21.8 C
Скопје
16/07/2024 05:33
МАКТЕЛ

  

     

 

(ФОКУС ИНТЕРВЈУ) Бајдевски: Да ја вратиме препознатливоста на социјалдемократските политики!

      

Кога некој ќе нé праша за што се бориме, ние мораме да имаме конкретен, јасен и прецизен одговор. За таа цел, потребно ни е враќање на корените, враќање на основните социјалдемократски вредности, слободата, правдата, солидарноста, еднаквите шанси за сите, вели тој.

Александар Бајдевски беше заменик-министер за информатичко општество и администрација во Владата предводена во СДСМ и извршувал низа партиски функции. Тој е еден од четворицата кандидати кои влегоа во трка за нов партиски лидер, откако Димитар Ковачевски се повлече после поразот на двојните избори. По тој повод, со него разговараме за процесот на избор на нов лидер и раководство, за програмата со која ќе ја бара доверба од членовите…

Влатко СТОЈАНОВСКИ

   

ФОКУС: Вашето име најмалку се споменуваше како можен кандидат за претседател на СДСМ и последен објавивте или потврдивте кандидатура. Кои се Вашите главни мотиви да се вклучите во оваа трка?
БАЈДЕВСКИ: Повеќе работи ме мотивираа да се кандидирам: желбата да се помогне во повторна обнова на партијата, долгогодишниот активизам во СДСМ, познавањето на структурите и начинот на функционирање. Но, она што беше пресудно е љубовта кон партијата и луѓето во неа, кои ги сметам за свое пошироко семејство. Убеден сум дека СДСМ може да ја врати довербата прво кај членовите, а потоа и кај граѓаните со концептот на работа кој што го понудив преку поднесената програмата која носи гласи „Секој член е промената“.

 

Активен сум во партијата од 1995 година и во текот на овие скоро 30 години ја градев мојата кариера чекор по чекор, скалило по скалило. Почнав од член на Извршен одбор на Локален Клуб на СДММ како млад активист, па продолжив до претседател на градската организација на СДММ. Кариерата ја продолжив како член на Извршен Одбор на Општинската организација, преку член на Централен Одбор на СДСМ до Претседател на Градската организација на СДСМ Скопје. Покрај партиските функции, сум бил исто така носител и на јавни функции, избран советник во советот на општина Кисела Вода во периодот 2000-2005 година и од 2017 година ја извршувам функцијата заменик на министерот во министерството  за информатичко општество и администрација.

   

     

И тоа ми дава за право да сметам дека вистински и суштински ја познавам партија, но и дека имам и големо професионално искуство зад себе со кое можам да помогнам во обновата на СДСМ во наредниот период.

ФОКУС: Што очекувате од процесот – дали очекувате победа? Во спротивно, доколку загубите, дали е можно да бидете дел од новото партиско раководство како потпретседател, генерален секретар и сл.?
БАЈДЕВСКИ: Очекувам и овие избори да бидат фер и демократски како и сите претходни досега. Ќе направам се преку контактите и разговорите со членовите да ги убедам дека токму јас сум најдоброто решение, кое може да ја направи СДСМ повторно победничка партија во наредните 4 години.

Не би сакал да коментирам што доколку изгубам, тоа е тема за размислување после гласањето. Во моментов сум фокусиран на добивање на поддршката од секој член, бидејќи верувам дека можам да одговорам на обврските на оваа сериозна позиција и дека можам заедно со членовите да го вратам достоинството на СДСМ.

ФОКУС: Покрај изборот на нов лидер и раководство, дали на СДСМ му требаат и промени од идеолошки, програмски и концепциски карактер? Дали партијата треба да се реорганизира или треба целосно да се реформира? Ако е така, во кој дел?
БАЈДЕВСКИ: СДСМ има идеологија, иако можеби тоа не се отсликуваше целосно во сите политики што Владата ги имплементираше. Паметам дека во времињата кога растев во СДСМ, далечните 90-ти години, партијата редовно организираше обуки кои ќе ја доближат оваа идеологија до секој член. Моето залагање во наредните години, доколку бидам избран, ќе биде токму враќање на ваквиот начин на доближување на нашата идеологија до секој член. Ќе правам напори вакви обуки да имаме барем еднаш на два месеци во секоја наша структура, и на општинско ниво, но и во СДММ, Форумот на жени и стручните комисии.

