-0.2 C
Скопје
03/02/2023 08:32
МАКТЕЛ

   

Стојковски : Долгот кон приватните превозници е наследен, треба да се подмири. ЈСП има нафта ,жалам што некој портали шпекулираа

     

В.д. директорот на Јавното сообраќајно претпријатие Александар Стојковски во интервју за МИА вели дека долгот кон приватните превозници го наследил кога стапил на функцијата пред шест месеци. Смета дека треба да се подмири, но најпрво да се утврди колкав е реалниот долг откако ќе заврши увидот направен од Финансиската полиција и Управата за јавни приходи.Со моето стапување на функцијата пред шест месеци во ЈСП, имаше долг кон приватните превозници. Во моето тековно работење, сите доспеани фактури што ни беа доставени од приватните превозници, се редовни исплаќани. Се работи за заостанат долг, којшто ние сакавме тековно пополека да го затвориме. Последната уплата е на 8 ноември. Последниот период направивме анализа, што мислам дека е обврска на секој директор кога ќе дојде да направи комплетна функционална и финансиска анализа на работењето на едно претпријатие. Дојдовме до сознанија дека последните пет години приватните превозници не уплаќале, односно не задолжувале никакви карти, а тоа е нивна обврска којашто е договорена односно јасен е член 5 од договорот меѓу ЈСП и приватните превозници, посочува Стојковски.

  

Во интервјуто што подолу е објавено во целост, Стојковски открива и зошто е раскинат договорот со „Макеспрес”. Ги отфрла како шпекулации информациите дека нема нафта за автобусите на ЈСП и тврди дека нема да има зголемување на цената на билетот без оглед на случувањата на глобално ниво со цената на нафтата. Категорично тврдам дека во ЈСП нема недостиг на нафта. Жал ми е што во последниов период има такви шпекулации и невистини по одредени портали и медиуми. Никогаш нема да биде ставено во опасност функционирањето на ЈСП  и опслужувањето на граѓаните во Град Скопје. Би сакал да напоменам дека без оглед на случувањата на глобално ниво со покачување на цената на нафтата, ЈСП не планира да направи корекции, односно покачување на цената на билетот, нагласува Стојковски.Тврди дека автобусите на ЈСП се технички исправни и најавува нови вработувања за возачи поради одлив на кадар по основ на пензионирање.Ветува и дека Скопјани ќе добијат бесплатен јавен превоз. Вели дека работите се ставени во мирување поради актуелната економска и енергетска криза, но дека се прават подготовки за да се реализира ветеното пред граѓаните на главниот град.Интервјуто го пренесуваме во целост:

 

ЈСП и Град Скопје тврдат дека нема долг кон приватните превозници. Од друга страна приватните превозници велат дека немаат средства, ниту можат да работат. Кога била последната исплата на ЈСП и за кој временски период? Со моето стапување на функцијата пред шест месеци во ЈСП, имаше долг кон приватните превозници. Во моето тековно работење, сите доспеани фактури што ни беа доставени од приватните превозници, се редовни исплаќани. Се работи за заостанат долг, којшто ние сакавме тековно пополека да го затвориме. Последната уплата е на 8 ноември. Последниот период направивме анализа, што мислам дека е обврска на секој директор кога ќе дојде да направи комплетна функционална и финансиска анализа на работењето на едно претпријатие. Дојдовме до сознанија дека последните пет години приватните превозници не уплаќале, односно не задолжувале никакви карти, а тоа е нивна обврска којашто е договорена односно јасен е член 5 од договорот меѓу ЈСП и приватните превозници. Искрено жалам зашто тие не постапувале последните години по тој член, што јасно го доведува во прашање финансиското работење на ЈСП и нашите обврски кон нивното исплаќање. За таа цел, побаравме помош од Финансиската полиција и од Управата за јавни приходи, за да можат комплетно да направат анализа на Договорот со којшто сме договорени ЈСП и приватните превозници.

