8.8 C
Скопје
28/11/2022 16:57
МАКТЕЛ

   

Скопје со три системи на парно греење што се неповрзани, граѓаните плаќаат различни сметки

 

Три системи на централно парно греење има во Скопје, кои со години наназад чекаат на меѓусебно поврзување за да се обезбеди рационалност во производството на топлинска енергија, еднакви месечни сметки за парно кај граѓаните, но и можност да се искористи целосниот инсталиран капацитет на топланите во Скопје, што во моментов не е случај.

Моменталната состојба укажува дека двата системи што обезбедуваат парно греење во Бутел, Чаир и Гази Баба се со нецелосно искористен капацитет, што не е случај со парното греење коешто досега го обезбедуваше БЕГ во Аеродром, Центар, Карпош и Кисела Вода.

 

Поранешниот скопски градоначалник Петре Шилегов во 2018 година ја афирмираше потребата од приклучување на системот за парно греење на АД „Скопје Север“ со другите системи за парно греење, за што е потребно да се изгради цевковод од само два километра. Градот Скопје сакаше тогаш да го преземе управувањето со топловодната мрежа, за што формираше и претпријатие „Градски енергетски системи“, но не ја доби неопходната лиценца од Регулаторната комисија за енергетика.

Во меѓувреме, државната компанија Електростопанство на Северна Македонија (ЕСМ) во октомври годинава ги доби трите лиценци за производство, дистрибуција и снабдување со топлинска енергија за нејзините фирми „ЕСМ продажба“, „ЕСМ дистрибуција на топлина“ и „ЕСМ снабдување со топлина“, со што ЕСМ ќе биде одговорна за натамошниот развој на топловодната мрежа во главниот град.

Актуелните податоци велат дека топланата „Скопје Север“, која ги снабдува со парно корисниците од општините Чаир и Бутел, има два котли со производствен капацитет од 46 мегавати, а во моментов работи со ангажирана моќност од 8 до 9 мегавати. Ова практично значи дека во услови на енергетска криза се искористени само околу 20 отсто од вкупниот производствен капацитет на топланата.

Податоците на Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги за АД ЕСМ-Подружница Енергетика, која обезбедува парно греење за корисниците во општина Гази Баба, велат дека во 2021 година ангажираната можност била околу 50 мегавати, додека нејзиниот вкупен производен капацитет е 96 мегавати, односно искористеноста на нејзиниот капацитет е на половина.

Од друга страна, поранешниот градоначалник Шилегов пред четири години рече дека само 23 отсто од површината на Скопје е покриена со топловодна мрежа, а во проширување на дистрибутивната мрежа не се инвестирани подолго време позначајни средства, на што укажуваат и податоците на Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕВУ).

Од РКЕВУ за Мета.мк велат дека АД „Скопје Север“ и „ЕСМ Енергетика“ треба да ги разгледаат можностите за системско надминување на предизвиците преку заедничка соработка, за да го зголемат бројот на потрошувачи и да се оптимизира производството на топлинска енергија.

„Дополнително со доделување на лиценците за производство, снабдување и дистрибуција на трите ќерки-фирми на ЕСМ и при можна реализација на тесна соработка – цените за топлинска енергија би се урамнотежиле кај сите потрошувачи, односно би имало една цена за домаќинствата што би допринело и да се зголеми конзумот и на подрачјето на Скопје Север“, велат од Регулаторна.

Куштрим Рамадани, директор на АД „Скопје Север“ за Мета.мк објаснува дека возможно е да се поврзе нивниот систем за парно греење со цевковод долг 2 километра со оној на АД ЕСМ-Подружница Енергетика, но не е сигурен за бенефитот. И тој потенцира дека потребна е соработка со АД ЕСМ за една ваква инвестиција. Сепак, Рамадани предупредува дека граѓаните од другите два система ќе треба да ги покријат загубите на АД „Скопје Север“, којшто има неискористен капацитет за снабдување со топлинска енергија.

Директорот на АД „Скопје Север“ додава дека мора да се работи на терен за да се вратат корисниците на топлинска енергија во овој дел од Скопје и граѓаните да имаат сигурно парно греење, но во услови на енергетска криза, тој вели дека не може да бара да се вратат граѓаните на греење кај нив.

Податоците од Годишните извештаи за работењето на Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕВУ) покажуваат дека во скопските општини Чаир и Бутел низ годините има драстично намалување на бројот на корисници на централното парно греење. Најголемиот пад е забележан помеѓу 2011 и 2012 година, кога од околу 2.400 корисници приклучени на парно греење во 2011 година се намалиле на околу 700 корисници на топланата „Скопје Север“ една година подоцна.