Еден од стратешките чекори што треба да ги направиме е да ја вратиме препознатливоста на социјалдемократските политики. Кога некој ќе нé праша за што се бориме, ние мораме да имаме конкретен, јасен и прецизен одговор. За таа цел, потребно ни е враќање на корените, враќање на основните социјалдемократски вредности, слободата, правдата, солидарноста, еднаквите шанси за сите.

Како што се гледа и од мојата програма, јас се залагам за обнова на партијата, а не за целосно нов СДСМ. Изминатиов период направивме анализа на сите форми на делување на партијата во изминатите 30 години, ги извлековме најдобрите и на тоа ќе го базираме повторното воздигнување на партијата.

Се разбира оваа програма не е финална туку е предлог. Финалната ќе ја подготвиме преку средби со сите членови после изборот и со почитување и сериозно разгледување на сите нивни предлози и идеи. Тоа е всушност и една од работите кои ќе сакам да ја подобрам во наредниот период, односно подобрување на двонасочната комуникација меѓу раководството на партијата и членовите.

ФОКУС: Со каква програма и план ќе ја барате довербата од членовите на СДСМ? Кои се вашите главни заложби и ветувања?
БАЈДЕВСКИ: Она од што сакам да почнам е децентрализацијата на носењето на одлуки. Мојата програма предвидува низа на мерки кои ќе ја зголемат моќта на одлучување на секоја општинска организација, а преку нив и на секој член.

Еден таков предлог е преку измена на статутот на СДСМ да овозможиме изборот на органите и делата да се направи подемократски. Најпрво, претседателите на општинските организации нема да се именуваат од мене како претседател, туку ќе се бираат директно од членовите, како што беше пракса до 2013 година. Органите на партијата нема да се бираат со затворени листи туку секогаш ќе се предлагаат најмалку 10, а највеќе 30% повеќе кандидати.

Така на пример, за избор на Извршен Одбор на општинската организација, ако се бираат 15 члена, предлог листата ќе содржи најмалку 17, а највеќе 20 кандидати. Со поединечно гласање за кандидатите, конференцијата ќе се изјасни кои луѓе навистина заслужуваат да бидат членови на извршниот одбор. Истото ќе важи и за листите за Централен Одбор, Надзорен Одбор и сите останати тела на партијата, но и за кандидатските листи за јавни функции, како советници и пратеници.

Најважно ни е партиското функционирање да се врати на старите патеки на соработка, другарство и заедничко одлучување. Исто така, имаме предлог за сосема нов систем за привлекување на нови членови, вреднување на активистите, давање на функции според заслуги и придонес, како и оценување на активностите.

Крајна цел во моето водење на партијата ќе биде за четири години ние да бидеме во позиција да формираме Влада и да ги реализираме нашите политики на државно ниво. И тоа не било каква Влада, туку влада водена од мисија.

Влада водена од мисија е концепт каде што јавните институции и органи на власта работат со јасна, дефинирана мисија која ги насочува нивните активности и политики. Оваа мисија обично се фокусира на остварување на долгорочни цели кои се од важност за општеството како целина, како што се одржлив развој, социјална правда, економски просперитет и подобрување на квалитетот на животот на граѓаните.

Владата водена од мисија се стреми да биде проактивна, ориентирана кон резултати и одговорна пред граѓаните. Само доколку граѓаните ја препознаат нашата мисија и видат дека имаме визија за државата, ќе можеме повторно да ја добиеме нивната доверба.

ФОКУС: Според Вас, кои се главните причини за лошиот резултат на СДСМ на двојните претседателски и парламентарни избори и каде треба да се лоцира најголема одговорност?
БАЈДЕВСКИ: Се собраа на куп повеќе работи: зголемена корупција, немање препознатливи политики, инсистирање на промена на Устав кога се уште не беше направена атмосферата за тоа, немање реформи во судството, недоволна комуникација со членството и граѓаните, започнување на проекти и нивно прекинување, често менување ставови за одредени прашања итн.

Можам да набројувам уште многу, но сметам дека она што е важно е дека сум свесен за сите овие наши грешки, токму поради редовната комуникација и слушање на мислењето на членството. Се обидував да влијаам изминативе години да се променат некои од тие работи, но за жал неуспешно. И токму тоа ми е мотивацијата да се кандидирам, бидејќи знам дека во СДСМ има чесни и квалитетни луѓе кои можат вистински да ја водат државата напред и мислам дека ќе можеме заедно да ја вратиме довербата на граѓаните.

