4.8 C
Скопје
29/11/2022 11:27
МАКТЕЛ

Како Европа може да избегне длабоко замрзнување

 

Само енергетската независност од Русија може да спречи катастрофа

 

Како што се приближува крајот на летото во Европа, речиси сите земји од ЕУ се соочуваат со некаков вид енергетска криза. По руската инвазија на Украина, ЕУ им се придружи на Соединетите Американски Држави и други земји во санкциите и ембаргото за рускиот природен гас, иако многу држави од ЕУ зависат од увозот на руска енергија. Овие мерки предизвикаа вртоглав раст на цените, што нагло ги зголеми трошоците за живот за многу Европејци. Некои европски влади веќе се обидоа да ја намалат потрошувачката на енергија – на пример, со ограничување на употребата на климатизација во јавните згради и со барање продавниците да ги исклучат светлата преку ноќ. Но, кризата само ќе се влошува. Владите се обидуваат да се подготват за многу тешка зима.

Креаторите на политиките во ЕУ се фокусирани на зајакнување на националните резерви. Земјите на ЕУ склучија билатерални договори за да обезбедат енергија од алтернативни снабдувачи, вклучувајќи ги Алжир, Канада и Катар. Владите сега расправаат како да изградат гасоводи кои би пренесувале гас низ земјите од Јужна и Централна Европа. И европските претставници сериозно размислуваат како да ги направат своите земји енергетски поефикасни. Советот на ЕУ во јули се согласи на план за заштеда на енергија, кој бара од земјите членки да ја намалат потрошувачката на гас за 15 отсто до оваа зима. Некои влади, вклучително и оние во Франција, Италија и во Шпанија, поставија цели за намалувања, но други земји членки, како што е Германија, се воздржуваат од такви мерки.

Сепак, ваквите потези не можат да ја решат кризата со која се соочува Европа. Европските влади се справуваат само со симптомите на нивната неволја и ги игнорираат причините. Само преку координирана надворешна политика – не фрагментирани индивидуални национални одговори – Европа може да се постави на патот кон енергетската безбедност. Во отсуство на таква усогласена акција, земјите членки на ЕУ постојано ќе се вртат меѓу поддржувањето на нивните вредности и исполнувањето на основните потреби на своите граѓани, несигурна вежба што ќе му наштети на самиот европски проект. Европските влади мора брзо да дејствуваат за да ги спречат најмрачните последици од претстојната зима.

Предупредувачки знаци

   

Европа се бори во последниве месеци да се ослободи од зависноста од руската енергија. Но, дури и најхрабрите напори за диверзификација на изворите на енергија не беа во можност да ја надминат нејзината историска преголема зависност од Русија. Во јули, германските власти (со поддршка на другите земји членки на ЕУ) ја натераа Канада да ги заобиколи сопствените санкции кон Русија за да се поправи гасоводот Северен тек 1 и рускиот да продожи да тече кон Германија. Ова се случи само неколку дена откако руските сили нападнаа трговски центар во Кременчук додека во него престојуваа повеќе од 1.000 луѓе. Наводната заложба на Европа да ја види Русија да одговара за нејзините постапки во Украина се чини дека е нарушена од нејзините неспорни енергетски потреби.

Уште едно предупредување дојде од Италија ова лето, кога голем број политички партии, вклучително и Движењето пет ѕвезди и екстремно десничарската Лега и Форца Италија, практично ја соборија владата на премиерот Марио Драги поради нејзините обиди да ја пренасочи италијанската економија од руската енергија. Опозициските партии тврдеа дека таквото трошење е непотребно, инсистирајќи на тоа дека би било многу поевтино да се остане лојален клиент на рускиот гас. Тоа што Италија, една од најголемите земји членки на ЕУ, го прекина консензусот за одржување цврст став против одвратната војна на Путин, предизвика морници во другите европски метрополи. Ако Рим може да се откаже од овој колективен напор, другите може да го следат примерот, имајќи предвид дека моќни националистички гласови се појавуваат во речиси сите земји членки на ЕУ. Секако, во првата недела од август Марин Ле Пен, лидерката на екстремно десничарската партија Национален собир во Франција, повика на прекин на, како што таа ги нарече, „бескорисните“ санкции кон Русија. Под економски и политички притисоци, импресивното единство што го карактеризира одговорот на Европа на војната е загрозено.

