19.8 C
Скопје
30/05/2023 17:40
МАКТЕЛ

     

10 ГОДИНИ ДЕТСКА КАРДИОХИРУРГИЈА ВО МАКЕДОНИЈА, ИНТЕРВЈУ СО ДОЦ. Д-Р ВЛАДИМИР ЧАДИКОВСКИ

    

ГОЛЕМИОТ БРОЈ СПАСЕНИ БЕБИЊА СЕ НАШИТЕ ПЕХАРИ, ДРУГО ПРИЗНАНИЕ НЕМАМЕ: ДОЦ. Д-Р ЧАДИКОВСКИ ЗА СИТЕ ПРЕДИЗВИЦИ ВО 10-ГОДИШНОТО ПОСТОЕЊЕ НА ДЕТСКАТА КАРДИОХИРУРГИЈА
Педесет професионалци предводени од доц. д-р Владимир Чадиковски, супспецијалист по детска кардиохирургија, секојдневно водат беспоштедна борба да се спаси детски живот. Од 120-150 бебиња, кои во нашава земја се раѓаат со вродена срцева мана на годишно ниво, доколку не се оперираат веднаш, имаат, за жал, 100-процентна смртност. Овој тим, кој работи како еден, е победнички, вели доц. д-р Чадиковски во денешното интервју за „Фактор“, по повод 10-годишниот јубилеј.

   

Д-р Чадиковски: Отворив врата за идните генерации да бидат подобри од мене. Направивме супспецијализација за детска кардиохиругија првпат на Медицинскиот факултет. Успеав да направам победнички тим, кој сега ќе негува нови генерации, дека на крајот секогаш се бројат само победите и успесите…
Една од најпрестижните области во медицината е детската кардиохирургија. 10 години предводите тим што успешно се соочува со низа неверојатни предизвици. Д-р Чадиковски, може ли да направите една паралела, како почнавте и до каде стигнавте во детската кардиохирургија, која благодарение на Вас почна да функционира во Македонија во 2013 година.

 

Д-р Чадиковски: Оваа година правиме 10 години откога започна проектот „детска кардиохирургија“ во нашата држава. На почетокот имаше едно прашање што цело време си го поставував – зошто досега нема ваква медицинска гранка (најтешка системска медицинска гранка) кај нас. 120-150 деца се раѓаат годишно со вродена срцева мана, ако не ги оперираш веднаш, имаат 100 проценти смртност (80 проценти во првите неколку месеци). 20 години децата одат да се оперираат во Софија, успеваат само 40-45 проценти да стигнат до операција, според нашите статистики што ги имаме досега. Значи, половина од децата годишно завршуваат без шанса за живот. Огромни средства се одлеваат од Фондот за лекување во странство и уште огромен број други придружни проблеми. За кратко време ќе сфатите зошто немало – дека е „пеколно“ тешко да се направи систем во систем и тим од 50 професионалци кои ќе работат како еден.

  

Сè започна со средба иницирана тогаш од министерот за здравство, Никола Тодоров, кој го покани проф. Вилијам Новик со цел негов тим во нашата држава, за да го започнеме овој проект. Откога се поставија основните постулати како тоа ќе се организира, започнав со работа која не беше поврзана со операции туку со организирање систем. Морав цела година да поминам по донаторски настани за собирање пари за реновирање на Одделот за детска хирургија, за да го подготвам за можност да се оперираат деца со срцеви мани. Прво започнав со амбасадорката Симоне Филипини, огормен број настани, а потоа се приклучи и Министерството за одбрана на САД, при што опремивме цел оддел за интензивно лекување, комплет апаратура, опремување на операционите сали, реновирање на целата клиника, амбулантите и три од 4 лифта на Одделот за хирургија.

    

Намерно оставив еден лифт за да видат како изгледало порано, дека нашиот народ бргу заборава. По една година подготовки, сè започна со оператива, при што во едукација учествуваа повеќе од 400 професионалци од повеќе од 30 држави. Беше навистина тешко во првите години, притисоци имаше од сите страни, но некако се успеа во таа борба. Во првите 3-4 години се оперираа повеќе од 200-250 деца. Павињонскиот тип клиники беше огромен проблем, дека клиниките се на различни позиции во кампусот. Чисто информативно, ние започнавме една година пред адултната кардиохирургија чии доктори цела година оперираа во нашите сали, а потоа се оформи нивната клиника.

Да, во последните 3 години веќе сме во „Аџибадем Систина“ и имам свој оддел акредитиран по ЈСИ-стандарди првпат во нашата држава и регионот, со повеќе од 50 професионалци едуцирани во оваа област, а сите услуги се покриени од ФЗОМ. Сите деца добиваат шанса за живот, значи со покриени трошоци од државата, добиваат најдобри услови за третман. Како илустрација, каде и да проверите во САД или Европа, кога една болница има детска кардиохирургија, тоа е болница со 5 ѕвезди, поради тоа што покажувате систем, тим што функционира како еден. Со тоа треба да се гордее и државата, дека има оддел што може да ги згрижи сите најтешки болни бебиња и деца.
Мора да признам дека сега од оваа перспектива гледано, многу труд се вложи за да успее сето ова.

