гарантираме неотуѓивост на природните богатства и на водите. Мора да има можност за распуштање на Собранието, не само на самораспуштање под определени околности, треба да се отстрани, прагот од 40% во вториот круг, за што четири пати ни кажа Венецијанската комисија, мора да се среди делот за мандатарот за нова Влада, бидејќи имаме проблеми. Областа на локалната самоуправа, воената и вонредната состојба, прецизирање на надлежностите на претседателот, особено помилувањата и така натаму“, посочи Силјановска.

Таа истакна дека е среќна што повторно е среќна што е на конвенција на ВМРО-ДПМНЕ за избор на кандидат за претседател на Македонија затоа што инспирацијата и доаѓа од една претседателка на земја со слично минато како нашето, Мери Робинсон, интелектуалка која не беше членка на политичка партија.
Силјановска Давкова посочи дека претседателот треба да се однесува натпартиски, да едуцира, да обединува, да биде проактивен и да почитува соработка и мирно решавање на споровите.

„Претседателот мора да се однесува над партиски, не партиски, да ја претставува државата кон внатре, кон граѓаните и кон надвор, никогаш не заборавајќи дека е таму заради државните и националните интереси а не заради својата кариера не заради својата слава. Кај нас претседателите имаат силен изборен легитимитет, речиси најсилен во компаративното право, не сум за силни надлежности и силни претседатели затоа што во отсуство на демократска традиција може да се појави опасност од некој фолклорен лик односно од некој балкански Бонапарта. Претседателката, претседателот мора да обединува, да биде проактивен а не реактивен, да се води од Копенхагенските критериуми, да ги претставува сите без оглед на етнос, вера, пол, род, статус, да биде почитуван и да почитува, да едуцира, да биде горд, да почитува соработка, мирно решавање на споровите, да има чувство, да биде емпатичен, да има регионален преглед, затоа што ако не ги брани соседите тогаш нема да го бранат ниту него. Нам ни треба скандинавизација  во однесувањето“ нагласи Силјановска Давкова.

Силјановска Давкова истакна дека во Уставот се вели дека претседателот се обраќа најмалку еднаш годишно.

„Колку пати се обрати претседателот пред Собранието? Пред нова година, ама во Уставот се вели најмалку еднаш годишно. Замислете да видиме претседател кој ќе се обратеше за преговарачката рамка пред да замине за Париз и ќе се повикаше на единството, на консензусот за најважните национални прашања во македонскиот парламент. Не го стори тоа и ја урниса нашата преговарачка позиција. Треба да научиме од соседите кои се повикуваат на линиите што ги утврдиле и кои се во согласност со интересите на граѓаните“, рече Силјановска Давкова.

Силјановска Давкова истакна дека претседателот мора умно да го користи суспензивното вето кое може и да го превенира доколку се обрати со аргументи пред парламентот, бидејќи тоа не сме го виделе.

„Претседателот мора да ги штити најранливите категории. Замислете еден претседател на улица со пензионерите или на пример со пациентите од Онкологија или со децата, самохраните мајки тоа е нешто што за мене е нормално. Претседателот мора да има мал стручен кабинет кој ќе инспирира, води сметка и претставеност на сите категории по било која основа, ама најважното ќе биде стручноста и компетентноста“, кажа Силјановска Давкова.
Силјановска Давкова запраша за тоа кој ја креира сликата на Македонија во меѓународните односи, односно кои се амбасадорите и конзулите?

„Сте се запрашале ли кој ја креира сликата на Македонија надвор во меѓународните односи? Кои се амбасадорите, конзулите? Не се чудам тогаш зошто вака се однесуваат кон нас зошто нивната слика е сликата за нас ама нашата слика не е нивната слика затоа се тие понизни кон меѓународната заедница зошто го зборуваат тоа што тие понекогаш сакаат да го чујат наместо рамноправно да дискутираат и да бараат разбирање“, децидна е Силјановска Давкова.

„Македонија јас ја доживувам како една преумна, храбра, образована, културна жена. Затоа мислам дека овој пример овде треба да го следи претседателката, но никогаш да не заборави на стручноста и на компетентноста“, истакна таа.„Изборите се пред нас, ВМРО-ДПМНЕ, коалиционите партнери овие четири години вредно работеа, докажаа дека се единствената можна европска алтернатива“, нагласи Силјановска Давкова.