Самиот Кремљ можеби ги чувствува овие пукнатини. Реториката на Путин значително се зацврсти во последниве месеци, обвинувајќи ги западните санкции за порастот на цените на храната и горивата низ светот. Се чини дека е малку веројатно Москва да се откаже од својата стратегија, дополнително тестирајќи ја толеранцијата на Европа за руското кршење на меѓународното и хуманитарното право. Непопустливоста на Путин претставува голем ризик за Европејците. Ако сегашните предвидувања за прекини на струја станат реалност за бизнисите, европската индустриска конкурентност ќе настрада многу. Во исто време, колебливите одговори изгубениот руски гас едноставно да се замени со фосилни горива од друго место, наместо брзото зголемување на обновливите извори, ги загрозуваат европските климатски цели. Планираната зелена транзиција на ЕУ се чини дека пропаѓа бидејќи владите се фокусираат на краткорочните енергетски потреби. Како резултат на тоа, тврдењата на Европа дека е светски лидер во справувањето со климатските промени изгледаат уште посомнителни. Нејзината призната посветеност на поддржување на либералните вредности и владеењето на правото, исто така, изгледа сомнителна бидејќи продолжува да купува руска енергија, иако руските сили го прекршуваат меѓународниот закон и конвенциите за човекови права во Украина. Краткорочниот пристап на ЕУ кон оваа војна на крајот може да го поткопа самиот кредибилитет на европскиот политички проект.

Заштита на енергетскиот суверенитет на Европа

Европа би можела да зацрта пат напред низ овој хаос што би можел да почне да ја штити нејзината енергетска безбедност – и нејзината поширока безбедност. Хаосот што Путин го предизвика со едноставно кинење на правилата на меѓународниот поредок не помина незабележано во Кина, Северна Кореја и Турција. Државите на ЕУ сега треба да се подготват за свет на неред. Тие ќе треба да ги здружат своите ресурси за да се оспособат да се справат со тоа. Ќе мора да разберат дека постигнувањето суверенитет може да се направи само во договор еден со друг. Земјите членки на ЕУ ќе потонат во овие немирни води ако продолжат да им пристапуваат на кризите поединечно и ако дејствуваат индивидуално наместо колективно.

Креаторите на политиките треба да создадат посилен наратив во врска со потребата за одржлива енергетска безбедност – вклучително и придружни мерки за енергетска ефикасност низ Европа, со владите кои работат со индустријата и потрошувачите. Лидерите мора да бидат јасни дека ЕУ нема да се извлече без акција во сите делови на европското општество, а владините коалиции треба да бидат подготвени да ја сносат политичката цена од изнесување на таквата порака. На пример, различните партии во коалициската влада на Германија ја третираа потребата од намалување на потрошувачката на енергија со различни нивоа на итност. Таа недоследност е неодржлива. Со оглед на големината и влијанието на Германија, пристапот на нејзината влада да ги притиска потрошувачите и бизнисите да ги затегнат ремените има последици многу подалеку од Берлин, со корозивен ефект врз секој обединет европски напор за заштеда на енергија.

