0.8 C
Скопје
27/11/2022 03:49
МАКТЕЛ

   

79-та седница на Владата: Формирано Советодавно тело за давање мислење за имиња на историски и други личности употребени за здружение и друго правно лице; Одлука за учество во борбената група на НАТО во Бугарија и во Романија

 

На денешната, редовна 79-та седница на Владата на Република Северна Македонија беше донесена Oдлука за формирање на Советодавно тело за давање на мислење за употреба на име на историска и друга позната личност во името на здружение и друго правно лице.

 

Претходно, Владата ја усвои информацијата за потребата од иницирање меѓуресорско, Ад-хок тело како привремено решение, до донесување на нов Закон за здруженија и фондации, којшто е во фаза на изработка.

Ова е преодно решение за барањата поднесени од страна на здруженијата и сите правни субјекти, кои во името имаат историска личност.

Формираното тело ќе ги анализира поднесените предмети и на надлежните институции ќе дава мислење за карактерот на историските личности, односно на начинот на кој ќе се формираат, со цел да се избегне злоупотреба на одредени личности кои имаат негативен контекст низ различни историски епохи.

Советодавното тело е составено од седум членови, номинирани од самите институции и тоа:

1. д-р Билјана Ристовска – Јосифовска, редовен професор на Институтот за национална историја при Универзитетот ,,Св. Кирил и Методиј‘‘ – Скопје;

2. д-р Бобан Петровски, вонреден професор на Институтот за историја на Филозофскиот факултет во Скопје – за прашања од антички период и среден век/д-р Никола Минов, вонреден професор на Институтот за историја на Филозофски факултет во Скопје – за прашања од нов и најнов век;

3. Академик Драги Ѓоргиев, редовен член на Македонската академија на науките и уметностите;

4. Антонио Павлоски, посебен советник во Кабинетот на Министерот за култура;

5. Билјана Мицковска, од Сектор за правни работи при Министерството за економија;

6. Сафет Незири, државен советник за образовни политики во Министерството за образование и наука и

7. Ана Трајчева – регистратор во Централниот регистар на Република Северна Македонија;

Во работата на ова тело по потреба може да бидат вклучени дополнително и други лица од граѓанскиот сектор и надлежните институции.

На денешната седница, на предлог на Министерството за одбрана, по презентирање на информации за потребата од испраќање на припадници на Армијата на Република Северна Македонија за учество во борбената група на НАТО во Република Бугарија и во Република Романија, беа донесени одделни одлуки за испраќање на армиски единици во двете земји.

Задача на борбената група на НАТО е, како дел од зголемените активности за будност на НАТО (NATO enhanced Vigilance Activities- NATO eVA), да ја засили одбраната за источните граници на НАТО во Република Бугарија и во Република Романија.

Реализацијата на активностите го зајакнува партнерството и соработката помеѓу Република Северна Македонија и останатите сојузници во рамките на НАТО и истовремено влијае и на проширувањето на билатералната соработка на Република Северна Македонија со Република Бугарија, со Република Романија, со Соединетите Американски Држави, како и останатите сојузници и останатите нации, кои ќе придонесуваат во борбената група со персонал и опрема.

На предлог на Министерството за транспорт и врски беше усвоена и Одлука за учество на Република Северна Македонија во Европскиот АТМ специјален солидарен фонд и Доброволниот привремен солидарен фонд на ЕУРОКОНТРОЛ (Европска организација за безбедност во воздушната пловидба).

Согласно Одлуката, Северна Македонија учествува во Европскиот АТМ специјален солидарен фонд за поддршка на Украина и Молдавија со износ од 105,396.00 евра и Доброволниот привремен солидарен фонд за поддршка на Естонија, Латвија, Литванија и Полска со износ од 108,340.00 евра, за обезбедување на средства за трошоци за одржливо функционирање на давателите на услуги на навигација на Украина, Молдавија, Естонија, Латвија, Литванија и Полска за 2022 година.

Како резултат на последиците кои ги донесе војната во Украина, на последната седница од Привремениот совет при ЕУРОКОНТРОЛ во јуни беа формирани овие солидарни фондови за поддршка со намена за одржување на трошоците за оперативниот кадар на контролите на летање на овие земји за 2022 година, односно обезбедување на континуитет на некомерцијалните јавни услуги за воздухопловна навигација.

Можноста за учество во фондовите е преку надоместоците за прелети кои се наплатени од ЕУРОКОНТРОЛ во име на Република Северна Македонија или директен придонес (донација) од државите во фондовите.

