11.8 C
Скопје
26/02/2024 03:29
МАКТЕЛ

      

Форумот за управување со интернетот во Јапонија повика на заеднички напори во изградба на интернет што ги зајакнува сите луѓе

      

Колумна за Форумот за управување со интернет во Кјото од Бардил Јашари, Извршен директор на фондацијата „Метаморфозис“ Форумот за управување со интернетот (IGF) е една од најважните платформи кога станува збор за интернет-политикиПод покровителство на Обединетите нации, форумот служи како годишна платформа, овозможувајќи им на најразлични засегнати чинители да дискутираат за тековни и идни предизвици од иста основа. Не постои друга споредлива платформа која дава можност за ангажман и учество, поттикнува колаборативно учење, евидентира напредок на инклузивен пристап на интернет и дигитално владеење што се темели на човекови права и е насочено кон луѓето, опфаќајќи ги корисните, но и штетните последици на интернет политиката.

Присуствував на првиот IGF во 2006 година во АтинаСе сеќавам на Атинскиот IGF кој беше фокусиран на дискусијата за сеопфатни прашања поврзани за иднината на информатичките и комуникациските технлогиивклучувајќи ја контролата на интернет-архитектурата и системот на нумерирање и именувањебезбедноста, интелектуалната сопственостотвореностаповрзаноста, расходите и повеќејазичностаНекои од овие прашања се релевантни и денес. Оттогаш сум учествувал на неколку IGF, коишто ми помогнаа да запознаам и да учам од луѓе кои споделуваат слични вредности и визијаактивни сограѓани од целиот свет со слични надежи и страхувања за иднината на интернет.

IFG 2023, Kyoto, Japan | Photo: Metamorphosis Foundation

   

За IGF 2023 во Кјото

 

Оваа година, 18-от IGF состанок се одржа во Кјото, Јапонија, во периодот од 8 до 12 октомври 2023 годинаЗа мене, тоа беше причина за двојна возбудаПрвозначеше дека за првпат ќе ја посетам Јапонија, државата која инспирираше и обликуваше толку многу аспекти од мојот професионален животИ, второ, како и секогаш, да си дел од IGF значеше дека уште еднаш ќе имам можност да се впуштам во отворен дијалог, да споделам и учам од најразлични страни кои имаат искрен и добронамерен интерес во обликувањето на иднината на интернет.

   

     

Форумот спои засегнати чинители од влади, бизниси, граѓанско општество и од академија за да дискутираат широк спектар на прашања од областа на иднината на интернет. Годинава главната тема беше „Сакаме интернет – што ги зајакнува сите луѓе“. Беа организирани околу 300 сесии и работилници од најразлични засегнати чинителиОвие сесии навлегоа во бројни интернет-прашања и беа поделени во осум под-теми (вештачка интелигенција и нови технологиидигитални јазовичовекови права и слободи, сајбер-безбедност, сајбер-криминал итн.), при тоа создавајќи колаборативна средина за истражување на пејсажот на дигиталното царство што постојано се развиваПонекогаш суштинското учество беше предизвик поради совпаѓањето на неколку интересни сесии и работилници.

Клучните резултати од IGF 2023 вклучуваат обновена посветеност на приодот на повеќекратни засегнати чинители за интернет-владеењеУште еднаш учесниците ја потврдија важноста на повеќекратниот приод при решавањето на глобалните интернет-предизвици и повикаа на натамошни напори за зајакнување на инклузивното и ефективното учествоФорумот, уште еднаш, потсети на потребата од решавање на дигиталните јазови и за промоцијата на дигиталната инклузијаВажноста на премостувањето на дигиталните јазови и обезбедувањето еднаков пристап до интернет за сите луѓе, особено оние во посиромашните заедницибеше нагласена во неколку сесии од страна на учесниците на IGF.

Како што и се очекуваше, улогата на вештачката интелигенција и новите технологии во обликувањето на иднината на интернет беше важно прашање на годинашното издание на IFG. Учесниците дискутираа за потенцијалот и предизвиците на вештачката интелигенција и новите технологии и повикаа на одговорен развој и примена на таквите технологии.

Metamorphosis Foundation’s Executive director Bardhyl Jashari in Tokyo, Japan | Photo: Metamorphosis Foundation

Исто така, учесниците изразија загриженост за се поголемата фрагментација на интернет и повикаа на дополнителни напори за промоција на глобална соработка и интероперабилност. Учесниците, исто така, дискутираа за се поголемите закани од сајбер-безбедноста и сајбер-криминалот и повикаа на подобри мерки за заштита на онлајн приватноста и безбедностаНатаму, форумот го истакна еколошкото влијание на интернет и побара политики што промовираат одржливост и го намалуваат еколошкиот отпечаток на дигиталната економија.