Тоа, исто така, значи и колективно енергетско планирање за зимата, што мора да се случи на паневропско ниво, а не поединечно од националните влади. ЕУ треба стратешки да разгледа кои ресурси можат да ги здружат европските земји пред оваа зима – пред да се случи веројатниот недостиг – за да избегне поединечни барања за добра волја и помош од една на друга земја членка. Ваквите барања лесно може да се политизираат и да посеат дополнително семе на поделби во ЕУ. Превентивниот пристап на соработка може да бара сериозни инвестиции и подготвеност да се сподели товарот на европско ниво за финансирање на одговорот на кризата. ЕУ е во состојба „што и да е потребно во моментот“ како што беше за време на еврокризата во 2012 година и за време на пандемијата на КОВИД-19 во летото 2020 година. Нејзините лидери треба да размислат за повторување на некои од нивните активности преземени за време на пандемијата, вклучително и задолжување од огромни размери, за брзо засилување на почисти, посигурни извори на енергија како колективен ресурс на ЕУ за да се задоволат потребите за енергија по оваа зима. Инвестициите на Европа во справувањето со потребата на континентот за енергетска безбедност мора да бидат еднакви на размерите на сегашната криза.

Можеби најважно од сè, ЕУ треба да развие надворешнополитичка стратегија која ќе изгради широка мрежа на односи со трети земји што ќе биде основа за поодржлива и енергетски безбедна иднина за Европа. ЕУ треба, на пример, да ги зголеми своите инвестиции во програми за коиновации и да ја интензивира соработката за иницијативи за енергетска ефикасност и чиста енергија во земјите на нејзиниот исток и во Африка за да се изградат сигурни извори на зелена енергија. ЕУ, исто така, треба да го поддржи забрзувањето на зелената транзиција во клучните индустрии во партнерските земји, скратувајќи го пристапот до европските синџири на снабдување и финансиите на компаниите кои се во спротивност со построгите зелени критериуми. Поради оваа причина, нејзината зелена индустриска политика мора да гледа нанадвор и да им помогне на бизнисите во поширокото соседство на Европа да станат дел од поширокиот екосистем на ЕУ. Ако оваа одржлива енергетска дипломатија не е воспоставена, Европа ризикува да западне во истиот вид опасни зависности кои претходеа на руската војна против Украина.

Европа може да ја преброди оваа криза, дури и да стане уште посуверена во процесот. Но, изборот што ќе го направи во текот на следните недели ќе одреди дали ќе ја сочува нејзината независност или европскиот политички проект ќе стане уште една жртва на суровата војна на Путин.

       

Најново

(ВИДЕО) ГЕНИЈАЛНА ИЗЈАВА НА ФИЛИП ПЕТРОВСКИ: Ако некој новинар на Алфа или на радио Лидер му постави критичко прашање на Мицковски, ќе го кренат и ќе го изнесат од сред емисија како партал, како Џипинг што го изнесоа на конгресот на комунистите во Кина

Sase Ivanovski

ПОГЛЕДНЕТЕ КОЛКУ ЗАПАДОТ МУ ВЕРУВА И ГО РЕСПЕКТИРА ШЕФОТ НА МАКЕДОНСКАТА ПОЛИЦИЈА, ОЛИВЕР СПАСОВСКИ ОТКАКО ЈА ПОАПСИ НАРКО МАФИЈАТА И ГО СОПРЕ НАПЛИВОТ НА МИГРАНТИ КОН ЕВРОПА

Sase Ivanovski

СПАСОВСКИ: Со задоволство одговорив на поканата од страна на амбасадорот на Република Албанија, Н.Е. Фатос Река, да присуствувам на приемот по повод националниот празник на Албанија 28 Ноември – Ден на албанското знаме и 110-годишнината од независноста на Албанија

Sase Ivanovski

Илиеска: Во Буџетот за 2023 година има многу средства за непродуктивни трошоци, а потребни се сериозни мерки за инфлацијата да не расте толку

Tamara Ivanovska

Тодоров: Немаме намера да дискутираме за црковни прашања и црковниот статус на МПЦ-ОА

Tamara Ivanovska

Не бил само синот на Џафери, 449 студенти на Универзитетот на ЈИЕ завршиле во сива зона

Tamara Ivanovska

Јовановски: Блокадата кај „Мавровка” времено отстранета

Tamara Ivanovska

САД и Русија, само еднаш од почетокот на војната во Украина, ја искористиле линијата за избегнување меѓусебен конфликт