    

Најново

Петровска од големиот граѓански митинг: Во првите три месеци од мандатот 60.000 денари плата за пожарникарите

Sase Ivanovski

Агрон Демири: Нема откажување од иднината! Младите сакаат европска иднина!

Sase Ivanovski

Спасовски: Во следните 4 години излез на домашните компании на европскиот пазар од 500 милиони луѓе

Sase Ivanovski

Производителите на пролетна зелка можат да бидат спокојни, предвидуваме мерка за нивна поддршка

Sase Ivanovski

Димитриевски на дебатата во МРТВ: Граѓаните да излезат и да стават крај на сето ова што се случува 30 години од едни исти луѓе, на ист начин

Sase Ivanovski

Николовски: Со европски мерки и политики до европски образовен систем

Sase Ivanovski

Тренчевска: Со Гаранција за млади ќе опфатиме нови 35.000 млади лица

Sase Ivanovski

Премиерот на Папуа Нова Гвинеја по изјавата на Бајден дека неговиот вујко го изеле канибали:„Мојата земја не заслужува таква етикета“

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ТАЛЕСКИ: ИЗГРАДИВМЕ ИКТ ЦЕНТАР ВРЕДЕН 11 МИЛИОНИ ЕВРА ВО ПРИЛЕП

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) БОБАН ЈАНКОСКИ, ЧЛЕН НА ИК НА ЛДП НЕ СЕ СРАМИ ДА ПРИЗНАЕ ДЕКА САМ СИ ГИ ПЕГЛА КОШУЛИТЕ

Sase Ivanovski

Бојмацалиев: Анкета на Евротинк – 50% задоволство од управни служби за време на Спасовски, 20% задоволство за време на Тошковски

Sase Ivanovski

НСДП ГИ ПОВИКУВА ГРАЃАНИТЕ ДА ГЛАСААТ  ЗА НАШИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ СТЕВО ПЕНДАРОВСКИ

Sase Ivanovski

Бојмацалиев: Одделенијата за внатрешни работи  во Кочани и Берово подготвени за претстојниот Изборен процес    

Sase Ivanovski

Полска подготвена да распореди американско нуклеарно оружје на своја територија

Sase Ivanovski

Столтенберг: Одложувањето на помошта за Киев имаше последици

Sase Ivanovski

Мисајловски: Платформа 1198 е програма за подобар живот на граѓаните, за економски раст до 5%, за 50.000 нови вработувања

Sase Ivanovski

Дизелот поевтинува, бензините поскапуваат

Sase Ivanovski

ПЕНДАРОВСКИ: Сила бога не моли.Одиме до таму каде што можеме, мала држава сме.Не да клекнеме сосема и да не тепа кој стигне. Да си ги кажуваме аргументите

Sase Ivanovski

Пендаровски: Јас сум претседател кој дал најмногу вета, за кои законите не се вратени потоа

Sase Ivanovski

„За да има помирување треба да зборуваме за транзициска правда, а за транзициска правда треба одговорност“ порача Силјановска-Давкова

Sase Ivanovski

Таравари: ВЛЕН ќе им ја донесе долгоочекуваната промена на Албанците

Sase Ivanovski

Османи со порака до младите: Гласајте за кредибилна понуда!

Sase Ivanovski

Даниела Колева: Дали Николоски раководи и посредува во финансирање на мрежата медиуми за лажни вести?

Sase Ivanovski

Лефков: На ден пред гласање, разбиена мојата пратеничка канцеларија во Кочани

Sase Ivanovski

Министрите на ЕУ формално ги потврдија промените во Поглавјето 35 во преговорите со Србија

Sase Ivanovski

Во меѓународна полициска акција во БиХ приведени полицајци поврзани со нарко картелот „Тито и Дино“

Sase Ivanovski

Лукаревска: Силна домашна економија, праведен даночен систем, парите кај граѓаните, за европски стандард дома

Sase Ivanovski

ФОКУС: Актуелни директори, сопружници, внуки на изборните листи на партијата на Арсовска

Sase Ivanovski

Ангелов: „Ахмети, кревај „рачна“ со време, Мицкоски не е сам!“

Sase Ivanovski

БГНЕС: Ковачевски и СДСМ го користат фудбалот во примитивна антибугарска кампања

Sase Ivanovski

Маричиќ: Преспанскиот договор донесе крај на еден долгогодишен спор, членството во НАТО и ни го отвори патот кон ЕУ, за тоа не им е гајле во ВМРО-ДПМНЕ

Sase Ivanovski

(ФОТО ГАЛЕРИЈА) Со спектакуларна забава Grand Casino Admiral ги отвори вратите за љубителите на игри на среќа

Sase Ivanovski

Битиќи: Поддршка од 1,35 милијарди евра и пристап до европските пазари за нашите земјоделци

Sase Ivanovski

Бојмацалиев: Пронајден e сторителот што ја обил пратеничката канцеларија на Лефков

Sase Ivanovski

Спасовски: Нема да дозволиме враќање во минатото, се бориме за правда за сите!

