7.8 C
Скопје
26/11/2022 20:30
МАКТЕЛ

   

Сто години од фашизмот

 

Не само Италија, туку и Европа не успеа да се справи со подемот на фашизмот пред 100 години. Затоа екстремизмот денес се појавува во различни облици, а сите водат кон една цел – силен лидер. Пишува Љупчо Поповски

 

Неделата кога Италија и светот се сеќаваа на стоте години откако „црнокошулашите“ на Бенито Мусолини вмаршираа во Рим и ја освоија власта со сила, новата италијанска премиерка Џорџа Мелони именуваше како членови на владиниот тим приврзеници на семејството на Мусолини и помлад министер кој се фотографираше со свастика.

Мелони изјави дека новите именувања биле „според заслугите“, но тоа од опозицијата и антифашистичките организации беше оценето како провокација и веројатно дека ќе ги поткопа намерите на премиерката да се прикаже како умерен лидер на светската сцена. Во својот прв говор во парламентот Мелони изјави дека „никогаш немала симпатии за ниту еден антидемократски режим, вклучувајќи го фашизмот“. Можеби лидерката на Браќа на Италија (партија која има неофашистички корени) немала симпатии, но новите неколкумина именувани на министерски позиции имале – не само со носење свастики, туку и со аџилаци на гробот на Мусолини и марширање на волонтери во спомен на италијанската СС-дивизија.

Има одредена симболика што Џорџа Мелони стана премиерка токму во неделата од стоте години од маршот на Рим.Овие петнаесетина дена имаше толку многу текстови и историски навраќања за тој озлогласен марш од 28 октомври 1922 и за неговата улога во подоцнежниот развој на настаните не само во Италија, туку и во Европа и светот. За тоа како фашистичката идеологија ја презедоа нациститите во Германија и како таа преку илиберализмот, крајнодесничарскиот популизам и претворањето денес на државите во автократија преку изборна архитектура има многу приврзаници во Европа. Сите оние кои сакаат силен лидер да ги реши сите нивни проблеми.

И во домашниот дискурс често се употребува зборот фашизам во обид да се оцени нечие однесување кое е апсолутно нетолерантно, исклучиво, навредливо, недемократско, антирасно, заканувачко. Многу често тоа е пренагласено за оценките да добијат на силина и да ги оцрнат политичките или некои други ривали или заговорници на одредени политики. Важно е да се знае како дојде до раѓањето на фашизмот, како еден опскурен политичар како Мусолини успеа да загосподари со Италија и потоа таа идеологија на силен водач, кој единствено знае кои се потребите на народот и како да ги задоволи, да се претвори во режим каде оние што се против ги исфрла од општествените скалила, ги затвора или убива. И како таа идеологија на уште пожесток начин ја прифати Адолф Хитлер и ја претвори напредната Германија во нацистичка држава. Историјата веќе го има дадено својот суд за фашистичката трансформација на Италија, без да има потреба од некакви историски комисии.

Кабинетот на Џорџа Мелони (22.10.2022)
Кабинетот на Џорџа Мелони (22.10.2022)Фотографија: Alessandra Tarantino/AP/picture alliance

Падот на Дуче

Што се случуваше во Италија од 1922 година и некоја година претходно до 25 јули 1943 кога „водачот“ (Il Duce) беше приморан да даде оставка затоа што земјата почна да трпи големи порази на фронтот во Втората светска војна. Ќе тргнеме од 1943 година. Онака како што е запишано во историјата.

На 25 јули 1943 Мусолини беше остранет од власта со гласање од страна на неговиот Голем совет и уапсен по напуштањето на состанокот со кралот Виторио Емануеле, кој му кажува на Дуче дека војната е изгубена. Сојузниците веќе беа истоварени на Сицилија. Мусолини на сето тоа одговори со некарактеристична кроткост.

На состанокот на Големиот совет претходната ноќ додека сите присутни беа нервозни поради непосредната иднина на Италија, Мусолини беше болен, уморен и обземен од воените пресврти што ги претрпе италијанската војска. Се чинеше дека бараше излез од власта. Еден од поразумните во Советот, Дино Гранди, тврдеше дека диктатурата ја доведе Италија на работ на воена катастрофа, ги издигна неспособните на нивоа на моќ и отуѓи голем дел од населението. Тој предложи гласање за пренос на дел од моќта на водачот на кралот. Предлогот беше усвоен, а Мусолини едвај реагираше. Дуче беше едноставно парализиран, не можејќи да избере никаков начин на дејствување.