Владата на Република Северна Македонија jа разгледа Предлог – одлуката за престанок и за давање на трајно користење на недвижни ствари – линиски инфраструктурни објекти на Акционерско друштво за производство на електрична енергија Електрани на Северна Македонија, во државна сопственост, Скопје, за потребите на Подружница Енергетика – Скопје и Друштво за дистрибуција на топлинска енергија ЕСМ ДИСТРИБУЦИЈА НА ТОПЛИНА ДООЕЛ Скопје, сопственост на Република Северна Македонија и се наоѓаат на подрачјето на Град Скопје.

Членовите на Владата ја усвоија и Информацијата за преземените мерки од Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) во однос на појавата на африканска чума кај свињите при што беа донесени задолжувања за надлежните, со цел сузбивање и искоренување на болеста, меѓу кои:

Министерството за финансии – Царинската управа да ги интензивира контролите на граничните премини и на аеродромите, при влез во државата, на личниот багаж на патниците и на дневна основа да ја известува АХВ за запленетите производи од животинско потекло и истите нештетно да ги отстранува.

АХВ сѐ додека не прогласи стабилна епидемиолошка состојба со болеста африканска чума кај свињите, согласно Законот за ловство да им даде обврска на концесионерите на ловиштата, да извршат засилен отстрел на диви свињи во ловиштата определени со решение од директорот на АХВ, независно од бројот на дозволен отстрел определен во ловостопанските основи за секое ловиште. Во ловните денови да вршат контрола, во присуство на официјален ветеринар на сите учесници во ловот на определени пунктови, независно од тоа дали имаат отстрелано дивеч и да ја почитуваат законската обврска за издавање потврда за потекло на дивеч, делови од дивечот и трофеите од дивечот.

На ловиштата во кои се забранува ловот, да вршат пребарување за наоѓање на угинати диви свињи и истите да ги пријават на надлежните официјални ветеринари за земање примероци.

Истовремено, да изработат план за динамиката, начинот на пребарување и мерките за биосигурност, кои треба да се применуваат при спроведување на оваа активност и да го достават до АХВ.
АХВ има обврска, во најбрз можен рок, за вршење надомест на штета за уништените (убиени) свињи во сите одгледувалишта (регистрирани) во заштитната зона од три километри.
Според задолжувањата, од надлежните ресори потребно е обезбедување помош и поддршка на Агенцијата за храна и ветеринарство за интензивни контроли на дневна основа на патничките и товарните возила кои вршат превоз на животни во соработка со надлежните официјални ветеринари, како и обезбедување потребна механизација за спроведување на контролните и заштитни мерки за спречување на ширењето на болеста, во најбрз можен рок.

   

Најново

МИЦКОВСКИ, КОЈ ИМАШЕ ХИДРОЦЕНТРАЛИ ДОДЕКА БЕШЕ СОВЕТНИК ЗА ЕНЕРГЕТИКА НА ГРУЕВСКИ И ДОДЕКА БЕШЕ ДИРЕКТОР НА ЕЛЕМ: ЌЕ ЗАБРАНИМЕ ПОЛИТИЧАРИ ДА СЕ БАВАТ СО БИЗНИС НА ЕНЕРГЕНСИ?!?!

Sase Ivanovski

МИЦКОВСКИ СЕ ЖАЛИ: Кога ќе го видам или слушнам Кастриот Реџепи имам тегоба во стомакот

Sase Ivanovski

ЕВЕ НА ШТО СЕ ДОЛЖИ ПРЕСВРТОТ НА БОИШТАТА – УКРАИНЦИТЕ СЕ БОРАТ КАКО ФАНАТИЦИ: ИСПАЛУВАЛЕ ПО 4000 ГРАНАТИ ДНЕВНО, ОД 350 ХАУБИЦИ КОЛКУ ШТО ДОБИЈА ОД САД НА ПОДАРОК, ГИ СТОПИЛЕ ЦЕВКИТЕ НА СТОТИНА, ПРАТЕНИ НА ПОПРАВКА ВО ПОЛСКА

Sase Ivanovski

МОНСТРУМ: Путин пред мајките на загинатите војници изјави дека не жали што ја почнал војната