Статистичките податоци велат дека топланата „Скопје Север“ во 2007 година имала околу 2.800 корисници, додека лани бројот на корисници што ги загреваат просториите преку овој систем за парно греење е намален на 504. Од Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги појаснуваат дека зголемувањето на бројот на корисници, значи и оптимизирање на крајната цена за домаќинствата.

„Колку повеќе корисници толку цената има помал простор да варира и е со тенденција да се намалува. Потрошувачката влијае директно врз цената“, велат од РКЕВУ.

Од Регулаторна сметаат дека потребен е засилен проактивен пристап од раководството на топланата и локалната самоуправа во Чаир и Бутел за да може да се анимираат повеќе корисници. Во однос на потребата од поврзување на трите системи за парно греење во Скопје, од АД ЕСМ за Мета.мк објаснуваат дека штотуку ја презеле дејноста на производство, дистрибуција и снабдување на топлинска енергија на Град Скопје од БЕГ и дека е потребно повеќе време за да се реализира еден ваков проект.

„Во тек се анализи кои ќе нè насочат кон натамошни инвестиции, за што ќе известиме во интерес на граѓаните. Во однос на АД Скопје Север, АД ЕСМ нема никакви ингеренции со оглед дека АД Скопје Север сами ја извршуваат својата дејност“, велат од АД ЕСМ во однос на прашањето за тоа што би можело да се направи за да се зголеми бројот на корисници на парно греење и на искористеноста на топланата „Скопје Север“.

Инаку, предноста од користењето на централно парно греење значи и почист воздух за граѓаните на Скопје, односно директно влијае против аерозагадувањето. Резултатите за Скопје во зимските месеци покажуваат дека токму затоплувањето, односно греењето на дрва, е најзначаен извор на загадувањето на воздухот, покажа Студијата за пропорционирање на загадувачите во Скопје што беше презентирана изминатава пролет

   

Најново

ЕСМ Продажба ги испраќа по пошта договорите за субвенционирано снабдување, поевтина струја од 1 декември

Sase Ivanovski

Директорот на РЕК Битола се налути на ВМРО-ДПМНЕ

Sase Ivanovski

Ахмети вели дека предвремени избори не се решение

Sase Ivanovski

Ковачевски побара МВР да побрза за истрагата за Комисијата за АНБ

Sase Ivanovski

Тешка сообраќајка на патот Пробиштип-Кратово, повредени повеќе лица

Sase Ivanovski

Евидентирани 809 кривични дела семејно насилство од јануари до крајот на септември

Sase Ivanovski

Ковачевски: Никој не се плаши од избори

Sase Ivanovski

Борел: Војната помеѓу Русија и Украина можеби нема да заврши

Sase Ivanovski

Нова рекордна недела за БРАКО – 17 испорачани возила во европски земји

Sase Ivanovski

Сексуално вознемирување на УКИМ: Професори на студенти им се обраќале со „злато“, „кукле“, „маче“

Sase Ivanovski

Ковачевски: Инвестирајќи во патната инфраструктура, инвестираме во развој на економијата во Северна Македонија

Sase Ivanovski

ОБРАЌАЊЕ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ НА СВЕЧЕНАТА АКАДЕМИЈА ПО ПОВОД 28 НОЕМВРИ – ДЕНОТ НА ЗНАМЕТО 

Sase Ivanovski

Грковска се обрати на Комитетот за демократија и управување во Советот на Европа: Неопходно е да обезбедиме поголема транспарентност и одговорност кај носителите на одлуки

Sase Ivanovski

(Видео)СДСМ:Неспособноста на ВМРО-ДПМНЕ предизвика колапс на јавниот превоз и хаос во Град Скопје

Sase Ivanovski

(Видео)Ковачевски: ВМРО-ДПМНЕ да се фатат за работа, создадоа хаос и во Скопје и во другите општини

Sase Ivanovski

(Видео)Тренчевска: Им даваме силна поддршка на жените за нивна поголема интеграција на пазарот на трудот 

Sase Ivanovski

Трипуновски: За цели 40 проценти е отпаднат откупот на тутун откако СДС е на власт, за каква помош зборуваат Николовски и Ковачевски?

