22.8 C
Скопје
26/05/2024 18:04
МАКТЕЛ

  

     

 

ФРЧКОСКИ: Помина незабележана изјавата на Рускиот амбасадор во Црна Гора дека не само НАТО туку и членството во ЕУ за Русија ќе биде третирано како закана за нивните безбедносни и национални интереси ?!

      

Тие реперни точки даваат јасна слика на состојбата на регионот и за фантазмите на државите кои допрва еволуираат во некакви меѓународни субјекти под овие влијанија.Формално состојбата со евро-атланските интеграции е следна:

   

-Македонија: во НАТО, во напредната позиција на ЕУ-интеграција (“лидер во регионот” што и да значи тоа, единстено ја држи “под блокада” внатрешниот про-руски конзервативен отпор кон уставните промени и внесување на Бугарите како малцинство во Преамбулата на Уставот)

 

-Албанија: во НАТО, во напредната позиција на ЕУ преговарање

   

     

-Србија: со идеолошки отпори кон Евро-атланската интеграција, со позиција на чекање на гео-политичка светска промена и поголемо влијание на Русија и Кина, колапс на ЕУ и Америка-НАТО и “враќање на истиоријата” односно исправање на сите неправди кон Србија од војните од 90-те , Косово, Босна и сл. Исклучително регресивна националистичка позиција проследена со авторитарно политичко лидерство, но и економски напредок и кинеско финансиско влијание во земјата ;

-Црна Гора: во НАТО но во лимбо со ЕУ интеграцијата поради негативниот политички баланс помеѓу просрпските и црногорски про-западни политички влијанија во институциите на земјата;

-Босна и Херцеговина: нефункционална држава под постојана блокада од Република Српска и закана од сецесија, со добиен повик за отпочнување на ЕУ преговори и неизвесен исход на истиот.

-Косово: во постојан напор за пошироко меѓународно признавање но со рецентна тензија кон американските партнери и постојано обновување на инцидентите со Србија со што се компромитира процесот на Американско-Европското посредување во кризата на односите со Србија.

Активните кризни жаришта во регионот се под некаква “контрола” (Косово -Србија, Република Српска-Босна) – имено, не се во состојба да ја прелеваат кризата пошироко, но се држат отворени постојано.

Јазикот на Брисел во врска со проширувањето на ЕУ со земјите од Западен Балкан е битно подобар (посебно по агресијата на Русија врз Украина), но ентузијазмот за тоа проширување на теренот опаѓа (иако е сè уште над 50 проценти позитивно). Тоа е тој парадокс на ЕУ во регионот.

Процесот на ЕУ – проширувањето се води кумулативно на два нивоа: економска помош условена со политички реформи и реформи за владеење на правото – и во тој комплот таа е клучна за суштествени демократски промени на земјите на кои се однесува, значи не само економска помош и не само притисок за политички промени.

Земјите различно реагираат на тој ЕУ “комплот”: некои го прифаќаат како корисен за нив, некои го одбиваат делејќи го и маневрирајки (ако можат) со други партнери. Во тој процеп на политики на прифаќање -одбивање на ЕУ политиките се вовлекува економски кинескиот и посебно идеолошкиот Руски интерес и влијание.

Денес во овој критичен момент за кој зборуваме, ЕУ добива конкурент во делот на економска помош и проекти во ликот на Кина (која прифаќа давање кредити и за потполно непрофитни проекти, само заради влез во регионот и преку него во Европа). Некои од државите имаа јавни финансии потполно зависни од финансиските обврски кон кинеските кредитори (а се на “пат” кон Европската Унија?). Но на вториот план, на идеолошкото вредносно влијание се јавува засилен руски притисок и присуство.

Историски руското влијание во регионот на Балканот има долга традиција. Но после агресијата на Украина и посебно по руските проценети “успеси” таму – фокусот и самодовербата на тоа влијание станува појасен и поагресивен.

