Бислимовски: Училишта на диво се закачиле на броила на кујни и плаќаат струја по цена за домаќинства

Има училишта што се „лепат“ на кујни кои имаат своја фирма и плаќаат по цена за домаќинства. Тоа ни прави проблем. Не можеме да се однесуваме неодговорно и дека за себе си штедиме, ама за домаќинствата ќе одиме кај Баба Рогата во РКЕ, тие се лошите, ние не знаеме што правиме. Ако е криза, за сите е криза, вели претседателот на РКЕ, Марко Бислимовски.

-Се дигна непотреба фама околу ова прашање. Во декември вкупните потреби на регулираниот пазар на струја изнесуваа 3 милијарди и 413 милиони киловат часови. Сега ЕВН хоум потребите изнесуваат 3 милијарди 946 милиони. Се зачудив од оваа бројка. Значи 533 милиони киловат часови се зголемува во 2022 година потребата на регулараниот пазар на електрична енергија, вели Бислимовски.

Тој истакна дека ќе ни требаат екстра пари да предвидиме.

-Цената на ЕСМ по која обезбедува е 41 евро за мегават час. Остануваат 333 милиони часови да се обезбедат на слободниот пазар и тие ќе имаат екстремно висока цена. Вкупно непланирани 105 милиони евра и во нив учествуваат општини во вредност приближно 30 милиони евра. Не навлегував кој од која партија е градоначалник. Има и компании кои прават товар на цената. Тоа е тотално непотребен трошок. Според мене, во делот тоа што го прават општините, треба да кажат правниците, додаде Бислимовски во гостувањето на емисијата „Топ тема“.

Тој вели дека во законот за комунални такси пишува дека давачката за јавно осветлување е на ниво на данок.

-Таа е за домаќинство и си има начин на пресметка. Така е дојден до трошокот. Дали е морално од октомври-ноември сите македонски компании на слободниот пазар се соочуваат со реално зголемени трошоци за набавка на електрична енергија. На 90 посто од нив не им текна да прават вакви финти. Зборував за компании и општини кои потпишуваа фиктивни договори, потенцира директорот на РКЕ.

tải sunwin apk sunwin tải sunwin

sunwin

sun win

sunwin sunwin.apk mới nhất sunwin.apk mới nhất

sunwin