IGF2023 заврши со повик за акција за сите засегнати чинители да работат заедно на изградбата на поинклузивен, побалансиран и поодржлив интернет што ги зајакнува сите луѓе.

Покрај тоаод IGF2023 произлегоа неколку конкретни аутпути:

  • Донесување на сет на препораки за вештачка интелигенција и нови технологииОвие препораки се залагаат за одговорен развој и примена на вештачка интелигенција, со фокус на човековите права, траспарентноста и отчетноста.

  • Отпочнување на нова иницијатива за дигитални јазови и инклузијаОваа иницијатива ќе биде насочена кон идентификување и решавање на пречките на дигиталниот пристап и инклузија, особено во државите во развој.

  • Создавање на нова работна група за сајбер-безбедност и сајбер-криминалОваа работна група ќе изготви препораки за зајакнување на сајбер-безбедноста и за решавање на сајбер-заканите.

  • Донесување на декларација за интернет фрагментацијатаОваа декларација повикува на напори за промовирање на глобална соработка и интероперабилност на интернет.

  • Отпочнување со нова иницијатива за одржливост и животна срединаОваа иницијатива ќе го истражува влијанието на интернет врз животната средина и ќе изготви препораки за промоција на одржливи практики.

Резултатите од форумот нудат важни насоки за креаторите на политики, бизнисите и за граѓанското општество, бидејќи тие работат на воспоставување на поинклузивна, побалансирана и поодржлива дигитална иднина.

Според очекуваното, Владата на Јапонија направи се за да се чувствуваме добредојдени, а годинашниот форум беше исклучително добро организиранОд срце им благодарам на сите што беа вклучени во организацијата на IGF во Кјотона Владата на ЈапонијаООНСекретаријатот на IGF и други организации на граѓанското општество и поддржувачи на IGF.

ЈАПОНИЈА

A children show at the International Manga Museum | Photo: Metamorphosis Foundation

Мојата прва посета на Јапонија беше впечатливо искуство со оглед на тоа дека оваа држава одигра значајна улога во обликувањето на мојот професионален патЉубовта кон технологијата започна со мојата фасцинација за цртани филмовиманга и аниме што, пак, започна за време на мојот престој во Франција каде што живеев до мојата 12-годишна возрастАниме зазема посебно место во моето срцеСамото име „Фондација метаморфозис“ беше инспирирано од саканата јапонска анимирана серија од 80-те креирана од Go Nagai—Goldorak (на англиски познат како Grendizer). Еден од клучните моменти во серијата е кога главниот јунак, соочен со заканите од вселенски освојувачи, ќе извика „Метаморфозис! (или “Metamorphose!” на францускидодека се трансформира и влегува во џиновски робот (Goldorak), спасувајќи ја планетатаДлабоко ме допре овој концепт на трансформација и подобрување. Имав можност да зборувам и да го споделам моето искуство во врска со ова на Фестивалот на јапонска култура организиран од прекрасниот тим на Japan.net.mk во Скопје во мај годинава.

Совршено се совпаѓа со суштинската филозофија на Фондацијата метаморфозискојашто се занимава со искористување на моќта на дигиталната трансформација за подобрување на општеството, водејќи сметка за тоа дека технологијата служи за подобрување на квалитетот на животот наместо обратноВо основа, се стремиме технологијата да работи за насОвој етос црпи инспирација од „Kaizen (改善), друг јапонски концепт кој нагласува континуиран напредок што силно влијае на мисијата и визијата на нашата фондација.

Покрај посетата на многу локалитети на културно наследствоза време на мојот престој во Кјото, го имав задоволството да го истражам Kyoto International Manga Museum  вистински рај за манга ентузијасти и пријатно искуство за сите оние коишто ја ценат оваа оригинална уметничка форма и раскажување приказни.

Добро познато е дека Јапонија има долга и богата историја на иновации и технолошки напредок. Јапонија е постојано предводник на технолошкиот развојОва делумно се должи на силниот акцент што државата го става на образованието и истражувањетокако и на длабоко всадените културни вредности како што се прецизноста, трудољубивоста и колективната одговорностЈапанија и натаму е лидер во областите роботикавештачка интелигенција и биотехнологијаДржавата е исто така домицилна за неколку светски познати технолошки компании како што се Sony, Panasonic, Fujitsu, Toshiba и уште многу други.

