КАРАКАЧАНОВ ПРИЗНА: Германија врши притисок врз Бугарија да започне преговори меѓу С. Македонија и Европската унија

Германија врши притисок врз Бугарија да започне преговори меѓу С. Македонија и Европската унија. Ова го изјави вицепремиерот и министер за одбрана на Бугарија, Красимир Каракачанов.

„Некои Македонци веруваат дека Германците и некои други европски земји ќе извршат притисок врз нас и ние безусловно ќе се согласиме да ги поддржиме. Тие не притискаат, факт! Бугарија има свое достоинство, своја политика и е суверена држава. Никој не може да ни каже дека треба да свртиме грб на 1.000 години “, рече Каракачанов на бугарска „Нова“.

Тој посочи дека на прво место станува збор за земјата што моментално е претседател на ЕУ. „Германија е многу активна со аргументот дека „можете повторно да ги запрете“, додаде Каракачанов.

Тој потсети дека во 1941 година не беше Бугарија таа што му објави војна на Кралството Југославија, туку фашистичка Германија, но немаше ниту една плакета во Македонија за германските окупатори.

„Веројатно во С. Македонија денес се загрижени да зборуваат за тоа, бидејќи канцеларката Ангела Меркел и Германија се лидери во ЕУ, но тие сметаат дека е можно да се зборува за бугарските окупатори“, рече Каракачанов.

Според него, Македонците сметаат дека договорот со Бугарија е празен лист хартија, но тој пишува што треба да направат.

„Скопје не само што не се придржува кон Договорот за добрососедство и пријателство, туку дури смета дека нема обврска да го почитува. Во С. Македонија, тие мораше да се почувствуваат на време, кога на 9 октомври минатата година бугарскиот парламент гласаше за рамковниот став, во кој се вели: да се промени говорот на омраза, да се сменат учебниците по историја, географија и литература, во кои гледаме целосна кражба на Бугарска историја, негирање на бугарскиот идентитет на населението во Македонија, навредливи квалификации кон Бугарите“, рече Каракачанов.

За прашањето за Гоце Делчев, Каракачанов рече дека во Скопје сакаат да го претстават како бугарски учител, но Македонец по националност, заборавајќи дека тој се претставувал како Бугарин. Истото важи и за Цар Самоил, кој не бил Бугарин, туку Македонец, но сакал да напише наследник на бугарските кралеви.

„Не можете да ја присвојувате историјата на една земја и да очекувате таа да стои и да молчи“, рече министерот за одбрана.

sunwin web

sunwin tài xỉu tải sunwin apk sunwin club

sunwin club game bài sunwin tải sunwin apk

sunwin

sun win