3.8 C
Скопје
09/12/2023 01:38
МАКТЕЛ

      

ЈО за фемицидот во Кочани: Убиство на свиреп начин и убиство на жена при вршење родово базирано насилство се истоветни во поглед на запретената санкција

      

Јавно Обвинителство / Фото: МИА
Јавното обвинителство за „Слободен печат“ соопшти детали за тоа двата последни случаи на фемицид – убиствата на две жени во Куманово и убиството на 46-годишната жена во Кочани, откако вчера Министерството за внатрешни работи тврдеше дека во периодот од 2013 до 2023 година од страна на СВР Куманово до надлежното ОЈО Куманово се поднесени пет кривични пријави против Д.Ј. кој кон крајот на август ги уби својата сопруга и нејзината мајка.
Од ЈО појаснуваат дека ОЈО Куманово веднаш постапувало во сите пет поднесени кривични пријави за кривично дело – Телесна повреда од член 130 ст.2 од Кривичниот законик.
-Врз основа на првите две пријави, јавните обвинители спроведоа постапки и до Основниот суд Куманово поднесоа обвиненија против лицето за наведеното кривчно дело. Судот во два наврати носеше пресуда – условна осуда, соопшти Обвинителството упатувајќи не понатаму одговори да побараме од надлежниот суд.

   

Додаваат и дека во следните два наврати кога оштетената го пријавувала, таа во текот на постапката го повлекувала предлогот за кривично гонење, изјавувајќи дека се помирила со обвинетиот, поради што обвинителството немало законски основ да ја продолжи постапката.
-Последната пријава беше исто така навремено процесуирана и беше поднесено обвинение. Од изнесеното, евидентно е дека во секој еден случај на пријава во кој постоеле законски можности за тоа обвинителството инсистирало на кривичен прогон на лицето, наведува ЈО.

 

Јавното обвинителство смета дека клучно за справување и превенција на семејното насилство е охрабрувањето на жртвите навремено да реагираат и да го пријават семејното насилство, но и да опстојат на волјата за кривичен прогон.
– Тоа е особено важно за делата кои се гонат по приватна тужба или по предлог од оштетениот (на пример, Телесна повреда при вршење семејно насилство), бидејќи согласно Законот за кривичната постапка, кога гонењето за кривично дело зависи од предлогот на оштетениот, јавниот обвинител не може да поведе истражна постапка ниту да поднесе обвинителен предлог или предлог за издавање на казнен налог додека оштетениот не поднесе предлог. Оштетениот и приватниот тужител можат во секој момент со своја изјава до судот пред кој се води постапката да се откажат од предлогот, односно приватната тужба до завршувањето на главната расправа. Во тој случај тие го губат правото повторно да поднесат предлог, односно приватна тужба, нагласува Обвинителството.

   

     

Во врска со последното грозоморно убиство во Кочани, од јавното обвинителство нагласуваат дека кај нив нема поднесено кривична пријава за насилство, загрозување или каква било физичка закана од осомничениот кон жртвата.
-Единствената пријава до обвинителството се однесува на кривично дело – уцена, без никакви елементи на физичко загрозување и по таа пријава веднаш е постапено. Се преземаа дејствија, беа обезбедени докази, беше извршен и распит на оштетената, а предметот беше во постапка во моментот кога беше извршено кривичното дело – убиство, соопшти ЈО, а оваа претставка вчера ја спомена и Министерството за внатрешни работи.

Според МВР во ОВР Кочани на 16.05.2023 во 11.30 часот Т.М. пријавила дека подолг период У.Р. , со кого биле во љубовна врска, ја уценувал дека ќе објави компромитирачки фотографии и видеа доколку не му даде пари. Од страна на инспектори во НК за КР – ОВР Кочани е постапено по пријавата и на 31.05.2023 до ОЈО Кочани е доставен поднесок – известување, со службен материјал во прилог, а на 05.06.2023 до надлежното Обвинителство е доставено и дополнување на известувањето, со службен материјал во прилог.