Nijo Castle – The Shogun’s Residence | Photo: Metamorphosis Foundation

Јапонската култура, исто така, одиграла значајна улога во развојот на технологијатаАкцентот што државата го става на хармонијата и почитта кон природата е евидентен во дизајнот на многу јапонски производи коишто се истовремено и функционални, но и естетско задоволувачки. Исто така, јапонскиот концепт на „wa (和), што ја нагласува важноста на групната хармонија и соработка, е клучен фактор на успехот на јапонските технолошки компании. Културата на иновации и технолошки напредок најверојатно ќе продолжи во годините што доаѓаатЈапонскиот силен фокус на образованието и истражувањето ќе продолжи да произведува низа талентирани инженери и научници коишто ќе ги насочуваат иновациите.

За менеЈапонија е светол пример за тоа како едно општество може да цути кога се води од принципите на почит кон другите, емпатија за најразлични перспективиколаборативни напоридисциплинирана работна етика и вистинска страст за искористување на технологијата за подобрување на животот на човекот.

Метаморфозис во континуитет работи на тоа технологијата да стане сила за добро која ќе придонесува во градењето општество што е технолошки напредно и социјално хармонично. Јапонија продолжува да биде огромна инспирација.

    

Најново

(ВИДЕО) НА РТС ПОЧНУВА СО ЕМИТУВАЊЕ СЕРИЈАТА САБЈА, ЗА УБИСТВОТО НА ЗОРАН ЃИНЃИЌ, ГЛУМЦИ СЕ СИТЕ СРПСКИ АКТЕРСКИ ТЕШКАШИ

Sase Ivanovski

СЛАВЕСКИ ДО БИТИЌИ: Од Фатмир СДС за Фатмир ДУИ, или каде отидоа 250 денари?

Sase Ivanovski

Грчките земјоделци вечерва го блокираа преминот Евзони за влез на товарни возила

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МАРЈАН ЃОРЧЕВ: ЛАЗО КОЛИШЕВСКИ ЗА МЕНЕ Е НАЈГОЛЕМИОТ МАКЕДОНЕЦ, ЈА ВОЗОБНОВИЛ МПЦ, ГИ ИЗБРКАЛ СРБИТЕ ОД МАКЕДОНИЈА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ГОЛЕМ БРОЈ ВЕРНИЦИ ДОЈДОА ВО КРАТОВО: БУГАРСКИОТ МИТРОПОЛИТ ГИ ДОНЕСЕ МОШТИТЕ НА СВЕТИ ЃОРЃИ ВО КРАТОВО

Sase Ivanovski

Хутите нападнаа американски танкер, САД и Велика Британија го ракетираа главниот град на Јемен

Sase Ivanovski

Агенцијата за храна и ветеринарство се пишмани – ниту тие не биле надлежни да го тргнат кодот „НМК“ од производите по маркетите

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) УКРАИНСКИ ГЕНЕРАЛ: КРЕНАВМЕ ВО ВОЗДУХ МНОГУ НАФТЕНИ РАФИНЕРИИ ВО РУСИЈА, ЗА ЕДНА ТРЕТИНА ЈА НАМАЛИВМЕ ПРОДУКЦИЈАТА НА ГОРИВА ВО РУСИЈА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПРОРУСКА ПАРТИЈА УНИШТИ ВОЗ СО ЖИТО ВО ПОЛСКА

Sase Ivanovski

167 санкционирани возачи во Скопје, 42 за брзо возење

Sase Ivanovski

Зеленски: Кремљ имаше увид во плановите на украинската контраофанзива во 2023 година

Sase Ivanovski

Опозициските партии на Албанците обвинуваат, ДУИ негира – каде се собираат потписи за кандидатурата на Османи

Sase Ivanovski

Демири: Ќе дадам се од себе да имаме функционален здравствен систем

Sase Ivanovski

Гордана Силјановска-Давкова ќе биде поддржана со потписи од пратениците и од граѓаните

Sase Ivanovski

Силјановска Дафкова: ДУИ најде да ме нарекува русофилка, тоа е партија бeз ниту еден партнер во Европа

Sase Ivanovski

Предлогот за избор на претседател на државата во Собранието неприфатлив за дел од политичките партии

Sase Ivanovski

ДИК: Заклучно со вчера потпишани 14.360 граѓани, најмногу потписи за Османи, Димитриевски и Ванковска

Sase Ivanovski

Македонската туристичка фела изгуби голем професионалец и визионер и во полето на туристичките агенции и во полето на хотелиерството

