6.8 C
Скопје
03/12/2022 06:14
МАКТЕЛ

Спасовски: Годинава идентификувани се осум жртви на трговија со луѓе, од кои седум се деца

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски присуствуваше на средба со амбасадорите на земјите-членки на Европската Унија, на која учествуваше со свое излагање, по што следеа прашања од страна на амбасадорите упатени до министерот Спасовски, а кои ги опфатија темите – полицијата и безбедноста, миграцијата (трговијата со луѓе) и ФРОНТЕКС.

 

Своето излагање министерот Спасовски го започна истакнувајќи го заедничкото достигнување – потпишувањето на Договорот помеѓу Европската Унија и Република Северна Македонија за оперативни активности спроведени од Агенцијата за гранична и крајбрежна стража во Република Северна Македонија.

  

„Со овој договор воспоставивме одржливи, трајни решенија во справување со илегалната миграција и прекуграничниот криминал, при што почитувањето на човековите права и демократските принципи се основните принципи на кои се темели меѓусебната соработка. Имплементацијата на овој договор ќе придонесе кон ефикасно управување и справување со предизвиците од миграцијата и потенцијални идни закани, а со тоа и кон справувањето со сериозниот криминал со прекугранична димензија. Истовремено, ќе придонесе кон посигурни граници и поголема безбедност на нашите граѓани”, истакна министерот Спасовски, при што потенцираше дека досегашната соработка во справувањето со илегалната миграција покажа дека кога се работи заедно може успешно заеднички да се решат предизвиците.

Во однос на реформите во Министерството за внатрешни работи, министерот Спасовски истакна дека изминатиот период два реформски процеса го одбележаа дејствувањето на МВР.

„Гледано од денешна перспектива, двете најголеми реформи – следењето на комуникациите и реформата на разузнавачките служби ја постигнаа својата цел. Агенцијата за национална безбедност постои како посебен државен орган, изградена согласно стандардите на НАТО, а исто така функционирањето на ОТА го надмина големиот број на забелешки и недостатоци кои доведоа до масовно кршење на човековите права. Заокружувајќи ги сите параметри на овие реформи, не можам да не го споменам Советот за граѓански надзор, за чии функционирање се потребни дополнителни напори. Искрено се надевам дека Собранието ќе ги преземе неопходните активности за обезбедување на неговата функционалност”, рече Спасовски, при што како реформски зафати кои придонесоа кон поголема контрола врз работата на полицијата ги истакна воспоставувањето на Надворешниот механизам за контрола, кој се состои од две компоненти: посебното Одделение во рамки на Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција и Надворешниот механизам за граѓанска контрола при Народниот правобранител.

Во однос на нелегалната миграција, министерот ги издвои миграциските движења на „Западнобалканската рута“, како и влијанието на руската агресија врз Украина, при што информираше за аналитичките согледувања на ФРОНТЕКС кои укажуваат дека миграцискиот притисок во регионот на Западен Балкан во текот на 2022 година е зголемен, особено на северните граници во регионот со Србија и во Австрија.

„Во текот на 2022 година, од страна на земјите вдолж Западно-балканската рута пријавени се над 178.000 илегални преминувања од мигранти на и помеѓу гранични премини, што е за 75% повеќе од истиот период во 2021 година”, истакна министерот Спасовски.

Во таа насока, министерот Спасовски ги информираше амбасадорите дека безбедносната состојба на државните граници во моментов генерално е поволна, а како главни предизвици ги издвои илегалното минување, криумчарењето мигранти и секундарните движења на мигрантите, но, како што рече министерот Спасовски, не се регистрирани посериозни загрозувања на јавниот ред и мир и јавното здравје како резултат на мигрантската криза.

„Во првите десет месеци спречени се 22.806 обиди за илегално преминување на границите или речиси пет илјади обиди повеќе во споредба со истиот период лани. Најголем дел од обидите за илегални преминувања, впрочем како и во претходните години, се спречени на јужната граница со Република Грција – 20.858. На оваа граница забележан е пораст за речиси 30% во однос на истиот период минатата година. Во однос на земјата на потекло на мигрантите при спречените обиди, доминираат мигрантите од Сирија-9.290, кои во однос на минатата година се значително зголемени, додека во првите топ пет земји се вбројуваат и мигранти од Пакистан-5.324, Авганистан-1.737, но и Индија, Мароко и Куба”, рече министерот Спасовски.