Свирепо убиство или фемицид?
Вчера невладините организации за заштита на жените од семејно насилство побараа од Јавното обвинителство осомничениот убиец од Кочани, за кого ОЈО Кочани донесе Наредба за спроведување истражна постапка поради основано сомнение дека сторил кривично дело –Убиство на свиреп начин според член 123 став 2 точка 1 од Кривичниот законик, да го преквалификува делото како фемицид, односно по член 123, став 2а од Кривичниот законик кој се однесува на „лишување од живот жена или девојче до 18 години, при вршење на родово-базирано насилство“. Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство побара и при одредување на висината на казната да се земат во предвид сите околности, односно Обвинителството да не го третира случајот како еднократен инцидент, туку убиство како последица на долгогодишно семејно насилство.

– Конечната правна квалификација ќе зависи од доказите обезбедени во текот на истрагата. Меѓутоа, како квалификаторни облици, и убиството на свиреп начин и убиство на жена при вршење родово базирано насилство (кое не одговара во целост на правниот термин фемицид), се истоветни во поглед на висината на запретената санкција. Јавното обвинителство секогаш инсистира на повисоки казни за сторителите на кривични дела во смисла на специјална и генерална превенција, меѓутоа казната ја одмерува судот, наведува Обвинителството.

Оттаму додаваат дека и Јавното обвинителство како и МВР постапува неодложно по сите пријави, вклучително и по оние кои се однесуваат на семејно насилство.
-Семејното насилство како феномен, во Кривичниот законик, е соодветно препознаено и санкционирано како квалификаторен облик на повеќе кривични дела, што им дава соодветна можност на јавните обвинители да ги детектираат ваквите предмети и соодветно да ги процесуираат. Доколку во одредени случаи притоа се утврди дека постои опасност од повторување на кривичното дело или од можност за довршување на обидено кривично дело, јавниот обвинител задолжително во тој случај до судот предлага соодветни мерки на обезбедување – притвор или мерки на претпазливост кои вклучуваат забрана за приближување до жртвата во текот на постапката, соопштија од Јавното обвинителство, одговарајќи на новинарските прашања од „Слободен печат“.

Обвинителството стана мета на напади од страна на граѓанските организации како една од клучните институции во ланецот на надлежните кое во рамки на своите надлежности може да делува со издејстување на построги казни за сторителите на семејно насилство и итно постапување во случаите, но санкциите сепак се во надлежност на судовите, но и во извршната и законодавната власт која ги носи законите по кои постапуваат и обвинителствата и судовите и од кои зависат буџетите на судската власт, вклучително и на обвинителството.

Оттаму посочуваат дека еден од поголемите проблеми со кои јавните обвинители се соочуваат во кривичниот прогон на сторителите се и ниските санкции предвидени за дел од кривичните дела поврзани со семејно насилство, што тие брзо се бришат од казнена евиденција дури и по правосилни пресуди, така што не се задржува соодветен траг за казнено поведение на осудениот кој би бил основ за построго санкционирање во иднина.

-Сите овие аспекти треба да бидат дел од една поширока стручна анализа и дебата која би се произнела во поглед на оправданоста за промени во казнената политика за овој тип кривични дела. Зачестеноста на ваквите пријави, од аспект на работата на Јавното обвинителство, е детектирана и во Годишниот извештај за работата на јавните обвинителства за 2022 година, каде во делот на структура за криминалитетот, се анализира и еден сегмент токму посветен на трендот на ваквите предмети, посочува ЈО.

Според споменатиот извештај во 2022 година е забележано зголемување на бројот на кривични пријави и постапки за дела од Глава XIV од КЗ – Кривични дела против животот и телото, каде влегуваат убиства, тешки телесни и телесни повреди, учество во тепачки, загрозување со опасно орудие при тепачка и караница и други, за што причините се многубројни, „но дел повторно се резултат на нарушени социјални и семејни односи за време и по пандемијата. Потврда за тоа е фактот што значителен дел од постапките за убиства и телесни повреди се однесуваат на квалификаторни облици на делата, бидејќи биле сторени при вршење семејно насилство“, стои во Извештајот.
Во 2022 година по овој основ пријавени се вкупно 1.543 лица, во однос на 1.331 претходната 2021 година. Обвинителството поднело обвиненија против 515 лица во 2022 година, а многу повеќе имало претходната – 734 обвиненија. За сторени кривични дела против животот и телото минатата година се донесени 586 оресуди, споредено со 564 во 2021 година, стои во Годишниот извештај на ЈОРСМ за 2022 година, објавени во јули годинава.

