ИСТОРИЈАТА СЕ ПОВТОРУВА – ПО 100 ГОДИНИ ПАК ЌЕ ВОЈУВААТ БУГАРСКИ И ГРЧКИ ВОЈНИЦИ НА МАКЕДОНСКО ТЛО, НО ОВОЈ ПАТ КАКО ВЕЖБА РАМО ДО РАМО СО МАКЕДОНСКИ И АМЕРИАНСКИ ВОЈСКИ!

Нашите амбициозни планови за Криволак се покажа дека биле оправдани и реални.

Во овој момент, додека во Европа се спроведува вежбата „Defender Europe 21“ со над 20.000 припадници на сојузничките сили, на Криволак завршува една вежба од таа серија „Trojan Footprint 21“, а во понеделник веќе почнува нова – „Одлучен удар 21“, вежба за која денес ги брифиравме новинарите. Припадници на армиите на Северна Македонија, САД, Грција и Бугарија ќе извежбуваат интероперабилност на полигонот, претходно подготвен од македонските и американските инженерци.

Криволак е веќе препознаен како национален, регионален но и НАТО капацитет. При изведувањето на вежбата, универзитетската лабораторија “Амбикон” ќе ги мери параметрите од животната средина – ќе се погрижиме вежбата да нема влијание на околината.

Радмила Шеќеринска, министер за одбрана, фб пост

sunwin

sun win web sun win

https://www.mixcloud.com/taisunwingg/