ЏАБЕ ЦЕЛАТА ДРАМА И ТУРКАНИЦА ВО ОПШТИНА ГАЗИ БАБА: НЕ САМО ШТО НЕМА ДА ВПИШУВАМЕ МАРКИЦИ ЗА ТЕШКА ИНДУСТРИЈА ВО ОПШТИНАТА, ТУКУ И ПОСТОЕЧКИТЕ МАРКИЦИ ЗА Г1 ИНДУСТРИЈА ГИ НАМАЛИВМЕ ЗА 100 ХЕКТАРИ!

Џабе целата паника во јавноста откако пред неколку денови некој рашири муабети дека општина Гази Баба има намера да дозволи градба на фабрики за тешка загадувачка индустрија на својата територија па настанаа турканици и за малце беше избегната тепачка на последната јавна расправа на ДУП-от за железара.

Но она што денеска им беше кажано на новинарите на брифинг е дека не само што нема да се впишуваат маркици за Г1 загадувачка тешка индустрија, туку во ДУП-от за Железара ќе се намали таквата површина за 100 хектари со што ќе се остават само постоечките хали на компаниите кои се топилници на железо и обработуваат железо во комплексот на старата Железара.

– Идејата е после 60 години на површината на поранешна железара конечно да донесеме ДУП за да може да видиме со што располагаме на тој терен за да може општината да го стопанисува она што е нејзино на таа територија да може да наплаќаме и кирија за земјиштето што го користат над 400 правни субјекти кои сега таму имаат изградено разни хали на диво а ги нема ниту во катастар ниту пак ние знаеме што се случува на терен и не може да наплатиме ниту 1 денар на данок на имот или пак да наплатиме кирија за земјата која се користи за разни намени магацини лесна индустрија и слично а сето тоа е сега на диво повеќе од пола век! Таму има и стотици километри водовод, пруги, гасовод, далновод, разни филтер станици, и сето тоа се ресурси на општината но не знаеме што има реално на терен и затоа сакаме да направиме ДУП и да ги впишеме на мапа и да знаеме со што располага општината за да може со тоа да стопанисуваме и да имаме некаква корист, вака општината само дава и инвестира околу Железара но нема од тоа никаков бенефит. – објаснуваат за новинарите првите луѓе на општината предводени од Градоначалникот Борис Георгиевски.

– Од 14 правни лица таму сега се 400 правни лица, но она што особено сакаме да го заштитиме се и 60 хектари зеленило во комплексот на стара железара и сакаме со ДУП тоа зеленикло да го оцртаме и потоа да биде заштитено никој да не смее да го сече и на негово место да гради објекти, исто така предвидовме и спортски терени во делови на комплексот каде тоа е изводливо и може да се предвидат такви спортски терени кои ќе бидат многу популарни за жителите кои живеат околу тој комплекс. – велат од општината.

Тема на брифингот беше и изградбата на ИСТ ГЕЈТ трговскиот центар односно пренамената на околу 2 милиона евра комуналии кои требало да ги наплати општината но се направило компензација со инвеститорот наместо парите да ги земе општината па да гради инфраструктура околу трговскиот во вид на водовод, канализација, сервисни патишта, осветлување и слично тоа да го изгради самиот инвеститор по референтни цени кои ќе ги одобри општината и така целата процедура да се заврши побрзо па дури и да се заштеди пари затоа што општината ќе требало со месеци да врши експропријација на земјиште за тие патишта а вака инвеститорот полесно ќе го изгради сето тоа и полесно ќе се договори со сопствениците на земјиштето околу трговскиот центар.

Link with us
Game bài đổi thưởng