    

Најново

Што се крие зад соработката на Палевски и владиката Петар?

Sase Ivanovski

Одлука на Претседателството на ДУИ Талат Џафери да биде технички премиер од 28 јануари

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) БОЦЕВСКИ: ДАЈ СИТЕ МАЛЦЕ ДА СЕ ПРИБЕРЕМЕ, РАБОТАТА ИЗЛЕЗЕ ОД КОНТРОЛА!

Sase Ivanovski

Студентскиот стандард им дозволува на студентите да преживуваат, но не и да живеат – ова е главниот заклучок од истражувањето „За студенцките работи“ кое го реализизираа студентите од Факултетот за правни и политички науки при АУЕ – ФОН

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ: Меџити го претвори министерството за здравство во туристичка агенција -додека се затвораат цели оддели по болниците и нема лекови тој вработува и унапредува партиски кадри во министерството

Sase Ivanovski

Приведена скопјанка за издржување затворска казна од две години и шест месеци

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) НЕКОЈ СРПСКИ ПОП ЌЕ ИМА БЛИСКА СРЕДБА СО НАТЕМАГО

Sase Ivanovski

Мицкоски: Делото на Свети Климент Охридски треба да ни биде светол пример за да ја издигнеме Македонија во тешки времиња на распад на системот кога царува полусветот на криминалот, корупцијата и подземјето

Sase Ivanovski

ИМА ЛИ ХЕРОЈ НА КОЈ МУ СЕ СКОКА ОД ПРОЗОР БЕЗ ПАДОБРАН И КОЈ ЌЕ МУ СЕ СПРОТИВСТАВИ? Путин најави кандидатура за претседателските избори во 2024 година

Sase Ivanovski

Честитка од претседателот Пендаровски по повод празникот Свети Климент Охридски

Sase Ivanovski

Барањето да се укине техничката влада е најголем комплимент за нас како влада, уште долго време нема да ги видиме ВМРО-ДПМНЕ на власт

Sase Ivanovski

МАРИЧИЌ – КОПМАН ОД БРИСЕЛ: Планот за раст е сигурна водилка до придобивките од евроинтеграцијата на Северна Македонија

Sase Ivanovski

Мицкоски: Да го следиме аманетот на Свети Климент Охридски да се посветиме на добри дела, човекољубието и ревносна работа за својот народ

Sase Ivanovski

МАРИЧИЌ ОД БРИСЕЛ, СОСТАНОК СО WBIF: Планот за раст го гледаме како финансиска, но и политичка инвестиција за побрзо вклучување на Северна Македонија во ЕУ

Sase Ivanovski

Европски Сојуз за промени: Власта да одговори: Дали Љупчо Палевски е вмешан во организацијата на случајот „Монструм“?!

Sase Ivanovski

Претреси во Кочани, пронајдена дрога, приведени тројца дилери

Sase Ivanovski

ПОЛИТИКАТА ДА ГИ ТРГНЕ РАЦЕТЕ ОД СЛУЧАЈОТ СО УБИСТВАТА НА ВАЊА И ПАНЧЕ Треба да се утврди вистинската позадина, порача Русковска

Sase Ivanovski

Ковачевски: По 17 години, ќе се одржат редовни парламентарни избори

Sase Ivanovski

МТСП: „Сложувалка“ ја завршивме со руралните жени, таму каде што имаме најголем успех на економско зајакнување изминатите години