    

Најново

Средба Муцунски – Прескер

Sase Ivanovski

Средба на  министерот за европски прашања, Муртезани со италијанскиот амбасадор Н.Е. Андреа Силвестри

Sase Ivanovski

Проштална средба Муцунски – Норман

Sase Ivanovski

Трамп и формално номиниран за претседателски кандидат на Републиканската партија, сенаторот Венс негов потпретседател

Sase Ivanovski

Повторно активиран пожарот околу градската депонија Острец во Делчево

Sase Ivanovski

Јаневска за факултетите: Секој што не исполнува услови ќе мора да се помири со судбината

Sase Ivanovski

Дачиќ: Противпожарен хеликоптер со капацитет од пет тони вода утре тргнува за Северна Македонија

Sase Ivanovski

Мицкоски со впечаток дека овие две-три недели од кога се на власт и на криминалците им станало страв

Sase Ivanovski

ЦУК: Раширен пожарот во реонот Селце – Драгоево, пожарникарите повлечени зашто се слуша пукање на муниција

Sase Ivanovski

Големиот шумски пожар над Радовиш се приближува до викенд населба

Sase Ivanovski

Ангелов: Полицијата веќе има информации за неколку предизвикувачи на пожари

Sase Ivanovski

Пожарот во Битола во кој беа повредени двајца пожарникари сѐ уште не е ставен под контрола

Sase Ivanovski

Поранешниот газда на Радо Банка, бизнисменот Чедо Радомировиќ почина во болница откако беше најден во возило кај село Орман со прострелна рана во главата

Sase Ivanovski

Бешлиоска за бебето со модринки: Со име и презиме да бидат прозвани сите кои згрешија за овој случај

Sase Ivanovski

СЛОБОДЕН ПЕЧАТ: Модриците на бебето од Детска клиника можеби се од тромбоцитопенија, а не од одмазда за незнаење македонски јазик

Sase Ivanovski

ШЕФОТ НА СТОПАНСКА КОМОРА ГО ПОФАЛИ ПРЕМИЕРОТ И ВЛАДАТА: Мицкоски и неговите најблиски соработници, од првиот момент, одлучно, ги поддржаа барањата на бизнисот, и тоа го потврдија низ нашата досегашна соработка

Sase Ivanovski

Поради пожарот затворен патот Неготино – Штип кај Пепелиште

Sase Ivanovski

ФАТИМЕ ФЕТАИ ЈА ИСТЕТОВИРА ЈУСТИЦИЈА НА РАМОТО, ОД ВЧЕРА Е ДОКТОР ПО ПРАВНИ НАУКИ, ТИТУЛАТА ЈА ПРОСЛАВИ СО ЗУРЛИ И ТАПАНИ

Sase Ivanovski

ПОЛOВИНА ОД 500-ТЕ МИЛИОНИ ЕВРА СЕ ЗА ОПШТИНИТЕ, А ПОЛА ЗА БИЗНИСОТ Фирмите ќе треба да вработат најмалку 5.000 луѓе, изјави Мицкоски

Sase Ivanovski

Фудбалската репрезентација на Шпанија е нов шампион на Европа

Sase Ivanovski

Дачиќ: Од Северна Македонија по телефон бараат помош,ќе испратиме хеликоптери да гасат но да не се гледа како хеликоптери за воена доминација

Sase Ivanovski

ДКСК отвoра случај за пaтувањето на синот на премиерот на самитот на НАТО во САД

Sase Ivanovski

Кај браната Градче пронајдено безживотно тело на 26-годишна девојка од Кочани

Sase Ivanovski

Мицкоски: 500-те милиони евра се потребни за општините и бизнисот и додека сум јас премиер државата нема да биде ставена во подредена положба

Sase Ivanovski

Герасимовски до Град Скопје: Преполните контејнери се потенцијална зараза, чистете ги навреме

Sase Ivanovski

СДСМ: Изгоре целa планина, а Мицкоски промовира проекти од времето на СДСМ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Полициски хеликоптер исфрли над 35 тони вода врз пожарот на планината Серта

