22.8 C
Скопје
23/06/2024 06:39
МАКТЕЛ

  

     

 

ТУРИЗМОТ БАРА СВОЕ МИНИСТЕРСТВО Таа гранка може да донесе многу пари, а ја шуткаат од еден до друг ресор

      

Туристичките работници велат дека новата влада треба да ги има предвид светските случувања каде што туризмот се смета како еден од главните економски носители на растот на домашниот бруто производ (БДП) пред да одлучи дали ќе формира посебно министерство или ќе го вметне во рамки на друго министерство, практика која не се покажа функционална во изминатиот период кога туризмот беше сектор во Министерството за економија.

   

Откако коалицијата на ВМРО-ДПМНЕ во својата изборна програма „Платформа 1198“ најави реорганизација на министерства, во која планира да го префрли туризмот од Министерството за економија во Министерството за култура, повторно кај туристичките работници заживеа идејата за формирање посебно министерство за туризам. Оваа идеја датира од 2012 година, но до сега ниту една влада не прифати да ја реализира преку формирање посебно министерство.

 

Туристичките работници велат дека новата влада треба да ги има предвид светските случувања каде што туризмот се смета како еден од главните економски носители на растот на домашниот бруто производ (БДП) пред да одлучи дали ќе формира посебно министерство или ќе го вметне во рамки на друго министерство, практика која не се покажа функционална во изминатиот период кога туризмот беше сектор во Министерството за економија.

   

     

Тие се за посебно министерство кое, според нив, би го подигнало туризмот на повисоко ниво не само за решавање на проблемите во секторот, туку и за зголемување на рејтингот на земјата како туристичка дестинација и како држава, но и во однос на користењето пари од ЕвропскатаУнија за туристички проекти.

– Идејата е стара, но сега државата е зрела за формирање на министерство за туризам. Мислам дека тоа министерство, ако биде вистинско, во кое ќе бидат луѓе професионалци од секторот кои знаат што е туризам и што треба да се направи за негов раст, не политичари, ќе придонесе многу за развојот на туризмот а со тоа и за државниот БДП. Со самото тоа што ќе има министерство, туризмот ќе добие на вредност не само во земјата туку и во рамки на туризмот во Европа и во светот. Ќе може да бидеме активен член на асоцијацијата за туризам на Европа, во која сме, но не како држава претставник. Тоа ќе придонесе да имаме и повеќе пари за проекти во ЕУ и да дадеме поголем придонес во одлучувањето за туризмот во унијата – вели Дончо Нацев, сопственик на ТА „Арботравел“.

Тој, како што вели, лично не се согласува туризмот да биде дел од Министерството за култура.

– Туризмот е економска гранка, а културниот туризам е само дел од она што како туристички сектор го нудиме во нашите програми за посета на земјава. И досега бевме дел од друго министерство, но ништо не се направи во однос на туризмот и неговиот развој, па не се надевам дека и на ваков начин со префрлање на туризмот во министерството за култура ќе имаме некакви предности. Планирано е за 4 години во културата да се вложат 50 милиони евра. Колку од тие ќе завршат во програмите за развој на туризмот не се знае. Сигурно како и досега – вели Нацев.

Тој очекува да се формира посебно министерство за туризам кое вистински ќе работи за туризмот, а не само да биде дел од владиниот кабинет кое ќе тера политика на одредени партии без да го има во прв план туризмот.

– Се надевам дека структурата и бројот на вработени нема да биде како во агенцијата за развој на туризмот каде што имаме бројност а имаме мала ефикасност. Предност од формирањето на ова министерство би била и тоа што буџетот и нашите проекти ќе допрат до владата и заеднички ќе се придонесува за развој на туризмот и реализација на проектите, а рејтингот на Македонија како туристичка дестинација и држава ќе се зголеми – вели тој.

Туристичките работници велат дека земјите кои најмногу профитираат од туризмот имаат формирано министерства за туризам. Од соседството вакви министерства имаат Албанија која е една од најбрзорастечките земји во секторот, а министерство имаат и Бугарија, Грција, Србија, Црна Гора и Хрватска.

