19.8 C
Скопје
30/05/2023 18:53
МАКТЕЛ

     

ФОКУС: Тинејџери цицаат снус никотин, кој илегално се продава во киосци, родители бараат институциите да ги заштитат децата!

    

Снус, релативно нов производ во земјава, кој за кратко време стана доста популарен кај младите генерации, односно кај деца на возраст од 13 години, па нагоре, а за кој доста малку се знае, предизвика паника кај голем број на родители.
Овој никотински производ најпрвин стана актуелен во регионот, во Србија, Босна, Косово, Бугарија… И тамошните власти немаа доволно податоци околу регулативите за продажба и користење, па апелите на вознемирените родители завршија со соопштенија од надлежните служби, да биде пријавено во полиција секое сознание дека некаде им се продава снус на малолетници.

   

Околу тоа што е всушност снус, производ за кој официјално се знае дека предизвикува огромна зависност, но и здравствени проблеми, посебно за лица во раст и развој, и дали станува збор за еден вид на дрога, која им е лесно достапна на тинејџерите, кои без проблем можат да ја купат во многу киосци по цена од околу 300 денари, ,,Фокус” побара одговори од повеќе институции.

 

Дали продажбата на снус е легална и дали е дозволена продажба на таканаречените никотински ќесички на малолетници, кои ги ставаат во уста и ги цицаат, додека тие испуштаат голема количина на никотин, кој предизвикува малаксаност, вртоглавица и опуштање, се прашањата кои ги доставивме до Министерството за внатрешни работи, како и до Министерството за економија.

  

-Во земјава нема легален увоз на снус, беше краткиот одговор од МВР, што значи дека неговата широко распространета продажба е противзаконска.
И од Министерството за економија потврдуваат дека овој производ не е регистриран во Регистарот на марки на тутунски производи од тутун и сродни производи.
Од таму потврдуваат дека во 2016 година фирма од Челопек, Брвеница, била регистрирана во Министерството за економија за увозник со Решение бр. 11-5680/4. Но, досега фирмата немала регистирано трговска марка на тутунски производ за увоз и пуштање во промет.

    

Појаснуваат дека доколку фирмата продава тутунски производи без да поседува Решение за упис во регистерот на трговски марки на производи од тутун согласно член 92 од законот за тутун, производи од тутун и сродни производи, Државниот пазарен инспектор ќе донесе решение со кое ќе забрани:
1) пуштање во промет на производи од тутун и сродни производи и привремено да ги одземе доколку производителот, односно увозникот не се запишани во регистарот на марки на производи од тутун и сродни производи.

2) пуштање во промет на несогорливи тутунски производи и привремено да ги одземе истите, доколку не се запишани во Регистарот на марки на тутунски производи од тутун и сродни производи.Исто така, биле предвидени глоби за мали трговски друштва во висина од 1.000 до 2.000 евра и за средни и големи трговски друштва од 5.000 до 10.000 евра доколку не поднесат барање до Министерството за економија за запишување во Регистарот.

Глоби на правно лице во износ од 1.000 до 1.500 евра ќе му се изречат на мало трговско друштво, а глоба на правно лице во износ од 3.500 до 7.500 евра ќе му се изречат на средно и големо трговско друштво за прекршок, ако не поднесат барање до Министерството за економија за запишување во Регистарот за марки на производи од тутун и сродни производи.

Од разговор со родители кои случајно дознале дека нивните малолетни деца купила снус, дознаваме дека станува збор за никотински ќесички спакувани во убава кутија, која изгледа како пакување за бонбони.Децата кои го купиле најчесто не ни знаат за штетните последици од овој производ чија продажба во земјава е илегална. Наводно, повеќето од нив сакале да експериментираат, да се направат важни, но и од љубопитност.

Многу од нив сметаат дека снус е замена за цигари, а тоа што се произведува со разни ароми на ментол, кафе, овошје, ги навело да мислат дека е сосема безопасен.
Но, за штетните последици од снус, за ,,Фокус” детално раскажува Ивица Апостолов, Претседател на Здружението на медицински лаборанти на Клинички центар и како здравствен работник во Универзитетскиот Институт за клиничка биохемија со 32 годишно работно искуство од областа на клиничката биохемија и лабораториската медицина.
Информациите кои тој ги сподели со ,,Фокус” се алармантни, посебно поради тоа што на мета се деца од основните и средните училишта, а јавноста не е доволно информирана за штетните последици од снус.

