КОЛКУ ТРЕБА ДА ИМАТЕ ЗАШТЕДЕНО ПАРИ НА 30, 40, 50, И 60 ГОДИНИ ЗА ДА ИМАТЕ МИРЕН БЕЗБЕДЕН ЖИВОТ?!

Ајде сега почнува нова година и да видиме што треба да промениме во нашите животи. Не е само да научиме да правиме пари, иако и тоа е голем предизвик особено во држави како нашата каде платите се ниски и има голема невработеност. Но проблем е и парите да се заштедат за да има пари и за црни денови кога ќе ни пропадне фирмата во која работиме или ќе добиеме ненадеен отказ или ќе се разболиме или ќе треба да одиме во пензија итн итн…

Секако основните разумни потези се знаат, да не се коцкаш да не се дрогираш да не правиш криминал и одиш во затвор, затоа што тие се гарант за тешка сиромаштија и банкрот!

Според бизнис советниците, планирањето за пензија треба да почне уште во 20-тите години од нашиот живот?!?!

Па така, веќе во 30-те години односно во третата деценија од нашиот живот, според овие аналитичари, веќе сите треба да имаме заштеда тешка колку што заработуваме за една година.

Значи ако имаме плата од 500е, треба да имаме заштеда од 6000е или на банкова сметка или во акции на берза или во злато или пак во девизи или денари под душек, иако ова последното не се препорачува, дури и чувањето злато не е препорачливо поради несигурност од грабежи или пак драстичен пад на цената на златото, но секое штедење си има ризици за тоа се препорачува диверзификација, малку злато малку девизи малку акции малку на банкова штедна книшка…

Грешките кои младите ги прават е што воопшто не сакаат да работат и спијат до 12 а ако работат сите пари ги даваат за забава и трошење си велат има време рано ми е. Во САД пак прават друга грешка, под итно драстично го враќаат студентскиот кредит и воопшто не штедат што според аналитичарите не е паметно. Според нив треба и да се штеди и да се враќаат кредити полека, не да се брза.

– Не смее да се живее од плата до плата, тоа е неодговорно, само еден отказ те дели од живеење на улица од каде нема врачање назад, тоа е неодговорно кон себе – велат аналитичарите.

За тоа како да се штеди, аналитичарите велат да се трга по 10% од платата на страна, овој процент треба да се покачи како старееме.

Во овие години веќе понуваме со нашата кариера но и се стекнуваме со капитал купуваме стан куќа кола вила итн итн, и тоа се смета за заштеда иако тоа е капитал кој носи трошок со себе, колите губат вредност и треба да се поправаат и регистрираат а пак куќата или станот треба да се одржуваат за да бидат во добра кондиција за да не изгубат од својата вредност.

Веќе во 40-тите години од нашиот живот според бизнис советниците треба да имаме заштедено 3 годишни приходи, значи ако имаме плата од 500е, треба да имаме заштедено 18 000 евра!

Како да успеете во овој потфат? Аналитичарите предлагаат да се заштедат парите земени од покачување на плата.

– Останете да живеете скромно како пред покачувањето на плата, делот од покачувањето на платата ставете го на штедна книшка за црни времиња и за одење во пензија. Така нема да мора да кратите од постоечкиот живот и навики туку не си дозволувајте да се ги истегнете нозете баш колку што ви е чергата или пак не се задолжувајте со кредити, туку живејте малце поскромно од што реално можете, вишокот пари ставете го на штедна книшка.

Веќе на 50 години треба да имате 5 годишни плати заштедено. Значи претходните 3 годишни плати што сте ги заштедиле претходно треба да ги покачите за уште 2 годишни плати или пак ако ништо не сте заштедиле порано тогаш во вашите 50-ти треба да заштедите 5 годишни плати наеднаш, значи ако заработувате да речеме 1000е во вашите 50-ти тогаш 5 годишни плати се 60 000 евра!

Ова е многу тешко затоа што баш тогаш вашите деца ќе одат на факултет и треба да им платите школарина и трошок за живот. Исто така тогаш се јавуваат за жал и првите здравствени проблеми но од друга страна пак тогаш сте во врвот на вашата кариера и заработувате најмногу што ќе може да заработувате во вашиот живот, веќе сте стигнале до врвните позиции во вашите институции или компании или пак ако сте само вработен сте стекнале искуство реноме и клиентела што ви овозможува да имате големи приходи затоа пробајте да ги зголемите вашите заштеди до нивото што се препорачува за оваа возраст а тоа е 5 годишни плати.

Аналитичарите велат да не се ризикува со заштедата на овие години, да не се купуваат акции кои не се стабилни, туку да се инвестира во државни обврзници или акции на фирми кои се стари по 100 години и кои тешко дека ќе пропаднат и затоа нудат мали поврати на инвестиции, но вас не ви треба заработка на берза туку стабилност на вашата заштеда. Се препорачува и штеден влог во банка и тоа во најстабилните банки што се на пазарот. Ако штедите во валути избверете го доларот или еврото тие се две најстабилни валути во светот иако и нашиот денар да не го урочиме е веќе 30 години ставилен и не мрда, беше врзан прво со германската марка а сега е врзан со еврото па каде оди еврото таму оди и нашиот денар, практично со штедење во денари штедиме де факто во евра, затоа што валутите се врзани со одлука на нашата народна банка.

На 60 години треба да се има 7 годишни плати заштеда. Ако земате 1000е плата месечно, седум годишни плати се 84 000 евра заштеда. Веќе треба да се прават планови за одење во пензија.

Одењето во пензија по правило има драстичен одраз на квалитетот на живот на една индивидуа од повеќе аспекти. Но пред се финансиски веќе животот станува потежок затоа што веќе ги нема големите приливи од плати и други хонорари. Аналитичарите предлагаат веќе да се извадат парите од инвестиции во берза затоа што со пад на акциите на берзата ќе ви исчезнат значителен дел од парите со кои треба да живеете до крајот на вашиот живот затоа се предлага сите акции да се продадат и парите да се стават во банка и таму да се направи математика колку најмалку може да трошите месечно за да ви траат што подолго парите. Ако земате пензија тогаш сте покриени но тогаш зависите од капацитетот на државата да ја исплаќа пензијата на време и да ја покачува во сооднос со инфлацијата која исто така може да ги уништи вашите заштеди.

Со среќа на сите во оваа животна битка за опстанок и подобар живот.

Link with us
Game bài đổi thưởng