Tamara Ivanovska

Лагард: Инфлацијата во Европа сè уште не го достигнала својот максимум

Tamara Ivanovska

Јовановски: Блокадата кај „Мавровка” отстранета до петок

Tamara Ivanovska

Тешка сообраќајка кај пехчевското село Црник

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) Марјан Ангелов: Почнавме од нула, на овој рид извадивме вода и втора година успешно произведуваме органска пиперка

Tamara Ivanovska

РИЗИК ОД УПОТРЕБА НА ХЕМИСКО ОРУЖЈЕ ВО УКРАИНА Реална е заканата за употреба на оружје за масовно уништување

Tamara Ivanovska

ПРЕДВРЕМЕНО ПОЛАГАЊЕ ПРАВОСУДЕН ИСПИТ БИЛО МАСОВНА ПОЈАВА Поразително сознание на Антикорупциската комисија

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) КОВАЧЕВСКИ: ВМРО ВО СКОПЈЕ НИ ВЕТУВАА ГРАНДЕ МАМА, ДОБИВМЕ ГРАНДЕ ПРОБЛЕМИ!

Sase Ivanovski

ИРАН ОСЛОБОДИ 700 ЗАТВОРЕНИЦИ ПОРАДИ ПОБЕДАТА НАД ВЕЛС!? Фудбалот им донесе слобода

Tamara Ivanovska

(Видео) Ковачевски: Преку стратешки инвестиции, обезбедени се над 1.000 MW во проекти за фотонапонски и ветерни централи

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) ТИТО ВО ПОСЕТА НА КОСОВО ВО 1970-ТА: Странците ми викаат дека на Косово ќе имало тензии, јас не им верувам, но факт е дека Косово е најсиромашно во цела Југославија иако тука има огромни природни богатства

Sase Ivanovski

(Видео) Ковачевски: Економијата е на добар пат, следната година ќе биде подобра

Tamara Ivanovska

Чадиева: СДСМ е на вистинскиот пат, чекориме кон стабилна, демократска, силна, европска Република Северна Македонија

Tamara Ivanovska

Андрески: СДСМ како државотворна партија вистински се грижи за граѓаните и за реализација на стратешките интереси на државата

Tamara Ivanovska

(Видео) Ковачевски: Јас сум човек кој работи и ветеното го остварува, колку и да биде тешко

Tamara Ivanovska

(Видео) Ковачевски: Ја спасивме македонската економија со два огромни пакети антикризни мерки вредни 760 милиони евра

Tamara Ivanovska

Маричиќ од Градско: Политиките на СДСМ го штитат и вреднуваат трудот на земјоделците

Tamara Ivanovska

ФОТО НА ДЕНОТ: ЕВЕ ШТО СЕ ДОБИВА КОГА ЌЕ ИМ ДАДЕШ ВЛАСТ НА ВМРОВЦИ

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) Ковачевски: Ја спасивме македонската економија со два огромни пакети антикризни мерки  вредни 760 милиони евра

Sase Ivanovski

Јовановски: Блокадата кај „Мавровка” отстранета до петок

Sase Ivanovski

СВЕТСКАТА МЕГА ЅВЕЗДА ДУА ЛИПА ЈА СОБРА ЦЕЛА АЛБАНИЈА НА ПЛОШТАДОТ ВО ТИРАНА

Sase Ivanovski

ВО КРИЗА СМЕ ЦЕЛИ 15 ГОДИНИ Опаѓа конкурентноста на македонските компании, предупредува Азески

Tamara Ivanovska

Костадинов: Имаме план за економски раст и обезбедување на европската иднина на земјата

Tamara Ivanovska

Барлет Џафери не е единствениот што предвреме полагал правосуден испит?

Tamara Ivanovska

Партиите се како вино, не знаеш каков вкус имаат сѐ додека не ги пробаш на власт

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) ОВА ЛИ Е НОВИОТ СТРАТЕГ НА ВМРО ДПМНЕ – ЕКС АМБАСАДОРОТ ВО БРАЗИЛ, БОЦЕВСКИ: Нашата цел во идина треба да биде да ги натераме САД и ЕУ да признаат дека договорот од Преспа беше голема грешка!