Набргу по гласањето на Големиот совет, Мусолини, згрозен и неизбричен, ја одржа својата рутинска 20-минутна средба со кралот. Виторио Емануеле го известил Мусолини дека генералот Пјетро Бадољо ќе ги преземе овластувањата на премиерот и дека војната е изгубена за Италијанците

. Мусолини немаше никаков приговор. По излегувањето од состанокот, тој беше уапсен од полицијата, која веќе подолго време тајно планираше изговор да го отстрани лидерот. Уверен во неговата лична безбедност, Мусолини се согласи и со оваа тажна смена. Кога веста за апсењето на Мусолини беше објавена, се чинеше дека преовладуваше олеснување. Немаше обид од колегите фашисти да го извлечат од казнената колонија каде што беше однесен.

Единственото преостанато прашање беше дали Италија ќе продолжи да се бори заедно со своите германски сојузници или ќе им се предаде на сојузниците. Сите тие дилеми беа разрешени кога Германија ја окупира централна и северна Италија и ја воспостави марионетската Република Сало во септември 1943. Мусолини кој во меѓувреме беше префрлен во изолиран хотел во Алпите беше ослободен од германска десантна единица и поставен за шеф на на Република Сало која траеше до мај 1945 кога германските сили во Италија прогласија капитулација.

Бенито Мусолини
Бенито Мусолини пред хотел на Гран Сасо, на Алпите, опкружен со припадници на германската десантна единица која го спаси од затвор (септември 1943 година)Фотографија: picture alliance/AP

Мусолини е фален што ѝ ја обезбеди на Италија потребната инфраструктура, од возови до автопатишта, како и програми за социјална заштита – дури и ако многу од овие проекти веќе беа во тек кога тој ја презеде функцијата.

Меѓутоа, малкумина го бранат неговото досие за расните закони. Од 1938 година режимот почна да им ги одзема правата на Евреите, да им забранува јавни функции, да ги забранува мешаните бракови, да дозволи конфискација на нивниот имот и на крајот нивна интернација. Под режимот на Мусолини повеќе од 8.000 италијански Евреи мажи, жени и деца беа убиени во нацистичките логори на смртта.

Во својот говор во парламентот Мелони ги нарече расните закони „најниската точка во италијанската историја, срам што ќе го обележи нашиот народ засекогаш“.

Но, фашизмот е повеќе од десна промена на политичката идеологија – тој е визија на влада со тоталитарна контрола.

Како се роди фашизмот

Како се роди фашизмот и што значеше тој?

Кога избувна војна низ Европа во 1914 година, Италија на почетокот остана неутрална. Мусолини сакаше Италија да се приклучи на војната и влезе во судир со Италијанската социјалистичка партија, која го протера од членството поради неговите провоени ставови. Како одговор, тој формираше свое политичко движење, Фаши на револуционерна акција, чија цел беше да поттикне влез во војната. (Италија се приклучи на војната во 1915 година.)

Во античкиот Рим, зборот фаши (fasces) се однесуваше на оружје што се состои од сноп дрвени прачки, од кои излегува секира. Тие биле користени од римските власти за да ги казнуваат престапниците. Така, фашите ја претставуваат државната власт. Во 19 век Италијанците почнаа да го користат зборот за политички групи врзани за заеднички цели.

Веднаш по Првата светска војна, во 1919 година, Мусолини го основаше она што ќе стане фашистичка партија, здружувајќи се со локалните лидери кои станаа squadristi за да му помогнат во градењето на неговиот авторитет во земјата потресена од штрајкови и политички превирања. Кога Мусолини беше избран во парламентот во 1921 година, раздробеното раководство на различни партии се обиде да формира партнерство со него, наместо да ја осуди неговата насилна тактика. Тоа беше лоша политичка проценка. Во рок од неколку месеци Мусолини ги собра своите лојалисти велејќи дека владата или треба да им се даде „мирно“ на фашистите или тие „ќе ја земат со сила“.