Sase Ivanovski

Ковачевски: СДСМ повика на формирање на Европски фронт

Sase Ivanovski

Приведени девет лица, меѓу кои и странски државјани, кај нив пронајдена дрога

Sase Ivanovski

МАРИЧИЌ ОД ЗАТВОРАЊЕТО НА СКРИНИНГ ПРОЦЕСОТ: Сега е вистинско време за евроинтергација, одложувањето на процесите е губење скапоцено време

Sase Ivanovski

Делегација на СДСМ положи цвеќе пред споменикот на Свети Климент Охридски во Скопје

Sase Ivanovski

Адвокат по службена должност ги брани осомничените за убиството на Вања и Панче

Sase Ivanovski

Маричиќ: Македонците и современиот македонски јазик се впишани во ризницата на светските народи и јазици

Sase Ivanovski

„Одговорноста има име и презиме, судската власт во државата е независна“ вели Ковачевски

Sase Ivanovski

Калајџиев: Поради реториката во јавноста, Палевски може да тврди дека не може да добие фер судење

Sase Ivanovski

„Јас повторно ќе бидам премиер, а во следниот мандат ќе влеземе во ЕУ“ порача Ковачевски

Sase Ivanovski

КОВАЧЕВСКИ: Палевски со претседателите на ДПМНЕ и Левица беше дел од насилните протести со гилотини и молотови коктели

Sase Ivanovski

Димитровски: Ковачевски дрско лаже дека сум се среќавал со Палевски

Sase Ivanovski

ОЈО Прилеп: Закани, демнење и вознемирување кон обвинителка и нејзината ќерка,поведена постапка

Sase Ivanovski

Рабије Мурати и Антонио Митриќески добитници на државната награда „Св. Климент Охридски“

Sase Ivanovski

Приведен разбојник во скопски Аеродром, одземеното пронајдено и ќе биде вратено на сопственикот

Sase Ivanovski

МВР за драмата во ОУ „Лазо Ангеловски“: Ограбил аптека, па го фатиле полицајци

Sase Ivanovski

Уапсен скопјанецот кој пукаше на Бит Пазар и нападна едно лице

Sase Ivanovski

Шолц носеше еврејска капа, запали свеќа за Ханука: „Веднаш ослободете ги сите заложници“

Sase Ivanovski

СДСМ: Со радикални ставови, Палевски беше алатка на ДПМНЕ во црна кампања против СДСМ но и против се што означува демократија во Македонија и за подгревање етнички тензии

Sase Ivanovski

(ФОТО ГАЛЕРИЈА) Градежната офанзива во Општина Кривогаштани продолжува

Sase Ivanovski

Во организација на Жан Митрев Клиник и Македонското здружение за кардиологија, се одржа првата Школа за напредната срцева слабост

Sase Ivanovski

Ковачевски: По стапките на Свети Климент Охридски, македонскиот јазик стана реалност во Европа и светот, со цврсти определби ја продолжуваме интеграциската визија

Sase Ivanovski

Владина делегација предводена од премиерот Ковачевски, положи цвеќе пред споменикот на Свети Климент Охридски

Sase Ivanovski

Кривична пријава против скопјанец, осомничен за повеќе кривични дела

Sase Ivanovski

СПАСОВСКИ: Во мое лично име и во име на МВР, на сите православни верници упатувам честитки по повод големиот христијански празник – Св. Климент Охридски – Чудотворец, со желби за здравје, мир и хармонија

Sase Ivanovski

Спасовски на Свечена академија по повод чествувањето на црковно-државниот празник Денот на Свети Климент Охридски

Sase Ivanovski

СПАСОВСКИ: Полицијата јасно ги препознава своето место и улога во целиот тој процес на превенција, заштита и гонење на сторителите на насилство врз жени, семејното и родово базирано насилство

Sase Ivanovski

Крадец бегал и се скрил во училиште во Ново Лисиче, учениците биле евакуирани

Sase Ivanovski

Загина синот на израелскиот министер во експлозија на бомба во тунел во Газа

Sase Ivanovski

Ковачевски за двојното убиство: Институциите професионално си ја завршија работата

