24.8 C
Скопје
25/06/2024 21:43
МАКТЕЛ

  

     

 

Хелсиншки комитет: Во Идризово само една докторка и две медицински сестри се грижат за над 1.000 затвореници

      

Хелсиншкиот комитет за човекови права ги објави клучните наоди од областите во кои дејствува: правосудство, следење и застапување во затворите и психијатриските установи, говор на омраза, криминал од омраза, родова еднаквост, проблеми и права на ЛГБТИ заедницата, заштита од дискриминација, како и овозможивање на бесплатна правна помош.
Врз основа на наодите коишто произлегуваат од работaта на Хелсиншкиот комитет во 2023 година, може да се констатира дека не е направен значаен напредок во законскиот и во институционалниот систем за заштитата и унапредувањето на човековите права.

   

Хелсиншкиот комитет како член на Блупринт групата за реформи во правосудството се повлече од понатамошно учество во изработката на новиот Кривичен законик, по неговите измени во септември 2023 година, учеството на граѓанските организации стана беспредметно во постапка која суштински го озаконува незаконитото.
Намалувањето на казните на трите клучни дела за борба против висок криминал и корупција го озакони хроничното неказнување на високи функционери и вршители на јавни функции.

 

Хелсиншкиот комитет достави иницијатива до Уставниот суд на РСМ за оценување на уставноста на членови од Законот за изменување и дополнување на Законот за градење и Законот за работните односи (ЗРО), поврзани со реализацијата на Договорот со „Бехтел и Енка“ за изградба на четири автопатски делници на коридорите 8 и 10д. Со користење на поимот национален стратешки интерес како основ за утврдување на паралелни правила се овозможува постоење на напоредни законски решенија за работните односи. Резултат на тоа е правна несигурност и нееднаквост на граѓаните пред Уставот и законите.

   

     

На почетокот на 2024 година, Судијата на Уставниот суд, Осман Кадриу, во своето издвоено мислење тврди дека регулативата за градбите од стратешки интерес е во спротивност со Уставот и со неа се повредува владеењето на правото.По поднесена тужба actio popularis (тужба од јавен интерес) од Хелсиншкиот комитет, во 2023 година македонските судови утврдија дека Владата на РСМ и Државната изборна комисија (ДИК) сториле директна дискриминација врз лицата со попреченост при остварување на нивното право на глас.

Една од најголемите закани за заштитата на човековите права и борбата против дискриминацијата е недовербата на граѓаните во институциите.
Државата не се одважи да го реши проблемот со системската дискриминација кон земјоделките/ците во остварувањето на правото на платено отсуство поради бременост, раѓање, мајчинство и боледување.Измените во Кривичниот законик со кои беа воведени новите кривични дела како полово вознемирување и демнење беа значаен придонес на државата кон усогласувањето со Истанбулската конвенција. Од друга страна, и покрај напорите на државата за натамошно унапредување на родовата еднкавост и подготовката на предлог-законот за родова еднаквост, поради силниот притисок на антиродовите движења – Законот не беше донесен.

Институционалните одговориво случаите на родово базирано насилство остануваат неконзистентни, непрофесионални и контрадикторни, особено од центрите за социјална работа и Министерството за внатрешни работи. Институциите не го препознаат фемицидот како родово засновано насилство, за што сведочат случаите на фемицид во Кочани и Куманово, каде жртвите на насилство повеќе пати пријавувале а не добиле соодветна заштита.

Продолжува загрижувачкиот тренд на ескалација на антиродовите и анти-ЛГБТИ движења особено насочени кон трансродовата заедница.
Направени се недоволно напори за воведување превентивни мерки за заштита, нема едукација за човековите права и подигнување на јавната свест, особено кај средношколците и младите, имајќи предвид дека најголемиот дел од жртвите и значен број сторители се малолетници или млади полнолетни лица.

Говорот на омраза кон сексуалните и родовите малцинства, се искачи на 298 случаи или 19 % од вкупниот број регистрирани случаи. Омразата изразена во коментарите на социјалните мрежи насочени кон ЛГБТИ заедницата е резултат на предрасудите, лажните вести и антиродовите движења и анти-ЛГБТИ движењата.
Хелсиншкиот комитет спроведе вкупно 10 посети во казнено поправните установи во КПД Идризово, КПД Штип, КПД Прилеп и Затвор Куманово. Осудените лица немаат соодветен пристап до здравствена заштита, лоши се материјалните услови за живеење, а програмите за ресоцијализација, условите за нивно имплементирање и постпеналната помош сè уште се недоволни и неприменливи.