Министерот Спасовски информираше дека активностите кои се преземаа за спречување на криминалните активности поврзани со криумчарење на мигранти резултираа со откриени 89 случаи на криумчарење на 1.328 мигранти.

„Ваквиот резултат бележи значителен пораст во однос на периодот од јули до октомври 2022 година, што укажува дека криминалните групи ги интензивираат своите активности со цел да пренесат илегално што поголем број на мигранти на другата страна на границата. Карактеристично за овој период е што во три од случаите, возачите по забележување на полициските патроли, со возилата во кои ги превезувале мигрантите, предизвикале сообраќајни незгоди, при што со телесни повреди се здобиле 41 мигранти од Сирија, двајца полициски службеници и еден припадник на Армијата на Северна Македонија”, рече министерот Спасовски.

Во однос на одржување на стабилна безбедносна состојба на границите со соседните земји, но и за соодветно справување со евентуален иден масовен прилив, министерот Спасовски потенцираше дека е продолжено времетраењето на Одлуката за прогласување на кризна состојба на подрачјето на јужната и северната државна граница, што овозможува непречено користење на потребните национални ресурси и капацитети за справување со предизвикот.

„Исто така, од декември 2015 година па наваму на јужната граница континуирано се имплементира заедничката меѓународна операција и која од март 2016 година па наваму е поддржана од Европската Комисија преку имплементација на ИОМ Проектот „Специјална мерка за поддршка на Република Северна Македонија во управувањето со границите и миграциите“”, рече министерот Спасовски за акцијата во која учествуваат странски полициски службеници од Австрија, Чешка, Словачка, Унгарија, Полска, Словенија, Хрватска и – Србија).

Како еден од главните предуслови за ефикасно управување со границите и со миграциите, министерот Спасовски ја истакна ефикасната меѓународна соработка, а како главни приоритети ги издвои одржувањето и продлабочувањето и меѓународната соработка – со земјите од регионот, со земјите на транзит, потекло, со агенциите на ЕУ (во прв ред Frontex – EBCGA, Europol, EASO) и на УН (IOM, UNHCR), како и релевантни меѓународни организации (OSCE, ICMPD, DCAF, итн.).

„За таа цел се учествува во бројни меѓународни и регионални платформи, иницијативи и процеси (Салзбуршки форум, Будимпештански процес, Прашки процес, Заедничка координативна платформа, DCAF Програма за гранична безбедност, КПС ЈИЕ, итн.). Со оглед на случувањата на т.н. „Западнобалканска рута“ во последните години, најинтензивна е соработката со земјите кои се дел или во нејзина непосредна близина. Соработката е на многу високо ниво, а особено треба да се истакнат заедничките и координирани операции кои со поддршка на DCAF се реализираат во земјите од регионот и во кои учествуваат земјите – потписнички на КПС ЈИЕ”, истакна министерот Спасовски.

Во однос на ефикасните политики за реадмисија и механизмите за враќање, министерот Спасовски истакна дека тоа се области каде што се соочуваме со сериозни предизвици, а главната причина е недостатокот на договори за реадмисија потпишани со релевантните земји на потекло, но и неможност да се утврди нивниот идентитет и по официјален пат да се извршат соодветни проверки со надлежните служби во нивните матични земји.

„Досега Република Северна Македонија има потпишано 24 договори со земјите од Западен Балкан и ЕУ, како и Договор со Европската заедница. Со соседните земји, Северна Македонија има добро воспоставена оперативна соработка за реадмисија. Дополнително, имајќи предвид дека најголемиот дел од нерегуларните мигранти пристигнуваат во Република Северна Македонија најчесто од Република Грција, подобрувањето на билатералната соработка за реадмисија со Р.Грција е приоритет за земјата, па под покровителство на Проектот на ИОМ за зајакнување на капацитетите за реадмисија на Западен Балкан, се надеваме дека соработката може да се зајакне и да се потпише протокол за имплементација на Спогодбата. Покрај тоа, нашата земја направи обиди да воспостави соработка за реадмисија со одредени земји на потекло, вклучувајќи ги Исламската Република Пакистан, Арапската Република Египет и Исламската Република Иран, но, за жал, досега нема значителен напредок во оваа област”, рече министерот Спасовски.

