ГОРАН СДК: Навистина, нема логика професор на Машински факултет кој припаѓа на технолошката интелигенција, како што е Христијан Мицкоски, да блокира реформа која има за цел со примена на технологија да го подобри образованието. Тој барем треба да знае колку технологијата оди забрзано напред. И колку значи технологијата за развој на едно општество

А многу е едноставно за сфаќање. Сите ученици и понатаму ќе учат од учебници. Со тоа што, од септември децата од четврто одделение покрај од хартиени, ќе учат и од дигитални учебници. Исто како што во 1953 година учениците не престанале да ги користат таблите, кредите и сунѓерите кога почнале да користат тетратки.

Навистина, нема логика професор на Машински факултет кој припаѓа на технолошката интелигенција, како што е Христијан Мицкоски, да блокира реформа која има за цел со примена на технологија да го подобри образованието. Тој барем треба да знае колку технологијата оди забрзано напред. И колку значи технологијата за развој на едно општество.

Ама, отпорот и кон дигитализацијата на образованието има логика кога професорот е лидер на ВМРО-ДПМНЕ. А улогата на ВМРО-ДПМНЕ е да блокира сè што ќе им се појави за блокирање. Ним им пречи тоа што лекарите играле и пееле во вакциналните пунктови, а нема да им пречи реформа на образованието што би ја направила Мила Царовска. Едноставно, не се вклопува во сликата на црнилата од нивните партиски соопштенија. Малку фејсбук хистерија, малку манипулација со средношколците и – ете ти беља за мерак.

Мицкоски се закани дека ВМРО-ДПМНЕ ќе го блокира и овој закон во Собранието. Ама, не чувме дека Мицкоски има решение за образованието. Што нуди тој? Добро сега, и за други важни работи во државата не сме чуле какво би било неговото решение. Ама барем за ова, како професор би требало да има некаква идеја. Па кога би ја кажал, можеби некој и би го сослушал.

3Вака, излегува дека од ВМРО-ДПМНЕ тие прават само бучава. Не оти им е ним гајле за учебниците. Гајле им е сè што може да се искористи, за да ѝ се направи беља на власта. Па дури и да се изманипулираат средношколците во неколку скопски гимназии да бојкотираат настава, оти децата во четврто одделение од основните школи од септември ќе имаат дигитални учебници! Малку политика нема да им штети, особено пред празник и продолжен викенд. Ден помалку за настава.

Зошто бојкотирате? Не знам, ама ќе си поспиеме. И ќе си споиме уште еден ден со празникот.

Зошто протестирате? За секој случај. Ќе ни дадат сендвич и сокче.

Секоја генерација со своја табличка.

ЦЕЛАТА КОЛУМНА НА СДК.МК

Link with us
Game bài đổi thưởng