БУГАРИТЕ ИЗМИСЛИЈА НОВ НЕПОСТОЕЧКИ ПРОБЛЕМ – НА СРЕДБА СО ГДУ, ПРЕТСЕДАТЕЛОТ РАДЕВ СПОМЕНУВА НЕКАКВА ДИСКРИМИНАЦИЈА НА БУГАРИТЕ ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА?!?!

Радев ја претставува ГДУ како една од новите политички сили во Северна Македонија и по средбата со нејзините претставници ги наведува и останатите негови очекувања.

„Очекувам да се напушти говорот на омраза во учебниците по историја, во натписите на историските споменици, во музеите, во медиумите. Прекинот на дискриминацијата и почитувањето на правата на Бугарите на територијата на нашиот југозападен сосед ќе биде важен знак за европската зрелост на Република Северна Македонија“,

вели Радев.Тој наведува дека во земјава има повеќе од 120 000 лица кои имаат бугарски пасоши и инсистираат властите од Софија да бидат многу поактивни во решавањето на нивните проблеми во Северна Македонија.

Средбата со ГДУ, Радев ја оценува како позитивен чекор во развојот на односите помеѓу двете држави, а нагласува и дека го цени придонесот на претседателот Стево Пендаровски и премиерот Зоран Заев за враќање на дијалогот на највисоко ниво.

„Сепак, време е за овие први чекори да се стимулираат и институциите и политичките партии во Република Северна Македонија, да се посветат на остварување на огромниот потенцијал кој го имаат билатералните односи наместо да се акумулираат нови проблеми. Директниот дијалог на сите нивоа помеѓу Бугарија и РСМ е од исклучителна важност за решавање на отворените прашања и за РСМ нема друга алтернатива во преговорите за полноправно членство во ЕУ. Исполнувањето на копенхангеншките критериуми е предуслов РСМ да ги започне преговорите и убеден сум дека само со заеднички напори можеме да го постигнеме тоа“,

порачува Радев.

Не е јасно на што се мисли кога се споменува некаква дискриминација на Бугарите во Северна Македонија. Дали можеби се мисли што не се споменати во уставот?! Инаку конкретни поднесоци до Хелсиншки Комитети и слични невладини организации за некакви прекршувања на етничките права на Бугарите во Македонија не е евидентирано, туку напротив, на Македонците во Бугарија им се забранува да формираат партии и здруженија, Бугарија како да сака да ја сврти приказната во обратна насока иако факт е дека Бугарите во Македонија имаат свои невладини па дури и политички партии, токму таква е партијата ГДУ која не само што не е дискриминирана и забранета туку е честа во македонските медиуми, нешто што е научна фантастика за Македонците во Бугарија.

Link with us
Game bài đổi thưởng