Во однос на криумчарењето на мигранти коешто е тесно поврзано и со трговијата со луѓе, министерот Спасовски констатираше дека последниве години се зголемува бројот на домашни жртви на трговија со луѓе, кои се главно сексуално експлоатирани, а идентификувани се и присилни бракови со малолетни лица.

„Меѓутоа, факт што особено загрижува и што ја алармира потребата од енергична акција на сите нас е континуираниот пораст на деца – жртви на трговија со луѓе. Имено, годинава идентификувани се 8 жртви на трговија со луѓе, од кои 7 се деца”, рече министерот Спасовски, при што се осврна на мобилните тимови составени од претставници од МВР, МТСП и невладините организации, како успешен концепт, со цел идентификување на ранливи категории, меѓу кои и жртви на трговија со луѓе.

Во насока на исполнување на препораките на експертскиот тим на ГРЕТА, министерот Спасовски истакна дека неодамна беше формиран и Оперативниот тим за координација, следење, управување на случаи со трговија со луѓе, во кој покрај претставници од државните органи (ЈО, МВР, МТСП) учествува и претставник од здружение на граѓани.

„Сите анализи и извештаи укажуваат дека трговијата со луѓе е еден од најпрофитабилните бизниси, често поврзана со криумчарење на мигранти, трговија со дрога, тероризам. Од тие причини, во сетот на мерки кои ги преземаме, би го споменал значењето на водењето на финансиски истраги кои ги преземаме паралелно со истрагите за кривичното дело. Единствено со одземање на главниот мотив поради кои трговците влегуваат во овој бизнис, а тоа се најчесто парите, можеме да креираме ефикасен одговор на овој криминал. За таа цел, во Министерството за внатрешни работи формиравме посебна Единица за водење на финансиски истраги, која е исклучиво надлежна за идентификување и пронаоѓање на незаконски стекнатиот имот”, рече министерот Спасовски, при што ги истакна активностите во овој домен кои се водат на национално ниво: Националната стратегија за јакнење на капацитетите за водење на финансиски истраги и конфискацијата со имот, која содржи конкретни акциски планови за развој на сите институции кои се вклучени во водењето на финансиските истраги, привременото замрзнување и подоцнежна конфискација на нелегално стекнатиот имот.

         

Најново

(ВИДЕО) ДИРЕКТОРОТ НА ЦЕНТАРОТ ЗА КРЕИРАЊЕ НА ПОЛИТИКИ КОЈ Е ФИНАНСИРАН ОД ШВЕДСКА, ЖИДАС ДАСКАЛОВСКИ ЛАЖЕ НА ТВ: Во моментов има повеќе медиуми што ја фалат владата од медиуми што ја критикуваат?!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИЛЕНКО СЕ ЖАЛИ: Оф роуд емисии нема затоа што Грујо падна и ВМРО ДПМНЕ веќе не ми дава по десетици иљади евра за сезона

Sase Ivanovski

(Видео) Беџети: Не се работело за дипломи, туку за постапка за издавање на одредени уверенија кои немаат валидност во правниот промет

Tamara Ivanovska

ДРАМА ВО КАТАР – Уругвајците ги нападнаа судиите по испаѓањето од СП, обезбедувањето едвај можеше да реагира

Tamara Ivanovska

Силен земјотрес ја стресе Босна и Херцеговина!

Tamara Ivanovska

МИСТЕРИЈА: ОД КАДЕ МУ НА АПАСИЕВ 15 000 ЕВРА МЕСЕЧНО ЗА 25 КАНЦЕЛАРИИ НА ЛЕВИЦА ШИРУМ ЗЕМЈАТА?!

Sase Ivanovski

КОРУПЦИЈАТА ВЕ КОЧИ НА ПАТОТ КОН ЕУ Американската амбасадорка ни постави дијагноза

Tamara Ivanovska

СРБИЈА СТАВИ АГЕНТ НА ПУТИН НА ЧЕЛО НА ТАЈНАТА ПОЛИЦИЈА! Остри критики за именувањето на Александар Вулин за директор на БИА

Tamara Ivanovska

ВО МАКЕДОНИЈА ЌЕ СЕ ОТВОРИ УШТЕ ЕДЕН БУГАРСКИ КЛУБ, ОВОЈПАТ ВО КАВАДАРЦИ! Отворањето е предвидено за 11 декември