Бенито Мусолини портрет
Мусолини не мораше да примени насилен државен удар за да ја преземе контролатаФотографија: picture alliance/dpa

Мусолини не мораше да примени насилен државен удар за да ја преземе контролата. Наместо тоа, тој капитализираше и од стравот и од желбата. Урбаните елити сакаа да видат подигната положба на Италијанците во светот – оттука и слоганот на Мусолини „Враќање на Римската империја!“

Моќните нови сојузници, како индустријалци, бизнисмени и земјопоседници, му помогнаа на Мусолини во финансирањето на паравоеното крило на неговото движење, познато како „Црни кошули“. Иако Мусолини тврдеше дека се залага против угнетувањето и цензурата од секаков вид, групата брзо стана позната по својата подготвеност да користи насилство за политичка корист.

„Црните кошули“ ги тероризираа социјалистите и личните непријатели на Мусолини на национално ниво. 1920 година беше крвава, фашистите кои маршираа низ градовите, тепаа, па дури и убиваа работнички водачи, и практично ја преземаа локалната власт. Но, италијанската влада не направи ништо за да го спречи насилството.

Кон крајот на 1921 година, Мусолини ја трансформираше групата во Национална фашистичка партија. Движењето кое во 1920 имаше 30.000 луѓе прерасна во политичка партија со 320.000 членови. Иако тој практично објави војна против државата, италијанската влада беше немоќна да ја распушти партијата и стоеше настрана додека фашистите го зазедоа поголемиот дел од северна Италија.

Кога во летото 1922 година земјата беше потресена од штрајкови кои ги водеа социјалистите, а владата беше слаба и неспособна да владее, Мусолини одлучи дека е време да ја преземе власта.

На 25 октомври 1922 година, еден ден по неговиот митинг во Неапол, каде што рече: „Нашата програма е едноставна – сакаме владееме со Италија“, Мусолини назначи четворица партиски лидери да ги водат членовите на партијата кон Рим. Лошо обучени и опремени, овие луѓе веројатно би изгубиле битка со италијанската армија. Но, Мусолини имаше намера да ја заплаши владата и таа да се потчини.

Фашистичките баталјони требаше да се соберат надвор од Рим. Ако премиерот не им ја даде власта на фашистите – а кралот Виторио Емануеле III не го признае неговиот авторитет – неговите „црнокошулаши“ ќе вмаршираат во главниот град и ќе ја преземат контролата.

Мусолини беше во Милано, а неговите приврзеници направија хаос преземајќи ги владините згради во градовите низ кои минуваа на патот кон Рим. Историчарите проценуваат дека бројот не бил онолкав колку што го претставуваше фашистичката пропаганда, помалку од 30.000 луѓе се приклучија на маршот.

Луиџи Факта, тогашниот премиер, се обиде да воведе воена состојба. Но кралот мислеше дека Мусолини може да воведе стабилност и одби да ја потпише наредбата со која би биле мобилизирани италијанските трупи против фашистите.

Во знак на протест, Факта и неговиот кабинет поднесоа оставка утрото на 28 октомври. Вооружен со телеграма од кралот во која го поканува да формира кабинет, Мусолини се качи на кола за спиење и тргна на лежерно, 14-часовно патување со воз од Милано до Рим. На 30 октомври, тој стана премиер – и им нареди на своите луѓе да парадираат пред резиденцијата на кралот.

Маршот на Мусолини кон Рим во 1922 година
Маршот на Мусолини кон Рим во 1922 годинаФотографија: United Archives/picture alliance

Пропагандата како најсилна алатка

Откако дојде на власт, харизмата на Мусолини му помогна да стекне поширока популарност. Наречен Il Duce – „лидерот“ – тој им кажа на своите сограѓани Италијанци дека се голема нација и дека сака да им помогне да го заземат вистинското место како глобална сила. Сигурно помогна и неговата пропаганда. Il Duce имаше една од првите пропагандни филмски кампањи во светот и почна да ги потиснува спротивставените ставови во печатените и радио медиумите. Дејствувајќи по налог на релативно слабиот монарх, тој исто така постави сојузници на врвни позиции и почна да донесува закони за да ја преземе контролата врз речиси секој аспект од италијанскиот живот.

