ГРУБИ: Колку што државата е лојална кон заедниците, толку се и заедниците лојални на државата

Првиот вицепремиер и министер за политички систем и односи меѓу
заедниците,
г. Артан Груби денес учествуваше на панел дискусијата на тема „Правата
на припадниците на заедниците – состојбата, трендовите и предизвиците“
во организација на Агенцијата за спроведување на правата на заедниците.

Во оваа пригода, г. Груби им рече на присутните дека процесот на
остварување на правата на етничките заедници, интеграцијата во државните
институции и целокупното подобрување на нивниот статус е трајно во
Република Северна Македонија.

Ова е целосниот говор на г. Груби:

Процесот на остварување на правата на етничките заедници, интеграцијата
во државните институции и општото подобрување на нивниот статус е
перманентно и кај нас.

Но, како што би рекол академикот Есат Ставилевци: „Да се живее заедно
значи да се живее подеднакво. „Затоа што само еднакви може да се живее
заедно“.

Колку што државата е лојална кон заедниците, толку се и заедниците
лојални на државата.

Оваа рамнотежа бара целосна еднаквост.

Еднаквост во сите сфери на животот, ова е основата врз која мора да
градиме модерни политики за иднината. Станува збор за основните човекови
права, станува збор за интеграција.

Во Република Северна Македонија постојат уставни и правни механизми за
заштита на правата на заедниците. Создадовме и државни институции како
што се Народниот Правобранител, Комисијата за заштита од дискриминација,
Комитетот за односи меѓу заедниците и секако Агенцијата за Остварување
на Правата на Етничките Заедници, на кои денес сме гости.

Како институција одговорна за односите меѓу заедниците, сакам да кажам
неколку зборови за стратешкиот концепт врз кој ја засноваме нашата
работа. Накратко ќе ги споменам главните прашања.

За нас, Охридскиот Рамковен Договор е пресвртна точка во остварувањето
на правата на етничките заедници, бидејќи тој ги создаде практичните
механизми за нивно остварување.

Принципот на Бадентер беше консензуално решение што недостасуваше од
независноста на земјата, бидејќи прегласувањето беше главната пречка за
процесот и маргинализираното учество во носењето одлуки.

Како резултат на тоа, беа основани институции кои создадоа можности за
сите, се промени уставот, беше основан Секретаријатот за Спроведување на
Охридскиот Договор, кој неодамна беше промовиран во Министерството со
цел да обезбеди дом за сите заедници и да стане чувар на нивните права.

Како министерство за политички систем и односи меѓу заедниците, работиме
во повеќе области:

Унапредување на правичната и соодветна застапеност – веќе дадени
елементи на вертикална застапеност. Бидејќи застапувањето не е комплетно
без назначување претставници на етнички заедници на лидерски позиции.
Без интеграција во јавниот живот на земјата, во креирање на политики во
сите сфери, нивните права не можат да се реализираат.

Употреба на јазиците – покрај законските измени и формирањето институции
како што се Агенцијата за Имплементација на Јазиците и Јазичниот
инспекторат, работиме на создавање на 3-годишен акционен план кој ќе
содржи мерки и активности за да се направи овој процес уште поуспешен.
Успесите од минатата година се очигледни, особено во спроведувањето на
јазикот во работата на Владата.

Подготовка на разни анализи за Владата – за теми што се однесуваат на
етничките заедници подготвуваме материјали, анализи, даваме мислења за
нацрт-закони, предлагаме закони што ги унапредуваат правата на етничките
заедници.

Меѓуетнички односи – во нашата визија како нов министер, ова е темата на
иднината на која ќе бидеме силно посветени, затоа што во тоа веруваме.

Подобрувањето на меѓу етничките односи е индикатор за социјално
воздигнување и демократизација на земјата. Тоа е најдобриот одраз на
нашиот успех.

Секако дека има и многу други аспекти, но без да навлегувам во детали,
за да не ви одземам време, сакам да истакнам дека ќе продолжиме да
работиме на изнаоѓање на прагматични и одржливи решенија.

Ова Министерство е адреса на која можат да се обратат сите припадници на
етничките заедници и тие се многу добредојдени да работат заедно за
еднаквоста.

Ние сме отворени за нови идеи и пристапи. Отворени сме за соработка и
интеракција, со сите засегнати страни бидејќи Заедно сме посилни!

Ви посакувам здравје и не заборавајте да ги почитувате мерките за
заштита од пандемија!

Со почит,
Сектор за односи со јавност
Кабинет на првиот вицепремиер и министер за политички систем и односи
меѓу заедниците

Link with us
Game bài đổi thưởng