Sase Ivanovski

Американскиот секретар за одбрана го повика Израел да го спречи насилството на доселениците на Западниот Брег

Sase Ivanovski

Епископ Јаков: Не слушајте и не верувајте на „херои“, „чувари“ на црквата, луѓе со антицрковен менталитет

Sase Ivanovski

254 санкционирани возачи во Скопје, 53 за брзо возење

Sase Ivanovski

МЗШВ: Доделени 87 договори во вредност од 51 милион денари за поддршка на малите семејни винарии

Sase Ivanovski

„Цепај сине“, купи книга и биди хуман: Ѕоф и „Арс Ламина“ во нова хуманитарна акција

Sase Ivanovski

ОН: Речиси е невозможна дистрибуцијата на помош во Газа

Sase Ivanovski

Данска со закон го забрани палењето на Куранот

Sase Ivanovski

ОДНЕЛ ЗАТВОРЕНИК ДО ДОМА, ИМАЛ НЕКОЈА РАБОТА Кривична пријава за полицаец од Струмица

Sase Ivanovski

РУСИЈА И ИРАН ВО НОВ СОЈУЗ Потпишан договор за заеднички отпор против санкциите 

Sase Ivanovski

Австрија бара забрзување на процесот на прием на земјите од Западен Балкан во ЕУ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Шаќири: За да се хранат здраво студентите парите за оброк ќе го добиваат на неделна основа

Sase Ivanovski

Бугарија ја натера Македонија да се откаже од рускиот гас

Sase Ivanovski

ФОТО: На Криволак пристигнаа возилата „страјкери“ на заедничката вежба на македонските и американските војници

Sase Ivanovski

Кој ќе падне на административниот испит, ќе лета од работа!

Sase Ivanovski

Маричиќ-Шинас: Европското семејство дава силна поддршка за следните чекори на Северна Македонија

Sase Ivanovski

Почина Ивана од Крушевац – убиецот Зоран пред 23 дена ја застрела во глава, ја уби сопругата, па се самоуби

Sase Ivanovski

Во Штип „паднаа“ двајца дилери на дрога

Sase Ivanovski

Османи: 2030 како датум за влез во ЕУ може да создаде реформски натпревар кон постигнување на целта за членство

Sase Ivanovski

Агелер: Земјава се соочува со епидемија од корупција, ве уверувам црната листа ќе се проширува

Sase Ivanovski

Јелен смета дека САД ќе бидат одговорни за поразот на Украина доколку помошта не се изгласа во Конгресот

Sase Ivanovski

Британското МНР: Разговорите на пратениците хакирани од Русија

Sase Ivanovski

Во Москва убиен поранешен украински пратеник

Sase Ivanovski

ОН: Околу 400 муслимани Рохинџи кои пловат со два чамци се во опасност

Sase Ivanovski

Иранскиот претседател го обвини Западот дека го поддржува израелскиот геноцид во Газа

Sase Ivanovski

Прегазено малолетно девојче на булевар „Србија“, итно пренесено во болница

Sase Ivanovski

Исчезнатиот велешанец пронајден мртов, излетал со возилото од патот

Sase Ivanovski

Соработниците на поранешниот режим ја клеветат полицијата по странски медиуми

Sase Ivanovski

Хаџи Јанев: Договорот за екстрадиција со Турција навестува брзо испорачување на Палевски

Sase Ivanovski

ЕУ би можела да ги заостри санкциите кон Хамас и да ги воведе за израелските доселеници

Sase Ivanovski

Уапсени тројца разбојници –  ограбиле обложувалница

Sase Ivanovski

ПЛУСИНФО: НЕМА НИ ТРАГА НИ ГЛАС ОД ИНВБЕСТИТОРОТ НА ПОПОВА ШАПКА, ТЕХНО АЛПИН, КОИ ВЕТУВАА 170 МИЛИОНИ ЕВРА

Sase Ivanovski

ЗА КРИТИЧАРИТЕ НЕМА ПЛАТА Папата го казни кардиналот што го критикуваше

Sase Ivanovski
Вчитувам....