Оние кои даваа отпор беа држени под контрола, често преку насилство. Сквадристи употребуваа сила против антифашистите уште од почетокот. До 1925 година беа донесени закони со кои организирањето стана нелегално и заплашувањето се зголеми преку закани против семејството и работата. Луѓето се држеа под контрола преку „принуден консензус“, како што велат историчарите.

Тоа функционираше. Италијанците беа толку преплавени од пропагандата и наводните епохални успеси, големите градителски потфати и социјалните трансфери, па замижуваа пред насилството што им се случуваше на политичките противници. Помладите Италијанци пораснаа опкружени со пропаганда – од училишна програма до весници – како и слики на „лидерот“ и симболи на фашизмот. На многумина им стана тешко да замислат поинаква иднина или да се вклучат во креирањето на поинаква стварност. Иако секогаш постоеја тивки антифашисти, нивната работа беше речиси подземна или беше организирана во мали групи на доверливи пријатели поради страв од одмазда.

Оние кои се обидоа да се појават како антифашистички лидери беа брзо задушени. Фашистичките водачи ги испраќаа оние за кои сметаа дека се закана во егзил на оддалечените острови, додека локалните сквадристи ги држеа под контрола преку тортура. Но, најмоќната алатка што ја користеа фашистичките водачи беше стравот од апсење, штета за семејството или губење на нивните работни места или домови.

Со текот на годините, Мусолини ја зголемуваше сопствената моќ додека ги отфрлаше граѓанските права на населението и формираше пропагандистичка полициска држава. Неговата агенда, исто така, ги надмина домашните работи. Империјалните амбиции на Мусолини ја наведоа Италија да го окупира грчкиот остров Крф, да ја окупира Албанија, да ја нападне Етиопија и да се здружи со нацистичка Германија и да влезе во Тројниот пакт алчен за нови територии и „римска големина“.

Но и на тоа му дојде крајот. На 25 јули 1943, кога сојузниците беа веќе истоварени на Сицилија, а фашистичка Италија ја загуби војната. Но остана идеологијата, архитектонското наследство најмногу во Рим, колосалните градби, портрети на Мусолини во многу владини институции (некои од неговите поддржувачи велат дека не смее да се поништи таа историја) и духот што  фашистичкото движење го пушти низ Европа кој ја предизвика најстрашната од сите можни војни. А денес на различни начини се трансформира во илиберални и популистички владеења.

Оваа колумна го изразува личното мислење на авторот и може да не се совпаѓа со редакцискиот став на македонската редакција на Дојче Веле или со ДВ во целина.

   

Најново

Приведени крадци фатени на дело во Скопје

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)Премиерот Ковачевски во посета на фабриката за масло Брилијант во Штип

Sase Ivanovski

Во Белгија запленети 115 килограми кокаин, вреден над 11 милиони евра

Sase Ivanovski

Жените на протест во Либан: Бараат поголеми казни за насилство и малтретирање

Sase Ivanovski

Здружението Социо-културен простор Тетово остана без простории

Sase Ivanovski

Ангеловска-Бежоска: Депозитите на населението повисоки за 130 милиони евра од почетокот на годинава

Sase Ivanovski

Битиќи негира дека контактирал со Онишченко

Sase Ivanovski

Чеченците добија ново оружје. Кадиров: „Задоволство е да се пука од него“

Sase Ivanovski

Путин ликвидираше уште еден непослушник,ненадејно почина министерот за надворешни работи на Белорусија

Sase Ivanovski

КАРДИНАЛ ГО ШПИУНИРАЛ ПАПАТА ЗА ДА ГО УЦЕНУВА: На пријателка потрошил половина милион евра

Sase Ivanovski

ПУТИН ГУБИ ВАЖЕН СОЈУЗНИК: Му се затвораат вратите

Sase Ivanovski

БОЛНАТА ВИСТИНА КОЈА ЌЕ ВЕ ШОКИРА: Еве зошто децата во рацете на питачите секогаш спијат

Sase Ivanovski

Отец Оливер Петровски – Маж на годината за 2022 во избор социјалните медиуми

Sase Ivanovski

Владејачката словенечка партија го напушта Твитер

Sase Ivanovski

Приливот на странски директни инвестиции во Црна Гора е 847 милиони евра

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)Судијка во долна облека се појави на рочиште: Запали цигара, сите се прашуваат дали е нормална

Sase Ivanovski

НА БАНДEPИ ВО СКОПЈЕ 3AЛЕПЕНИ Ш0КАТНИ С00ПШТЕНИЈА: “ВАЖНО! ЖЕНИ ВНИМАВАЈТЕ НА СВОИТЕ МАЖИ КОИ ОДАТ НА РОДИТЕЛСКА”

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)Миа Костова брутално искрена за тоа дали е подобар сексот со маж или со жена?