Здравствената заштита во КПД Идризово се спроведува преку 1 докторка и 2 медицински сестри, кои ја посетуваат установата од над 1.000 осуденици, на само неколку часа во текот на денот.
За корупцијата во затворите, осудените лица редовно нè информираат, но поради страв да не ги загубат своите права и погодности, формално не сакаат да ги пријават овие случаи.
Во 2023 година обезбедена е бесплатна правна помош на 90 осудени лица и други лица во врска со прекумерна употреба на сила од страна на полициски службеници. Најчестите основи за кои осудените лица побараа правно советување се во врска со здравствената заштита, материјалните услови, видување со деца и вонбрачен партнер, храната и квалитетот на водата, правото на условен отпуст, преместување во друга казнено-поправна установа и остварување на правото на посета.

Од посетите на ЈЗУ Психијатриска болница „Скопје“, ЈЗУ Психијатриска болница Негорци, ЈЗУ Психијатриска болница Демир Хисар и Специјалниот завод Демир Капија се увиде дека најголемиот проблем се пациентите кои немаат потреба за хоспитален третман, односно можат да живеат со поддршка, но поради недоволниот интерес за грижа од семејствата и отсуство на продолжена грижа и поддршка во заедницата од страна на иституциите, оставени се во болниците.

-Хелсиншкиот комитет во изминатата година регистрираше 1171 случаи на говор на омраза; 646 од нив беа сторени врз основа на етничка припадност, 248 поради сексуална ориентација и родов идентитет, 275 случаи врз основа на национална припадност, 149 поради политичко уверување и 80 случаи врз основа на род и пол. 8 случаи беа пријавени до ОЈО Скопје и до ОЈО Гостивар и 3 случаи на вознемирувачки говор се пријавени до Комисијата за спречување и заштита од дискриминација.

Хелсиншкиот комитет регистрираше 197 потенцијални инциденти на злосторства од омраза од кои 35 се инциденти со јасни пристрасни индикатори. Инциденти што се случуваат врз основа на етничка припадност сѐ уште се најзастапени со 90,86% од вкупниот број регистрирани инциденти.
Младите лица сѐ уште се најчесто вклучени во пристрано мотивирани инциденти, и како сторители и како жртви. Значајно влијание во зголемувањето на довербата кај ЛГБТИ заедницата се и двете позитивни судски пресуди со кои на сторители на дело од омраза врз основа на сексуална ориентација, им беше одредена казна затвор, велат од Хелсиншкиот комитет за човекови права преку соопштение.

    

Најново

Ја тепал вонбрачната партнерка на паркинг во скопски Аеродром

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИЦКОВСКИ: ИМАМЕ ТРИ МОЖНИ РЕШЕНИЈА КОИ ЌЕ ГИ РАЗГОВАРАМЕ СО ВЛАДАТА НА БУГАРИЈА КОГА ЌЕ СЕ ИЗБЕРЕ ТАМУ НОВА ВЛАДА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИЦКОВСКИ: ВО БУГАРИЈА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ НЕ Е НИ МЕЃУ ПРВИТЕ 50 НАРОДНИ ХЕРОИ, КАЈ НАС Е НА ПРВО МЕСТО!

Sase Ivanovski

Уапсен е 30-годишен скопјанец, вонбрачно живеел со малолетничка

Sase Ivanovski

Калдерон: Ветерниот парк треба да се изгради за 24 месеци, првите бенефити се очекуваат во втората половина од 2027 година

Sase Ivanovski

Собранието го донесе Законот за енергетика, со кој ќе се спречи поскапување на струјата

Sase Ivanovski

Аврамовска Мадиќ: Ќе дојде период кога разочараните членови ќе се вратат на правите социјалдемократски политики и вредности

Sase Ivanovski

Почина претепан затвореник во Идризово, ОЈО ќе го истражува случајот

Sase Ivanovski

Ревизорите не можа да ја потврдат вредноста на автопатите кои ги гради „Бехтел и Енка“

Sase Ivanovski

MEET PRESPA 2024 🔵 12-14 јули неверојатно фестивалско искуство кое спојува музика, уметност, гастрономија и живот во еден неверојатен триаголник на регионот ПРЕСПА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) 28 годишна девојка пријавила дека била полово вознемирувана од сопственик на салон за масажа во Штип