Ако претпоставуваме за “Планот А” на Русија за регионот тој би бил: по “анектирањето” на Белорусија и Украина како големи словенски нации при “Мајка Русија” (овде со терминот “анектирање” мислиме на дефакто подјармување ставање под доминантно влијание на руските интереси), регионот на Западниот Балкан или посебно словенските држави во него, треба да бидат сторени тампон зона на неутралност (со скриено или отворено руско влијание, тие тоа го нарекуваат “Рускиот свет‚‚. Србите(Вулин) пак го копираат тој израз велејќи “Српски свет” за нивните замислени териториии од војните од 1990-тите) кон западните држави и нивни одбрамбени и економски асоциации (НАТО , ЕУ). Тоа е некаква оперативна-реализација на националистичката линија на Илија Илин – Дугин – Путин во сегашната геополитика на Русија во овој дел од светот, која не е комплицирана да се разбере, но е прилично брутална во реализацијата.

Но нејсе, Русија потфрлува во реализација на тој “план А”: Војната во Украина е сè уште со неизвесен крај; Бугарија, Македонија, Албанија, Црна Гора се членки на НАТО; останатите (освен Србија која со зборовите на Путин од интервјуто за Фокс Њус Т. Карлстон, заедно со Унгарија се негови најголеми успеси во Европа) – се на некаков пат кон ЕУ.

Во таа ситуација се чини дека Русија развива “План Б”:

Руското влијание вообичаено се поврзува со десничарските, националистички партии , авторитарно и популистички водени и инспирирани од анти муслимански , исламофобни концепти; ксенофобни концепти ориентирани кон бегалците и мигрантите; анти-феминистички ,анти-ЛГБТQ+ концепти ; конзервативно фамилијарни наводно-вредности и патријахални хиерархии на машки идентитет формиран врз доминација или фантазија за доминација; подржуваат и стимулираат вмешување на православната црква или нејзини фракции во политиката врз основа на пан-славизам и пан-ортодоксност; нудат меѓународни асоцијации, под насловот на анти-нео- колонијализам, како алтернатива на ЕУ (БРИКС, помина незабележана изјавата на Рускиот амбасадор во Црна Гора дека не само НАТО туку и членството во ЕУ за Русија ќе биде третирано како закана за нивните безбедносни и национални интереси ?! Што останува после ова како избор за земјите од Западен Балкан?).

Ова руските служби го прават преку финансирање на политички партии; финасирање на невладини организации во цивилното општество кои се “борат против наметнатите ‚‚западни вредности‚‚ на нашето здраво национално тело”; и купување за такви намени на бизнис капацитети и сопственост на земја и згради

Но убедливо најасна и едновремено најтоксична е нивната пропагандна ориентација на користење на социјалните медиуми за создавање на општа состојба на лимбо на неизвесност, на настабилност во врска со иднината, на социјална состојба на пост-вистина каде ширење на лажни вести и лаги е редовна информативна игра и каде победник е оној кој шири повеќе такви. Целта е да се создаде индивидуална и колективна состојба на емотивна раздразливост и неверување во ништо, еден провинциски нихилизам и царување на конспиративни теории на заговор и можноста сè ‚‚да биде возможно и еднакво невозможно”. Во таа смисла и насока руските инвестиции во купување, директно или преку посредници , на телевизии, портали , весници и хакирање – е драматично сериозна закана за демократијата во младите демократии на Балканот (еден интересен пример за ваквите операции добив од бугарските колеги кои ми покажаа документ – анализа каде 72% од сите негативните написи против нормализација на Бугарско – Македонските односи денес се напишани од медиумска куќа во сопственост на некој руски олигарх !?) .