Sase Ivanovski

ПОРАНО СЕ ОДЕШЕ КАЈ ШКОЛСКИОТ ПСИХОЛОГ САМО ЗА ДА СЕ ЈАВИШ ДОМА, ДЕНЕС – ПОЛНИ РАЦЕ РАБОТА Поголемите деца со депресии, помалите – АДХД

Sase Ivanovski

САМИ ПРОТИВ НИКОЈ Србија е единствената во регионот што не ги почитува мерките на ЕУ против Русија

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)Сара Климоска и Филип Трајковиќ од Кајмак во емисијата Стадион на Канал 77

Sase Ivanovski

ДРЕСОТ СО КОСОВО НА СРПСКИТЕ ФУДБАЛЕРИ ЈА НАЛУТИ ФИФА Отворена е истрага за натписот „Не се предаваме!“

Sase Ivanovski

САКАВ ДА КУПАМ БАНКА ВО МАКЕДОНИЈА, АМА СЕГА НЕ КУПУВАМ! Онишченко вели дека веќе не го интересира енергетскиот бизнис

Sase Ivanovski

Ковачевски: Не постои застој, ниту селективност при склучувањето на договорите меѓу компаниите и ЕСМ за поевтина струја

Sase Ivanovski

Цената на зејтинот намалена за 40 денари

Sase Ivanovski

Ковачевски: Политичари како Костадинов не се пожелни во Македонија

Sase Ivanovski

Ленин со видео: Како Данела дрско лаже дека во кампања не се возела со приватен автобус

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)Ковачевски: Намалување на цените на основните прехранбени производи е очекувано со успешните антикризни владини мерки

Sase Ivanovski

СДСМ:ВМРО-ДПМНЕ со фаличен калкулатор сака да ги излаже граѓание, не се зголемуваат цените на Катастар

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)Ковачевски во „Актива”: Домашните компании со владина поддршка инвестираат и вработуваат, кризата е и можност за економски раст и развој

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)Ковачевски: На изборите во 2024 година ВМРО-ДПМНЕ ќе доживее пораз

Sase Ivanovski

СДСМ:Буџетот за 2023 година обезбедува економска пресвртница и повисоки плати и пензии

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ:Ковачевски има проблем со реалноста – Македонија е во економска и социјална катастрофа и затоа катастрофално ќе изгуби на избори

Sase Ivanovski

Максим Димитриевски: Набавивме 12 возила за јавните претпријатија, Куманово помеѓу најдобро класифицираните општини со опрема и современа механизација, ЈП Водовод Куманово после 20 години добива нова опрема

Sase Ivanovski

ОСМАНИ ВО ПРВА ОФИЦИЈАЛНА ПОСЕТА НА КРАЛСТВОТО САУДИСКА АРАБИЈА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)ГОРИ НАВИВАЧКОТО СЕЛО БЛИЗУ СТАДИОНОТ ЛУСАИЛ ВО КАТАР Чадот е видлив од далеку

Sase Ivanovski

ОСМАНИ САКА ДА СЕ СРЕТНЕ СО ОСНОВАЧИТЕ НА КЛУБОВИТЕ „Да видиме која е нивната цел, да изградиме мостови на соработка“

Sase Ivanovski

ИЗБОРИТЕ ЌЕ БИДАТ ВО 2024-ТА, ВМРО-ДПМНЕ ПАК ЌЕ ИЗГУБИ Ковачевски зборува за иднината и за можната коалиција со Алтернатива

Sase Ivanovski

Ковачевски: Изминатите пет години Владата изгради двојно повеќе километри патишта од претходните 10 години

Sase Ivanovski

Собраниската Комисија за надзор на работата на АНБ конечно да заседава за „Онишченко”, повикува Ковачевски