Sase Ivanovski

Што треба да направите за да бидете корисник на земјоделски субвенции

Tamara Ivanovska

ДЕН НА АЛБАНСКОТО ЗНАМЕ: АЛИ АХМЕТИ СЛАВЕШЕ ВО АЛЕКСАНДАР ПАЛАС, КАСАМИ НАПРАВИ ФЕШТА НА ТЕТОВСКИОТ ПЛОШТАД

Sase Ivanovski

Како да ги препознаете актерите во руската хибридна војна меѓу Македонија и Бугарија

Tamara Ivanovska

КОГА БОШЊАК ЌЕ ГЛУМИ НЕБАЊАТ ВМРОВЕЦ – САФЕТ БИШЕВАЦ ОД ВМРО ДПМНЕ: Немам ништо против Бугарите да влезат во уставот, но тоа да биде изгласано на референдум откако ќе влеземе во ЕУ?!

Sase Ivanovski

Американците чуваат 5000 тони злато во бункер отпорен на нуклеарни бомби во Кентаки,на пазарот ова злато вреди 300 милијарди долари

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) ЖЕСТОКА ДЕБАТА НА СЛОБОДНА ТВ: БИШЕВАЦ ВРЕСКАШЕ КОН КРОТКИОТ СТОЛЕ НАУМОВ

Sase Ivanovski

Јовановски: Никој не сака да понуди решение, Вечерва ќе биде одлучено дали ќе се прошират блокадите и на други локации

Sase Ivanovski

ТЕШКО НАС, ЌЕ ИСПОЦРКАМЕ ВО СООБРАЌАЈНИОТ ХАОС: Советот на Град Скопје без одлука за проблемот со приватните автобуски превозници

Sase Ivanovski

ЦРНА СЕ ЧУМА ЗАДАДЕ ДА ЈА ИЗЕДЕ ГОЦЕВАТА РАСА – Пантерот се движи кон потопли краеви, Македонија му е следна дестинација?

Sase Ivanovski

Ковачки: Грижата на СДС е до тој степен што во касарната на Армијата нема вода за пиење, а кај министерката и тимот околу неа се служи флаширана вода

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) ДИРЕКТОРОТ НА ПАРКОВИ И ЗЕЛЕНИЛО, РЕЏЕПИ: Советниците на ВМРО ДПМНЕ ме исмеаја затоа што сум Албанец и затоа што се обратив на Македонски јазик од почит кон моите сограѓани

Sase Ivanovski

(Видео)Ковачевски: На Скопје му се случува реприза од она што го гледавме за време на Груевизмот

Sase Ivanovski

(ВИДЕО) РУСКИТЕ КОЦАРЕВЦИ И ЧЕПРЕГАНОВЦИ ДИВЕАТ КАКО МОНСТРУМИ – Руски филолог рече дека украинскиот јазик е дијалект, а Русија ќе полага право на многу територии

Sase Ivanovski

Онишченко тврди дека сите документи со кои го добил македонското државјанство се легални

Sase Ivanovski

Пет високотиражни весници бараат Асанж да не биде кривично гонет во САД

Sase Ivanovski

Американска амбасадорка во НАТО: САД не мисли дека е неопходно Русија да биде прогласена за „терористичка држава“

Sase Ivanovski

Вучиќ: Ако за Курти е завршено прашањето за статусот на Косово, тоа е и за мене

Sase Ivanovski

Хаос во Скопје: Во цела гужва се расипа и автобус сред булевар

Sase Ivanovski

(Видео) Куртоните се претераа со новинарство: Дописничката на Сител од Прилеп го малтретираше министерот Николовски за курсот на доларот?!