Sase Ivanovski

ВМРО-ДПМНЕ предложи и беше изгласан субвенции на градот Скопје за ранливи категории, Левица, ГРОМ беа против помош

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ:Ковачевски и Арсовска наместо за матни тендери на тајните состаноци да договорат решавање на проблемот на превозниците

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ:Ова младо момче кое Зечевиќ го извади на прес, нека му кажат дека Арсовска имаше тајна средба со Ковачевски и Јакимовски во влада

Sase Ivanovski

Ковачевски: Расте цената на тутунот, откупот стартува со над 30% повисока цена, владините мерки за развој на тутунопроизводството даваат позитивни резултати

Sase Ivanovski

(Видео)Саботковски: И покрај големите наследени долгови во општината, реализиравме голем број на проекти за жителите на Општина Могила

Sase Ivanovski

Диаверум со едукативно предавање „Хронична бубрежна болест – превенција и третман“

Sase Ivanovski

Универзитетот „Мајка Тереза“ во Скопје ќе добие инфраструктурен кампус, Шаќири присуствуваше на поставувањето на камен темелникот

Sase Ivanovski

Поевтинуваат горивата, Бислимовски вели: Не можеме да влијаеме на крајните цени!

Sase Ivanovski

Штрајк на железничарите во Австрија, бараат повисоки плати

Sase Ivanovski

Рашковски со кривични пријави за обвинители за сторени пет кривични дела

Sase Ivanovski

Симеон Саксобурготски за оштетувањето на клубот: Напаѓачите да прочитаат меѓународни книги за Цар Борис Трети!

Sase Ivanovski

Ден на албанското знаме: Пред 1000 приврзаници во Александар Палас, лидерот на ДУИ Али Ахмети ги читаше имињата на сите загинати борци на УЧК во 2001ва

Sase Ivanovski

(Видео)ГО ИЗВАДИЈА ОД ШИНИТЕ ПРЕД ДА ПОМИНЕ МЕТРОТО Њујорчанин имаше среќа, полицајците брзо реагираа

Sase Ivanovski

ВОЗОТ ПРЕГАЗИ ПЕШАК Несреќата се случила на мостот кај Маркова Река

Sase Ivanovski

Исусе Христе-Ламбе паликуќа ќе води бидникова поворка на МПЦ?!

Sase Ivanovski

САЛМОНЕЛА ЈА КРЕНА НА НОЗЕ СЛОВЕНИЈА Се води истрага за труење со тартарски бифтек

Sase Ivanovski

ВО СЛОВЕНИЈА ПАДНА ПРВАТА КАЗНА ЗА РОДИТЕЛИ-ИНФЛУЕНСЕРИ 1.500 евра поради користење на децата за промоција на производи

Sase Ivanovski

ВЕРУВАЈТЕ, НЕ БИ САКАЛЕ СЕГА ДА СТЕ НА ХАВАИ Еруптираше најактивниот вулкан на светот – Мауна Лоа

Sase Ivanovski

Бегај и врачи албанско државјанство на Дуа Липа и рече „Таа е наша гордост”

Sase Ivanovski

По вчерашниот струен удар во Маџари: Тинејџерката со изгореници од трет степен на 30 отсто од телото

Sase Ivanovski

Полицијата претепа и уапси новинар на Би-Би-Си за време на протестите во Кина

Sase Ivanovski

АВМУ со осуда на однесувањето на поранешниот министер за правда Јашари кон новинарка од „Фокус“

Sase Ivanovski

Интервју со Азески: Бизнисот ги знае информациите неколку месеци однапред, но знаењето не се користи

Sase Ivanovski

(Видео)Митева: Нападите врз новинарите и медиумите се резултат на нивниот став од незаконското работење, бараме итни оставки

Sase Ivanovski

(Видео)Митева: Еден директор во владата на Ковачевски дава тендер на сопругата на друг директор во владата на Ковачевски

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)Антовски: На криминалите во РЕК Битола им нема крај

Sase Ivanovski

Србите ги уапсија: Украинец и Унгарец се обиделе да влезат во Македонија со 268.000 евра

Tamara Ivanovska

Киев: Русите во Украина оштетиле околу 32 илјади цивилни објекти

Tamara Ivanovska

Бесими: ЕБОР продолжува со силната поддршка за реализација на капиталните инвестиции

Tamara Ivanovska

МАКЕДОНИЈА ВО БЕЛО Зимска идила на планините, метеоролозите најавуваат уште снег

Tamara Ivanovska

ПЛАТЕТЕ НИ ГО ТОА ШТО СМЕ ГО СРАБОТИЛЕ Превозниците со јасна порака од протестот кон Арсовска и кон ЈСП Скопје

Tamara Ivanovska

МАФИЈАТА ПАДНАТА НА КОЛЕНА Разбиен е „суперкартелот“ одговоерен за третина од кокаинот во Европа

Tamara Ivanovska

Исповед на девојка која излезе од CEKTA: Моите 12 години во ПEKOЛОТ на Јеховини сведоци!