По пат овие тенденции кои ние ги чувствуваме посебно силно и драматично се и европски проблем со руското политичко вмешување. Неодамнешната политичка турнеја низ европските земји на еврокомесарката В.Јурова беше целосно посветен на таа опасност, каде беше кажано дека и цели влади (мислејки на унгарската) служат како платформа за ширење на рускиот наратив.Кои се критичните моменти кои можат да бидат користени од ова токсично руско влијание на замјите од Западен Балкан и што може да се очекува од самите нив во сумарна форма:

Прва опасност би била забавување на темпото на ЕУ интеграција (од причини на блокади предизвикани од про-руските елементи во земјите или од внатрешно европските баланси на силите); втора опасност е повлекување на САД од своето мултилатерално присуство на Балканот поради можната промена на надворешно-политички приоритети на новиот претседател на САД (ако се случи промена); трета опасност е атрофија и деволуција во самите кревки демократии на овие земји, најчесто со затварање на земјата од популистички ,националистички и авторитарни лидерства.Како заклучок ми доаѓа поимот на Тери Иглтон за “темна надеж” што би значело да одржиш надеж, а да не станеш (неоснован) оптимист!

Љубомир Д. Фрчкоски

    

Најново

БОГДАНОВИЌ: СРБИТЕ ДОЖИВЕАЈА ГЕНОЦИД ВО ХРВАТСКА ЗА ВРЕМЕ НА ОЛУЈА

Sase Ivanovski

БЕЛГРАДСКИОТ МУФТИЈА: СРБИЈА НЕ ЗАСЛУЖУВА ДА БИДЕ ОЗНАЧЕНА КАКО ГЕНОЦИДНА ЗЕМЈА

Sase Ivanovski

Герапетритис: Договорот од Преспа не може еднострано да се поништи

Sase Ivanovski

Али за прв пат направи грешка, дел од пратениците ќе му ги купат, вели Апасиев

Sase Ivanovski

Спасени четирите залутани лица меѓу кои и дете со чамец од клисурата на Пчиња

Sase Ivanovski

ФУРНА КАДИНО СЕ ГЕНИЈАЛЦИ, ИЗВЕЗУВААТ СМРЗНАТ БУРЕК ЗА ЦЕЛА ЕВРОПА

Sase Ivanovski

Мицотакис: Северна Македонија може само корист да има од добрите односи со Грција, европскиот пат минува низ Атина

Sase Ivanovski

Пандев даде гол за Тимот на светот, Мурињо го нарече МАКЕДОНСКИОТ КРАЛ!

Sase Ivanovski

Мојсоска: Прв закон што ќе го поднесеме е Законот за една изборна единица

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) „Се извинувам Кежаровски тука живее?“ – објавен трејлерот за документарниот филм за случајот „Ореше“

Sase Ivanovski

Бислимовски најави можно продолжување на евтината струја до 16 часот

Sase Ivanovski

ВМРО-ДПМНЕ: Се уште нема конечен договор со ЗНАМ, разговорите се одвиваат во позитивен дух

Sase Ivanovski

Гром го остави без струја три и пол часа поширокиот дебарско – струшки регион

Sase Ivanovski

Нестабилно време со пороен дожд и грмежи

Sase Ivanovski

ДАНЕЛА ГО ВРАТИ СКОПЈЕ ВО СРЕДЕН ВЕК: Булеварот „Кочо Рацин“ со денови во целосен мрак

Sase Ivanovski

Жестоко гранатирање на Харков: Најмалку 12 загинати и десетици ранети во напад на хипермаркет

Sase Ivanovski

Чествуваме 90 години од раѓањето на Петре М. Андреевски: Објавена „Македонска љубовна лирика“ – најобемниот тематски избор од современата македонска поезија приреден досега

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) АНГЕЛОВ: Немам видено бел ден поради слабостите на Системот за управување со кризи

Sase Ivanovski

Стоилковски: Дали причина за хаосот на Хирургија е системот за компримираниот воздух или има бактерија МРСА?