Sase Ivanovski

Чибишев директор на Токсикологија, Меџити на Неврологија, утре нов директор ќе има и Онкологија

Sase Ivanovski

Муцунски: Во сложениот геополитички контекст во Европа мораме да бидеме одговорна членка на НАТО

Sase Ivanovski

Клековски: Енергетиката е една од важните прашање и во фокусот на ВМРО-ДПМНЕ денешната инвестиција во ветерниот парк е една од трите ветерни паркови ветени во програмата на ВМРО-ДПМНЕ

Sase Ivanovski

Средба Муцунски – Столтенберг: “Остануваме кредибилна НАТО членка со значаен придонес во глобалниот мир, регионалната стабилност и безбедност”

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Иницијативата „Донирај компјутер“ на Борче Стаменов низ цела Македонија донираше 3000 компјутери, а Македонски Брод и Ѓорче Петров веќе се целосно дигитализирани општини.

Sase Ivanovski

МИЦКОВСКИ: ВО АНАЛИЗАТА ШТО ЈА СПРЕМАМЕ, НА ГРЦИЈА И ВОДИМЕ 100 СПРЕМА 0 ВО СПРОВЕДУВАЊЕ НА ПРЕСПАНСКИОТ ДОГОВОР!

Sase Ivanovski

ИНТЕРЕСЕН МОМЕНТ ОД СКОПЈЕ ПРАЈД: НАЈДОБРАТА ЖЕНСКА НОГА ВО СКОПЈЕ ЈА ИМА МАЖ

Sase Ivanovski

ЛОШИ ИСКУСТВА СО ОНЛАЈН ПРОДАВНИЦАТА АНАНАС: ПО ЦЕЛИ 11 ДЕНА НАРАЧКАТА СТИГНА СО ПОГРЕШНИ И ОШТЕТЕНИ ДЕЛОВИ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИЦКОВСКИ: ЕВЕ ПРАВАМ РЕФОРМИ, НЕЛИ ВИДОВТЕ ВЧЕРА ФРЛИВ ЛОПАТА, ЗНАЧИ СО КОНКРЕТНИ ДЕЛА, НЕ ПО КАНЦЕЛАРИИ ДА ФИЛОЗОФИРАМЕ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИЦКОВСКИ: НЕ МИ Е ГАЈЛЕ ШТО ИЗЈАВУВА ГРЧКИОТ МИНИСТЕР ЗА НАДВОРЕШНИ, И ОНАКА НЕМА ВО ЕУ ДА ВЛЕЗЕМЕ УТРЕ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ГАФ НА ДУШИЦА МРЃА: Среде интервју додека премиерот поентираше, таа фати да шерува емисија на фејсбук за да имало повеќе гледаност?!

Sase Ivanovski

Бугарско МНР: Идеите на Мицкоски за повторно преговарање на рамката само ќе го оддалечат Скопје од ЕУ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Јован Деспотовски имал операција на слепо црево, ги откажал теренските активности

Sase Ivanovski

Европска комисија: Скопје мора да ги направи ветените уставни измени за да продолжи на патот кон ЕУ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ВО СРБИЈА ДУРИ И СПОРТСКИТЕ КОМЕНТАТОРИ НЕ ЈА КРИЈАТ ОМРАЗАТА КОН АЛБАНИЈА И АЛБАНЦИТЕ

Sase Ivanovski

МИЦКОВСКИ: НА ЛЕНТИТЕ НА ВЕНЦИТЕ ШТО ЌЕ ГИ ПОЛОЖУВАМ ЌЕ ИМА МЕСТО ЗА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) МИЦКОВСКИ ЈА ПРАША ДУШИЦА МРЃА ДАЛИ И ЛИЧИ НА КРИМИНАЛЕЦ, ОНА МУ ВИКА НЕ ЗНАМ, ЌЕ ВИДИМЕ

Sase Ivanovski

Фијала: Првата испорака на муниција по иницијатива на Чешка пристигна во Украина

Sase Ivanovski

Борел за утрешната средба Вучиќ – Курти: Дијалогот мора да доведе до оперативно решение

Sase Ivanovski

Австралискиот премиер за Асанж: Случајот трае предолго, сакаме тој да се врати дома