  

За долгот кој велите дека е наследен, во кој период е направен?Тоа е тековен долг, нема направено анализа од кога е наследен, сигурно се наталожувал. Со моето доаѓање, долгот којшто го наследив можам да се пофалам дека не е зголемен, во исти рамки е. Притоа морам да напоменам дека без оглед на оваа финансиска тешка состојба, нивните фактури коишто доаѓаа последните шест месеци се со зголемена вредност, бидејќи начинот на пресметка на еден километар зависи од трошоците на нафта. Мора да забележам дека врз одлуката од линиски превоз од Град Скопје се дава ексклузивитет на работењето на приватните превозници.Дали имате информација колкава е сумата на долгот, тие тврдат дека е 90 милиони денари? Истата сума е, 90 милиони денари, како дојдов од прв ден на мојата функција до денес и одговорно тврдам дека последната исплата е направена на 8 ноември. Во тој момент ја добивме и комплетната листа каде што секој треба да си ги почитува своите права и обврски. Нашата обврска дека тоа ќе биде платено, го ветуваме, но сакаме прво да ги видиме нивните обврски коишто требало да ги спроведат, а не ги направиле последните пет години.

    

Освен тоа, за какви други злоупотреби од приватните превозници станува збор?  Финансиската импликација којашто ја има последниве пет години се појавува кај двата превозника. Можам да го издвојам „Макекспрес” за неисполнување на нивните обврски со квалитет на испорачана услуга. Прекинот на раскинување на тој договор настана бидејќи на неколкупати им беше укажувано дека доколку не го подобрат квалитетот, односно со одлука на Град Скопје, паднат под 80 проценти реализација, нивниот договор ќе биде раскинат. На неколкупати, преговарања и предупредувања, кај нив се појавуваше константно, дури и намалување на квалитетот на испорачаната услуга.За каков квалитет станува збор? Дали е престрога мерката за укинување на договорот? Како би го коментирале ова? Приватните превозници прво склучуваат договорот со Град Скопје, а потоа ние склучуваме договор одвоен со превозниците. Град Скопје го дефинира квалитетот на услугата, а ние ги дефинираме начинот на наплата и начинот на функционирање на тарифниот модел, GPS-от, валидациите, тоа е во домен на ЈСП Скопје. Се работи за сосема два различни договори. Град Скопје го раскинал договорот поради неисполнување на квалитетот односно обврските којшто приватниот превозник треба да ги понуди.

Неофицијално се дознава дека околу 120 автобуси се повлечени од сообраќај поради техничка неисправност. Колку автобуси на ЈСП се неисправни и дали воопшто има неисправни автобуси? Одговорно тврдам дека автобусите во ЈСП Скопје се технички исправни. Ако се појават некои непредвидени ситуации односно дефект на возило во сообраќајот, за него веднаш имаме соодветна замена и за истото возило има соодветно техничко одржување односно поправка.Во однос на лиценците, како функционира тој дел во ЈСП? Лиценците ги издава Одделението за сообраќај во Град Скопје. За автобусите на ЈСП се добиени соодветни лиценци со одлука на линиски превоз од Град Скопје. Сите лиценци, сите дозволи за движење се наоѓаат во возилата.

Тврдите дека сите автобуси ја имаат добиено таа лиценца? Да, ја имааат добиено таа лиценца.Неколку десетина возачи заминуваат во пензија наредните месеци. Се уште не е распишан конкурс за нови вработувања. Што прави ЈСП на овој план?  Во моментов ЈСП располага со 656 возачи. Со моето доаѓање објавивме конкурс односно примивме 50 нови возачи. За наредната година се планира бројката да биде пак 50 возачи. Така што во моментов ЈСП одговорно тврдам дека има доволен број возачи кои ги опслужуваат линиите.Едно прашање околу апликацијата „ЈСП во движење”. Често се случува, времето кое се појавува како време за пристигнување на автобусите да не се поклопува со реалното време. Што се случува со апликацијата? Имаме воведено нова апликација „Мобилна скопска”, понудени се подобри услови, подобри квалитети, збогатена апликација. Апликацијата „ЈСП во движење” беше со графички приказ, а во новата апликација е прикажано времето на доаѓање, следењето, односно со GPS за колку време ќе пристигне на соодветната станица, следејќи ги метежот, проблемите коишто го има автобусот во движење за да стигне до одреденото место. Значи, на секоја минута се ажурира времето додека автобусот стигне до автобуската станица.