Sase Ivanovski

МИЦКОВСКИ: АПЕЛИРАМ ДО ТАРАВАРИ ДА СЕ ВРАЗУМИ

Sase Ivanovski

МИЦКОВСКИ: КОГА ЈАКИМОВСКИ ДОЈДЕ ДА МЕ МОЛИ ДА ГО ПОДРЖАМ ВО ВТОР КРУГ ВО КАРПОШ ДОБАР МУ БЕВ, СЕГА НЕ МУ ЧИНАМ

Sase Ivanovski

МИЦКОВСКИ: ОДБИВАМ ДА ИМ СЕ ИЗВИНАМ НА СКОПЈАНИ ЗА ДАНЕЛА, НЕ СМЕ НИЕ НИШТО КРИВИ

Sase Ivanovski

МИЦКОВСКИ: Јас и градоначалниците на ВМРО ДПМНЕ се зафативме и ги решивме проблемите со мостовите кај Хотел Русија и оној во Карпош на Љубљанска

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ЗЛАТЕВ Е ЛЕГЕНДА, ЛАПА ПАРИ ОД УНГАРСКО МАСЛО И ГО ПРАШУВА МИЦКОВСКИ: Колку луѓе имате платено да не ве критукуваат или да ве фалат на јавната сцена, има неколку кои ми се сомнителни

Sase Ivanovski

МИЦКОВСКИ СО ИДИОТСКА ИЗЈАВА НА ДЕЦЕНИЈАТА: Сите сакаат да бидат лидер на ВМРО ДПМНЕ, никој не сака да биде лидер на СДСМ?!?!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) БОМБА НА МИЦКОВСКИ: НЕ СУМ СИГУРЕН ДЕКА ЌЕ ПОБЕДЕВМЕ ВО СКОПЈЕ БЕЗ НЕЗАВИСЕН КАНДИДАТ КАКО ДАНЕЛА

Sase Ivanovski

ВАКВА ГЛУПЕРДА СЕ РАЃА ЕДНАШ НА 100 ГОДИНИ – ЗЛАТЕВ: Денеска во земјава има повеќе криминал од времето на Грујо и Мијалков?!?!

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ГЕРО СЕ ЖАЛИ: МЕ СРЕЌАВААТ ЛУЃЕ НА УЛИЦА И МЕ ОБВИНУВААТ ДЕКА СУМ ГО УНИШТИЛ СЈО

Sase Ivanovski

СДСМ ПОЛЕКА ЈА ПАЛИ МАШИНАТА, ВМРОВЦИТЕ ПАК ЛИ ЌЕ ОСТАНАТ ВО ОПОЗИЦИЈА?!

Sase Ivanovski

ВАНКОВСКА СЕ НАЛУТИ: ГИ БЛОКИРАШЕ СИТЕ ШТО НЕ И СТИСКАЛЕ ЛАЈКОВИ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ЛЕГЕНДАТА НА МАКЕДОНСКОТО НОВИНАРСТВО, АТАНАС КОСТОВСКИ – ТАСКО: Во Македонија има две вистини, таа на медиумите на СДСМ и таа на медиумите на ВМРО!

Sase Ivanovski

Петковски: Пробиена е безбедноста на Собранието, Џафери е должен да го расчисти случајот

Tamara Ivanovska

Јадранка КОСТОВА: Сите се наши, и ајдуците и паразитите!

Tamara Ivanovska

Хрватската пошта одби да изработи поштенски жиг со ликот на Тито

Tamara Ivanovska

ГО НАШОЛ ТАТКО МУ ВО ИМПРОВИЗИРАН ГРОБ ВО ХЕРСОН Приказната на Серхиј открива што правеле Русите пред да си заминат

Tamara Ivanovska

ПУТИН БИ МОЖЕЛ ДА МОБИЛИЗИРА 300.000 ЖЕНИ? Ако се оди на целосна мобилизација, тоа се вкупно 2 милиони луѓе

Tamara Ivanovska

ТЕШКО МОЖЕ ЧОВЕК ДА ЗАПАМТИ 15 ИМИЊА ЗА СУДИИ За Црвенковска нема ништо спорно во списоците со предлози за членови на Советот

Tamara Ivanovska

КУРТИ ВЕЛИ ДЕКА ЌЕ ИМА ПРИЗНАВАЊЕ НА КОСОВО НАПРОЛЕТ Српската листа му одговори, „часовникот чука единствено за формирање на ЗСО“

Tamara Ivanovska

И АВМУ ГО ОСУДИ ОДНОСОТ НА РАМАДАНИ КОН НОВИНАРКАТА ДОДЕВСКА „Носителите на јавни функции не смеат да упатуваат вулгарни навреди“

Tamara Ivanovska

(Видео) Ковачевски: Први сме во регионот во енергетска трансформација, можеме да станеме зелен центар на Европа

Tamara Ivanovska

(Видео) Ковачевски од Штип: Во македонскиот исток речиси и да нема пат кој не е обновен во време на СДСМ

