Груби, Османи, Бектеши и Шаќири во Битола: 22 ноември е идентитетскиот столб на албанската нација

* реклами —————————————————————————————————————————————–

————————————————————————————————————————————————————
По повод Денот на Азбуката, делегација на Владата на Република Северна Македонија предводена од првиот
вицепремиер и министер за политички систем, г. Артан Груби, министерот за надворешни работи, г. Бујар
Османи, министерот за економија, г. Крешник Бектеши, министерот за информатичко општество и админис-
трација, г. Јетон Шаќири и државниот секретар во министерството за култура, г. Валмир Азири денеска
го посетија Музејот на Азбуката во Битола.
* реклами —————————————————————————————————————————————

————————————————————————————————————————————————-
Во оваа прилика, првиот вицепремиер Груби истакна дека 22 ноември е еден од трите столба на создава-
њето на албанскиот идентитет и современиот генетски код, почнувајќи од 10 јуни 1878 година со одржува-
њето на Лигата на Призрен, со прогласувањето на независноста на 28 ноември 1912 година и претходно со
Конгресот на Битола во 1908 година, како три од столбовите на нашата модерна историја што за среќа се
развија во трите земји каде што живееме ние Албанците денес, во Косово, Северна Македонија и Албанија.

* реклами ——————————————————————————————————————————————-

———————————————————————————————————————————————————
Груби, исто така истакна дека 22 ноември е многу важен датум за Албанците од Северна Македонија, наве-
дувајќи го фактот дека овој датум е веќе означен институционално.

* реклами ——————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————
Првиот вицепремиер и министер за политички систем и односи меѓу заедниците, г. Артан Груби рече дека
со напори на владата, во соработка со националната установа Музеј на Азбуката, постигнато е реновира-
њето на овој објект од особено значење за Албанците, во вкупен износ од 240 илјади евра.
* реклами ——————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————–
Груби исто така најави дека Музејот на Азбуката во Битола ќе биде дополнително збогатен со придонес
на Националниот Музеј на Албанија. Груби за истото разговараше и со амбасадорот на Република Косово,
г.Ѓерѓ Дедај од кого побара истото да го направи и државата Косово.
* реклами ——————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————–
Со почит, Сектор за односи со јавност
Кабинет на првиот вицепремиер и министер за политички систем и односи
меѓу заедниците

sunwin tài xỉu

sunwin

sunwin.apk mới nhất tải sunwin sunwin

tải sunwin apk sunwin web game sunwin

game sunwin sunwin club sunwin.apk mới nhất