Располагате ли со конкретни бројки во однос на тоа колку операции се досега направени и колкава е најмалата возраст на дете/бебе врз кое морало да се направи одредена кардиохируршка интервенција?

Д-р Чадиковски: Досега се третирани повеќе од 1 000 бебиња, со морталитет што е речиси идентичен со оној во околните држави и Европа, а што се однесува до тоа, мислам дека некаде 1500 грама е најмалото третирано бебе кај нас на одделот.
Во Вашето десетгодишно дејствување на ова поле, може ли да издвоите еден од предизвиците што засекогаш ќе го паметите?

Д-р Чадиковски: Драго ми е што веќе можеме да се справиме со сите предизвици во детската кардиохирургија, најсовремени оперативни техники, постоперативна нега, дијагностика, хибридни процедури, интервентна кардиологија, електрофизиологија, ехотомографија кај трудници и нивно следење. Првпат почнавме со ЕКМО и призма, хемодијализа кај бебиња и деца со одлични резултати.
Од каде сè имате пациенти?

Д-р Чадиковски: Ги згрижуваме веќе сите бебиња и деца со вродени срцеви мани во нашата држава, а веќе опериравме повеќе од 50 бебиња од Косово. Сега сме во преговори да започнеме со третман на деца од Албанија.
Која е најголемата награда со која се гордеете како единствен супспецијалист за детска кардиохирургија во Македонија?

Д-р Чадиковски: Знаете, најинтересно е што поминаа повеќе од 10 години, оперирани се повеќе од 1 000 бебиња кои се најтешките во државата за згрижување. Никогаш во историјата на македонското здравство не постоела ваква специјалност. Децата и родителите оделе во странство, повеќе од 1000 бебиња починале без борба пред да започне нашиот проект. Има само 4 центри во регионот: Белград, Софија и Атина и еден кај нас. Никој досега не се сети, без разлика која влада, градоначалник, претседател, да го награди со благодарница овој тим од 50 професионалци кои секој ден се борат со најтешките бебиња во државава. Ќе кажам, најголема награда на сите нас во тимот ни е кога ќе заминат дома родителите среќни со здраво дете. Не успеваме секогаш да ги спасиме сите, што ми е особено тешко, но на сите родители им кажувам, единствено нешто што им гарантирам е дека јас и целиот мој тим ќе дадеме сè од себе за да го спасиме нивното дете. Само тоа можам да им го гарантирам.

Ќе ни откриете ли кои се Вашите следни чекори и каде се гледате себеси во следните 10 години?
Д-р Чадиковски: Мојата кариера, вака или онака, ќе заврши за некое скоро време, не знам дали тоа што јас го поминав е добро или лошо, правилно или неправилно, успешно или неуспешно, знам единствено дека отворив врата на идните генерации да бидат подобри од мене. Направивме супспецијализација за детска кардиохирургија првпат на Медицинскиот факултет. Успеав да направам победнички тим кој сега ќе негува нови генерации, дека на крајот секогаш се бројат само победите и успесите, мојот тим е победнички, а пехарите се огромниот број спасени бебиња.
Извор – Фактор

  

Најново

Советничката на Петков под истрага за оддавање на тајни информации на власта во Скопје

Sase Ivanovski

При крај се подготовките за ревидирање на позитивната листа на лекови, за една недела ќе може да се аплицира, вели Меџити

Sase Ivanovski

МТСП: Во тек е исплата на образовниот додаток за трет мерен период за учебната 2022/2023 година

Sase Ivanovski

AETM: Успешно реализирана еко-акција на Водно со заедницата за е-трговија

Sase Ivanovski

За претседателот на Судскиот совет критиките се непријатни, но не отстапува од тврдењето дека се работи законски и без корупција

Sase Ivanovski

Спасовски учествуваше на регионалната конференција на МАРРИ „Успешни заедно! Регионални согледувања и пристапи за спречување и борба против трговијата со луѓе“

Sase Ivanovski

Вратите на Хубо Маркет се повторно отворени

Sase Ivanovski

Арсовска: Господата од СДСМ и Мицковистите функционираат одлично

Sase Ivanovski

Арсовска: Господата од СДСМ и Мицковистите функционираат одлично

Sase Ivanovski

Нема договор за повлекување на специјалните единици од Звечан, се огласи МВР на Косово

Sase Ivanovski

Џафери: Иницијативата за една изборна единица заглавена во Комисијата за политички систем

Sase Ivanovski

ЕУ преиспитува дали Унгарија е способна да претседава следната година

Sase Ivanovski

Решена мистеријата зошто позелене водата во Венеција

Sase Ivanovski

Основните јавни обвинителства во државава добиваат 18 нови јавни обвинители

Sase Ivanovski

Шефот на „Вагнер“ бесен: Зошто по ѓаволите пуштате дронови да летаат кон Москва?