Sase Ivanovski

Разрешена Бесија Иљази, која на работа на Токсикологија одеше со преведувач

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ОБЈАВЕНО ВИДЕО ОД ПАЃАЊЕТО НА УКРАИНСКАТА РАКЕТА ВРЗ ПЛАЖА ВО СЕВАСТОПОЛ ОТКАКО БЕШЕ СОБОРЕНА ОД РУСКА ПРОТИВ ВОЗДУШНА ОДБРАНА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ОВАА ДЕВОЈКА Е ХИТ ВЕЌЕ НЕКОЛКУ ДЕНА ЗА СЕКСИ СОВЕТОТ ДО ДРУГИТЕ ДЕВОЈКИ

Sase Ivanovski

На пет компании им биле побарани преку 100 000 евра – Пари, процент од тендери, вработувања и донации барала централната власт од бизнисот, покажа анкетата на Стопанска комора

Sase Ivanovski

СРЕЌА У НЕСРЕЌА: СО КОЛА ИЗЛЕТАЛ ОД БУЛЕВАР И ВЛЕТАЛ ВО КЛИНИЧКИ НА ВОДЊАНСКА

Sase Ivanovski

ВЕЛАТ ОВА БИЛО СТАНОТ НА ГРУЈО ВО БУДИМПЕШТА, НЕ Е ПРОВЕРЕНА ИНФОРМАЦИЈАТА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ДУШИЦА МРЃА ЌЕ БИДЕ НОЌНА МОРА ЗА ВЛАДАТА, ВО ПРВОТО ИНТЕРВЈУ МУ ГИ ИЗВАДИ ЏИГЕРИТЕ НА ПРЕМИЕРОТ: АЈ ПРИЗНАЈ ДЕКА ГО ИЗЛАЖА НАРОДОТ, МУ ВЕТУВАШЕ СЕ И СЕШТО ЗА ДА СТАНЕШ ПРЕМИЕР

Sase Ivanovski

Самка Ибраимовски: Не сум му се заканил на никого, зошто Уставен суд своја одлука со иста иницијатива повторно да ја преиспитува

Sase Ivanovski

Ветропаркот на „Алкараз Енерџи“ ќе снабдува со струја 100.000 домаќинства

Sase Ivanovski

Мицкоски: Најголемиот парк на ветерници во регионот ќе донесе нови 630 вработувања

Sase Ivanovski

До петок нестабилно време со пороен дожд, грмежи и ветер над 60 километри на час

Sase Ivanovski

АГЕЛЕР ЛИЧНО ЈА ПОЗДРАВИ ИНВЕСТИЦИЈАТА, МИЦКОСКИ КОРИСТЕШЕ САМО МАКЕДОНИЈА ВО ОБРАЌАЊЕТО: Инвестицијата од 500 милиони долари на Алказар Енерџи во ветерен парк е најголема во регионот и ќе преставува 20 проценти од целокупното производство на електрична енергија во земјава

Sase Ivanovski

„И 150 ПАТИ ЌЕ МЕ ГЛЕДАТЕ СО ЛОПАТА“: Мицкоски вели дека често ќе го гледаме со неа

Sase Ivanovski

Во Драчево прегазен е 61-годишен велосипедист

Sase Ivanovski

Малолетник со автомобил прегази мотоциклист во Велес

Sase Ivanovski

Петровска: Само силен СДСМ може да биде победнички СДСМ

Sase Ivanovski

ФОКУС: Разрешени економските директори на Токсикологија, Неврологија, Ревматологија, Стоматолошка клиника, Психијатриска клиника…

Sase Ivanovski

ВЛАДИКАТА ЈОВАН: Охридска архиепископија е прифатливо име за МПЦ, но најголем проблем е признавањето на украинската православна црква

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) НОРВЕЖАНИТЕ ГО РЕКЛАМИРААТ ОСЛО СО УБИСТВЕН ХУМОР НА СМЕТКА НА ЦЕЛ СВЕТ

Sase Ivanovski

Германски полицаец загина, а друг е тешко повреден во сообраќајка додека го обезбедувале Виктор Орбан

Sase Ivanovski

Северна Македонија трета во Европа според стапката на смртни случаи од огнено оружје

Sase Ivanovski

Аврамовска Мадиќ: Дел од нашето членство се одлеа во новоформирана партија, имаме членови кои се разочарани

Sase Ivanovski

Министерот Муцунски во Брисел на средби со Столтенберг и со претставници на ЕУ

Sase Ivanovski

Ципрас: ЕУ и меѓународната заедница јасно да ги кажат последиците од непочитувањето на Договорот од Преспа