Sase Ivanovski

ПОМОШ ДОЈДЕ ОД ТУРЦИЈА, УШТЕ 3 ЗЕМЈИ ЌЕ НИ ИСПРАТАТ“ Мицкоски очекува до задутре да биде решен проблемот со пожарите

Sase Ivanovski

Температурата на водата во Дојранското Езеро изнесува 32 степени целзиусови, на Преспанското 29, а на Охридското Езеро 26,5 степени, информира Управата за хидрометеоролошки работи

Sase Ivanovski

СДСМ: Мицкоски ја лаже јавноста, зошто не ги објави приватните сметки за патувањето на синот

Sase Ivanovski

„ТАРАВАРИ КОНЕКТ“ На овој телефон граѓаните ќе можат да комуницираат со министерот

Sase Ivanovski

Судии и обвинители барале средби со Мицкоски – Нема да примам никого, не треба мене да ми служат

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) БАЈДЕН: ПОЛИТИЧКИТЕ РАЗЛИКИ ТРЕБА ДА ГИ РЕШИМЕ НА ГЛАСАЧКИ КУТИИ, НЕ СО КУРШУМИ

Sase Ivanovski

За Уставен реакцијата на судиите не соодветствува со уставната, правната и судската култура

Sase Ivanovski

НОВА ФИРМА ЌЕ ГО ГРАДИ ЗАТВОРЕНИОТ БАЗЕН ВО ОХРИД Ќе има одговорност за стариот проект, вели министерот Ристовски

Sase Ivanovski

УТРЕ ТРЕБА ДА СТИГНАТ ТРИ ХЕЛИКОПТЕРИ ОД СОСЕДСТВОТО Два ќе испрати Словенија, по еден Србија и Црна Гора, најави Тошковски

Sase Ivanovski

Мицкоски: Граѓаните да бидат спокојни, во текот на утрешниот ден и задутре ситуацијата со пожарите ќе се стави под контрола, пристигна помош од Турција, се очекува и од други земји

Sase Ivanovski

Судиите се „кренаа“ против Уставен – се заканија дека ќе го тужат во Стразбур

Sase Ivanovski

Имав брутален говор но го сменив, сега имам говор што обединува, порача Трамп

Sase Ivanovski

МАФТАЛ СО ПИШТОЛ И СЕ СЛИКАЛ НА ФЕЈСБУК: Кривична пријава за „предизвикување на општа опасност“ против лице од Карбинци

Sase Ivanovski

Улусој: Два турски авиони и еден хеликоптер ќе и помагаат на земјава во справување со пожарите

Sase Ivanovski

Oд денеска стапи на сила забрана на движење низ шумите. Глобите се од 500 до 2000 евра

Sase Ivanovski

Ако ни треба уште пари Орбан ке ни позајми.за сега се доволно 500 мииони евра, се пофали премиерот

Sase Ivanovski

Немаме намера да се мешаме, туку да ве поддржиме – вели Агелер за изјавата на Мицкоски

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПРИЛЕПСКА ПИВАРНИЦА СО ОГНОМЕТ ВО ПРИЛЕП И КОНЦЕРТ ПРОСЛАВИ 100 ГОДИНИ ПОСТОЕЊЕ

Sase Ivanovski

ОБВИНИТЕЛКАТА ФАТИМЕ ФЕТАИ СТАНА ДОКТОР ПО ПРАВНИ НАУКИ: Академик проф. д-р Владо Камбовски и беше ментор “Пред себе имаме една одлична докторска дисертација која ги задоволува сите критериуми на научен пристап и методологија и има особена вредност

Sase Ivanovski

Бајден и се обрати на нацијата за обидот за атентат врз Трамп: Разговарав со Доналд Трамп. Имавме краток и добар разговор. Наредив зголемена негова заштита. Атентатот темелно ќе се истражи!