Sase Ivanovski

Седум деца од Македонија во мрежата на трговците со луѓе

Sase Ivanovski

Спасовски: Ја цениме поддршката на САД, кои се гаранција за стабилност на регионот

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Сојуз на глуви: Татко претседател, ќерка генерален секретар, старосватица секретарка, кум…

Sase Ivanovski

ФОКУС: Биљана Ангелова е нов ректор на УКИМ

Sase Ivanovski

Американскиот КФОР пристигна во Лепосавиќ на Косово како засилување на италијанскиот контингент

Sase Ivanovski

Излезе од затвор собранискиот чувар Алими, кој ги даде клучевите за отворање на вратите на Собранието

Sase Ivanovski

Штом стигнат амандманите за измена на Уставот во Собрание, не може да се додаваат нови

Sase Ivanovski

Јанчева од СДСМ ѝ ја побара на градоначалничката Арсовска финансиската картичка на Градот

Sase Ivanovski

Универзитетот во Тетово го поништи конкурсот за избор на ректор, ќе распишат нов за да немало надворешни притисоци

Sase Ivanovski

СКАНДАЛОЗНО: АПЕЛАЦИЈА МУ ЈА НАМАЛИ КАЗНАТА ЗАТВОР НА МЕДИСКИОТ САТРАП МАРЈАН ДОКАЗ ОД 3 НА 2 ГОДИНИ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ДАНЕЛА РАСПАЛИ ПО СОВЕТНИЦИТЕ: Уличари,по 500 евра паушал зимате за да попувате место да работите

Sase Ivanovski

Битиќи: Цените на зеленчукот се намалија за 40 отсто по замрзнувањето, затоа ги одмрзнуваме

Sase Ivanovski

Три девојчиња годинава биле цел на сексуална експлоатација, изјави министерката Тренчевска

Sase Ivanovski

Студент на Економскиот факултет во Крагуевац се заканил дека на пладне сите ќе ги убие

Sase Ivanovski

Борел: Русија нема да преговара додека не победи во Украина

Sase Ivanovski

Вашингтон побара средба меѓу американскиот и кинескиот министер за одбрана, Кина не прифати

Sase Ivanovski

Дадилката на Коста К.: Беше добро и послушно дете. Ништо во неговото однесување не навестуваше вакво злосторство

Sase Ivanovski

Лајчак се обидува да договори средба меѓу Курти и Вучиќ, засега безуспешно

Sase Ivanovski

Вучиќ: Државите на Квинта итно да спроведат мерки кои ќе ја гарантираат безбедноста на Србите

Sase Ivanovski

Украина негира вмешаност во нападот со дронови врз Москва

Sase Ivanovski

Лога го потпиша Упатството за внесување етничка припадност во матичните книги

Sase Ivanovski

Нападот на Москва го изврши Украина, објави руското Министерство за одбрана

Sase Ivanovski

Борел го осуди насилството на Косово

Sase Ivanovski

Москва нападната со дронови, соборени од руската противвоздушна одбрана

Sase Ivanovski

Полска забрани влез на руски и белоруски камиони во земјата

Sase Ivanovski

Агелер: Зимата повторно ќе се врати, итно да се зголемат енергетските ресурси

Sase Ivanovski

СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ се обвинуваат меѓусебно за долговите на Град Скопје

Sase Ivanovski

Пендиков се врати во Охрид да даде изјава пред истражителите, ќе присуствува и на утрешното судење

Sase Ivanovski

Битиќи: Нема услови да се зголемат цените на производите по одмрзнувањето, но ќе реагираме ако има потреба

Sase Ivanovski

Премиерот Ковачевски на Безбедносниот форум на Глобсек 2023 во Братислава

Sase Ivanovski

Вучиќ до НАТО: Ако албанскиот окупатор пука, тогаш ситуацијата ќе биде сосема поинаква

Sase Ivanovski

КФОР ги повика Приштина и Белград да преземат одговорност за состојбата во северно Косово

Sase Ivanovski

Иницијативата за измени на Уставот на проверка во Министерството за правда

Sase Ivanovski

Специјалниот известувач на ЕУ Крамон порача Приштина да не праќа полиција во северно Косово

Sase Ivanovski

МВР во координација со Амбасадата на САД спроведе тактичка вежба „Лебед 2023”

Sase Ivanovski

Николај Денков доби мандат да формира Влада во Бугарија

Sase Ivanovski

ЛУДА ИДЕЈА: ЦВЕТАН ДИМОВ ВО ЧАИР ДА СЕ НАПРАВИ УШТЕ ПОТЕСНА ОД ШТО Е?!

