ЕДИ РАМА НЕПОБЕДЛИВ: Партијата на Рама освои 74 пратенички места на изборите, опозициските демократи добија 59 пратеници

Претседателот на Централната изборна комисија,(ЦИК), Илирјан Целибаши, ги соопшти резултатите од неделните избори, иако, како што рече, останува за пребројување на гласовите од неколку избирачки места во Тирана и Драч.

Според него правото на глас во неделата го оствариле нешто повеќе од 1,5 милиони гласачи што е 45,72 отсто од вкупно запишаните 3.588.869 граѓани со право на глас.

-Најголем број гласови на изборите добил политичкиот субјект – Социјалиситичка партија, 48,7 отсто што претворено во пратенички места значи 74. Изборната коалиција „ПД-Алијанса за промени”, предводена од Демократската партија, освои 39,40 проценти од гласовите, односно 59 мандати, Движењето за социјалистичка интеграција (ЛСИ), 6,85 отсто што значи четири мандати и Социјалдемократската партија 2,24 проценти или три пратенинички мандати, информираше Целибаши.

Што се однесува до процесот на броење на гласовите, инцидентите на избирачките места и намерните одмори на лицата кои ги пребројуваа гласовите, за што има и доцнење, тој рече дека „ќе има сериозна кривична одговорност за секој член на избирачки одбор кој го прекршил изборниот законик. Додаде дека ЦИК располага со снимки од камерите кои беа поставени на сите избирачки места.

Во однос на застапеноста во новиот Законодавен дом, социјалистите имаат идентична присутност како и во претходниот состав (49,62 отсто од гласовите и 74 мандати), демократите имаат 16 мандати повеќе, ЛСИ има 16 мандати помалку, а социјалдемократите имаат два пратеника повеќе.

Link with us
Game bài đổi thưởng