-Неколку години наназад голем број на малолетници завршуваат или со повици до итната медицинска помош или со барање на пружање ургентна помош на Клиниката за Токсикологија, а сето тоа поради предозираност од најчесто алкохол, но се случува и од употреба на ,,лесни” наркотици (дроги), но многу често се случуваат предозираност од употреба на наргиле и некои никотински производи.

Предозираноста од употреба на наргиле и на никотински производи доведува до пад на крвниот притисок и намалена церебрална циркулација, како и колапс и краткотрајно губење на свеста, а овој ,,нов тренд” на труења со овие или слични последици се почесто ги зафати децата во средните училишта, матурантите, но на жалост го имаме дури и во основните училишта.

Имено, во последните неколку месеци родителите, но и наставниците и професорите на скопските средношколци и основци, сè почесто ја изразуваат својата загриженост за се почестата состојба во која се наоѓаат децата, а сето тоа е тесно поврзано со потрошувачката на никотински производи, кои колоквијално се наречени СНУС меѓу учениците во училиштата. Употребата на вакви опасни тутунски производи и материи од страна на тинејџерите, на жалост зема се поголем замав, што влијае и на нивното здравје, а никој од родителите, па дури и професорите во училиштата во прв момент не знаат што се случува со детето, дали е тоа здравствена состојба или е последица од употребата на овој тутунски производ (снус), кој многу тешко се препознава – појаснува Апостолов.

Додава дека како Претседател на Здружението на медицински лаборанти на Клинички центар и како здравствен работник во Универзитетскиот Институт за клиничка биохемија со 32 годишно работно искуство од областа на клиничката биохемија и лабораториската медицина, институт кој е веднаш до Клиниката за Токсикологија, секогаш добивал точни, прецизни и вистинити информации како доаѓало до вакви несакани труења кај децата.

-Тинејџерите при употреба на снусот, првин кесичката ја ставаат во уста и не може да бидат приметени, ниту од родителот и другарчињата, а и ниту од професорите на училиште, дополнително отежнато да се препознае употребата на снус е што при проверка детето во себе нема ниту тутун, а додека го употребува снусот околу него нема ни чад и никој освен детето не знае што се случува.

По конзумирање на снусот детето колабира, повраќа на час и дури тогаш професорите или учениците повикуваат брза помош. Всушност, причината за оваа состојба и колапсот на ученикот е количината на конзумираниот никотин која се движи од 9 до 15 милиграми во една кесичка снус. Замислете како ширењето на овој тип на никотин влијае на млад организам, доаѓа до забрзан метаболизам, брза циркулација, плус амонијак кој ја забрзува целата оваа реакција, а тоа може да доведе и до оштетување на мозочните клетки.

Според мои информации овој тутунски производ се набавува најчесто од Србија и таму го има за помалку од 5 €, а тинејџерите масовно го употребуваат во последно време. Загрижува и фактот дека одредени популарно наречени ,,тобака”, слободно го продаваат овој производ поради нерегулираноста во Законот за тутун и тутунски производи кај нас, а кај родителите треба да биде показател дека нешто се случува со нивното дете кога детето одеднаш и неочекувано ќе почне да повраќа, понекогаш на секој час и доколку одеднаш дојде до губиток на свеста, тоа се првите показатели за употреба на снус и за загриженост-тврди Апостолов.

Вели дека родителите и професорите треба да бидат внимателни и претпазливи доколку децата доаѓаат дома или на училиште со кесички слични на чај, кои се обично во украсни метални кутии, а самите такви се привлечни и за децата да ги намамат да ги купат и обично се со различни ароми, а потоа од првенствената љубопитност за да ги купат кај тинејџерите преминуваат и во тоа за да ги употребуваат.

-Кога кажувам за СНУС, за да бидам добро разбран, станува збор за мали кесички кои содржат преработен тутун кој не е лесно видлив. Кога ќе се стави над горната усна, снусот може да се држи во текот на целиот ден без никој да забележи дека детето нешто конзумира, а јас слободно ќе кажам дека со тоа детето конзумира чист непреработен никотин.