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) ЛЕВИЦА ОТВОРИ КАНЦЕЛАРИЈА ВО КОЧАНИ, 25-ТА ПО РЕД ШИРУМ ЗЕМЈАТА, АПАСИЕВ ВЕЛИ ЦЕЛТА ИМ БИЛА ДА ЈА УНИШТАТ СДСМ

Sase Ivanovski

СЕ ЕВАКУИРААТ ЦИВИЛИ ОД ИСТОЧНИОТ БРЕГ НА ДНЕПАР Двете страни разменуваат жесток оган преку реката

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) БОМБА НА ПАЛЕВСКИ: МАКЕДОНЦИТЕ НАМЕСТО ДА ПРАВАТ КЛУБОВИ ДА НАПРАВАТ ПАРТИЈА ВО БУГАРИЈА И ДА ВЛЕЗАТ ВО БУГАРСКИОТ ПАРЛАМЕНТ И ДА ИНИЦИРААТ ПРОМЕНА НА УСТАВОТ

Sase Ivanovski

ШВАЈЦАРИЈА ГИ ПРИЗЕМЈИ СРПСКИТЕ ОРЛИ И ОДИ ВО ОСМИНАФИНАЛЕ Камерун го шокираше Бразил

Tamara Ivanovska

ЈУЖНА КОРЕЈА СЕ ИЗБОРИ ЗА ОСМИНАФИНАЛЕ Пресудниот гол падна во судиското продолжение

Tamara Ivanovska

„МУ БЛАГОДАРАМ НА КАТАР ЗА ЧЕСТА“ Од болница се јави кралот на фудбалот

Tamara Ivanovska

НЕ СУМ ЈА ПИПНАЛ СОПРУГАТА НА РАЈКОВИЌ Душан Влаховиќ вели дека некој сака да му го оцрни образот со лаги

Tamara Ivanovska

КОВАЧЕВСКИ И АРСОВСКА ЌЕ ГО ОСТАВАТ СКОПЈЕ БЕЗ ЈАВЕН ТРАНСПОРТ! На тајни средби ги договараат набавките, тврди Стефан Андоновски од ВМРО-ДПМНЕ

Tamara Ivanovska

ДЕДОМРАЗОВЦИ, ЗАГРЕЈТЕ СЕ! Почна пријавувањето на традиционалната Дедомразовска трка

Tamara Ivanovska

ВО САД МУ СЕ ЗАКАНУВААТ 175 ГОДИНИ ЗАТВОР! Асанж поднесе жалба на одлуката да го екстрадираат

Tamara Ivanovska

Закани кон Левица од советниците на ВМРО-ДПМНЕ во Аеродром: “Затоа ќе јадат ќотек, не за џабе ќе му ја дупнеа главата!”

Tamara Ivanovska

ЛЕНИН БИЛ МИЛИОНЕР: Имам многу пари, и не се срамам дека сум богат, да не лажат дека сум имал само еден скап мотор, имам неколку скапи мотори плус и џипови имам

Sase Ivanovski

Изгореа мазда во Кисела Вода и мерцедес во Ченто

Tamara Ivanovska

Петровски: Ѝ се закануваа на Арсовска дека ќе ѝ сечат раце, нозе, се закануваа со деца – Големите партии станаа мафијашки структури!

Tamara Ivanovska

Никовски: Пругата кон Бугарија е големо промашување

Tamara Ivanovska

Левица го подбра Наумче: Вака ли се развива “европски” спорт како што ветуваше во кампањата за промена на името?

Tamara Ivanovska

Андоновски: Имаме сомнежи дека Ковачевски и Арсовска на тајните средби договарале бизнис набавки меѓу кои и набавка со бизнис партнерот од коалицијата на СДСМ

Tamara Ivanovska

Маричиќ за Поглавје 23: Судската реформа клучна за пристапување во ЕУ, имаме уште за работа

Tamara Ivanovska

Средба Бесими – Агелер: РС Македонија одлучно чекори кон ЕУ, САД значаен партнер за реформите на тој пат

Tamara Ivanovska

ПЕНДАРОВСКИ: Посета на ученици од ООУ „Ѓорги Сугарев” – Битола во рамки на Отворен Кабинет

Tamara Ivanovska

Бесими и Шијаочин Ју потпишаа Договор за грант од ЕУ за кофинансирање на проектот на СБ за модернизација на земјоделството