Многу граѓани се жалат дека последниве недели автобусите не се придружуваат до возниот ред. Доцнат или воопшто ги нема на линијата во утврденото време. Што е проблемот? ЈСП во моментов вози по комбиниран делничен ред. Значи шпицевите се покриени според стариот возен ред, односно делничниот. Правиме снимање, ажурирање на комплетниот сообраќаен систем, со цел да воведеме нов возен ред. Во моментов се прави валидирање на граѓаните во автобусот. Затоа апелирам, луѓето кои користат бесплатни билети да се валидираат во системот за да можеме да ја добиеме  фактичката состојба во кое време и на кое место да го зголемиме сообраќајот, а на кое место можеме тоа да го намалиме.Дали има забелешки на односот на контролорите во автобусите на ЈСП? Дали тие мора да се придржуваат до некој правилник или упатства?  Во ЈСП Скопје се вработени приближно стотина контроли на линиска контрола кои прават проверка на валидирање, односно дали граѓаните коишто го користат јавниот превоз поседуваат соодветен билет. Јасно е дека ЈСП како организација има воведено протоколи, прописи и процедури како треба да се однесуваат вработените. И во секој момент доколку има забелешка од некој патник за непримерно однесување на линискиот контролор, може да достави барање, односно известување или изјава во Јавното сообраќајно претпријатие, а потоа внатрешната контрола ќе ги преземе соодветните постапки за тоа дали лицето постапувало или не постапувало по обвинувањата што ги имаме од граѓаните.

Во повеќето автобуси не можат да се купат билети. Дали планирате да направите нешто околу ова прашање? Во автобусите на ЈСП може да се купи еднодневен билет. Исто така, ЈСП располага со над 20 билетари распределени низ целото градско подрачје. Граѓаните можат да купат билет и во малопродажните центри. Оваа мрежа секојдневно се проширува и во моментов се околу стотина малопродажни места каде што граѓаните можат да си го остварат правото на дополнување или купување на билет. Во моментов, ЈСП не располага со билетот за една употреба. Во последниве три месеци имавме обиди односно објавување тендер за нивна набавка, но цената која што ни беше понудена беше нерентабилна.Дали скопјани ќе добијат бесплатен градски превоз?  Да, скопјани ќе добијат бесплатен јавен превоз. Ние изминатиот период почнавме со фазни продготовки, односно сакавме бесплатниот јавен превоз да го воведуваме во фази, но поради економската криза којашто во моментов се случува на светско и на глобално ниво, тоа го оставивме во мирување, но тоа не значи дека не ги правиме подготовките за да се реализира ветеното.Имаше информации дека дел од автобусите не се пуштени во сообраќај поради тоа што нема нафта. Ваш коментар? Категорично тврдам дека во ЈСП нема недостиг на нафта. Жал ми е што во последниов период има такви шпекулации и невистини по одредени портали и медиуми. Никогаш нема да биде ставено во опасност функционирањето на ЈСП  и опслужувањето на граѓаните во Град Скопје. Би сакал да напоменам дека без оглед на случувањата на глобално ниво со покачување на цената на нафтата, ЈСП не планира да направи корекции, односно покачување на цената на билетот.

 