Sase Ivanovski

Food Republic.mk место каде што се изложени скоро сите мали производители од Македонија

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Владино возило кое превезувало функционер, направи гужва на “Васил Главинов” и настана сообраќаен колапс

Sase Ivanovski

Винарија Ерос – Дегустирајте одбрани вина и храна, произведени по стандардите на slowfood концептот

Sase Ivanovski

Десет илјади луѓе се собраа во Кумровец за Денот на младоста и Тито

Sase Ivanovski

„ТИ ДАДОВ ШАНСА ДА ДОЈДЕШ ВО АМЕРИКА, ДА ДОБИЕШ ДОБАР ФАКУЛТЕТ, ТОА НЕ Е ЗА ФАБРИКАТА“ – ексклузивен поткаст на Фактор со нашите иселеници Митре и Софи Кутановски

Sase Ivanovski

МИЦОТАКИС ВЕЛИ ДЕКА ЦЕЛА ЕВРОПА Е НАСПРОТИ МАКЕДОНИЈА: „Постојат строги повици до Скопје да сменат став“

Sase Ivanovski

СЕ ОГЛАСИ ИМЕРЛИЈЕ САЛИУ, ПРВАТА ПРАТЕНИЧКА СО ХИЏАБ ВО МАКЕДОНСКИОТ ПАРЛАМЕНТ: „Ајде сите да внесеме нов дух во политиката“

Sase Ivanovski

Масин: Прво купуваа од пазар, подоцна од Мартиноски, Личеноски и Кондовски, сега дојдовме ние на ред

Sase Ivanovski

„ИЗВИНЕТЕ, БЕВ ПИЈАН“ Вујко ја силувал, па ја убил 8-годишната внука во Романија

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) НИКИ МИНАЖ Е УАПСЕНА ВО АМСТЕРДАМ Пејачката поседувала дрога

Sase Ivanovski

ПТИЧЈИ ГРИП ОТКРИЕН ВО ГОВЕДСКО МЕСО Болеста се шири меѓу млечните крави во САД

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) АКО НЕ МОЖАМ ДА ТРЧАМ, ЌЕ ОДАМ, АКО НЕ МОЖАМ ДА ОДАМ, ЌЕ ПОЛЗАМ Селин Дион расплакана зборува за нејзината болест

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) „САМО ЛУДИ ЛУЃЕ КАКО ПУТИН МОЖЕ ДА ГО СТОРАТ ОВА“ Итно обраќање на Зеленски по рускиот напад на трговскиот центар во Харков

Sase Ivanovski

ТАЖНА ВЕСТ ОД КРАЛСКИОТ ДВОР, СИТУАЦИЈАТА НЕ Е ДОБРА Календарот на Кејт Мидлтон е празен до крајот на годината

Sase Ivanovski

Норвешка ќе го признае постоењето на палестинска држава од 28 мај

Sase Ivanovski

Хајредини: Познато е дека во Македонија не се казнети тие што од Телеком примиле по 2,5 милиони евра

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Стотици луѓе останаа закопани под земја во Папуа Нова Гвинеја

Sase Ivanovski

Во Индија се одржува шестата фаза од парламентарните избори од вкупно седум

Sase Ivanovski

Поранешниот колумбиски претседател Урибе обвинет за измама и манипулација со сведоци

Sase Ivanovski

Британка избодена до смрт на плажа, уапсен тинејџер осомничен за убиството

Sase Ivanovski

Столтенберг бара од сојузниците да ги укинат ограничувањата за употреба на западно оружје од Украина против цели во Русија

Sase Ivanovski

Германија ќе регрутира војници преку „ТикТок“

Sase Ivanovski

НАТО нема да испрати војници во Украина за да не стане дел од конфликтот, вели Столтенберг

Sase Ivanovski

Канада нареди затворање на две компании поради загриженост за националната безбедност

Sase Ivanovski

Рохинџите се на првата линија на граѓанската војна во Мјанмар

Sase Ivanovski

Ден на младоста: Титовите пионери и годинава во Куќата на цвеќето кај Тито

Sase Ivanovski

Стоилковски: На ТОАРИЛУЦ нема лифтови, се оперира на сопствен ризик

Sase Ivanovski

Мицотакис: Ако го влечеш јажето, ќе се скине!

Sase Ivanovski

Пандев даде гол за Тимот на светот, Мурињо го нарече МАКЕДОНСКИОТ КРАЛ!