Sase Ivanovski

Повлечи ја одма статијата и извини се, побара Јашари од новинарка на „Фокус“ за веста за синот на Талат Џафери

Sase Ivanovski

Ковачевски: Избори ќе имаме во 2024 година

Sase Ivanovski

УКРАИНСКАТА ВОЈСКА ДЕЛИ ФЛАЕРИ ДО РУСКАТА ВОЈСКА ЗА ПРАВИЛНАТА ПРОЦЕДУРА КАКО ДА СЕ ПРЕДАДАТ А ДА НЕ ЗАГИНАТ

Sase Ivanovski

ПУТИН ДАДЕ ОТКАЗ НА ДЕСЕТИЦИ ГЕНЕРАЛИ ПОРАДИ ПОРАЗИТЕ НА ИСТОЧНИОТ ФРОНТ ВО УКРАИНА

Sase Ivanovski

НОВИОТ БРИТАНСКИ ПРЕМИЕР ВО ПОСЕТА НА КИЕВ, ВЕТИ ДЕКА ПОМОШТА ЌЕ ПРОДОЛЖИ

Sase Ivanovski

РУСУТЕ СПРЕМААТ НОВО ПОВЛЕКУВАЊЕ ОД 60 КИЛОМЕТРИ НА ФРОНТОТ

Sase Ivanovski

МАЛКУ МУ СЕ 43 ГОДИНИ САКА УШТЕ: ДИКТАТОРОТ НА ЕКВАТОРСКА ГВИНЕЈА ИНИЦИРАШЕ ПРОМЕНИ ВО УСТАВОТ ЗА ДА ВЛАДЕЕ УШТЕ

Sase Ivanovski

ИРАНСКИ ПРОВЛАДИНИ И АНТИ ВЛАДИНИ НАВИВАЧИ СЕ СТЕПАА ВО КАТАР

Sase Ivanovski

РЕПУБЛИКАНЦИТЕ ОТКАКО ГО ОСВОИЈА КОНГРЕСОТ ТРГНАА ВО ПРОГОН НА СИНОТ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ЏО БАЈДЕН, ДЕМОКРАТИТЕ ЌЕ ГО БРАНАТ ЖЕСТОКО

Sase Ivanovski

ИРАН ИМ ОБЈАВИ ТОТАЛНА ВОЈНА НА ПРОТЕСТАНТИТЕ

Sase Ivanovski

БРИТАНСКИ ГЕНЕРАЛ: РУСИЈА МОЖЕ ДА СЕ РАСПАДНЕ СЛЕДНИТЕ 5 ГОДИНИ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) БОМБА НА СРПСКИ ВОЕН АНАЛИТИЧАР: Русите губат, војниците умираат како пилци затоа што опремата е застарена и неквалитетна затоа што сите тендери се наместени, украдени се стотици милијарди евра од Путиновите другарчиња

Sase Ivanovski

УКРАИНЦИТЕ ПРАВАТ ВИСТИНСКИ МАСАКАР НА ЛИЧНАТА ПРИВАТНА ВОЈСКА НА ПУТИН – ВАГНЕР ГРУП

Sase Ivanovski

ПАПАТА ГО ПОВИКА ЗЕЛЕНСКИ ДА ИМА ВИЗИОНЕРСКИ ПРИСТАП ЗА ДА ГО ВРАТИ МИРОТ ВО УКРАИНА

Sase Ivanovski

КИНЕСКИОТ ПРЕМИЕР ГИ ОСУДИ КАКО НЕОДГОВОРНИ РУСКИТЕ ЗАКАНИ ЗА НУКЛЕАРНА ВОЈНА

Sase Ivanovski

УКРАИНСКИ СУД ОСУДИ НА 12 ГОДИНИ ЗАТВОР РУСКИ ТЕНКИСТ КОЈ ПУКАЛ ВО ЦИВИЛНА ЗГРАДА ВО МАРИУПОЛ

Sase Ivanovski

УКРАИНЦИТЕ ПОГОДИЈА ЗГРАДА СО РУСКИ ВОЈНИЦИ, УБИЈА 500 ВОЈНИЦИ СО ЕДЕН ПОГОДОК

Sase Ivanovski

Средба на претседателот Пендаровски со учесници на 13-от конгрес на стоматолошки комори од регионот