Tamara Ivanovska

ЈАПОНСКОТО ЈАБОЛКО, ХРАНАТА НА БОГОВИТЕ, ПОТЕКНУВА ОД КИНА А НАЈМНОГУ ГО ИМА ВО ГЕВГЕЛИСКО – ВАЛАНДОВСКИОТ РЕГИОН

Tamara Ivanovska

(Видео) Ковачевски: Први сме во регионот во енергетска трансформација, можеме да станеме зелен центар на Европа

Tamara Ivanovska

Костадинов: СДСМ реализираше антикризни мерки од 760 милиони евра, грижата за граѓаните и компаниите продолжува

Tamara Ivanovska

(Видео) Миланов: Локалната власт на ВМРО-ДПМНЕ ја води општина Штип во финансиски амбис

Tamara Ivanovska

(Видео) Ковачевски: Следува ново покачување на пензиите и платите во 2023

Tamara Ivanovska

(Видео) Ковачевски: Имам одржлив економски план, 2023 е година на економски пресврт

Tamara Ivanovska

(Видео) Ковачевски од Штип: Големината на СДСМ е во државничките политики насочени кон иднината

Tamara Ivanovska

Лукаревска од Пробиштип: 2023 е година на економска пресвртница, грижата за сите продолжува

Tamara Ivanovska

Андрески: Приоритет во време на кризата е зголемување на домашното производство на храна и поддршка на земјоделците

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) БРАВО ОЛИВЕР СПАСОВСКИ: Со реновирање на 78 полициски станици со енергетски ефикасни фасади и ставање фотоволтаици на кров заштедена 30% струја во октомври

Sase Ivanovski

СПАСОВСКИ: И во Пробиштип СДСМ е силно и одлучно – заедно со граѓаните на трибина ги потврдивме заедничките заложби што како Влада ги исполнуваме во континуитет

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ФОТО РЕПОРТЕР ЗАСТАНА ДА СЛИКА НА УЛИЦА ВО ЊУЈОРК ПРЕКРАСНА ДЕВОЈКА ОД АЛБАНИЈА

Sase Ivanovski

БОМБА НА СДК: БУНТ ВО СУДСКИОТ СОВЕТ, ЧЛЕНОВИТЕ ИЗБРАНИ ОД СУДИИТЕ СПРЕЧИЈА ДА ПОМИНЕ ГОТОВ СПИСОК ЗА ГЛАСАЊЕ ЗА КЛУЧНИ МЕСТА ВО АКАДЕМИЈАТА ЗА СУДИИ И ОБВИНИТЕЛИ

Sase Ivanovski

СДК: „Кајмак“ не е лесен филм, но има животворен хумор и затоа лесно се прима. Баш хуморот е алатката што ја трансцендира суштината на приказната, комплексна како и самиот живот – за малку љубов, за трошка среќа живееме

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ПОГЛЕДНЕТЕ КАКО СОЦИЈАЛДЕМОКРАТИТЕ ГО ПРЕЧЕКАА КОВАЧЕВСКИ ВО ШТИП

Sase Ivanovski

(ФОТО ГАЛЕРИЈА) БРАВО: ВАКА ЌЕ ИЗГЛЕДА НОВИОТ ПЛОШТАД ВО ШУТО ОРИЗАРИ

Sase Ivanovski

Приведени крадци фатени на дело во Скопје

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)Премиерот Ковачевски во посета на фабриката за масло Брилијант во Штип

Sase Ivanovski

Во Белгија запленети 115 килограми кокаин, вреден над 11 милиони евра

Sase Ivanovski

Жените на протест во Либан: Бараат поголеми казни за насилство и малтретирање

Sase Ivanovski

Здружението Социо-културен простор Тетово остана без простории

Sase Ivanovski

Ангеловска-Бежоска: Депозитите на населението повисоки за 130 милиони евра од почетокот на годинава

Sase Ivanovski

Битиќи негира дека контактирал со Онишченко

Sase Ivanovski

Чеченците добија ново оружје. Кадиров: „Задоволство е да се пука од него“

Sase Ivanovski

Путин ликвидираше уште еден непослушник – ненадејно почина министерот за надворешни работи на Белорусија

Sase Ivanovski

КАРДИНАЛ ГО ШПИУНИРАЛ ПАПАТА ЗА ДА ГО УЦЕНУВА: На пријателка потрошил половина милион евра