Претседателот на Националната асоцијација за дојдовен туризам (НАИТМ) Влатко Сулев вели дека е најдобро туризмот да има сопствено министерство, но ако се планира тој да стане дел од Министерството за култура, очекува функционалност, а сè што ќе се однесува за туризмот да се реализира во дослух со приватниот сектор.

– Секако како економски сектор, туризмот треба да има и сопствено министерство, да има буџет, јасен план и стратегија, да биде кадровски опремено со професионалци од секторот што дава гаранција дека ќе биде и во дослух со приватниот сектор. Но, во случај туризмот повторно да биде дел од некое министерство тогаш за туристичкиот сектор е најважно да се обезбеди функционалност, која нема да го гуши секторот кој со години е во стагнација бидејќи како дел од друго министерство не беше во фокусот на вниманието. Посебно е важна и кадровската структура која ќе работи во делот за туризам и да се негуваат релациите што се создаваат за време на работата – вели Сулев.

Според него, до формирањето на новото Министерство или до префрлањето на секторот во рамки на друго министерство потребно е да се формира Комитет за туризам кој ќе го пополни празниот од додека почне да функционира новото министерство или новиот сектор на Министерството за култура.

– Во овој меѓупериод не смее да запре координацијата на секторот и институциите, па најдобро е да се формира Комитет за туризам, кој го имавме и порано. Тој ќе треба да го пополни просторот за да не се запостави туризмот како сектор. Но и овој комитет треба да биде функционален и да работи заедно со приватниот сектор. И овде како и во новото министерство или сектор на министерство треба да не се ставаат политичари да работат и да ги водат, туку, како што реков, професионалци од туризмот, зашто тие знаат како треба да се води туризмот, што му недостига и кои се неговите перспективи – вели Сулев.

Од Асоцијацијата на туристички водичи на земјава велат дека не е важно дали туризмот ќе има министерство или ќе остане да биде сектор, туку е важно што суштински се планира за туризмот.

– Во сите развиени земји кои сакаат да го третираат туризмот како развојна гранка има посебно министерство за туризам. Но, да видиме кај нас што ќе се случи. Сепак, мислам дека формата, министерство или сектор не ги решава проблемите во туризмот туку содржината – законите, стратегиите и реализацијата на планираното. Потребен е системски пристап, што отсуствува кај нас, треба да се изготви стратегија која ќе ги утврди целите, која ќе се обновува на неколку години. Нејзината реализација ќе даде одговор на тоа дали се работи нешто во туризмот или не. И сега имаме агенција за туризам, ама ништо нема од нејзиното работење – вели претседателот на Асоцијацијата Бранко Босилков.

Во „Платформата 1198“ ВМРО-ДПМНЕ предвиде туризмот од Министерството за економија да влезе во рамки на Министерството за култура. Во дебатата која по оваа платформа се водеше, претседателот на централната комисија за туризам на партијата Слободан Блажевски појасни кои се причините за оваа промена.

– За прв пат туризмот ќе биде на ниво на министерство заедно со културата и ќе имаме Министерство за култура и туризам и со самото тоа нашата партија ВМРО-ДПМНЕ му дава фокус на туризмот, ако се има предвид дека досега функционираше во рамките на Министерството за економија како сектор за туризам. Како дел од министерството за култура и туризам ќе го опфатиме целокупниот туристички сектор, односно туристичките агенции, хотелско-угостителски објекти, превозници во туризмот, туристички водичи и водичи во планина и секако области поврзани со создавање на квалитетен кадар за туризмот – рече Блажевски.

Тој вели дека на тој начин ќе се направи и туристички бренд.

– Од тој аспект ние како ВМРО-ДПМНЕ ја препознаваме можноста и природните убавини кои ги има нашата земја и со агресивна кампања и промоција во рамките на нашата држава и во странство ќе направиме туристички бренд од нашата земја којашто ќе биде препознатлива со своите убавини, како природни и културни потенцијали, така и од гастрономски аспект, односно автохтона храна и специјалитети и пијалаци од македонското поднебје – рече Блажевски.

Дали со формирањето на новата влада туристичкиот сектор ќе добие свое министерство или ќе се префрли од Економија во Култура како сектор ќе биде познато по формирањето на владата кое треба да биде најдоцна до 20 јуни.