Sase Ivanovski

Денеска избори за нов ректор на УКИМ: Во трка се шест кандидати

Sase Ivanovski

Костадинов: Одлуките што треба да се донесат ќе дефинираат два блока – проевропски и изолациски

Sase Ivanovski

Протест во Белград поради случувањата во Косово

Sase Ivanovski

БИЉАЛИ: И по 33 години партијата ВМРО не престанува со штетна националиситчка политика. Од одбивањето да прифатат министри албанци во првата влада, хистеризирањето со името на државата, преку протестите за настава на мајчин јазик, за територијалната поделба на државата, за Преспанскиот договор, за Договорот со Бугарија, и конечно за Коридорот 8

Sase Ivanovski

Изјавите на Агелар и Марфи сугерира дека дошло време да се тргне лончето од ринглата, за да не претече млекцето на Мицко, па сите да се попариме

Sase Ivanovski

Алтернатива: Косово има право на суверенитет на целата територија, но не по цена на загрозување на безбедноста

Sase Ivanovski

На 5 јуни пресуда за пожарот во модуларната болница во Тетово

Sase Ivanovski

Вежба на МВР и САД утре ќе го блокира Скопје

Sase Ivanovski

КВИНТАТА ДА СИ ГО ВРАЗУМИ СВОЕТО ЧЕДО! Вучиќ со остри критики по судирот во Звечан

Sase Ivanovski

МИЦКОСКИ ПРИФАЌА ЛИДЕРСКА СРЕДБА, НО НЕ И УСТАВНИ ИЗМЕНИ „80 отсто од народот е против бугарскиот диктат“

Sase Ivanovski

Косовската претседателка: Српските илегални структури ја нападнаа полицијата, КФОР и новинарите

Sase Ivanovski

„Рамо до рамо до победа“ во Долнени, Велес и Ресен: Изборот е интеграција или изолација, Мицкоски да каже што одлучил: ЕУ или Левица

Sase Ivanovski

Лукаревска на трибината „Резултати што прават разлика“: Изградбата на коридорите ќе донесат 8.000 нови работни места и раст од 2 % на БДП годишно

Sase Ivanovski

Отворен нов центар за лица со попреченост во Општина Врапчиште, с. Градец

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ЛУДО ВИДЕО ОД РУСИЈА: МЕЧКА БРКА ГРУПА ЛУЃЕ НА КРОВ

Sase Ivanovski

Вучиќ: Курти има само една желба – да го доведе целиот регион до крвопролевање

Sase Ivanovski

Меѓународната заедница ги осуди нападите врз КФОР: Насилството во Косово мора веднаш да запре

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) НЕКОЈ САКА ДА НАПРАВИ ВОЈНА НА КОСОВО: Припадниците на КФОР не можат да ги извлечат повредените колеги од обрачот

Sase Ivanovski

(ФОТО) Пожар во стан во Аеродром: На терен се противпожарните екипи

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) И ДА ВРНЕ И ДА ВЕЕ, АМЕРИКАНСКИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ МОРА ДА ОДИ НА ПАТ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПАЛЧО: НА БРАНКО МУ ПРЕДЛОЖИВ СДСМ ДА ЈА ФИНАНСИРАМЕ ОД ЈАВНИТЕ ПРЕТПРИЈАТИЈА И ДА ГИ ОТКАЧИМЕ ОЛИГАРСИТЕ, ТОЈ ОДБИ

Sase Ivanovski

Вучиќ: И покрај гаранциите, КФОР не ги заштити Србите ниту го спречи насилното преземање на власта

Sase Ivanovski

Канал 5 дознава: Во преамбулата на Уставот ќе се впишат и Ерменците

Sase Ivanovski

Повредени десетици демонстранти и припадници на КФОР во протестите на Србите во северно Косово

Sase Ivanovski

ИТАЛИЈАНЦИТЕ ГО ИЗЕДОА СТАПОТ ВО КОСОВО: 11 италијански војници се повредени во Косово, тројца потешко!

Sase Ivanovski

Вкупно се повредени 41 припадник на КФОР, тројца потешко ранети – Вучиќ: Не КФОР, туку припадник на РОСА со калашников пукал кон демонстрантите

Sase Ivanovski

Вкупно 53 повредени, а едно лице се бори за живот по судирот на Србите со косовската полиција и КФОР

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ЕСКАЛИРА СИТУАЦИЈАТА НА КОСОВО, ИМА ПОВРЕДЕНИ ВОЈНИЦИ НА КФОР

Sase Ivanovski
Вчитувам....