Најново

(ВИДЕО) НА ПРВ ВПЕЧАТОК ИЗГЛЕДА МНОГУ ЛОШО, СИТЕ ВМРОВСКИ АКТЕРИ СОБРАНИ НА КУП, ФАЛИ САМО ТОНИ ШАНАЦ: ОВА Е ТРЕЈЛЕРОТ ЗА ПРВАТА МАКЕДОНСКА ТВ КРИМИ СЕРИЈА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ТАРАВАРИ: МНОГУ ТЕШКО ДЕКА АЛИЈАНСА ЌЕ ПРИФАТИ ПРЕДИЗБОРНА КОАЛИЦИЈА СО СДСМ ИЛИ ВМРО ДПМНЕ, СО ДУИ МОЖЕ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ТАРАВАРИ: ИМАМ ЧУВСТВО ДЕКА СЕ ВРАЌА ГРУЕВИЗМОТ ВО ВМРО ДПМНЕ, ЗА СЕКОЈА АЛБАНСКА ПАРТИЈА ЌЕ БИДЕ САМОУБИСТВО ДА КОАЛИЦИРА СО НИВ СО ВАКВИ ИЗЈАВИ И ДЕЛУВАЊЕ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) БОМБА НА ТАРАВАРИ: МНОГУ СОРАБОТНИЦИ НА МИЦКОВСКИ ТАЈНО МИ ВЕЛАТ ДЕКА НЕ СЕ СОГЛАСУВААТ СО ПОЛИТИКИТЕ НА ПАРТИЈАТА СО КОЈА СЕ ОДДАЛЕЧУВААТ ОД АЛБАНЦИТЕ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ТАРАВАРИ: ВМРО ДПМНЕ СЕ ФАТИ НА ОРОТО КОЕ ГО ВОДИ ЛЕВИЦА И АПАСИЕВ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ТАРАВАРИ: ВМРО ДПМНЕ СТАНУВА ХИСТЕРИЧНА ПРЕМА НАС, ТИЕ СТАНУВААТ ИРАЦИОНАЛНИ, НИКОЈ НЕ РАЗБИРА КАЈ ТЕРААТ

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ КРЕВА БЕЛО ЗНАМЕ – ГЕРОСКИ, ГЛАВНИОТ ПР СТРАТЕГ НА МИЦКОВСКИ: И ДА СЕ ВНЕСАТ БУГАРИТЕ ВО УСТАВОТ, НИШТО НЕМА ДА СЕ СМЕНИ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ДАНЕЛА ГИ НАМАЧКА НА ЛЕБ НОВИНАРИТЕ ВО ИРЛ, ИМ ВЛЕЗЕ СО МАЈАГЕРИ КАКО НИНЏА

Sase Ivanovski

БРАЌАТА ИНФЛУЕНСЕРИ ЕНДРУ И ТРИСТАН ТЕЈТ ДРЖЕЛЕ ЖЕНИ КАКО РОБИНКИ ВО ЗАМОК ВО БУКУРЕШТ, ГИ СНИМАЛЕ НА ВЕБ САЈТОТ ОНЛИ ФАНС И ПРАВЕЛЕ МИЛИОНИ ЕВРА!

Sase Ivanovski

Пребегнат руски офицер и командант на „Вагнер“ раскажуваат за злосторствата извршени од руските сили во Украина

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) НАЈПОЗНАТИОТ МАКЕДОНСКИ ЈУТУБЕР ЗА ПРИЧИНИТЕ ЗОШТО СЕ ОТКАЖА ОД ПРАВЕЊЕ ВИДЕА: МЕ ВАДЕА ОД КОЛА НА СЕМАФОР ЗА ДА СЕ СЛИКААТ СО МЕНЕ

Sase Ivanovski

САЛИ Е ПОДГОТВЕН ДА СЕ ПОВЛЕЧЕ Во Алтернатива нема фиксни места

Sase Ivanovski

Меџити: Никој од нас не бара да биде во владата,сакаме да го спасиме Ахмети од Груби

Sase Ivanovski

НАШЛЕ ПА ЗАШЛЕ, САКАЛЕ 24 ЧАСА ПАРНО ГРЕЕЊЕ: Граѓани попладнево протестираа кај Автокоманда против новите услови во системот на греење

Sase Ivanovski

ЧОВЕКОВ НЕ РАЗБИРА ДЕКА НАЦИОНАЛИЗМОТ НА ВМРО ДПМНЕ ГО НАПРАВИ ОВА – Мисајловски: Најголем процент од албанските политичари кои во кампањата излегоа против власта, сега ќе бидат дел од истата