    

Најново

ФОТО НА ДЕНОТ: Не е Халкидики, Трпејца е!

Sase Ivanovski

ШОФЕР НА АВТОБУС СКОПЈЕ – ОХРИД ЦЕЛ ПАТ СИ КУЦА НА МОБИЛЕН И ПЦУЕ ПО ПАТНИЦИТЕ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ИНТЕРЕСЕН МОМЕНТ ОД ДЕНЕШНАТА СЕДНИЦА ЗА ИЗБОР НА НОВА ВЛАДА: Ковачевски му покажа смешна фотка на Гаши, овој се згази од смеење

Sase Ivanovski

Османи на средба на министрите за надворешни работи на Западен Балкан и Пријатели на Западен Балкан во Виена   “Квалификувано мнозинство и постепена интеграција за европеизација на Западен Балкан”

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) АПАСИЕВ ШОУ: Зошто мене како пратеник треба да ми е битно што Мицковски објавил труд за триење при вибрации и трикција на барабан сопирачки?

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ВМРО-ДПМНЕ молчи за зголемување на платите,  што ќе се случи со просечната плата од 41.085 денари?

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Апасиев распали во Собрание: Го из*упивте народот, вие сте плагијатори и елита а не реформатори!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ЈАУЛЕСКИ ЈА НАРЕЧЕ ПЕТРОВСКА НЕСУДЕНА РАПЕРКА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПЕТРОВСКА ДО БЕНДЕВСКА: КОГА ТРЕБАШЕ ДА СТАНЕШ ДИРЕКТОРКА НЕ МОЖЕВМЕ ВО СДСМ ДА КРЕНЕМЕ ГЛАВА ОД ТВОИТЕ ПОРАКИ И ПОВИЦИ, КОГА НЕ ТЕ СТАВИВМЕ НА ПРАТЕНИЧКА ЛИСТА ПРЕМИНА ВО ЗНАМ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Хеликоптер на МВР со исфрлени над 25 тони вода го стави под контрола пожарот во кичевско

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) БЕНДЕВСКА И СЕ ЗАКАНИ НА СЛАВЈАНКА ДА НЕ ПРЕТАЛА ОТИ ЌЕ ПОТОНЕЛА ВО КАЛ

Sase Ivanovski

Координаторот на пратеничката група на Движењето ЗНАМ Бобан Карапејовски: Во името на пратеничката група на ДвижењетоЗНАМ, сакам да истакнам дека ние ќе ја поддржиме Владата и искрено веруваме во остварувањето на сите програмски и стратегиски начела

Sase Ivanovski

Милошоски: СДСМ кои го потпишаа Преспанскиот договор периодов координирано напаѓаат заедно со грчката страна

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПРАТЕНИКОТ САЛИ МУРАТ ПОБАРА ДА СЕ ЗБОРУВА И НА ТУРСКИ ВО СОБРАНИЕТО: Тоа беше дозволено од 1946-та до 1990-та

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПЕТРОВСКА: Лицемерие за стратешките интереси на земјата е кандидат за министер да биде следбеник на режимот на Путин

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ТРАЈЧУЛОВСКИ: Во програмата на Владата има само продолжување на проектите на СДСМ во делот на инфраструктурата

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПРАТЕНИКОТ НА ВМРО ДПМНЕ БОЈАН СТОЈАНОВСКИ ГО НАРЕЧЕ ВЕНКО ФИЛИПЧЕ ДОКТОР МЕНГЕЛЕ

Sase Ivanovski

Даниел Стојчевски пратеник од Движењето ЗНАМ-За наша Македонија до Оливер Спасовски: Човекот кој што свесно го блокираше Куманово поради лична суета и политички пресметки, да има доблест, да го послуша гласот на граѓаните и да се повлече од политиката

Sase Ivanovski

Тошковски му беше десна рака на „Миле ми текна“, Муцунски е полош градоначалник и од Марин – Апасиев со критики за предложените министри

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИЛЕ ТАЛЕСКИ: Прво нешто што направивте како нова власт ја задолживте државата за една милијарда евра, многу лош старт

Sase Ivanovski

МАКЕДОНИЈА Е ПРЕД НОВ ПОЧЕТОК Следува целосна трансформација, ресетирање на системот и владеење на правото, вели Ковачки