Sase Ivanovski

(Видео) Кривична пријава против двајца полицајци од ПС Центар за примање поткуп

Sase Ivanovski

Мицкоски: Посетата на Вашингтон беше исклучително успешна, соговорниците имаа можност да видат поинакви политичари кои се дојдени со јасен план и ги бранат државните интереси

Sase Ivanovski

Филков-Пандов: Итни реформи за подобрување на условите во затворите

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ГОРАН СДК: Зошто е важно да се известува од местото на настанот? Паметам времиња кога врвни професионалци си ја вршеа работата на историски настани, како што беа Жана Османли и Стево Црвенковски и знаеја што значи професионална соработка со новинарите во име на јавниот интерес

Sase Ivanovski

Мицкоски: Во Охрид се случува инвестициски бум, продолжуваме да ги реализираме проектите кои што ги ветивме пред граѓаните

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ: Венко Филипче да ги даде уплатниците за џипот, и да каже како го набавил со плата

Sase Ivanovski

Пристигна меѓународна помош од Турција: Два ер-трактори и хеликоптер ќе помогнат во гаснењето на пожарите

Sase Ivanovski

Новинарот Салиу до колегите за случајот со бебето со модринки – Заслепени сте со омраза кога пишувате такви теми ?!

Sase Ivanovski

Герасимовски: Доделивме 770 000 денари на 60 социјално загрозени лица

Sase Ivanovski

ПОРАДИ ДЕФЕКТ НА ПОДЗЕМЕН КАБЕЛ НА ЕВН ВО КИСЕЛА ВОДА, ОД ВЧЕРА БЕЗ СТРУЈА НА ТОПЛОВО ОСТАНАА ЖИТЕЛИТЕ НА УЛИЦИТЕ ВЕРА ЈОЦИЌ, САВА КОВАЧЕВИЌ И ИВАН КОЗАРОВ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ГРАДОНАЧАЛНИКОТ НА КИСЕЛА ВОДА НАЈАВУВА НОВА ДОМАШНО – СТРАНСКА ИНВЕСТИЦИЈА: ИЗГРАДБА НА ФАБРИКА ЗА 300 НОВИ ВРАБОТЕНИ ВРЕДНА 20 МИЛИОНИ ЕВРА

Sase Ivanovski

Светските лидери со осуда за нападот врз Трамп

Sase Ivanovski

Чибишев: Четворицата малолетници се стабилни, утре ќе се одлучува дали ќе бидат пуштени од Токсикологија

Sase Ivanovski

Пензиониран шеф на пожарникарството во Бафало е убиениот при обидот за атентат врз Трамп

Sase Ivanovski

Атентаторот на Трамп бил осаменик кој бил многу малтретиран во средното училиште

Sase Ivanovski

Жално е за гледање она кое остана зад пожарот: Прекрасна природа која ја изгубивме!

Sase Ivanovski

Алкараз го победи Ѓоковиќ и го одбрани трофејот на Вимблдон

Sase Ivanovski

Се крие ли Арсовска од револтот на скопјани? Ќе поднесе ли оставка?

Sase Ivanovski

Обидот за атентат врз Трамп може да предизвика дополнително политичко насилство во САД

Sase Ivanovski

Врз Трамп пукано со пушка АР-15, најпродавното оружје во САД што може да се купи онлајн за 1.000 долари

Sase Ivanovski

Последната демократска надеж, Мишел Обама, нема амбиции да се врати Белата куќа

Sase Ivanovski

Ангелов: Не успеавме да го ставиме под контрола пожарот на Серта

Sase Ivanovski

Заеднички поморски воени маневри на Кина и Русија

Sase Ivanovski

Вреди формира политичко тело за координација со идеја да прерасне во регионално политичко движење

Sase Ivanovski

Проектот со катната гаража во Општина Центар е запрен

Sase Ivanovski

Првата реакција на Меланија Трамп: „Чудовиште“ го нападна мојот сопруг

Sase Ivanovski

Зошто 11 години од почетокот на градбата, патот Скопје – Сопиште преку Водно служи само за пешаци

Sase Ivanovski

„СУДНИОТ ДЕН“ НАПРАВИ ПОТОП ВО АВСТРИЈА Забележани 190.000 громови, невремето откорна покриви

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) АЛЕК БОЛДВИН СЕ РАСПЛАКА КОГА ЈА СЛУШНА ПРЕСУДАТА Актерот е прогласен за невин за убиство од небрежност

Sase Ivanovski

Младенците во Галичник добија свадбен подарок од претседателката Сиљановска Давкова

Sase Ivanovski

Кај клучка Миладиновци возило излета од патот, повредени се млади патници

Sase Ivanovski

Претседателката Сиљановска Давкова на „Галичка свадба 2024“

Sase Ivanovski

Сообраќајка во Битола, неколкумина се повредени

Sase Ivanovski
Вчитувам....