Sase Ivanovski

ПУТИН ИМ СЕ ЗАКАНИ НА НАТО ЧЛЕНКИТЕ КОИ ДАДОА ТЕНКОВИ НА УКРАИНА: СЕ ЛАЖАТ ДЕКА МОЖЕ ДА ЈА ПОБЕДАТ РУСИЈА, АКО РЕШИМЕ ДА ИМ СЕ ОДМАЗДИМЕ, НЕМА ДА ПРАТИМЕ ТЕНКОВИ ТУКУ РАКЕТИ?!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ДРАМА КАЈ ОМЛАДИНАТА ВО ЗЕМЈАВА: НАЈПОЗНАТИОТ ЈУТУБЕР СЕ ОТКАЖА ОД ПРАВЕЊЕ ВИДЕА, РЕШИЛ ДА СТУДИРА

Sase Ivanovski

ЕУ со десетти пакет санкции против Москва и најава дека во Хаг ќе биде отворен центар за истрага на злосторства

Sase Ivanovski

Не знам колку ќе издржиме да не воведеме санкции против Русија, изјави Вучиќ

Sase Ivanovski

Спасовски: Досега нема најава за присуство на официјална делегација од Бугарија во „Свети Спас“

Sase Ivanovski

Меџити: За уставни измени потребни се уште шест пратеници од ВМРО ДПМНЕ

Sase Ivanovski

Таравари: Нашата цел е да стигнеме до 80 пратеници, прескапо ја плативме соработката со ВМРО-ДПМНЕ

Sase Ivanovski

ГРУБИ: Ахмети е многу скромен лидер кој не знае за луксузи, за ручеци или вечери

Sase Ivanovski

АХМЕТИ: Имаме рани кои не зараснуваат така лесно, многу луѓе загинаа за оваа земја, но одмаздата не е решение

Sase Ivanovski

Али Ахмети: Членството во ЕУ ќе ја зајакне економијата и животниот стандард во државата

Sase Ivanovski

Демант: Македонската полиција гарантира безбедно чествување на 4 февруари, класична лага е дека ќе доаѓале бугарски полицајци

Sase Ivanovski

СПАСОВСКИ: НЕМА ПОТРЕБА БУГАРСКА ПОЛИЦИЈА ДА ДОАЃА ДА ПОМАГА ЗА 4-ТИ ФЕВРУАРИ, МВР ИМА ДОВОЛНО КАПАЦИТЕТ ДА СЕ СПРАВИ СО СИТЕ ПРЕДИЗВИЦИ

Sase Ivanovski

Спасовски: На 4-ти февруари да покажеме национално единство и да не потпаднеме на пропагандата

Sase Ivanovski

Спасовски: Нема да дозволиме да се наруши нашето достоинство, ниту од македонски ниту од бугарски државјани

Sase Ivanovski

Спасовски: 4-ти февруари ќе помине во најдобар ред, граѓаните да не се вознемирени

Sase Ivanovski

ШВЕРЦУВАНИТЕ ИКОНИ ЌЕ СЕ ВРАТАТ ВО МАКЕДОНИЈА Албанскиот парламент го ратификуваше договорот

Sase Ivanovski

ВЕНКО ФИЛИПЧЕ ПРАВИ ДАР МАР КАКО ХИРУРГ: На Клиниката за неврохирургија, денеска извршивме интервенција кај пациент со церебрална анеуризма

Sase Ivanovski

МИСТЕРИЈА: ЗОШТО БЕШЕ ЗБРИШАНА ЦЕЛАТА ПОРАНЕШНА РЕДАКЦИЈА НА ТЕЛМА?!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) КОВАЧЕВСКИ: Многу успешни светски компании се одлучуваат да инвестираат токму во нашата држава

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ЈУТУБЕРОТ СТЕФАН ЛАЗАРОВ СЕ БОРЕЛ СО ДЕПРЕСИЈА ВО МЛАДОСТА: БЕВ КАПИТЕН НА ФУДБАЛСКА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА ДО 18 ГОДИНИ, ФРЛИВ СЕ НА ФУДБАЛОТ И СЕ ПОВРЕДИВ И ПРЕКУ НОЌ ОСТАНАВ БЕЗ КАРИЕРА И БЕЗ ИДНИНА