Sase Ivanovski

Сајкоски: Програмата на Владата е реална и остварлива, Македонија конечно ќе зачекори напред

Sase Ivanovski

Таравари во понеделник ќе ги разреши економските директори на клиниките

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) СПОРТСКИОТ НОВИНАР МИЈАЛЧЕ ДУРГУТОВ ИЗВЕСТУВА ОД ЕВРОПСКОТО ПРВЕНСТВО ВО ГЕРМАНИЈА

Sase Ivanovski

Филипче: Нема да има привилегирани поединци на сметка на запоставување на мнозинството

Sase Ivanovski

УЖАС ВО ПРИЛЕП: Куче скитник нападнало жена – до смрт го изгризало кучето миленик

Sase Ivanovski

Уште гори кај кичевско Цер

Sase Ivanovski

На Мицкоски не му требаат 100 дена меден месец – одговорност за секој криминал и инвестиции

Sase Ivanovski

Организаторите на парадата на гордоста со препораки до посетителите

Sase Ivanovski

Македонец спаси французин кој се давел во морето на една од плажите на островот Крф

Sase Ivanovski

Ковачевски малтене го земаа за рака и го седнаа, вели Деспотовски

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ВО КИНА ЗА ВОЗАЧКА СЕ ПОЛАГА ВИРТУЕЛНО

Sase Ivanovski

Деспотовски: Покренавме бран на промени во СДСМ, ја враќаме моќта кај луѓето

Sase Ivanovski

ВМРО-ДПМНЕ ги излажа граѓаните дека прва одлука ќе биде промена на Преспанскиот договор, вели пратеникот Талески

Sase Ivanovski

Апасиев: Требало да пишете Република Северина Македонија оти го издупивте народот

Sase Ivanovski

АЈМО НАРОДЕ, ШТОМ СЕ ВРАТИТЕ ОД ГРЧКА

Sase Ivanovski

Од утре попладне пороен дожд и грмежи

Sase Ivanovski

Грчките медиуми пишуваат за нова провокација: Мицкоски трипати ја нарече неговата земја „Македонија“

Sase Ivanovski

СКАНДАЛОЗНО: КЕЛНЕР ВО ПРИЛЕПСКИОТ РЕСТОРАН ОНИКС ГО ИЗБРКАЛ НОВИНАРОТ САБРИОСКИ КОЈ Е РОМ СРЕДЕ БЕЛ ДЕН ЗАТОА ШТО НЕМАЛ РЕЗЕРВАЦИЈА?!

Sase Ivanovski

ДИЗАЈНОТ НА СТЕЛТ БОМБАРДЕРОТ НА САД Б2 Е ПОЗАЈМЕН ОД МАЈКАТА ПРИРОДА

Sase Ivanovski

Мораме да расчистиме со носење одлуки во одбрано друштво, без членството, вели Петровска

Sase Ivanovski

ТЕТОВАЖА НА ДЕНОТ

Sase Ivanovski

И денеска пекол – температури до 40 степени

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) НЕВЕРОЈАТНО: ТРАМП ГО ОБВИНИ НАТО И ЗЕЛЕНСКИ ЗА ВОЈНАТА ВО УКРАИНА, РУСИЈА МОРАЛА ДА НАПАДНЕ?!?!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) САХАРСКИОТ ПЕСОК СТИГНА ДУРИ ГО СКАНДИНАВИЈА

Sase Ivanovski

Денеска е Задушница, утре Педесетница (Духовден)

Sase Ivanovski

ДАНИЕЛА НИКОЛОВА ОД СДСМ: Предложените имиња за Владата се стари кадри на Груевски и луѓе како Муцунски кои не направиле ништо како градоначалници

Sase Ivanovski

За Спасовски програмата на новата власт е манипулативна- во неа нема ниту укинување на Преспанскиот, договорот со Бугарија и менување на преговарачката рамка

Sase Ivanovski

СОПРУГ СИ ЈА УБИЛ СОПРУГАТА ВО ВОЖДОВАЦ, БЕЛГРАД

Sase Ivanovski

Унгарските медиуми: Заемот од милијарда кон Македонија е историски најголем кој Унгарија некогаш некому го дала

Sase Ivanovski

МНР: Македонката која загина во Грција имала 29 години, а тешко се повредени уште две 24-годишни девојчиња

Sase Ivanovski

ФОКУС: Влада со 24 члена – Македонија како африканските земји и како Србија на Вучиќ!

