Колку знаеме за исламската историја и цивилизација?

Првите универзитети во Европа не се во Оксфорд, Париз или Келн, туку муслиманска АНДАЛУЗИЈА(денес Шпанија-Португалија), каде муслиманите заедно со христијанските и останатите студенти бараа знаење, па дури и го научија главниот светски јазик – арапскиот.

Кордоба, главниот град на тогашна Андалузија имаше 70 библиотеки, а една од нив имаше повеќе од половина милион книги!

По распаѓањето на муслиманска Андалузија, христијанскиот свет се обиде да ги прикрие историските факти, па дури и да шири лаги за муслиманите. И во денешно време, Османлиите се сметаат за „чудовишта“ кои го угнетувале сиромашното христијанско население на Балканот, па дури и го уназадиле (го угнетиле) од неговиот напредок што ете биле причина денес Балканот да биде таму каде што е, замислете.

Значи, една од причините(не е единствена) за лагите кои се рашириле на Запад против Османлиите е тоа што подадоа рака т.е помош на муслиманите во тоа време кога биле прогонувани од Андалузија. Знаеме ли кои султани биле во тоа време кои помогнале на муслиманите од Андалузија?

sunwin

sunwin

sunwin tài xỉu tải sunwin apk tải sunwin apk

sunwin

sunwin sunwin apk game sunwin