Бев дел од тимот хирурзи и гинеколози, работата ја извршивме совесно, и сме задоволни што на пациентката и го спасивме животот, вели во телефонски разговор за Телма, гинекологот Мухамед Асани кој е и директор на Струшката болница

Бев дел од тимот хирурзи и гинеколози, работата ја извршивме совесно, и сме задоволни што на пациентката и го спасивме животот, вели во телефонски разговор за Телма, гинекологот Мухамед Асани кој е и директор на Струшката болница, за обвинувањата на пациентка од Дебар дека после породување со царски рез во оваа здравстена установа, останала без матка, бубрег и јајник поради лекарска грешка.

Но, по овој случај, Слободен печат објави поплаки од семејството Несимовски од Дебар, кои исто така го обвиниваат Асани за лекарска грешка.

Овој пат станува збор за двегодишно дете со церебрална парализа, кое наместо со цараски рез, било родено по природен пат, иако матичниот гинеколог кој ја упатил пациентката во струшката болница, констатирал дека папочната врвка кај плодот е обмотана околу вратот.

Адвокатот на семејството во изјава за Телма најавува кривична пријава за Асани.

-Ние цениме дека апсолутно требало да се изврши породување преку царски рез затоа што биле во ризик живото и здравјето на плодот, што понатаму довело до катастофален исход, затоа што при спонтаното породување, новороденчето долго време останало без кислород во мозокот, имало асфиксија и бил отсутен 45 минути плач. Новороденчето било родено биз никакви рефлекси и потоа како итен случај било препратено на Клиниките во Скопје, вели адвокатот Вулнет Пачуку.

За да се изготви кривичната пријава и да се направи вештачење семејството од болницата ја бара целокупната документација за случајот, но се уште немаат одговор на ваквото барање.

-Беше побарана документација од болницата, но не е одгворено од старана на болницата, што уште повеќе ја подгрева сомнежи дека се кријат докази кои што може да одат на штета на утврдување на лекарска грешка, вели Пачуку.

За првиот случај во кои родилка од Дебар по компликации при породувањето во струшката болница остана без матка, бубрег и јајник, Државнито здравствен и санитарен инспекторат вчера започна стручен надзор во куќата на Асани. Од инспектората потврдуваат дека со асистенција на полицијата влегле во објектот, но не откриваат повеќе детели. Ниту Асани не сакаше да зборува пред камера.

-Директорот на струшката болница и гинеколог Мухамед Асани, одби да даде изјава за двата случаи во кои пациентки го обвинуваат за лекарска грешка. Вели ќе чека да се произнесе лекарскаат комора, по што тој јавно ќе зборува.

Сепак, Асан, во телефонскиот разговор за Телма вели дека медимите отишле предалеку, а тој ќе покрене тужба за клевета против сите кои што го објавиле неговото име и презиме во овие случаи.

Тој говори по обвинувањата на пациентка од Дебар дека после породување со царски рез во оваа здравствена установа, останала без матка, бубрег и јајник поради лекарска грешка.

Јелдз Веапоска од Дебар, медицинска сестра од итната помош, преживува вистинска голгота откако се породила во болницата во Струга со царски рез, но од операцијата излегла без матка, бубрег и без еден јајник.

По породувањето родилката чувствувала големи болки и има крварење кое не запира…

Таа за Сител ја раскажа голгота низ која поминала.

Link with us
Game bài đổi thưởng