Sase Ivanovski

Во новата Влада ќе има 20 мажи и три жени, просечната возраст 47 години

Sase Ivanovski

Мицкоски: Доаѓа времето кога татковината треба да направи повеќе за граѓаните, прва инвестиција во вторник

Sase Ivanovski

Петровска: Зад мене не стои ниту еден поранешен претседател на СДСМ и тоа е мојата предност

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) КАКО ИЗГЛЕДАЛА ЕВРОПА ПРЕД 100 ГОДИНИ: Барселона, Лондон, Милано, Амстердам, Парис…

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИЦКОВСКИ: НА КОЈ НЕ МУ СЕ РАБОТИ, НЕКА СЕ ОТКАЖЕ НА ВРЕМЕ ОД ФУНКЦИЈАТА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИЦКОВСКИ ВО СВОЕТО ПРЕМИЕРСКО ЕКСПОЗЕ: Од она што го дознаваме за состојбите во државата, ситуацијата е рамна на клиничка смрт

Sase Ivanovski

Мицкоски во своето експозе ја нарече државата Македонија, вети дека ќе продолжи поддршката на Украина: Да ја обновиме довербата во институциите и да ја направиме Македонија место на просперитет, правда и надеж за сите

Sase Ivanovski

Пентагон: Употребата на оружје на Украина од САД не е ограничена само на Харков

Sase Ivanovski

Фронтот ќе го брани балансерот со писма до ЕУ и САД

Sase Ivanovski

Грчкото МНР со поддршка и солидарност за Кипар по заканите од Хезболах

Sase Ivanovski

Нови детали за трагедијата во Обровац во која загина дете при експлозија

Sase Ivanovski

Најголема нарачка за муниција за Украина доби германската компанија Рајнметал

Sase Ivanovski

КАДЕ СЕ ПАРИТЕ: БЕЗ ДОБРО СМЕТКОВОДСТВО, НЕМА ДОБРО ДА СЕ ПОЛНИ ДРЖАВНАТА КАСА СО ДАНОЦИ

Sase Ivanovski

(Видео) Деветгодишно момче загина во Бразил во несреќа на тренинг за мото трка

Sase Ivanovski

Нивото на образование на родителите во Германија има големо влијание врз децата

Sase Ivanovski

Аналитичари: По гафот на претседателката, Мицкоски смисли излезна стратегија за името

Sase Ivanovski

Архивата на „Охридско лето“ за првпат предадена во Охридскиот архив

Sase Ivanovski

Директорот на црногорската полиција: Бомбашкиот напад во Цетиње е црвена линија

Sase Ivanovski

(ФОТО) Тревис Скот заврши зад решетки: Раперот предизвикал неред под дејство на алкохол

Sase Ivanovski

Путин од Виетнам: Прашањата со санкциите од трети земји може да се решат

Sase Ivanovski

Подарокот на Путин за Ким голем удар за Западот: Сателитска технологија која им овозможува на неговите проектили да гаѓаат американски бази

Sase Ivanovski

Гутереш повика на нов пристап кон мирот и безбедноста во дигиталниот свет

Sase Ivanovski

Во голем руски напад е оштетена украинска термоцентрала

Sase Ivanovski

ГО ЧУВАШЕ ЧОВЕКОТ ШТО ЈА ПОЧНА КРВАВАТА ВОЈНА МЕЃУ ДВАТА КЛАНА Кој е Драган Рогановиќ, првата жртва на експлозијата во Цетиње?

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) СП. поткаст: Штетните трендови на социјалните мрежи

Sase Ivanovski

Канцеларијата за човекови права на ОН нотираше 6 израелски напади врз Газа како можни злосторства против човештвото

Sase Ivanovski

Експерти на ОН ги повикаа производителите на оружје да не го снабдуваат Израел

Sase Ivanovski

(Видео) Руските министри избркани од салата за состаноци во Северна Кореја

Sase Ivanovski
Вчитувам....