Tamara Ivanovska

Мицкоски: Нов увоз на струја и ново авансно „херојско” плаќање, за само 3 дена од 5-ти до 7-ми декември, ЕСМ ќе увезе струја во вредност од околу 4.200.000 евра

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) ЈОВАНОВСКИ: Се откажавме од тоа веднаш да се плати главниот долг од 60 милиони денари, бараме да ни пуштат само 5 милиони денари колку гориво да ставиме, средбата со секретарот на Град Скопје беше многу тензична, полна со емоции, буквално го молевме да ни пушти пари доведени сме до питачки стап

Sase Ivanovski

Владата и Биатлон федерацијата реализираа Конференција за родова еднаквост во спортот

Tamara Ivanovska

85 санкции за брзо возење на територија на СВР Битола

Tamara Ivanovska

ЕУ формално ја потврди одлуката за ограничување на цената на руската нафта

Tamara Ivanovska

Бугарија ќе и достави мало и лесно оружје на Украина

Tamara Ivanovska

Холандската Влада донесе одлука да го блокира приемот на Бугарија во Шенген зоната

Tamara Ivanovska

Едночасовен телефонски разговор Путин- Шолц : Рускиот претседател ја предупредил Германија

Tamara Ivanovska

Јовановски: Речиси 1,3 милиони евра е долгот кон приватните превозници

Tamara Ivanovska

Ајде да пошумуваме заедно – Акција за пошумување на опожарено подрачје во село Петралица, општина Ранковце

Sase Ivanovski

Асанж поднесе жалба до Европскиот суд за човекови права против екстрадицијата во САД

Tamara Ivanovska

Ковачевски: Треба да продолжи дискусијата за прогресивното одданочување

Tamara Ivanovska

Директорката од Петровец:„На е-маилот се гледа до кои училишта е пратена пораката, зошто МВР не не контактираше?“

Tamara Ivanovska

ПРЕМИЕРОТ КОВАЧЕВСКИ ГОТВЕШЕ ОБРОЦИ СО ЛИЦАТА СО ПОПРЕЧЕНОСТ ПО ПОВОД ДЕНОТ НА ЛИЦАТА СО ПОПРЕЧЕНОСТ

Sase Ivanovski

ЕУ ќе дозволи слободно користење мобилни телефони во авиони

Tamara Ivanovska

Блинкен: Заштитата на верските слободи низ светот е и заштита на националната безбедност на САД

Tamara Ivanovska

За Османи скандалот со државјанството на Онишченко е тежок удар и голема дамка

Tamara Ivanovska

Холандија со одлука за блокирање на Бугарија за прием во Шенген зоната

Tamara Ivanovska

КОВАЧЕВСКИ: Денеска заедно со амбасадорката на САД Ангела Агелер имавме многу продуктивна средба со Брајан Нелсон

Tamara Ivanovska

Спроведувањето на судската реформа ќе биде пресудна во преговорите со ЕУ.

Tamara Ivanovska

УСАИД одбележува 30 години партнерство со Северна Македонија

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) СТОЈАНОВСКИ: ПЕНОВ ГРЕШИ КОГА ВЕЛИ ДЕКА ОПШТИНИТЕ ТРЕБА ДА ГИ ЗГОЛЕМАТ ДАВАЧКИТЕ ЗА ДА НЕ ЗАГЛАВАТ ВО ДОЛГОВИ

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) САШЕ ПОЛИТИКО РАСПАЛИ ПО СТОЈАНОВСКИ: ВИЕ ВМРОВЦИТЕ САКАТЕ ЕМ ДА ЈА ИМАТЕ ТОРТАТА ЕМ ДА ЈА ИЗЕДЕТЕ ТОРТАТА, ЕПА НЕ БИВА ТАА РАБОТА

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) СТОЈАНОВСКИ: УСПЕАВМЕ ДА ГИ НАДГЛАСАМЕ СДСМ И ДУИ И ДА ИЗГЛАСАМЕ АМАНДМАН ЗА ПОКАЧУВАЊЕ НА 15% НА ПЛАТИТЕ НА БУЏЕТАРИТЕ

Tamara Ivanovska

ПРИВАТНИТЕ БОЛНИЦИ ПРИВЛЕКУВААТ СЕ ПОВЕЌЕ ПАЦИЕНТИ, НУДАТ СВЕТСКИ КВАЛИТЕТ, МУ ПОМАГААТ НА ЈАВНОТО ЗДРАВСТВО: „Систина“ свртела 77 милиони евра за само една година, а „Жан Митрев“, 39 милиони евра