Неговата употреба предизвикува голема зависност, а во комбинација со емулгатори СНУС-от ги има истите ефекти како и дрогите. Никотинските кесички се производ чие конзумирање овозможува никотинот да влезе во телото многу побрзо од цигарите, преку образите брзо се ресорбира и со тоа завршува во мозокот. Како што напоменав, производот содржи и разни адитиви, а предозирањето може да има сериозни последици кои претходно ги наведов.

СНУСОТ е опасен затоа што тинејџерите може да го користат дискретно, кесичката е поставена директно на слузокожата помеѓу горната усна и непцата. Така, никотинот стигнува до мозокот побрзо отколку со цигарите, а моменталното чувство на релаксација се јавува многу побрзо отколку при пушење на цигара, многу слично како при користењето на наргиле- раскажува здравствениот работник.

Алармира и на симптомите на предозирање.
Вели дека некои од симптомите на предозирање со снус се повраќање, гадење, главоболка, аритмија, забрзано чукање на срцето, нарушување на концентрацијата и општа лоша состојба, а тоа се класични симптоми на труење.Со оглед на лесната достапност на снус, но и недоволната информираност за овој производ, родителите бараат институционална заштита за своите деца, инспекциски контроли во киосците каде се продава снус, како и училишна едукација на темава.

Во соседна Бугарија, на пример, кон крајот на минатата година, група на родители се организираа на социјалната мрежа Фејсбук, со цел сите кои имаат сознанија каде им се продава снус на нивните деца, случаите веднаш да ги пријават во полиција.И српското Министерство за внатрешни работи пред три месеци се огласи со јавно соопштение по повод вознемиреноста на родителите чии деца користеле снус, и порача родителите да разговараат со децата и да ги едуцираат, а сите граѓани кои имаат сознанија за продажба на снус на деца, информациите да ги достават во полиција.

  

Најново

Советничката на Петков под истрага за оддавање на тајни информации на власта во Скопје

Sase Ivanovski

При крај се подготовките за ревидирање на позитивната листа на лекови, за една недела ќе може да се аплицира, вели Меџити

Sase Ivanovski

МТСП: Во тек е исплата на образовниот додаток за трет мерен период за учебната 2022/2023 година

Sase Ivanovski

AETM: Успешно реализирана еко-акција на Водно со заедницата за е-трговија

Sase Ivanovski

За претседателот на Судскиот совет критиките се непријатни, но не отстапува од тврдењето дека се работи законски и без корупција

Sase Ivanovski

Спасовски учествуваше на регионалната конференција на МАРРИ „Успешни заедно! Регионални согледувања и пристапи за спречување и борба против трговијата со луѓе“

Sase Ivanovski

Вратите на Хубо Маркет се повторно отворени

Sase Ivanovski

Арсовска: Господата од СДСМ и Мицковистите функционираат одлично

Sase Ivanovski

Арсовска: Господата од СДСМ и Мицковистите функционираат одлично

Sase Ivanovski

Нема договор за повлекување на специјалните единици од Звечан, се огласи МВР на Косово

Sase Ivanovski

Џафери: Иницијативата за една изборна единица заглавена во Комисијата за политички систем

Sase Ivanovski

ЕУ преиспитува дали Унгарија е способна да претседава следната година

Sase Ivanovski

Решена мистеријата зошто позелене водата во Венеција

Sase Ivanovski

Основните јавни обвинителства во државава добиваат 18 нови јавни обвинители

Sase Ivanovski

Шефот на „Вагнер“ бесен: Зошто по ѓаволите пуштате дронови да летаат кон Москва?

Sase Ivanovski

Седум деца од Македонија во мрежата на трговците со луѓе

Sase Ivanovski

Спасовски: Ја цениме поддршката на САД, кои се гаранција за стабилност на регионот

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Сојуз на глуви: Татко претседател, ќерка генерален секретар, старосватица секретарка, кум…

Sase Ivanovski

ФОКУС: Биљана Ангелова е нов ректор на УКИМ

Sase Ivanovski

Американскиот КФОР пристигна во Лепосавиќ на Косово како засилување на италијанскиот контингент

Sase Ivanovski

Излезе од затвор собранискиот чувар Алими, кој ги даде клучевите за отворање на вратите на Собранието