Sase Ivanovski

ИДНИНАТА НА ДРЖАВАТА Е ВО ХРАНАТА Технолошкиот факултет во Велес нуди бесплатни студии

Sase Ivanovski

ДРЖАВНИОТ ВРВ ДА ГИ ПРИМИ БУГАРИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА Барање од европратеникот Ковачев

Sase Ivanovski

Ахмети ги повика Македонците да се обединат со Албанците на патот кон ЕУ: Да не се зафаќаме со теми од изминатите 20 години, туку да гледаме во иднината

Sase Ivanovski

Ангеловска-Бежоска ‒ Агелер: Расте поддршката на банкарскиот сектор за инвестиции во обновливи извори на енергија

Sase Ivanovski

Со пари од ЕУ ќе реновираме хидроелектрани, ќе градиме ветерен парк и регионални депонии

Sase Ivanovski

Оној на кој му е скапо, нека седи дома, кажа Дарио за коментарите дека влезниците за неговиот концерт се со висока цена

Tamara Ivanovska

О2 иницијативата објави водичи за еколошка едукација на децата

Sase Ivanovski

Врабевски откри зошто не доаѓа во Скопје на чествувањето на раѓањето на Делчев

Tamara Ivanovska

Бактерија се шири во Хрватска, има и смртни случаи

Tamara Ivanovska

Куманово: Од почетокот на учебната година „збогум“ на државата ѝ кажале 182 деца

Tamara Ivanovska

За беседењето на контроверзниот Бокан, Стоилковиќ не гледа ништо спорно а за идната година ќе го прашал „360 степени“ кого да покани

Tamara Ivanovska

Младо момче пронајдено мртво во када во делчевско село

Tamara Ivanovska

ШТО СЕ СЛУЧУВА ВО ТЕЛМА: ЕДНО ВРЕМЕ ТЕЛЕВИЗИЈАТА ВАЖЕШЕ ЗА ПРИМЕР ЗА ОДГОВОРНО НОВИНАРСТВО, ОВА ШТО СЕ СЛУЧУВА ОВИЕ ДЕНОВИ Е СРАМ ЗА НОВИНАРСТВОТО

Sase Ivanovski

Месиќ: Ако Додик се одлучи за сецесија, би ја ангажирал армијата за да се пресече коридорот во Посавина

Sase Ivanovski

ПРОШТАЛНА СРЕДБА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏАФЕРИ СО АМБАСАДОРОТ ПРЕДАН

Tamara Ivanovska

Муцунски на средба со конгресменот Паскрел, фокус на продлабочување на соработката меѓу САД и Македонија и директорот на ИРИ за Европа, Мекарти, за продолжување на соработката со Институтот

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) НАЈВАТРЕНАТА СРБИНКА ВО СРПСКИОТ ПАРЛАМЕНТ Е МАКЕДОНСКА СНАА: СРПСКАТА ДАФИНА СТОЈАНОСКА СЕ ВИКА МИЛИЦА СТАМЕНКОВСКА

Sase Ivanovski

Стоилковски: Ново бегство во Идризово! Ова е систем, не инцидент!

Tamara Ivanovska

240 санкции за брзо возење

Tamara Ivanovska

Министерството за внатрешни работи заедно со Државниот пазарен инспекторат, Државниот инспекторат за животна средина, Управата за јавни приходи и Царинската управа извршија заеднички координирани контроли во повеќе отпади на подрачјето на ОВР Кичево

Sase Ivanovski

Приведени крадци од Велес, одземеното вратено на сопствениците

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Криминалот на Ковачевски, Ахмети и високите владини функционери од Македонија направија најкорумпирана земја, заедно во друштво со Суринам, Индија и Тунис

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) И СРБИТЕ ИМААТ СВОЈ АПАСИЕВ: БОШКО ОБРАДОВИЌ ЛИДЕРОТ НА ДВЕРИ РАСПАЛИ ПО ВУЧИЌ, НАТО, ЕУ, КОСОВО, ОБСЕ, ООН, УЕФА И ФИФА