Sase Ivanovski

Српската влада го назначи прорускиот политичар Александар Вулин за директор на БИА

Tamara Ivanovska

Попладнево протест против претворањето на улицата Васко Карангелески во Аеродром во булевар

Tamara Ivanovska

ФАБРИКА ЗА АКУМУЛАТОРИ ТАБ МАК ПРОБИШТИП ПРОСЛАВИ 10 ГОДИНИ РАБОТЕЊЕ, ДЕНЕСКА ОТВОРИЈА НОВА ХАЛА

Sase Ivanovski

„Ударите по џебот“ од ЕУ за Полска и Унгарија – колку се ефективни?

Tamara Ivanovska

Со доделување на наградата „Лифт 2022“, започна малиот новогодишен саем на „Темплум“

Tamara Ivanovska

Путин паднал по скали во неговата резиденција – дали навистина е болен?

Tamara Ivanovska

Ленин: Ако не се прифати предлогот во понеделник блокада на главните крстосници

Tamara Ivanovska

ПО ЧЕТИРИ КИЛОГРАМИ ЈАБОЛКА ЗА СЕКОЈ УЧЕНИК: Почна реализацијата на проектот „Здрава ужинка за секој ученик“

Tamara Ivanovska

Пријавени околу 1.000 случаи на семејно насилство, жртви мажи над 100 случаи

Tamara Ivanovska

Во Германија запленети над 2.000 лажни часовници наменети за Македонија

Tamara Ivanovska

ОБЈАВЕНИ НАЈНОВИТЕ БРОЈКИ ЗА МАКЕДОНСКИОТ БДП – раст од два отсто, градежништвото потфрли и слабо ја билдаше економијата

Tamara Ivanovska

Поради милионски долгови им се заканува исклучување на струјата на Клинички центар и Железница!

Tamara Ivanovska

САД со нов пакет санкции кон Северна Кореја

Tamara Ivanovska

ПОГЛЕД ОД ТРУДНИЧКИОТ СТОМАК Има работи кои на бебето баш и не му се допаѓаат

Tamara Ivanovska

КОЈ ЈА „ПРОШВЕРЦУВА“ МЕРМЕРНАТА БУБАЧКА ПРЕКУ ЈАБОЛКА? Русија забрани увоз од земјава, земјоделците загрижени, власта молчи

Tamara Ivanovska

Спасовски: Денеска ќе биде утврдено кој го возел „мерцедесот“ со флешери

Tamara Ivanovska

На 43 години ненадејно почина Виктор од ,,Амајлија бенд”

Tamara Ivanovska

Косово: Убиецот на бремената сопруга се самоуби во присуство на полицијата

Tamara Ivanovska

МВР го достави извештајот за случајот „Онишченко“ до Собранието, информира Спасовски

Tamara Ivanovska

ЗА 10% НАМАЛЕН БРОЈОТ НА КРИВИЧНИ ДЕЛА ВО СКОПЈЕ

Tamara Ivanovska

РУСИТЕ СЕ ВРТАТ ПРОТИВ ПУТИН ПОРАДИ ГОЛЕМИОТ БРОЈ ЗАГИНАТИ ВОЈНИЦИ ВО УКРАИНА

Tamara Ivanovska

Жителите на Шуто Оризари:Заложници на приватните превозници на МАК ЕКСПРЕС!

Tamara Ivanovska

РУСИЈА ВО КРИЗА ПОРАДИ САНКЦИИТЕ, БАРА ОД ИНДИЈА РЕЗЕРВНИ ДЕЛОВИ И ЧИПОВИ, НО ИНДИЈА НЕ МОЖЕ ДА ИМ ПОМОГНЕ ДОВОЛНО

Tamara Ivanovska

РУСИТЕ СЕ ПОВЕЌЕ МУ СЕ ЛУТАТ НА ПУТИН ЗА ВОЈНАТА ВО УКРАИНА, СЕ ТРОШАТ ПАРИ ЗА ВОЈНАТА А ТИЕ МРЗНАТ И ГЛАДУВААТ

Tamara Ivanovska

БРЕГЗИТ КАТАСТРОФАЛЕН ВРЗ БРИТАНСКАТА ЕКОНОМИЈА

Tamara Ivanovska

Leave a Comment