Sase Ivanovski

Медиуми во ЕУ: Резолуцијата за Сребреница изнудена во поделеното Генерално собрание на ОН

Sase Ivanovski

Хоџај: На Шпанија и другите европски земји не им служи на чест да бидат „во ист брод со Русија“ во однос на Косово

Sase Ivanovski

Макрон се согласи на дебата со Марин Ле Пен пред изборите за Европскиот парламент, таа одби

Sase Ivanovski

Бајден пред воените академици ја истакна посветеноста на САД кон Израел, Украина и Индо-пацифичкиот регион

Sase Ivanovski

Лекарски тим: Состојбата на словачкиот премиер Роберт Фицо е субјективно подобрена

Sase Ivanovski

Македонската изворна музичка ризница претсавена во Рим на манифестацијата „Ден на Светите Кирил и Методиј“

Sase Ivanovski

При контрола во угостителски објекти во Скопје пронајдена дрога, приведени девет лица

Sase Ivanovski

Мицкоски: Следува ново поглавје со работа, одговорност и резултати – Македонија се враќа на народот, да се обединиме под истото знаме за да работиме за заедничката иднина

Sase Ivanovski

77 санкции за пребрзо возење, 27 за непрописно престигнување на територија на СВР Тетово

Sase Ivanovski

Претседателката на Уставниот суд Добрила Кацарска учествува на 19. Конгрес на Конференција на европски уставни судови во Молдавија

Sase Ivanovski

Рамштајн го ,,запали” Белград: Грандиозен спектакл, но и вода за 220 денари!

Sase Ivanovski

Денот на младоста ја разбуди носталгијата: Се живееше ли подобро во Југославија?

Sase Ivanovski

Учениците во Србија ќе носат униформи во боите на државното знаме

Sase Ivanovski

САД ќе испратат во Украина оружје во вредност од 275 милиони долари

Sase Ivanovski

Претседателката Сиљановска- Давкова во Рим се сретна со претставници на македонската дијаспора

Sase Ivanovski

За продолжениот викенд 12.394 македонски граѓани заминале за Грција

Sase Ivanovski

За три месеци протерани 483 македонски граѓани од Германија

Sase Ivanovski

Деспотовски: Не е време за исполнување на нечии лични амбиции туку да спроведеме нов концепт во работењето на СДСМ

Sase Ivanovski

Виктор Канзуров, бугарски новинар: ВМРО-ДПМНЕ е бугарофопска партија

Sase Ivanovski

Тераса Братиндол е место за сите што сакаат приватните или деловни прослави да ги организираат во природен амбиент

Sase Ivanovski

ИНТЕРЕСНА ПОЕНТА НА ТЕМАТА АБОРТУС

Sase Ivanovski

Средба за соработка помеѓу Движењето ЗНАМ – За наша Македонија и ВМРО-ДПМНЕ

Sase Ivanovski

„Можно е да ја спуштиме цената на електричната енергија за домаќинствата“

Sase Ivanovski

Патниците од авионот што се урна кај Загреб се хрватски државјани

Sase Ivanovski

Пронајдени остатоците на авионот што се урна кај Загреб, еден загинат и тројца повредени

Sase Ivanovski

Најавата за нов заем очекувана, поважно е од каде и под кои услови ќе биде земен и како ќе биде потрошен, сметаат експертите

Sase Ivanovski

Дачиќ: На Западот му требаше резолуцијата за Сребреница за да ја оправда својата агресијата во 1999 година

Sase Ivanovski

Стоилковски: Преговорите за идната влада се во напредна фаза

Sase Ivanovski

СИТЕ ШТО ВО МОМЕНТОВ СТЕ ОСАМЕНИ, СЛУШАЈТЕ ГО ТОМ ХАРДИ

Sase Ivanovski

Спасовски: Се создаде перцепција дека ние од СДСМ сме им дале на ДУИ сè што побарале

Sase Ivanovski

Обвинителство истражува зошто цела недела заради технички проблеми се затворени 9 од 12 хируршките сали

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) СЕ ПРОДАВА КУЌАТА ОД ФИЛМОТ САМ ДОМА ЗА 5 МИЛИОНИ ДОЛАРИ

Sase Ivanovski
Вчитувам....