Sase Ivanovski

Евростат: Поради зголемените цени сè повеќе Европејци тешко ги покриваат основните трошоци

Sase Ivanovski

Кинески ботови го преплавија Твитер со порнографија за да ги сокријат вестите за протестите

Sase Ivanovski

Јаневски до Арсовска: Неспособен градоначалник има неспособен директор, граѓаните трпат

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ:Стевче Антовски покажа документи од кои се гледа судир на интереси при набавки во РЕК Битола во случајот со фирмата КОМПАКТ МСФ

Sase Ivanovski

Османи во Букурешт, на состанок на Северно-атлантскиот Совет на НАТО

Sase Ivanovski

Арсовска: “Лидерот” се закануваше дека нема да го дочекам крајот на мојот мандат – Ако мислевте дека ќе имате кандидат што ќе ви потпишува да крадете многу сте се излажале!

Sase Ivanovski

Откако го извади од памет цел свет-НИКОГАШ НЕ ТРЕБА ДА ПОЧНЕ НУКЛЕАРНА ВОЈНА Путин потпиша таква Декларација

Sase Ivanovski

ИРЦИТЕ ОПАСНО ГИ „ДЕЛКААТ“ ФЕЈСБУК, ИНСТАГРАМ, ГУГЛ, ТИК ТОК… Само од Фејсбук до сега лапнаа 1 милијарда евра

Sase Ivanovski

МАЖИТЕ НЕ СМЕАТ ДА БИДАТ ДИСКРИМИНИРАНИ НА ИЗБОРНА ЛИСТА Уставниот суд ја прифати иницијативата на Самка Ибраимовски

Sase Ivanovski

Вучиќ загрижен: Во Косово врие

Sase Ivanovski

Кај нас уште е вмровско дувло-Словенија донесе закон за деполитизација на јавната телевизија

Sase Ivanovski

Ковачевски се пожали: Едвај излеговме од Скопје

Sase Ivanovski

Јанев се изјасни за формирање коалициска влада во Бугарија

Sase Ivanovski

Уапсен тинејџер осомничен за силување на малолетничка во Скопје

Sase Ivanovski

Најмалку половина од средствата за кампањи од јавен интерес да бидат за локалните медиуми, смета Ковачевски

Sase Ivanovski

Левица: Укинатата пресуда на Мијалков доказ за неказнивоста

Sase Ivanovski

Компании од прехранбената индустрија, иако аплицирале, нема да добиваат поевтина струја зашто имале фотоволтаиц

Sase Ivanovski

Посебен режим на сообраќај во вторник и среда во Скопје

Sase Ivanovski

СДСМ Битола: Директорот на Водовод сокрил сообраќајка и платил поправка на каско осигурено возило?

Sase Ivanovski

Андоновски: Ако ЈСП не ги исплати приватните превозници, долгот од скоро 2 милиони евра по судски процес ќе се зголемува

Sase Ivanovski

Ѓоргиевска: Родовата еднаквост и економското зајакнување на жените – едни од клучните предуслови за одржлив и инклузивен развој на македонското општество и инклузија

Sase Ivanovski

ВМРО ДПМНЕ:Еклатантно неспособната Арсовска да не дефокусира со лаги за јазикот, јавноста очекува решенија за јавниот превоз

Sase Ivanovski

СДСМ:Мицкоски го виде ли хаосот во Скопје што го создаде или сè уште се крие?

Sase Ivanovski

Средба Тренчевска-Вал:  Соработката со мисијата на ОБСЕ продолжува и се зајакнува   

Sase Ivanovski

Ќе се стабилизираат ли цените? – За Германците рестораните станаа луксуз, во Србија рекордно поскапување на млекото

Sase Ivanovski

Финансова полиција влегла во ЈСП. Ја чешлале документацијата за работата на приватните превозници?

Sase Ivanovski

Сите фактури кон приватните автобуски превозници се платени, тврди директорот на ЈСП

Sase Ivanovski

(Видео)Приватните превозници не се откажуваат од своите барања, на помош ги повикаа премиерот и претседателот

Sase Ivanovski
Вчитувам....