ИНТЕРВЈУ со Марин: Засилен инспекциски надзор и зелени проекти се решение за загадениот воздух во Аеродром

* реклами —————————————————————————————————————————————–

—————————————————————————————————————————————————

„За намалување на загадувањето на амбиенталниот воздух, одржуваме постојана координација и со другите институции во државата, со Град Скопје и со Министерството за животна средина и просторно планирање. Заедничките мерки што ги преземаме се однесуваат на засилен инспекциски комунален надзор на недозволени палења на отворено и спречување создавање мини депонии“, ова во интервју за Локално го посочи градоначалникот на општина Аеродром, Златко Марин.

Вели дека и проблемот кој може да се каже се уште го одбележува неговиот мандат, Мајчин дом, е „масло“ на претходното раководство кое носејќи го донесе Деталниот урбанистички план И10 ненајавено и без дебата, направиле измени со кои се впиша голема маркица за градба и со тоа цената на земјиштето вртоглаво порасна.

* реклами ——————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————–

Марин во интервјуто посочи и дека е во постојана координација со здравствените власти околу проблемот од кој најмногу е засегната општина Аеродром во моментов, Ковид кризата. Имено, сите механизми се употребени за да се спречи ширењето на заразата, и се наоѓа идеално решение во секој момент, како на вистински начин да се апелира до граѓаните.

На прашањето, дали ќе се кандидира на претстојните локални избори за свој втор мандат во општина Аеродром, Марин вели:

– Моментално сум фокусиран на реализација на проектите што ги ветив во предизборната програма. Пред мене претстои период во кој активно ќе работам на приближување и усовршување на услугите на граѓаните.

Пред да дојдете на функцијата во 2017 година, приоритет во Вашата програма беше решение за проблемот со загадување на воздухот. Дури оваа сезона имавте и акција преку која субвенциониравте инвертер клими, но Аеродром повторно е на врвот на листата најзагадени општини, кој е проблемот и како до решение?

* реклами ——————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————–

-Уште од почетокот на мојот мандат, односно во изминатите три години од практикувањето на локалната власт, моја цел беше да создадеме чиста и одржлива средина што ќе овозможи квалитетни услови за живот за сите граѓани. На тој план направивме многу. За три години засадивме 10 000 нови високостеблести дрвја, обезбедивме прочистувачи на воздух за сите детски градинки и основни училишта, секоја година доделуваме субвенции за велосипеди, инвертер-клими, печки на пелети, за чистење оџаци, организиравме многу екоакции, исчистивме голем број мини депонии. Го зголемивме бројот на зелените површини во општината. Изградивме нови паркови во Мичурин и Острово.

Наскоро ќе биде завршен и паркот Бојмија, а Стар Аеродром ќе добие два нови парка, покрај улиците „Методија Шаторов-Шарло“ и „Пандил Шишков“, а нов парк ќе се гради и меѓу булеварот „Трета македонска бригада“ и касарната „Гоце Делчев“. Покрај овие поголеми паркови, уредивме и неколку помали, спроти поликлиниката „Јане Сандански“, во Реонски центар, на булевар „Србија“, како и нова зелена површина на бул. „Трета македонска бригада“ спроти Американ колеџ. Исто така, со Град Скопје уредивме два запоставени простори во општината. Едниот е покрај Железничката станица, другиот покрај булеварот „Јане Сандански“. За намалување на загадувањето на амбиенталниот воздух, одржуваме постојана координација и со другите институции во државата, со Град Скопје и со Министерството за животна средина и просторно планирање. Заедничките мерки што ги преземаме се однесуваат на засилен инспекциски комунален надзор на недозволени палења на отворено и спречување создавање мини депонии.

* реклами —————————————————————————————————————————————–

————————————————————————————————————————————————————

Дел од граѓаните уште пред да дојдете на позицијата градоначалник, реагираа на високиот степен на градење во општината. Откако пристигнавте ветивте дека нема да ја дозволите изградбата на станбен објект кај „Мајчин Дом“, тоа сепак се случи, па оттаму дали сметате дека презедовте било какви мерки за спречување или зошто не успеавте да го контролирате градењето во општината?

-Уште во кампањата, а и пред тоа, се обидувавме да го заштитиме плацот кај Мајчин дом од градење и да најдеме решение во интерес на граѓаните. Но претходното раководство во Општина Аеродром го донесе Деталниот урбанистички план И10 ненајавено и без дебата, со направени измени со кои се впиша голема маркичка за градба и со тоа цената на земјиштето вртоглаво порасна. Сето тоа предизвика бурни реакции во јавноста.

* реклами ——————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————–

Ветив, по преземањето на градоначалничката функција, дека ќе се борам со сите правно достапни механизми за да го спречам градењето. Уште веднаш беше направена ревизија на градбите, а поднесовме 13 претставки до Уставен суд, кој очекувавме да го поништи ДУП-от, но судот одлучи да не поведе постапка за оценка на уставноста и законитоста. По направените темелни анализи, се обидовме да најдеме решение со заменска парцела во соработка со Град Скопје и Министерството за транспорт, па и надвор од територијата на Аеродром, но тоа се покажа како невозможно поради низата правни пречки, но и кратките временски рокови. Друго решение беше обесштетување на инвеститорот, но сумата беше огромна, што за општината ќе значеше комплетен крах на буџетот, а тоа ќе беше крајно неодговорно пред граѓаните. Факт е дека во последните години се изградија повеќе од 100 згради во општината со одлуки на претходното раководство. За жал, речиси е невозможно да го спречиме градењето на донесените детални урбанистички планови и на оние што уредно имаат право на градба. Затоа формиравме општинско партиципативно тело за урбанизам составено од граѓани, невладини организации, надворешни стручни лица и вработени во општината, со цел да ги надгледуваат сите активности во делот на урбанизмот и активно да учествуваат во носењето на новите детални урбанистички планови. Исто така, во новите детални урбанистички планови што ги подготвуваме има предвидено многу повеќе зеленило и сѐ што е потребно за заштита на животната средина.