Sase Ivanovski

ПУТИН ГУБИ ВАЖЕН СОЈУЗНИК: Му се затвораат вратите

Sase Ivanovski

БОЛНАТА ВИСТИНА КОЈА ЌЕ ВЕ ШОКИРА: Еве зошто децата во рацете на питачите секогаш спијат

Sase Ivanovski

Отец Оливер Петровски – Маж на годината за 2022 во избор социјалните медиуми

Sase Ivanovski

Владејачката словенечка партија го напушта Твитер

Sase Ivanovski

Приливот на странски директни инвестиции во Црна Гора е 847 милиони евра

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Судијка во долна облека се појави на рочиште: Запали цигара, сите се прашуваат дали е нормална

Sase Ivanovski

НА БАНДEPИ ВО СКОПЈЕ 3AЛЕПЕНИ Ш0КАТНИ СООПШТЕНИЈА: “ВАЖНО! ЖЕНИ ВНИМАВАЈТЕ НА СВОИТЕ МАЖИ КОИ ОДАТ НА РОДИТЕЛСКА”

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Миа Костова брутално искрена за тоа дали е подобар сексот со маж или со жена?

Sase Ivanovski

ПОРАНО СЕ ОДЕШЕ КАЈ ШКОЛСКИОТ ПСИХОЛОГ САМО ЗА ДА СЕ ЈАВИШ ДОМА, ДЕНЕС – ПОЛНИ РАЦЕ РАБОТА Поголемите деца со депресии, помалите – АДХД

Sase Ivanovski

САМИ ПРОТИВ НИКОЈ Србија е единствената во регионот што не ги почитува мерките на ЕУ против Русија

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)Сара Климоска и Филип Трајковиќ од Кајмак во емисијата Стадион на Канал 77

Sase Ivanovski

ДРЕСОТ СО КОСОВО НА СРПСКИТЕ ФУДБАЛЕРИ ЈА НАЛУТИ ФИФА Отворена е истрага за натписот „Не се предаваме!“

Sase Ivanovski

САКАВ ДА КУПАМ БАНКА ВО МАКЕДОНИЈА, АМА СЕГА НЕ КУПУВАМ! Онишченко вели дека веќе не го интересира енергетскиот бизнис

Sase Ivanovski

Ковачевски: Не постои застој, ниту селективност при склучувањето на договорите меѓу компаниите и ЕСМ за поевтина струја

Sase Ivanovski

Цената на зејтинот намалена за 40 денари

Sase Ivanovski

Ковачевски: Политичари како Костадинов не се пожелни во Македонија

Sase Ivanovski

Ленин со видео: Како Данела дрско лаже дека во кампања не се возела со приватен автобус

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)Ковачевски: Намалување на цените на основните прехранбени производи е очекувано со успешните антикризни владини мерки

Sase Ivanovski

СДСМ:ВМРО-ДПМНЕ со фаличен калкулатор сака да ги излаже граѓание, не се зголемуваат цените на Катастар

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)Ковачевски во „Актива”: Домашните компании со владина поддршка инвестираат и вработуваат, кризата е и можност за економски раст и развој

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)Ковачевски: На изборите во 2024 година ВМРО-ДПМНЕ ќе доживее пораз

Sase Ivanovski

СДСМ:Буџетот за 2023 година обезбедува економска пресвртница и повисоки плати и пензии

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ:Ковачевски има проблем со реалноста – Македонија е во економска и социјална катастрофа и затоа катастрофално ќе изгуби на избори

Sase Ivanovski

Максим Димитриевски: Набавивме 12 возила за јавните претпријатија, Куманово помеѓу најдобро класифицираните општини со опрема и современа механизација, ЈП Водовод Куманово после 20 години добива нова опрема

Sase Ivanovski

ОСМАНИ ВО ПРВА ОФИЦИЈАЛНА ПОСЕТА НА КРАЛСТВОТО САУДИСКА АРАБИЈА

Sase Ivanovski

(ВИДЕО)ГОРИ НАВИВАЧКОТО СЕЛО БЛИЗУ СТАДИОНОТ ЛУСАИЛ ВО КАТАР Чадот е видлив од далеку

Sase Ivanovski

ОСМАНИ САКА ДА СЕ СРЕТНЕ СО ОСНОВАЧИТЕ НА КЛУБОВИТЕ „Да видиме која е нивната цел, да изградиме мостови на соработка“

Sase Ivanovski

ИЗБОРИТЕ ЌЕ БИДАТ ВО 2024-ТА, ВМРО-ДПМНЕ ПАК ЌЕ ИЗГУБИ Ковачевски зборува за иднината и за можната коалиција со Алтернатива

Sase Ivanovski
Вчитувам....