Sase Ivanovski

Презентирана платформа за виртуелни лаборатории

Tamara Ivanovska

СДСМ: Шпицниот градоначалник Мицкоски ги заглавува општините во кои власт е ВМРО-ДПМНЕ

Tamara Ivanovska

СДСМ: Неспособни расипници, ВМРО-ДПМНЕ прави 16 милиони евра долг во 4 општини

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Власта го намали буџетот за рана детекција на малигни заболувања за 2 милиони денари во однос на лани

Tamara Ivanovska

ПРОШТАЛНА СРЕДБА ОСМАНИ – АМБАСАДОР ПРЕДАН

Tamara Ivanovska

Грковска за Гласот на Америка: Независноста која Уставот ја дава на правосудните органи години наназад беше злоупотребувана, тоа веќе не смее да се дозволи

Tamara Ivanovska

МВР: Претрес во Охрид, пронајдена дрога, приведено едно лице

Tamara Ivanovska

Костадинов: Сите имаме одговорност да обезбедиме сигурна сегашност и иднина за нашите граѓани

Tamara Ivanovska

Андреј Петров: Чекор по чекор се оформува еден општествен фронт кој државата ќе ја турне напред кон ЕУ

Tamara Ivanovska

ПАКЕТ.МК ПОВТОРНО ВО ТРКА ЗА НАЈДОБРА Е-ПРОДАВНИЦА Лани победи во пет категории

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) БЕКТЕШИ ДО НОВИНАРОТ НА ТЕЛМА КОЈ УПОРНО ПРАШУВА ЗА МАКПЕТРОЛ: НЕ СИ ТИ ТОЈ КОЈ ТРЕБА ДА МИ ДРЖИ ЛЕКЦИИ ТУКА СИ ДА ПОСТАВИШ ПРАШАЊЕ

Tamara Ivanovska

За три години пожарите проголталe 3% од шумската површина, ревизорите утврдија серија слабости

Sase Ivanovski

ПАРНОТО ВО АВТОКОМАНДА СЕ ИСКЛУЧУВА ОД ЕСМ ЕНЕРГЕТИКА Потрошувачите ќе треба да склучат нови договори со ЕСМ дистрибуција

Tamara Ivanovska

Гробот на Гоце Делчев како поле за конфликт меѓу народите и дестабилизација на Македонија

Sase Ivanovski

РОДЕНДЕНОТ НА ГОЦЕ „ГИ ЗАТВОРИ“ ОКОЛНИТЕ УЛИЦИ Полицијата воведува посебен сообраќаен режим уште вечерва

Tamara Ivanovska

Дезинформaциски бран во јануари: Руското влијание во спорот меѓу Софија и Скопје

Sase Ivanovski

МАКЕДОНСКИТЕ И БУГАРСКИТЕ МИТРОПОЛИТИ ОДРЖАА ЗАЕДНИЧКА ЛИТУРГИЈА Владиците Тимотеј и Иларион отпатуваа во Пловдив

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) ЕВЕ КОЈ РАБОТИ ЗА РУСИТЕ ВО ЗЕМЈАВА – СКАНДАЛ НА ТВ АЛФА: СОМНИТЕЛЕН АРАП НАЈВЕРОЈАТНО РУСКИ АГЕНТ ЈА БРАНЕШЕ РУСКАТА АГРЕСИЈА НА УКРАИНА

Tamara Ivanovska

СРБИЈА ВЕЌЕ СЕ ОПРЕДЕЛИ ЗА ЗАПАДОТ Кристофер Хил тврди „врската со Русија секојдневно слабее“

Tamara Ivanovska

НАБАВКАТА ЌЕ ЧИНИ НАД 10 МИЛИОНИ ЕВРА: Владата првично ќе набави „Трикафта“ за 30 пациенти со цистична фиброза

Sase Ivanovski

НЕ МОЖЕМЕ ДА ГО СПРЕЧИМЕ КОСОВО ВО ООН Вучиќ вели „тие ќе имаат мнозинство без разлика дали ќе се противиме“

Tamara Ivanovska

Курти со услови за формирање на Заедницата на српски општини, во Белград турканици во парламентот

Sase Ivanovski

Leave a Comment