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ: Мега криминал на власта – Омилената фирма на СДС и ДУИ, Марковски компани со истата механизација ќе врши ископ на јаглен за 46 милиони евра и уште два други претходно добиени тендери во исто време, ЈО да не молчи

Tamara Ivanovska

Градоначалничката на Град Скопје заедно со екипи од скопските јавни претпријатија со засадување на дабови дрвја ја најавија големата еколошка акција за пошумување на парк шумата Водно, а која со реализација на бројни активности на садење дрвја и садници ќе продолжи до крајот на месец март

Tamara Ivanovska

Мицкоски: Победата на ВМРО-ДПМНЕ заедно со народот против оваа ненародна власт е се поизвесна, во завршна фаза е и програмата која ќе ја трансформира Македонија

Tamara Ivanovska

Силјановска Давкова: По основните документи на ЕУ, не смее прашањето за билатералните односи со Бугарија, да биде дел од Преговарачката рамка

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Пробиштип го чека Анастасов да остане на зборот и да си поднесе оставка заради јаловиштето

Tamara Ivanovska

ОБРАЌАЊЕ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ МИТРЕСКИ ПРЕД ВРХОВНАТА РАДА НА УКРАИНА

Tamara Ivanovska

Петрушевски: Однесувањето на ДУИ дополнително ќе ги мотивира сите граѓани на наредните избори да кажат доста е и дека Македонија не е заложник на ДУИ

Tamara Ivanovska

Јаревски: Со зголемувањето на цените на Катастар до 300% власта уште повеќе сака да ги осиромаши граѓаните

Tamara Ivanovska

Бојмацалиев: Македонската јавност сакам да знае дека работиме одговорно и транпарентно, од 01.10.2021 до 09.02.2024 на 47.000 наши иселеници им се издадени нови патни исправи

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Целта на раководството на ЕСМ, е да ја затвори термоелектраната Осломеј, преку криминални договори и на тој начин, илјадници луѓе да изгубат работа

Tamara Ivanovska

Османи на посета на Генералниот конзулат во Њу Џерси: “Ефикасни услуги за нашите државјани главен приоритет за МНР”

Tamara Ivanovska

Османи: ОБСЕ да продолжи да ја разоткрива Русија и да ја осудува нејзината незаконска и неоправдана агресија

Tamara Ivanovska

СДСМ: Со мерката „Младински додаток“ СДСМ обезбеди 3.000 денари повеќе во џебот на младите

Tamara Ivanovska

Лукаревска: Поголеми плати и продолжување на концептот за повеќе пари кај граѓаните и во новата програма на СДСМ

Tamara Ivanovska

Средба на министерот за внатрешни работи Панче Тошковски и дополнителниот заменик министер Митко Бојмацалиев со амбасадорот на Република Србија Н.Е. Невена Јовановиќ

Tamara Ivanovska

Средба на министерот за внатрешни работи Панче Тошковски, заменик министерот Назим Буши и дополнителниот заменик министер Митко Бојмацалиев со амбасадорот на Република Косово Н.Е. Флоријан Чехаја

Tamara Ivanovska

Тренчевска: Горда сум што броиме само позитивни промени

Tamara Ivanovska

Бочварски: Инвестираме 20 милиони евра за изградба на патниот правец Извор – Гарски Мост, за прв пат ги поврзуваме Дебар со Кичево

Tamara Ivanovska

Вучиќ: Владата и образовните институции повторно да размислат дали родителите треба да ги оценуваат наставниците

Tamara Ivanovska

Расте бројот на новозаболени со пертусис

Tamara Ivanovska

Димитриевски собира потписи за претседател, ги повика граѓаните да го поддржат

Tamara Ivanovska

Влезниците за студентите во културните установи на 50 отсто

Tamara Ivanovska

Централната банка на ЕУ за прв пат во загуба по 20 години

Tamara Ivanovska

Видео: Израел бара оставка од шефот на УНРВА по откривањето на тунелот на Хамас под седиштето на агенцијата

Tamara Ivanovska

Трамп: Откажете го случајот, имам претседателски имунитет

Tamara Ivanovska

Нетанјаху: Со Појасот Газа по војната треба да управуваат локални функционери

Tamara Ivanovska

„Литература.мк“ и „Џез ФМ“ радио носат нов, автентичен и оригинален музички концепт на урбаната сцена

Tamara Ivanovska

Експлозии во Русија: Погодена челичарницата на еден од најбогатите Руси

Tamara Ivanovska

Мрачна прогноза на човекот што ја предвиде војната во Газа: „Украина би била изгубена со Трамп во Белата куќа“

Tamara Ivanovska

Дачиќ вели дека САД ја сакаат Србија како клучен партнер: Но, има еден услов

Tamara Ivanovska

За што се трошат парите од патарините?!

