КОНЕЧНО НАЈДОБРИТЕ СУДИИ НА НАЈВИСОКИТЕ ПОