21.8 C
Скопје
06/06/2023 11:02
МАКТЕЛ

     

Стејт департмент: Судска корупција, намерно одолговлекување предмети – Корупцијата останува главен проблем во Македонија

    

Властите во Северна Македонија преземаат мерки за подобрување на состојбата со човековите права, но и натаму има веродстојни извештаи за нечовечко и понижувачко постапување и пренатрупаност во одредени затворски одделенија, насилство и закани за насилство врз новинари, сериозна владина корупција, недостаток на одговорност за родово и семејно насилство и насилство и закани кон ЛГБТ популацијата, се наведува во извештајот на американскиот Стејт департмент за човекови права за 2022 година.

   

Владата, стои во извештајот, презеде чекори за идентификување, истрага, кривично гонење и казнување на функционерите кои извршиле злоупотреба или учествувале во корупција и други незаконски дејства. Националната полиција ја одржува внатрешната безбедност, вклучително миграцијата и обезбедувањето на границите, а цивилните власти имаат ефективна контрола над безбедносните сили.

 

Уставот и законите забрануваат тортура, нехуман и понижувачи третман, но имаше извештаи дека полицијата злоупотребувала притвореници и затвореници и употребувала прекумерна сила. Владата презеде мерки да ги истражи тие случаи и да гони извршителите. Единицата за професионални стандарди на МВР извести дека во првите седум месеци од годината постапила по 30 претставки за употреба на прекумерна сила од страна на полициски службеници. Одделението оцени дека 16 од приговорите се неосновани, 11 отфрли поради недоволни докази, а три потврди.

  

Во извештајот на Стејт департментот се забележува на лошите услови во дел од затворите, недостиг на храна и несоодветни санитарни услови. Пренатрупаноста останува проблем, особено во некои одделенија на затворот Идризово, најголемата затворска установа во земјата. Некои ќелии во Идризово имаа од 16 до 19 затвореници. Се посочува на извештајот на Народниот правобранител во кој се забележани лоши услови и во повеќето други затвори и севкупен недостиг на финансирање и недоволно кадар во затворскиот систем.

    

Има недостиг на образовни услови и обуки за работни вештини на малолетниците, и несоодветно сместување на малолетни девојчиња на возраст од 14 до 16 години. Податоците покажале дека на 58 отсто од затворените малолетници им биле дијагностицирани проблеми со менталното здравје.
Според Извештајот на Европскиот комитет за спречување на тортура и нечовечко или понижувачко постапување или казнување (КПТ), на кој се повикува Стејт департментот, забележано е лошо управување, ендемска корупција меѓу затворскиот персонал, насилство меѓу затворениците, несоодветна здравствена заштита и лоши услови за живот (особено во Идризово). Нема извештаи за политички затвореници или притвореници.

Во однос на судството и пристапот до правдата, се наведува дека законот забранува произволно апсење и притвор и го предвидува правото на секое лице да ја оспорува законитоста на неговото или нејзиното апсење или притвор на суд, како и да добие надомест за незаконски притвор. Владата генерално ги почитувала овие барања.
Уставот предвидува автономни и независни судови, но властите не секогаш ја почитувале судската независност и непристрасност. Случаите на несоодветно однесување на судството, несоодветниот политички и деловен притисок врз судиите, долготрајната правда, како и несоодветното финансирање и екипирање на судството, продолжија да ја попречуваат ефикасноста на судовите и да влијаат на довербата на јавноста во владеењето на правото.

Според Судскиот совет, екстремно ниската доверба на јавноста во судството се должи на значителна судска корупција; судиите намерно ги одложуваат судењата или апелационото разгледување за да овозможат застареност, особено во случаи од висок профил во кои се вклучени богати и влијателни бизнисмени или политичари; има судии за кои се смета дека соработуваат со бранителите за поткуп или тргување со влијание; и конфликт на интереси во комбинација со непотизам. И обвинителите покажале непрофесионално однесување и корупција преку слабо гонење и намерно недоволно обвинение кое не е поткрепено со докази.

Судовите работеа со значително доцнење, особено во случаите на корупција од висок профил и повеќе обвинети. Судството и Јавното обвинителство останаа недоволно финансирани и недоволно екипирани, и покрај благото зголемување на нивото на финансирање. Од 30 август, Врховниот суд работеше со само 15 од 28 судии, стои во извештајот на Стејт департментот.

Во делот за слободата на изразување и медиумите, се констатира дека Уставот предвидува слобода на изразување, вклучително и за медиумите, а владата генерално го почитуваше ова право. Според Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ), сепак, владата покажа недостаток на капацитет ефективно да ги санкционира прекршувањата на правата на новинарите и да ја заштити нивната безбедност. Во ноември, Јавното обвинителство Скопје (ОЈО) потврди дека назначило обвинител да служи како лице за контакт во врска со случаи во кои се вклучени новинари и да следи случаи во кои новинарите се појавуваат како оштетени страни, сведоци или престапници.

Се посочува дека законот забранува говор кој поттикнува национална, верска или етничка омраза и предвидува казни за прекршување. Поединци може да ја критикуваат Владата јавно или приватно. На 17 ноември, Парламентот едногласно го усвои Законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета, со кој се воведе значително намалување на казните за медиумите и за новинарите во тужбите за клевета.

Медиумите и известувањата, според оценката на Стејт департментот, продолжија да бидат во голема мера поделени по политички линии, но бројот на независни медиуми кои активно изразуваат различни ставови без очигледни ограничувања продолжи да се зголемува. Законите кои го ограничуваат говорот што поттикнува национална, верска или етничка омраза исто така ги опфаќаат печатените и радиодифузните медиуми, објавувањето книги и онлајн весниците и списанијата. Комисијата за спречување и заштита од дискриминација и граѓанските организации регистрирале значителен пораст на „говорот на омраза“, вклучително и во социјалните и некои традиционални медиуми.

Рекламирањето на централната власт на комерцијалните канали е забрането, но рекламирањето на локалната власт не е. Државата продолжи да ги субвенционира печатените медиуми. Во декември 2021 година, по отворен повик, владата одвои приближно 570.000 американски долари на 11 печатени медиуми за покривање на дел од трошоците за печатење и дистрибуција во 2021 година.

Советот за етика во медиумите продолжи да работи на унапредување на саморегулацијата. До 16 август, Советот примил 48 поплаки за неетичко известување и лажни вести, што е за 50 отсто помало од бројот примени во истиот период во 2021 година. Речиси 63 отсто од поплаките се поврзани со неетичко известување, со приближно 17 отсто за уредување и 6 отсто за говор на омраза, пишува, меѓу другото во извештајот.
Се нагласува и дека искусни новинари и претставници на медиумите изразиле сериозна загриженост поради засиленото руско влијание и дезинформации, пред се преку зголеменото присуство на српските медиуми во земјата.

Во извештајот се евидентирани и случаи на закани и малтретирање на новинари. Заклучно со 15 август, ЗНМ има добиено осум поплаки од новинари. Полицијата повикувала новинари на „информативни интервјуа“, спречувала новинари да ја извршуваат својата должност, имало закани, навреди и несоодветно однесување на функционери од централната и локалната власт или членови на политичките партии.
Според септемвриското истражување на платформата за истражувачко новинарство и аналитика, 80 отсто од анкетираните жени новинари често биле цел на онлајн малтретирање, вклучувајќи и закани. Во повеќето случаи, малтретирањето било поврзано со сториите објавени од тие новинари.

Во делот од извештајот за слободата на интернет, пак, се вели дека владата не го ограничува или нарушува пристапот до интернет и не цензурира онлајн содржини, а нема ниту веродостојни извештаи дека ги следела приватните онлајн комуникации без соодветно законско овластување.
Стејт депарментот во извештајот за состојбата со човековите права во Северна Македонија оценува и дека Уставот и законот го обезбедуваат правото на слободно, мирно собирање и здружување, а Владата генерално ги почитувала овие права.

Во делот, пак, што се однесува на слободното учество во политичкиот процес, се укажува дека законот им дава на граѓаните можност да ја изберат својата влада на слободни и фер периодични избори што се одржуваат со тајно гласање и врз основа на универзално и еднакво право на глас.
За правото на здружување и колективно договарање, во извештајот на Стејт департментот, се вели дека законот го обезбедува правото на работниците да формираат и да се приклучуваат на независни синдикати, да се договараат колективно и да спроведуваат законски штрајкови, но Владата и работодавачите не секогаш ја почитувале слободата на здружување, правото на штрајк и правото на колективно договарање.

  

Најново

Мицкоски најавува пакт против ДУИ: Историски момент за обединување на македонскиот блок!

Sase Ivanovski

Алтернатива: Дали ДУИ го слави раселувањето на над 300 илјади Албанци за време на нивното владеење?

Sase Ivanovski

Раководството и фракцијата на ДУИ со различни настани за годишнината од основање на партијата

Sase Ivanovski

САКАЛ ДА ГРАДИ НАДВОР ОД ДОЗВОЛЕНОТО Герасимовски го затрупа неговото градилиште

Sase Ivanovski

СПАСОВСКИ: Вкупниот криминал на подрачјето на СВР Штип во изминатите пет месеци од 2023 година, споредбено со истиот период претходната година, бележи намалување за 18%, додека процентот на расчистени кривични дела изнесува високи 69%.

Sase Ivanovski

Украина: Напредуваме на голем фронт и ги заземаме брдата, непријателот е во дефанзива

Sase Ivanovski

Дали е безбедно 14-годишно дете да управува со електричен тротинет со брзина од 25 километри, праша денеска Ангелов

Sase Ivanovski

Денеска рамо до рамо со граѓаните на Прилеп беше генералниот секретар на СДСМ, Миле Зечевиќ Вардарски: Многу долг и трнлив пат сме изоделе и сите премрежја сме успеале да ги надминеме. Сега како народ, како нација и како држава имаме историска шанса да го продолжиме патот кон Европа

Sase Ivanovski

СПАСОВСКИ: Годинава, за овие 5 месеци, имаме 36 кривични дела за корупција. Најбројни се „злоупотреба на службена положба и овластување”, со коруптивни елементи, такви имаме 19

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Лажен говор на Путин емитуван на руско радио: Украинците ја минаа границата, тие се посилни!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) БИБЛИОТЕКАТА ВО ПРИШТИНА ВО БОИТЕ НА ЛГБТ ЗАЕДНИЦАТА ПРЕД ПОЧЕТОКОТ НА НЕДЕЛАТА НА ГОРДОСТА

Sase Ivanovski

„Ако се позиционираат против другите заедници, тоа единство ниту може да се направи, ниту да се дозволи“, вели Џафери за идејата на Мицкоски за проширено македонско единство

Sase Ivanovski

КОВАЧЕВСКИ: Ми беше чест што вечерва заедно со жителите на Бардовци во општина Карпош, го одбележавме верскиот празник Св.Троица

Sase Ivanovski

Меџити: Инспекцијата потврди злоупотреби на кардиологија. Затоа го разрешив професор др. Јовев

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Фатени се 10 криумчари на мигранти кои вршеле транспорт по цена меѓу 2.000 и 4.000 евра по лице

Sase Ivanovski

Крвна одмазда во БиХ: 26- годишно момче го уби убиецот на својот брат

Sase Ivanovski

Пратениците од ВМРО-ДПМНЕ пред лидерската средба: Нема промена на Уставот под бугарски диктат!

Sase Ivanovski

Макстил доби награда за најеколошка компанија во Општина Гази Баба

Sase Ivanovski

НИКОЛОВСКИ: Навремено ги информираме земјоделците за процесот на аплицирање за субвенции 2023

Sase Ivanovski

ИЗГЛЕДА НАСКОРО ЌЕ ПРЕСТАНЕ ДА ВРНЕ И НЕМА ВЕЌЕ ДА ИМА ОЛУИ И ТОРНАДА

Sase Ivanovski

ММФ: Уште неколку години ќе бидат тешки, се трошат пари на одбрана место за помош и развој на земјите

Sase Ivanovski

СВР Тетово информира дека полицајците ќе вежбаат пукање, граѓаните да не се вознемируваат

Sase Ivanovski

Официјално утврдено: Нема дискриминација во МВР, лажни се обвинувањата на најмалубројниот синдикат на полицијата

Sase Ivanovski

МВР најостро ги демантира лагите објавени во порталот Нетпрес за наводно, како што пишува порталот, вадење на син на висок функционер на МВР од наркоинцидент во кој настрадал полицаец

Sase Ivanovski

Спомен соба и 12 бисти за Ваташките младинци за 80-годишнината од убиството: Смртта стана немоќна пред нашата младост исправена!

Sase Ivanovski

Глутница кучиња нападнаа маж во Кичево, со тешки повреди пренесен е во болница

Sase Ivanovski

Во Софија беше одбележан празникот Свети Дух, Ден на загинатите за слободата на Македонија

Sase Ivanovski

171 санкционирани возачи во Скопје, 52 за брзо возење

Sase Ivanovski

Меџити за разрешениот Јовев: Стануваше збор за злоупотреба на работното време

Sase Ivanovski

ФОТКА НА ДЕНОТ: ВО ОХРИД НА МАРАТОНОТ ТРЧАА И ДЕВОЈКИ ВО НАРОДНИ НОСИИ

Sase Ivanovski

На барање на Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) почнува јавна дебата за креирање на Фонд за новинарски продукти: ЗНМ и европските новинарски организации на средба во Владата

Sase Ivanovski

Ахмети е оптимист, смета дека за 3-4 години земјава ќе влезе во ЕУ

Sase Ivanovski

Џафери: Ние не го зборуваме јазикот на 20 отсто, туку најстариот јазик во Европа – албанскиот јазик

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ТРАЈКО СЛАВЕСКИ: НЕКОИ ЗАПАДНИ АМБАСАДОРИ СИ ДОЗВОЛУВААТ ДРСКИ ИЗЈАВИ, ВЛАДАТА ДА РЕАГИРА И ДА ГИ УКОРИ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ШЕКЕРИНСКА: „Патем речено, да ги ставиме Бугарите во Уставот јас мислам дека е Македонски национален интерес. Тоа ќе стане јасно и во нашата преамбула, едно се Македонците, а сосема нешто различно се Бугарите“.

Sase Ivanovski

ФЛЕКС КРЕДИТ ГО ОДБЕЛЕЖУВА ТРЕТИОТ РОДЕНДЕН!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Спасовски: „Отворен Кабинет” стартуваше во СВР Штип, идеите на граѓаните ни се важни и претставуваат дополнителен мотив за уште подобри резултати

Sase Ivanovski

Димитриеска – Кочоска: Власта прави корупција и криминал, пеналите од автопатите ги прикажува како инвестиции

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) КОЧОСКА ГО ОБВИНИ ЕСМ ДЕКА ГИ ЛАЖИРА ФИНАНСИСКИТЕ ИЗВЕШТАИ: ЗА ТОА НЕКОЈ ЌЕ ОДИ ВО ЗАТВОР?!?!

Sase Ivanovski

КОВАЧЕВСКИ: Ја рехабилитираме и автопатската делница Демир Капија – Неготино, дел од Коридорот 10, во должина од 15 километри и во вредност од 9 милиони евра

Sase Ivanovski

Почнува кампањата за спречување африканска свинска чума, годинава нема жаришта

Sase Ivanovski

Бабовски: Нема тешки метали во доматите и краставиците, ширењето лажна паника и тревога е кривично дело

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) КОЛКУ ЧИНАТ ТРИБИНИТЕ НА ВМРО ДПМНЕ СО ОГРОМНИ ВИДЕО БИМОВИ, КРАНОВИ И ДРОНОВИ, НЕЛИ СМЕТКАТА ИМ Е БЛОКИРАНА?!

Sase Ivanovski

ВМРОВЦИТЕ НА ТРИБИНА ВО ГАЗИ БАБА ДОНЕСОА НАЈГЛУП ЗАКЛУЧОК ВО ИСТОРИЈАТА НА СИТЕ ТРИБИНИ: МАКЕДОНЦИТЕ И МАКЕДОНИЈА ИМААТ ПРАВО НА САМООПРЕДЕЛУВАЊЕ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ВМРО ДПМНЕ ОДРЖА ТРИБИНА ВО ВЕЛЕС: Нашата борба е вредности, идеал и кауза. Нашата борба е да ја обновиме Македониј

Sase Ivanovski

ЕСМ доби лиценца скопјани да ги снабдува со парно во следните 10 години

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ЛУДИЛО: МИНИСТЕРОТ ЗА АДМИНИСТРАЦИЈА ОД АЛИЈАНСА НА АЛБАНЦИТЕ СИ ГО СТАВИЛ ЗЕТОТ ЗА ШЕФ НА КАБИНЕТ?!?!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) СПЕЦИЈАЛЦИ УПАДНАА СО АВТОМАТСКИ ПУШКИ: Сузбиена организирана меѓународна група за криумчарење мигранти, приведени 10 лица

Sase Ivanovski

ПРОЛЕТЕРИ СО СТИЛ НА МИЛИОНЕРИ: ПОГЛЕДНЕТЕ КАКО СЕ ОБЛАЧАЛЕ КОМУЊАРИТЕ НА ВРЕМЕТО

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) НЕКАНЕТИ ГОСТИ НА СВАДБА ВО ОХРИД: ТУРИСТИ ОД ХОЛАНДИЈА УПАДНАА НА СВАДБА И НАПРАВИЈА ДАР МАР!

Sase Ivanovski

ПАРТИИТЕ ГИ ЗАПОСЕДНАА ЦРКВИТЕ: СДСМ ВЧЕРА ВО БАРДОВЦИ, ВМРО ДЕНЕСКА ВО БУТЕЛ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) СОВЕТНИЦИТЕ НА ЧАИР ИЗГЛАСАА: ЌЕ СЕ ПРОШИРУВА ЦВЕТАН ДИМОВ, НАЈТЕСНОТО СООБРАЌАЈНО ГРЛО ВО СКОПЈЕ

Sase Ivanovski

ПЕНДАРОВСКИ: Честитки за 12-те најуспешни дипломирани инженери што годинава, на 20. јубилејна церемонија го добија Инженерскиот прстен

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ДУИ ПРОСЛАВИ 21 РОДЕНДЕН, АХМЕТИ ЗА ОГНЕНИТЕ ВЕЛИ ДЕКА ПРОБЛЕМИТЕ ТРЕБА ДА СИ ГИ РЕШИМЕ ДОМА А НЕ ВО КОМШИИ

Sase Ivanovski

ЉУТКОВ: Денес ТИМ 4 заврши со теренската активност во општините Илинден, Петровец и Зелениково. Посетивме 30 населени места во овие општини

Sase Ivanovski

СПАСОВСКИ: Рамо до рамо со граѓаните на Битола – нашата држава, нашиот народ се исправени пред историска одлука да се продолжи европскиот пат на државата, преку усвојување на потребните реформи. Одговорност за тоа имаат сите 120 пратеници, сите политички субјекти, вклучително и ВМРО-ДПМНЕ

Sase Ivanovski

ЈАВНОСТА ЗГРОЗЕНА: Ресенчанец осомничен дека силувал 6-годишно девојче, другарка на внука му!

Sase Ivanovski

Во Скопје ќе се одржи Саем за транспорт

Sase Ivanovski

ДАРКО ЛЕШОСКИ: “Се што не можам на мајка ми в очи да и кажам.” Полн и е новчаникот со фискални сметки од супермаркети и од аптеки

Sase Ivanovski

Вранишковски по 20 години се врати во МПЦ

Sase Ivanovski

Вучиќ со бизарна изјава: Ако ме убијат, останува синот Данило. Ако него го убијат, останува ќерката Милица

Sase Ivanovski

БОГОЈЕСКИ: 100 години после српската окупација на Македонија, СПЦ си ги присвојува македонските епархии…

Sase Ivanovski

МУЦУНСКИ: Аеродром станува првата смарт општина во Македонија 💡✅

Sase Ivanovski

Шеќеринска: Противење на уставните измени се одигран автогол за Северна Македонија

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПОРНО ЗА ВМРОВЦИ: ГРЦИТЕ СЕ ИЗМИСЛЕН НАРОД, МАКЕДОНИЈА Е ДО ТОКИО!

Sase Ivanovski

НИКОЛОВСКИ: Со Мицкоски или без него Македонија ќе продолжи кон ЕУ

Sase Ivanovski

И СО МОДАТА СЕ ПРЕТЕРА: Ако си богат и славен можиш и со зимска гума околу врат да си модерен

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Орбан се посрамоти: Сакаше да ѝ бакне рака на молдавската претседателка, но попусто

Sase Ivanovski

НИКОЛОВСКИ: Ги подобруваме условите во ЈП Национални шуми. Реконструирани се вкупно 13 објекти, подружници на ЈП Национални шуми

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Гол маж бегаше од балконот на петтиот кат, а потоа гневните соседи го фатија

Sase Ivanovski

Разрешениот кардиохирург Јовев за „Фокус“: Меџити ме разреши бидејќи го избрав датумот кој го предложи Ковачевски за настан

Sase Ivanovski

РАДМИЛА ШЕКЕРИНСКА ЈА ПОЧНУВА КАМПАЊАТА ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛ?! ГОЛЕМ ДЕЛ ОД ГРАЃАНИТЕ КОИ СЕ ПРОТИВ УСТАВНИТЕ ИЗМЕНИ НЕ СЕ ПРОТИВ ЕУ, ТУКУ ИМААТ ОПРАВДАН СТРАВ ДЕКА ОВА НЕ Е КРАЈ НА БАРАЊАТА, ВЕЛИ ШЕКЕРИНСКА

Sase Ivanovski

СО ЛИТУРГИЈА ВО ОХРИД ЦРКВАТА НА ВРАНИШКОВСКИ ПРИПОЕНА КОН МПЦ-ОА, СИНОДОТ ЌЕ ЈА ПОТВРДИ ОДЛУКАТА НА 20 ЈУНИ

Sase Ivanovski

ВИДЕО ТЕЛМА: Условни казни за поранешните директори на тетовската болница, докторот Вучевски ослободен од вина за пожарот во модуларната

Sase Ivanovski

МЕЏИТИ ГО РАЗРЕШИ ОД РАКОВОДИТЕЛ НА КАРДИОХИРУРГИЈА Д-Р ЈОВЕВ КОЈ ЈА ВОДЕШЕ ПРВАТА ТРАНСПЛАНТАЦИЈА НА СРЦЕ, РЕЧЕ НЕ ТОЛЕРИРА ДИРЕКТОРИ БЕЗ РЕЗУЛТАТИ

Sase Ivanovski

Возовите запреа, вработените во влеча на протест оти не ја добиле платата за април

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПЕТРОВСКА ВО ПОСЕТА НА САД, ЌЕ СЕ СРЕТНЕ СО ВРВОТ НА ПЕНТАГОН

Sase Ivanovski

Средбата Ковачевски и Мицкоски во среда во клубот на пратеници, тема уставните промени

Sase Ivanovski

ЛЕВИЦА: СОЛИДАРНОСТ СО СРПСКИОТ НАРОД НА КОСОВО И МЕТОХИЈА!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) БОМБА НА ЕФТОВ: МАФИЈАТА НАСКОРО ЌЕ СЕ ОБИДЕ ДА ЈА СРУШИ ВЛАДАТА НА КОВАЧЕВСКИ

Sase Ivanovski
Вчитувам....