Sase Ivanovski

Мицкоски од Сарај: Криминалот нема етничка припадност

Sase Ivanovski

Почнува Програмата „ЕУ за Преспа“, над 13 милиони евра за инфраструктура, одржливо земјоделство и туризам

Sase Ivanovski

Охриѓанец пријавил дека две лица од Непал вработени во неговата фирма се оддалечиле од домот во Охрид

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Ковачевски: ЕУ е единствена шанса за вистински и суштински промени во Македонија

Sase Ivanovski

Силјановска Давкова: 24 април доаѓа како предигра, тогаш работите ќе се разјаснат

Sase Ivanovski

Прегазен малолетник во Скопје, со тешки повреди пренесен во болница

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) БОМБА НА ЛУПЕВСКА: НАМЕСТЕН ТЕНДЕРОТ НА ДИК ЗА ДИСТРИБУЦИЈА НА ГЛАСАЧКИТЕ МАТЕРИЈАЛИ, ВМЕШАНА ЌЕРКА НА ПОРАНЕШЕН ШЕФ НА ДИК?!

Sase Ivanovski

ДА ПОМОГНЕМЕ НА МАЈКА НА ДВЕ ДЕЦА ДА СЕ СПАСИ ОД КАНЦЕР

Sase Ivanovski

Европски фронт: Мицкоски во тешкo дереџе, спасот го бара кај Левица

Sase Ivanovski

Болничар од Токсикологија му вршел притисок на лаборантот урина со наркотици да ја замени со чиста и уште оди на работа

Sase Ivanovski

Мицкоски му врати на Ахмети: Многу брзо од денес и кексито и млекото ќе ти преседнат

Sase Ivanovski

Пендаровски: Потребно ни е обединето општество, една од моите заложби беше намалувањето на јазот меѓу етничките заедници

Sase Ivanovski

Пендаровски: Пародија е што Силјановска-Давкова коментира за слободи и права на граѓаните, а нејзниот сопруг остави стотици семејства без работа

Sase Ivanovski

Мицкоски: Ковачевски и Ахмети на чело да тетовираат знаме на ЕУ – тие не стануваат тоа, до гуша се во криминал

Sase Ivanovski

За два месеци раководење директорката на Токсикологија го зголемила долгот на клиниката за два милиони денари – реагираат вработените

Sase Ivanovski

Пендаровски: Ветингот сега мора да биде задолжителен, во склад со нашето законодавство

Sase Ivanovski

Последен ден од кампањата за претседателските избори пред гласањето во среда, кампањата за парламентарните избори продолжува

Sase Ivanovski

Пендаровски: Најнова идеја промовирана во кампањата на ВМРО-ДПМНЕ им е предлогот за носење на целосно нов граѓански устав за кој опозиционата партија досега се нема произнесено зошто ни е потребен

Sase Ivanovski

Николоски: Јас работам од 14 години, но од каде пари на Филипче за ауди од 250 илјади евра, за хациендата на Водно и дали Филипче знае дека Пендаровски за него озборува дека е уживател на психотропни супстанци?

Sase Ivanovski

ФИЛИПЧЕ: НЕ ОЧЕКУВАВ НИКОЛОВСКИ ДА ПАДНЕ НА НИВОТО НА КАФАНСКИ ОЗБОРУВАЧ, ЌЕ ДОБИЕ ТУЖБА ЗА КЛЕВЕТА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МАКСО: НАШИТЕ ГЕНЕРАЛИ СЕ СРАМ ЗА АРМИЈАТА, ИМ БАКНУВААТ ЧЕВЛИ НА ПОЛИТИЧАРИТЕ ЗА ДА СЕ ИЗГРЕБАТ ЗА ЧИН