Tamara Ivanovska

РЕПУБЛИКАНСКИ КОНГРЕСМЕН ПОВИКА НА УБИВАЊЕ НА СИТЕ ПАЛЕСТИНСКИ ДЕЦА: Вели дека 20 години го напаѓаат Израел и треба да платат

Tamara Ivanovska

Млад кривопаланчанец со остар предмет му се заканил на татко си

Tamara Ivanovska

Арсовски: Најголема веројатност е дека кандидатите на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ ќе влезат во вториот круг

Tamara Ivanovska

Таткото на Леонид Индов ќе бара кривична одговорност од лекарската комисија

Tamara Ivanovska

УПАДНАЛЕ ВО 20 ВЛАДИ НИЗ СВЕТОТ Кинески хакери ги кренаа стандардите и цените за класифицирани информации

Tamara Ivanovska

Амбасадите на Израел, Египет и на САД во Атина добиле дојави за бомби

Tamara Ivanovska

Евакуирани 500 вработени во шведската безбедносна агенција, полицијата се сомнева на истекување гас

Tamara Ivanovska

Николоски: ВМРО-ДПМНЕ уцени не прифаќа, тој филм нема да го гледаат

Tamara Ivanovska

Османи: Нови избори на северот на Косово по потврда за смена на градоначалниците

Tamara Ivanovska

ТАА МЕ ОГРАБИ, МИ УКРАДЕ ПАРИ И ЗЛАТО! Стружанец заработи кривична пријава, лажно ја пријавил поранешната сопруга

Tamara Ivanovska

УКРАИНА ОБЈАВИ КОЛКУ РУСКИ ВОЕНИ ЗЛОСТОРСТВА ИСТРАЖУВА Бројката е незамислива, Киев побара меѓународна помош

Tamara Ivanovska

ВИДЕО: Француските земјоделци упаднаа на саемот во Париз, каде што требаше да се појави Макрон

Tamara Ivanovska

Кривична пријава и притвор за скопјанец поради обид за убиство

Tamara Ivanovska

Македонија е мал пазар за кокаин – групата на Шеваљ најмногу заработувала во странство

Tamara Ivanovska

Курц е прогласен за виновен за давање на лажни изјави

Tamara Ivanovska

Кога и Имануел Кант станува непријател

Tamara Ivanovska

Неофашистички пир во светосавскиот дом

Tamara Ivanovska

Во Делчево ќе никне парк, две сестри донираа 90 садници Гинко билоба во чест на роденденот на татко им

Tamara Ivanovska

Црногорскиот претседател Јаков Милатовиќ поднесе оставка од сите функции во партијата ПЕС

Tamara Ivanovska

Мој термин” инфициран со ,,само да прашам” и ,,преку ред”, нема лек за ,,врски” во здравството

Tamara Ivanovska

Османи: ОБСЕ да продолжи да ја разоткрива Русија и да ја осудува нејзината незаконска и неоправдана агресија

Tamara Ivanovska

Што го прави фентанилот толку опасен и како луѓето можe да сe спречи предозирање?

Tamara Ivanovska

Борел: Изјавата на Смотрич за изградба на уште 3.300 куќи на Западниот Брег е опасна

Tamara Ivanovska

Димитриевски: ЗНАМ нема да поддржи избор на претседател во Собранието

Tamara Ivanovska

Трамп: Афроамериканците ме сакаат оти видоа дека и јас сум бил дискриминиран

Tamara Ivanovska

10 години руска агресија: Две години од сеопфатната инвазија на Русија врз Украина, една деценија од анексијата на Крим

Tamara Ivanovska

СДСМ: ИМА РАЗЛИКА ЗА ТОА КОЈ КАКО ГИ ТРЕТИРА СТУДЕНТИТЕ!

Sase Ivanovski

КРАЛОТ ЧАРЛС И КАМИЛА: ХРАБРОСТА НА УКРАИНЦИТЕ ГО ОДУШЕВИ ЦЕЛИОТ СВЕТ

Sase Ivanovski

Стотина пријави до МОН за насилство во училиштата

Sase Ivanovski

Славој Жижек: Асанж не е будала

Sase Ivanovski

Бојмацалиев: Демантирам дека во МВР има неорганизираност, наредната недела стигаат уште 85.000 обрасци

Sase Ivanovski
Вчитувам....