Sase Ivanovski

Штом стигнат амандманите за измена на Уставот во Собрание, не може да се додаваат нови

Sase Ivanovski

Јанчева од СДСМ ѝ ја побара на градоначалничката Арсовска финансиската картичка на Градот

Sase Ivanovski

Универзитетот во Тетово го поништи конкурсот за избор на ректор, ќе распишат нов за да немало надворешни притисоци

Sase Ivanovski

СКАНДАЛОЗНО: АПЕЛАЦИЈА МУ ЈА НАМАЛИ КАЗНАТА ЗАТВОР НА МЕДИСКИОТ САТРАП МАРЈАН ДОКАЗ ОД 3 НА 2 ГОДИНИ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ДАНЕЛА РАСПАЛИ ПО СОВЕТНИЦИТЕ: Уличари,по 500 евра паушал зимате за да попувате место да работите

Sase Ivanovski

Битиќи: Цените на зеленчукот се намалија за 40 отсто по замрзнувањето, затоа ги одмрзнуваме

Sase Ivanovski

Три девојчиња годинава биле цел на сексуална експлоатација, изјави министерката Тренчевска

Sase Ivanovski

Студент на Економскиот факултет во Крагуевац се заканил дека на пладне сите ќе ги убие

Sase Ivanovski

Борел: Русија нема да преговара додека не победи во Украина

Sase Ivanovski

Вашингтон побара средба меѓу американскиот и кинескиот министер за одбрана, Кина не прифати

Sase Ivanovski

Дадилката на Коста К.: Беше добро и послушно дете. Ништо во неговото однесување не навестуваше вакво злосторство

Sase Ivanovski

Лајчак се обидува да договори средба меѓу Курти и Вучиќ, засега безуспешно

Sase Ivanovski

Вучиќ: Државите на Квинта итно да спроведат мерки кои ќе ја гарантираат безбедноста на Србите

Sase Ivanovski

Украина негира вмешаност во нападот со дронови врз Москва

Sase Ivanovski

Лога го потпиша Упатството за внесување етничка припадност во матичните книги

Sase Ivanovski

Нападот на Москва го изврши Украина, објави руското Министерство за одбрана

Sase Ivanovski

Борел го осуди насилството на Косово

Sase Ivanovski

Москва нападната со дронови, соборени од руската противвоздушна одбрана

Sase Ivanovski

Полска забрани влез на руски и белоруски камиони во земјата

Sase Ivanovski

Агелер: Зимата повторно ќе се врати, итно да се зголемат енергетските ресурси

Sase Ivanovski

СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ се обвинуваат меѓусебно за долговите на Град Скопје

Sase Ivanovski

Пендиков се врати во Охрид да даде изјава пред истражителите, ќе присуствува и на утрешното судење

Sase Ivanovski

Битиќи: Нема услови да се зголемат цените на производите по одмрзнувањето, но ќе реагираме ако има потреба

Sase Ivanovski

Премиерот Ковачевски на Безбедносниот форум на Глобсек 2023 во Братислава

Sase Ivanovski

Вучиќ до НАТО: Ако албанскиот окупатор пука, тогаш ситуацијата ќе биде сосема поинаква

Sase Ivanovski

КФОР ги повика Приштина и Белград да преземат одговорност за состојбата во северно Косово

Sase Ivanovski

Иницијативата за измени на Уставот на проверка во Министерството за правда

Sase Ivanovski

Специјалниот известувач на ЕУ Крамон порача Приштина да не праќа полиција во северно Косово

Sase Ivanovski

МВР во координација со Амбасадата на САД спроведе тактичка вежба „Лебед 2023”

Sase Ivanovski

Николај Денков доби мандат да формира Влада во Бугарија

Sase Ivanovski

ЛУДА ИДЕЈА: ЦВЕТАН ДИМОВ ВО ЧАИР ДА СЕ НАПРАВИ УШТЕ ПОТЕСНА ОД ШТО Е?!