Sase Ivanovski

КОСТОВСКИ: Верувам дека конечно Македонија ќе тргне по вистинскиот пат

Sase Ivanovski

Бислимоски за цената на струјата од 1 јули: Мислам дека еден отсто зголемување не е проблем за домаќинствата

Sase Ivanovski

Макрон: Победата на крајната левица или десницата може да предизвика граѓанска војна во Франција

Sase Ivanovski

АЈДЕ МИЦКОВСКИ, ПОКАЖИ ШТО ЗНАЕШ, СЕГА ДОЈДЕ ТВОЕТО ВРЕМЕ, КОЛКУ ШТО СЕ БОРЕШЕ ЗА ВМРО, СЕГА БОРИ СЕ ЗА ДРЖАВАТА

Sase Ivanovski

ВИДЕОТО ОД ПУШТАЊЕТО НА АСАНЖ НА СЛОБОДА Е ДЕНЕСКА ХИТ ВО СВЕТОТ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ВОДИТЕЛОТ И КОМИЧАР ЏОН ОЛИВЕР ВОДЕШЕ ЕМИСИЈА ПОД ЧЕШМА ЗА ДА ИМ ДАДЕ ПОДРШКА НА ЛЕВИЧАРИТЕ НА ИЗБОРИТЕ ВО БРИТАНИЈА

Sase Ivanovski

Шестмина од обвинетите во „Синџир“за даночно затајување признаа вина и се спогодија со Обвинителство. Mилион евра вратени во буџетот

Sase Ivanovski

Претпладне сончево и топло, попладне со локална нестабилност

Sase Ivanovski

НОВИНАРСТВОТО ПАК ПОЧНА ДА СЕ ПРЕТЕРУВА: ПОРТАЛОТ ГЛАМУР ЈА СПОРЕДИ СИЉАНОВСКА СО ЏЕКИ КЕНЕДИ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ИТАЛИЈАНСКИ НОВИНАР ПОБАРА ОД ЛУКА МОДРИЌ ДА НЕ СЕ ПЕНЗИОНИРА НИКОГАШ, ЗАТОА ШТО БИЛ ЕДЕН ОД НАЈДОБРИТЕ НА СИТЕ ВРЕМИЊА

Sase Ivanovski

САД РЕШИЈА ДА ГО ПУШТАТ НА СЛОБОДА ОТКАКО ЌЕ ПРИЗНАЕ ВИНА: По 1.901 ден во британски затвор, Асанж ќе мора да се изјасни виновен пред американски суд пред да може да си оди дома

Sase Ivanovski

Ова жешко лето туѓиот успех ќе се одработи како свое големо достигнување. Тоа што вчера беше предавство, утре ќе биде голема победа. Пишува Ерол Ризаов

Sase Ivanovski

Хрватскиот селектор: Се беше во наши раце!

Sase Ivanovski

Нови пратеници во македонското Собрание, на местата на премиерот и министрите

Sase Ivanovski

Од денес во сите маркети на „Стокомак“, нашите најнови книги „Скандалозни страсти“ од вашата омилена писателка Елизабет Хојт и „Патеката на слоновите“

Sase Ivanovski

Мицкоски: Следува инвестиција од над 400 милиони евра, за поголема енергетска независност, како и над 150 проекти за локален економски развој

Sase Ivanovski

Државните и политичките лидери на Северна Македонија одбраа да не го користат уставното име на земјата на домашната сцена, што претставува флагрантно кршење на Договорот од Преспа, изјави денеска во Луксембург шефот на грчката дипломатија Јоргос Герапетритис

Sase Ivanovski

Италијански новинар: Лука би сакал да те замолам никогаш да не се пензионираш од играњето фудбал

Sase Ivanovski

Весна Јаневска – поранешна в.д. претседателка на ВМРО-НП и несудена ректорка на УКИМ, која ќе министерува со ресорот образование!

Sase Ivanovski

ЦУК: Локализиран е пожарот на планината Огражден кај „Хаџиица“

Sase Ivanovski

Весна Јаневска ја презеде функцијата министер за образование и наука од Јетон Шаќири

Sase Ivanovski

Млад беровец прегазил полицаец и побегнал

Sase Ivanovski

ЦУК го соопшти начинот за обесштетување на граѓаните кои претрпеле штети од природни непогоди

Sase Ivanovski

Хоспитализирани уште седуммина со голема кашлица, вкупно 786 случаи во државава

Sase Ivanovski

Ниту поројните врнежи и олуи не ја внесоа водата во нашите шахти

Sase Ivanovski
Вчитувам....