* реклами —————————————————————————————————————————————

————————————————————————————————————————————————-

Се почесто гледаме пајак служби низ општината, па оттаму прашањето ми е зошто дел од граѓаните на кои им следува бесплатен паркинг како жители на општината не можат да добијат зелено светло, со изговор дека во делот каде што живеат нема зонско паркирање, па затоа не можат да добијат дозвола? Во
склоп на тоа, зошто и мештаните на населбата Мичурин се соочени со идентичен проблем, немаат каде да паркираат, па реагира пајак службата, а истите немаат ниту гаражен простор како решение за своите автомобили?

-Проблемот со паркирањето во Мичурин го решаваме етапно. Моментално во тек е изработка на сообраќаен проект за еднонасочен режим на улицата „Симеон Кавракиров“ во населбата Мичурин, со што ќе се олесни паркирањето за жителите од овој реон и ќе се намали метежот по улицата. Свесен сум за проблемот со паркирањето со кој секојдневно се соочуваат поголем дел од жителите на овој дел од Аеродром, но ние како Општина се обидуваме да изнајдеме трајни и одржливи решенија. Би сакал да посочам дека генерално паркирањето е отворено прашање во сите градски урбани средини, особено во Аеродром како општина со најмногу жители во Скопје. Инаку, сите нови градби се со задолжително обезбедување соодветен број паркинг-места според бројот на нови станови.

Имате највисок процент на новозаразени лица од Ковид 19 во општината Аеродром. Бројката е алармантна, па оттаму на што сметате дека се должи ваквиот растечки тренд, дали само свесноста кај луѓето од оваа општина е поголема или…?

* реклами ——————————————————————————————————————————————-

———————————————————————————————————————————————————

-Општина Аеродром од почетокот на пандемијата формира Општински кризен штаб, кој ја следи состојбата со коронавирусот и презема активности според насоките и препораките на Институтот за јавно здравје и Комисијата за заразни болести, со кои е во постојана координација во врска со бројот на заразените. Службите на општината ги преземаат сите мерки за заштита на граѓаните од заразата.

Упатуваме апели, вршиме дезинфекција на јавните површини и објектите на територијата на Општина Аеродром, на улиците, на детските и спортските игралишта. Поделивме заштитни маски за граѓаните и за станарите во Домот за стари во Аеродром, а за влезовите во зградите обезбедивме средства за дезинфекција. Треба да се има предвид дека Аеродром е отворена општина со најголем број жители, кои постојано без ограничување гравитираат низ целата територија на Град Скопје. За да се подобри актуелната неповолна епидемиолошка слика, граѓаните мора да ги почитуваат мерките и препораките на Министерството за здравство и на Комисијата за заразни болести за да се заштитат себеси и другите. Само на таков начин ќе се стави под контрола ширењето на заразата.

Нешто што е од скоро е изминатиот прв бран од коронавирусот, поради кој сите бевме во карантин, вклучително и децата од училиштата и градинките. По пет месеци битка, родителите не добија одговор, зошто не се поштедени од редовните плаќања во градинките во време на корона кризата?

* реклами ——————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————

-Управните одбори на двете детски градинки на територијата на Општина Аеродром, „Буба Мара“ и „Срничка“, донесоа одлука родителите на запишаните дечиња да плаќаат надомест од 521 денар за месеците додека траеше изолацијата. Одлуката се темели на Правилникот за утврдување цени на услуги на јавните установи за деца (Сл. весник на РСМ бр. 66/2003; 78/2004) и насоките од Министерството за труд и социјална политика (бр.11-10-692/5 од 27.10.2003 година), според кои родителите плаќаат 521,5 денари за материјални трошоци.

Ова се однесува, пред сè, на режиски трошоци, како што се електрична енергија, вода, комунална хигиена, централно греење… и други трошоци што градинките ги плаќаат месечно без исклучок, како и трошоци што дополнително произлегоа од вонредната состојба, а ќе се користат исклучиво за потребите на дечињата, со цел тие да бидат здрави и заштитени. Од друга страна, со одлука на Советот, Општина Аеродром ослободи одредени категории родители од месечен надоместок за престојот на нивните деца во детските градинки.

* реклами —————————————————————————————————————————————–

—————————————————————————————————————————————————

Дали општината направи финансиски план за последната година пред локалните избори, за што ќе бидат наменети средствата и како ќе ги приоритизирате предвидените проекти?

-Оваа недела ќе биде донесен ребалансот на буџетот, по што ќе следува изработката на буџетот за 2021 година. Објавивме и анкетен прашалник преку кој ги вклучивме граѓаните и граѓанските здруженија да дадат свои предлози и мислења и да бидат дел од креирањето на буџетот за 2021 година.

Дали на локалните избори кои следуваат, ќе бидете повторно кандидат за градоначалничката позиција во општина Аеродром?

-Моментално сум фокусиран на реализација на проектите што ги ветив во предизборната програма. Пред мене претстои период во кој активно ќе работам на приближување и усовршување на услугите на граѓаните.

Link with us
Game bài đổi thưởng