Јутарњи: Во „Алкалоид“ изведен најкомплексниот информациски процес во регионот

* реклами ——————————————————————————————————————————————-

———————————————————————————————————————————————————

Уште еден деловен потег кој ја одвојува домашната фармацевтска компанија „Алкалоид“ меѓу најуспешните во земјава и во регионот. Впрочем на крајот на минатиот месец „Алкалоид“ го заврши проектот за конверзија на постојниот SAP ERP 6.0 информациски систем во SAP S / 4HANA верзија. Со ова се создадени услови за понатамошен развој на деловниот информативен систем на „Алкалоид“ и примена на најсовремени ИТ технологии во компанијата. Целиот процес го водеше загребачката компанија b4b која е практично една од водечките САП консултантски компании во Хрватска и во регионот. Објавувајќи за завршениот проект хрватски „Јутарњи“ пишува дека Алкалоид е една од најуспешните регионални компании, лидер на економскиот раст во Македонија. Според објавите во тамошните медиуми завршувањето на оваа конверзија практично е најголемиот и најсложен проект за миграција на SAP ERP системот кон SAP S / 4 HANA кој досега е реализиран во регионот. Дополнителна тежина му дава што операцијата, соработката на консултантската фирма и „Алкалоид“ беше целосно изведена на далечина односно во услови на пандемија. Инаку SAP (Системски апликации и производи) е водечки снабдувач на деловни софтвери во светот, специјализиран за решенија за планирање на ресурси за претпријатија специфични за индустријата. SAP се спроведува во 9 од 10 компании кои се наоѓаат на листата Fortune 500.

Живко Мукаетов, претседател на Управниот одбор на „Алкалоид“ и генерален директор вели дека овој предизвик бил доста голем, но е и голем успех за компанијата.

„Првата операција во системот SAP ERP во Алкалоид започна во 2007 година, а системот успешно го поддржуваше нашиот континуиран раст и развој, па по 13 години постојана надградба и за рекордно кратко време, го претворивме системот AlkaSAP системот ERP 6.0 во SAP S / 4HANA . Предизвикот беше повеќе од голем! Специфичноста на ситуацијата во која живееме, динамичните процеси во фармацевтската индустрија што секогаш треба да ги следиме во чекор, комплексноста на геополитичката средина за време на нашето работење и крајно непредвидливите услови во кои сите работиме оваа година, бараа решение за следната генерација што овозможува аналитика во реално време. Дури и во услови на виртуелно функционирање, нè следеше нашата долгорочна сигурна хрватска партнерска компанија b4b, а нивниот квалитет и искуство во толку обемен потфат и во исклучително специфични услови ни значеа и беа исклучително важни. Исто така бевме поддржани од групацијата SAP RIG, а нашиот партнер од Бразил, FIVE Validation, заврши одлична работа во валидацијата на системот. Сметаме и на идна успешна соработка, рече Мукаетов кој е и претседател на Управниот одбор на проектот.

Навистина, приказната за успешна соработка помеѓу Алкалоид и b4b започнала во 2007 година со имплементација на SAP ERP системот, а оваа година, и покрај предизвиците на пандемијата, тие поставиле друга заедничка цел, а тоа е миграција на SAP ERP системите на сите компании од групацијата Алкалоид кон SAP S / 4HANA, план кој успешно заврши. Со проектот на S / 4 HANA е конвертиран целокупниот САП систем на Алкалоид и тоа во шесте компании на Алкалоид од четири земји, во кој е вклучен финансискиот дел и контролингот, набавки, продажба и дистрибуција, планирање и управување со производството, управување со квалитет и управување со човечки ресурси.

„Овој проект беше голем предизвик, обврска, но и задоволство за нас. Предизвик затоа што се соочивме со многу сложена задача во специфични услови, посветеност кон нашиот исклучителен партнер „Алкалоид“ кој ни покажа голема доверба и задоволство затоа што работевме на проектот со партнер кој точно знаеше што и кога сакаше, кој беше многу добро организиран и многу посветен на проектот. Сето ова, со заеднички напори, резултираше со успех. За „Алкалоид“, овој проект е дополнителен ветер во грбот во нивните амбициозни планови за раст и развој, а за нас е огромно позитивно искуство за миграциските проекти во С / 4 ХАНА што ќе следат “, објаснува Санјин Катиниќ, извршен директор на б4б.

Проектот траеше пет месеци и во него учествуваа повеќе од 100 членови на проектниот тим од „Алкалоид“ и б4б.

Link with us
Game bài đổi thưởng