Бесими во пресрет на Скопје Економски Финансиски Форум – СЕФФ прими делегација на Светска банка

29 мај 2022, Скопје – Министерот за финансии Фатмир Бесими, попладнево прими делегација од Светска банка предводена од потпретседателката на Групацијата на Светска банка за регионот Ана Бјерде. Средбата, на која присуствуваа и регионалната директорка за Западен Балкан Линда Ван Гелдер, новиот регионален директор за Западен Балкан Шиаочин Ју и претставникот на СБ во земјава Масимилијано Паолучи, се одржа во пресрет на Втората годишна конференција на Министерството за финансии која почнува утре во Скопје.

На средбата соговорниците се осврнаа на влијанието на актуелната енергетска и ценовна криза и војната во Украина, при што од страна на министерот беа напоменати мерките и политиките што ги презема Владата, а кои се на краток рок насочени кон одговор на кризата и заштита на животниот стандард на граѓаните и ликвидноста на стопанството. Како што нагласи на среден и долг рок останува заложбата на Владата за макроекономска стабилност и фискална консолидација, со цел постигнување забрзан економски раст.

„Во 2021 година, по пандемијата од Ковид 19, домашната економија закрепна согласно очекуваната динамика. Во оваа година економската активност, иако под влијание на економските последици од руско-украинскиот конфликт, се очекува таа да се врати на ниво пред ковид-кризата, односно проектирана е на ниво од 3,2 %. На среден рок се очекува таа да се интензивира со просечни стапки на раст над 5 %, рече министерот Бесими, кој изрази задоволство за поддршката што ја дава оваа финансиска инститиуција на земјата во креирање и спроведување реформи за постигнување забрзан раст.

Соработката на земјава со оваа меѓународна финансиска институција се темели на Стратегијата за партнерство на РС Македонија со Светска банка, во која приоритети се енергетската ефикасност, дигитализацијата, подобрување на патната и железничката инфраструктура, општинските услуги, образованието, социјалните услуги и слично. Поддршката од Светска банка се пресликува преку реализација на над 60 проекти во вредност од над 2,8 милијарди американски долари и активното работење на девет проекти со вкупен износ од 480,8 милиони американски долари, коишто се фокусирани токму во областите утврдени со Стратегијата. Земјата имаше значајна поддршката добиена од Светска банка и во справувањето со здравствено-економската криза предизвикана од пандемијата на Ковид-19. Во наредниот период активностите може да бидат насочени кон одржлив раст, човечки капитал, како и инфраструктурни проекти, кои се дефинирани приоритети и во Планот за забрзан раст. Планот нуди нови механизми и инструменти за финансисрање на проектите, а очекувание инвестиции од јавниот и приватниот сектор се над 8 милијарди евра.

Делегацијата на Светска банка утре и задутре ќе учествува на Втората годишна конференција на Министерството за финансии, на тема „Одржување на растот во време на неизвесност и потоа“. Фокусот ќе биде на макроекономски предизвици во турбулентни времиња, отпорност, конкурентност и регионална соработка, енергија, зелена транзиција и инфраструктура, и што по кризата: двигатели за одржлив раст.

sunwin web

sun win

sun win

sun win

sunwin