Tamara Ivanovska

Министерство за транспорт и врски: Заштедивме 47% електрична енергија споредено со истиот период минатата година, мерките носат резултати

Tamara Ivanovska

Герасимовски: Финансиската поддршка за пензионерите ќе биде исплатена до крајот на следниот месец

Tamara Ivanovska

Бесими: Капиталните инвестиции и развојот приоритет на Владата, ЕБОР продолжува со силната поддршка за нивна реализација

Tamara Ivanovska

Спасовски: Постигнати се добри резултати во санкционирање на насилството врз жени, но имаме уште многу работа во неговото превенирање

Tamara Ivanovska

ЖЕНИТЕ ОТКРИЛЕ ШТО ГИ ИЗНЕНАДИЛО НАЈМНОГУ КОГА СТАНАЛЕ МАЈКИ Мајчинството не остава време за себе

Tamara Ivanovska

НЕ КОРИСТИ ТЕЛЕФОН ДОДЕКА ВОЗИШ Секој повик може да почека!

Tamara Ivanovska

Хуманитарецот Александар вети дека ќе му изгради нов дом на кумановското семејство со пет деца

Tamara Ivanovska

Ватикан сака да посредува меѓу Русија и Украина

Tamara Ivanovska

Драма на концертот на Брена: Шест пензионери се онесвестиле, еден прескокнал ограда и се качил на бина

Tamara Ivanovska

НАГРАДАТА „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ ЗА АКАДЕМИК ВЛАДА УРОШЕВИЌ, КАРДИОХИРУРГОТ САШКО ЈОВЕВ, УМЕТНИКОТ ИСМЕТ РАМИЧЕВИЌ И ПРОФЕСОРОТ АФРИМ ОСМАНИ

Tamara Ivanovska

Кога градот престанува да биде Град

Tamara Ivanovska

Македонскиот државјанин осомничен за трговија со мигранти задржан во притвор во Софија

Tamara Ivanovska

КИНЕЗИТЕ СИ ПОСТАВИЛЕ СВОЈ КАРДИНАЛ ЗА КИНА, НО ВАТИКАН НЕ ГО ПРИЗНАВА

Tamara Ivanovska

САД ПЛАНИРААТ ДА И ДАДАТ НА УКРАИНА РАКЕТИ СО ДОСТРЕЛ ОД 200КИЛОМЕТРИ

Tamara Ivanovska

ДЕМОКРАТСКИ СОЈУЗ: КОМИСИЈАТА ДА НЕ ПРЕГОВАРА ЗА ИСТОРИСКИ ПРАШАЊА ПОВРЗАНИ СО ОА

Tamara Ivanovska

Талат Џафери: Срдечни честитки по повод албанскиот национален празник, 28 Ноември – Денот на знамето

Tamara Ivanovska

Казакстан сака да ги национализира енергетските компании откако остана без греење на минус 30

Tamara Ivanovska

Русија сака да го ликвидира Лукашенко и да ја преземе белоруската армија?

Tamara Ivanovska

„Мавровка“ блокирана, протестот ќе трае до исполнување на барањата

Tamara Ivanovska

Сообраќаен хаос во Скопје

Tamara Ivanovska

Македонскиот тим од историската комисија: Не го решаваме црковното прашање на МПЦ-ОА

Tamara Ivanovska

Кличко му одговори на Зеленски: „Не сакам да се вовлекувам во политички битки“

Tamara Ivanovska

Трагичен биланс на невремето на италијанскиот остров Искија

Tamara Ivanovska

Лекарите и вработените во државните болници во Грција реагираат за новиот закон од Министерството за здравство

Tamara Ivanovska

Конфискувани шест милиони евра од Сашо Мијалков влегоа во државниот буџет

Tamara Ivanovska

Ќе стигне ли ТТК Банка до добивка од милион евра?

Tamara Ivanovska

Советот на Народната банка донесе 12 подзаконски акти: Поголема заштита на правата на корисниците на платежни услуги

Tamara Ivanovska

Штајнмајер утре во официјална посета на Македонија

Tamara Ivanovska

И АМЕРИКА Е ИЗНЕНАДЕНА ОД ОТПОРОТ КОЈ ГО ПРУЖААТ УКРАИНЦИТЕ ПРОТИВ РУСИТЕ

Tamara Ivanovska

Средба Тренчевска-Рана: Воспоставувањето на соработка помеѓу Северна Македонија и Индија, ќе донесе придобивки за граѓаните на двете држави

Tamara Ivanovska

Leave a Comment