Sase Ivanovski

НЕУСПЕШЕН ОБИД НА ДИСИДЕНТИ ЗА СОБОРУВАЊЕ ОД ВЛАСТ НА ДИКТАТОРОТ НА СЕВЕРНА КОРЕЈА

Sase Ivanovski

МИСТЕРИЈА ВО САД: КОЈ ГИ ЗАКЛА НА СПИЕЊЕ ЧЕТВОРИЦАТА СТУДЕНТИ ВО УНИВЕРЗИТЕТОТ ВО АЈДАХО

Sase Ivanovski

РУСКИТЕ ВОЈНИЦИ КОИ ЌЕ ОДБИЈАТ ДА СЕ БОРАТ СЕ ОСТАВЕНИ НА БОИШТАТА САМИ ДА СЕ СНАОЃААТ

Sase Ivanovski

КРАЛОТ ЧАРЛС: НАЈГОЛЕМА ГРЕШКА МИ БЕШЕ ШТО ГИ НАТЕРАВ ВИЛИЈАМ И ХАРИ ДА ОДАТ ПО КОВЧЕГОТ НА МАЈКА ИМ, И ДЕНЕСКА ИМААТ ТРАУМИ ОД ТОА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) РУСКАТА ДРЖАВНА ТЕЛЕВИЗИЈА НАПРАВИ ДОКУМЕНТАРЕЦ ЗА ОХРИД

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)Трипуновски: Овоштарите од преспанскиот регион и оваа година имаат проблем со пласманот, а власта им ја нема исплатено помошта од 3 денари по килограм од лани

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ШУТО А БОДЕ – МИЦКОВСКИ СЕ ИЗБРУКА, СЕ ФАЛИ ДЕКА ЗНАЕЛ ИСТОРИЈА А НЕ ЗНАЕ КОИ СЕ ГЕНЕРАЛ МИХАЈЛО АПОСТОЛСКИ И ЕМАНУЕЛ ЧУЧКОВ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИЦКОВСКИ: ВАНЧО МИХАЈЛОВ НЕ БИЛ ФАШИСТ!

Sase Ivanovski

Ковачевски: Вложуваме во современа патна инфраструктура за севкупен економски развој

Sase Ivanovski

Царинска управа: Запленети 12 килограми екстази со проценета вредност од 200 илјади евра, кои требало да завршат во државата

Tamara Ivanovska

ВИДЕО: Макрон повторно нападнат со шлаканици

Sase Ivanovski

Второ издание на книгата за есеистиката на Горан Стефановски – „Идентитетот е приказна”

Tamara Ivanovska

Курти: Србија не е нормална земја

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО)„Краватосана Саботажа“

Sase Ivanovski

Во Тирана утре заедничка седница на Парламентите на Албанија и на Косово

Tamara Ivanovska

НЕ ЗНАЕМЕ КОЈ Е СЛЕДНИОТ ЧЕКОР НА КУРТИ Српскиот министер за одбрана вели дека на Косово уште е тензично

Sase Ivanovski

МКД.мк-Директорот на топланата Скопје Север, Рамадани пцуеше новинарка: Пи*ка ти материна… матер ти е*ам!

Tamara Ivanovska

СЕКОЈА ТРЕТА ХАУБИЦА ПРАТЕНА ВО УКРАИНА Е ФАЛШ И Русите кубурат со оружјето, ги сечат старите боеви глави!

Sase Ivanovski

Рашковски најави кривични пријави против Русковска и Трајчева

Tamara Ivanovska

Директорот на „Скопје Север“ со пцовки кон новинарката на МКД: „Пи*ка ти материна!“

Sase Ivanovski

ВОЈНАТА ВО УКРАИНА ГИ ИСПРАЗНИ МАГАЦИНИТЕ НА ПЕНТАГОН ГЕНЕРАЛИТЕ СЕ ЗАГРИЖЕНИ ДЕКА Е ЗАГРОЗЕНА БЕЗБЕДНОСТА НА САД

Tamara Ivanovska

„Илинден“-Тирана: Фала за бугарските книги во Пустец, ќе бидат добри за потпала

Sase Ivanovski

Leave a Comment