Sase Ivanovski

Денеска избори за нов ректор на УКИМ: Во трка се шест кандидати

Sase Ivanovski

Костадинов: Одлуките што треба да се донесат ќе дефинираат два блока – проевропски и изолациски

Sase Ivanovski

Протест во Белград поради случувањата во Косово

Sase Ivanovski

БИЉАЛИ: И по 33 години партијата ВМРО не престанува со штетна националиситчка политика. Од одбивањето да прифатат министри албанци во првата влада, хистеризирањето со името на државата, преку протестите за настава на мајчин јазик, за територијалната поделба на државата, за Преспанскиот договор, за Договорот со Бугарија, и конечно за Коридорот 8

Sase Ivanovski

Изјавите на Агелар и Марфи сугерира дека дошло време да се тргне лончето од ринглата, за да не претече млекцето на Мицко, па сите да се попариме

Sase Ivanovski

Алтернатива: Косово има право на суверенитет на целата територија, но не по цена на загрозување на безбедноста

Sase Ivanovski

На 5 јуни пресуда за пожарот во модуларната болница во Тетово

Sase Ivanovski

Вежба на МВР и САД утре ќе го блокира Скопје

Sase Ivanovski

КВИНТАТА ДА СИ ГО ВРАЗУМИ СВОЕТО ЧЕДО! Вучиќ со остри критики по судирот во Звечан

Sase Ivanovski

МИЦКОСКИ ПРИФАЌА ЛИДЕРСКА СРЕДБА, НО НЕ И УСТАВНИ ИЗМЕНИ „80 отсто од народот е против бугарскиот диктат“

Sase Ivanovski

Косовската претседателка: Српските илегални структури ја нападнаа полицијата, КФОР и новинарите

Sase Ivanovski

„Рамо до рамо до победа“ во Долнени, Велес и Ресен: Изборот е интеграција или изолација, Мицкоски да каже што одлучил: ЕУ или Левица

Sase Ivanovski

Лукаревска на трибината „Резултати што прават разлика“: Изградбата на коридорите ќе донесат 8.000 нови работни места и раст од 2 % на БДП годишно

Sase Ivanovski

Отворен нов центар за лица со попреченост во Општина Врапчиште, с. Градец

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ЛУДО ВИДЕО ОД РУСИЈА: МЕЧКА БРКА ГРУПА ЛУЃЕ НА КРОВ

Sase Ivanovski

Вучиќ: Курти има само една желба – да го доведе целиот регион до крвопролевање

Sase Ivanovski

Меѓународната заедница ги осуди нападите врз КФОР: Насилството во Косово мора веднаш да запре

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) НЕКОЈ САКА ДА НАПРАВИ ВОЈНА НА КОСОВО: Припадниците на КФОР не можат да ги извлечат повредените колеги од обрачот

Sase Ivanovski

(ФОТО) Пожар во стан во Аеродром: На терен се противпожарните екипи

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) И ДА ВРНЕ И ДА ВЕЕ, АМЕРИКАНСКИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ МОРА ДА ОДИ НА ПАТ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПАЛЧО: НА БРАНКО МУ ПРЕДЛОЖИВ СДСМ ДА ЈА ФИНАНСИРАМЕ ОД ЈАВНИТЕ ПРЕТПРИЈАТИЈА И ДА ГИ ОТКАЧИМЕ ОЛИГАРСИТЕ, ТОЈ ОДБИ

Sase Ivanovski

Вучиќ: И покрај гаранциите, КФОР не ги заштити Србите ниту го спречи насилното преземање на власта

Sase Ivanovski

Канал 5 дознава: Во преамбулата на Уставот ќе се впишат и Ерменците

Sase Ivanovski

Повредени десетици демонстранти и припадници на КФОР во протестите на Србите во северно Косово

Sase Ivanovski

ИТАЛИЈАНЦИТЕ ГО ИЗЕДОА СТАПОТ ВО КОСОВО: 11 италијански војници се повредени во Косово, тројца потешко!

Sase Ivanovski

Вкупно се повредени 41 припадник на КФОР, тројца потешко ранети – Вучиќ: Не КФОР, туку припадник на РОСА со калашников пукал кон демонстрантите

Sase Ivanovski

Вкупно 53 повредени, а едно лице се бори за живот по судирот на Србите со косовската полиција и КФОР

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ЕСКАЛИРА СИТУАЦИЈАТА НА КОСОВО, ИМА ПОВРЕДЕНИ ВОЈНИЦИ НА КФОР

Sase Ivanovski
Вчитувам....