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МАКСО: БЕЗ ЗНАМ НЕМА ДА ИМА НОВА ВЛАДА!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МАКСО: МАКЕДОНИЈА НЕ Е И НЕ СМЕЕ ДА БИДЕ МУЛТИ ЕТНИЧКА ДРЖАВА, ТОА ГО НЕМА НИКАДЕ НА СВЕТ?!?!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МАКСО: ВО СДСМ МЕ НАРЕКУВАА НАЈГОЛЕМ ВМРОВЕЦ МЕЃУ КОМУЊАРИТЕ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МАКСО: СДСМ И ВМРО ДПМНЕ СЕ 30 ГОДИНИ ВО ТАЈНА КОАЛИЦИЈА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Артан Груби: Симнете ги знамињата ало, како се вика бе на турски, спушти го знамето

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МАКСО: ВО СДСМ ИМА МНОГУ ЧЕСНИ ЛУЃЕ, СДСМ НАПРАВИЛ МНОГУ ДОБРИ РАБОТИ ЗА ДРЖАВАТА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МАКСО: МИЦКОВСКИ ЦЕЛО ВРЕМЕ МЕ КОПИРА И КРАДЕ МОИ ИДЕИ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МАКСО: ВМРО ДПМНЕ СЕ ПАТРИОТИ НА БАТЕРИИ, ГЛУМАТ ДЕКА СЕ ПАТРИОТИ!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПЕНДАРОВСКИ: ЧОВЕК СУМ, ПРАВЕВ И ГРЕШКИ, НО НЕ БЕА ЧЕСТИ И ГОЛЕМИ ГРЕШКИ, СМЕТАМ ДЕКА ЗАСЛУЖУВАМ ВТОР МАНДАТ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ТАРАВАРИ ЈА ПРАША СИЉАНОВСКА КАКО ПЛАНИРА ДА ГИ ОТВОРИ ПРЕГОВОРИТЕ СО ЕУ?

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) СИЉАНОВСКА: НИЗ ОЏАК ЌЕ ВЛЕЗЕВМЕ ВО НАТО И БЕЗ ДОГОВОР СО ГРЦИЈА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ТОТАЛЕН ТРИУМФ НА ПЕНДАРОВСКИ НА ДЕБАТАТА НА МТВ: ТАКТИЧКИ ГИ ОСТАВИ СИТЕ ДА СИ ГИ ВАДАТ ОЧИТЕ ДОДЕКА ТОЈ МУДРО ГЛЕДАШЕ СЕИР

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ВАНКОВСКА ДО СИЉАНОВСКА: НЕМОЈ ДА ГЛУМИШ ДЕВИЦА, НЕ МОЖЕШ ДА СЕ ДИСТАНЦИРАШ ОД БАГАЖОТ НА ВМРО ДПМНЕ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) АПАСИЕВ ВЕЧЕРВА СИГУРНО ГО ИМА ФРЛЕНО ТЕЛЕВИЗОРОТ ОД ПРОЗОР – ГАФ НА ВАНКОВСКА: Среде дебата на МТВ таа се откажа од трката и ги понуди своите ќерки на Сиљановска да ги вработи и врати од Канада?!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Мицкоски: Убеден сум дека она што ќе се случи после 8 мај ќе биде ослободување на Македонија

Sase Ivanovski

Левен: ПЕС ја дава поддршката на СДСМ затоа што знаеме дека многу напорно работат за членството во ЕУ на државата

Sase Ivanovski

КОВАЧЕВСКИ И ЗАЈКОВА ГО ПОСЕТИЈА САЕМОТ НА КНИГИ ВО СКОПЈЕ

Sase Ivanovski

Мицкоски: Власта спрема сценарија за изигрување на изборната волја на народот, најефикасен одговор за нивната завера е масовно гласање

Sase Ivanovski

Јакимовски е против уставни измени со цел внесување на Бугарите во Уставот

Sase Ivanovski

И да врне и да вее и бура да коси Мицковскии без чадор Македонија на грб ја носи

Sase Ivanovski

ФОТКИ ОД ДЕНЕШНИОТ МИТИНГ НА СДСМ ВО СКОПЈЕ

Sase Ivanovski

Пендаровски прифаќа албански јазик место „20 отсто“ на ниво на цела Македонија

Sase Ivanovski

Димитриевски до Османи: Се однесувате како министер на Косово, а не на Македонија

Sase Ivanovski

Tаравари: Oсмани не е министер на Косово, повеќе се има сретнато со Вучиќ отколку со Курти

Sase Ivanovski
Вчитувам....