БРАВО – ВАКА ТРЕБА И КАЈ НАС: Италијанските болници одбиваат да лекуваат и да оперираат невакцинирани или непрележани од Ковид

Италијанските болници одбиваат да лекуваат и да оперираат невакцинирани или непрележани од Ковид-19.

Откако емисијата „Fuori dal coro” на италијанската телевизија„Медијсет“ минатата недела прикажа случај во болницата „Галеаци“ која откажа операции и лекување на на лица кои немаат супер зелена пропусница – онаа која се добива всо вакцинација или по прележан Ковид, ширум Италија излегоа такви случаи.

Пациенти кои со месеци не добиле третман се обратиле до медиумите кажувајќи им дека болниците одбиваат да ги лекуваат затоа што не се вакцинирани или прележани.

Сметаат дека ова се прави против Хипократовата заклетва, според која „медицинарите ќе го лекуваат секој пациент без оглед на религија, националност, општествен статус, политичка идеологија промовирајќи елиминирање на секој облик на дискриминација во здравственото поле.

Овие пациенти со месеци чекаат на операција или лекување затоа што не се вакцинирани со трета доза.

Медиумите ја испитале ситуацијата и се увериле дека пос интерен мејл кој на сите вработени во болницата „Галеаци“ го пратил директорот професор Фабрицио Прељаско, еден од лекарите кои секојдневно се појавува во медиумите коментирајќиу ја пандемијата – сите кои немаат Супер зелена пропусница за сега нема да се лекуваат илид а бидат оперирани.

Тој одбил да разговара со новинарите кои ја подготвувале емисијата, но за други медиуми вели дека пацинетите кои не завршиле со вакцинација се сметаат за осетливи пациенти и дека нивните интервенции се одложени.

Новинарите отишле во неколку болници прашувајќи на шалтер дали може да се лекувата иако немаат зелена пропусница, на што им било кажано дека не може, а истото им го кажале и јавувајќи се на кол-ццентрите.

Случајот заврши и во парламентот кога неколку пратеници побараа министерот за здравство да се обрати и да објасни како настанала оваа неприфатлива ситуација.

За вакви случаи има пријави и за регионите Ломбардија, Трентино, Тоскана и Калабрија, а обвинителството подготвува судска разрешница.

sunwin sunwin web sunwin apk

tải sunwin sunwin game sunwin

tải sunwin

sunwin apk

tải sunwin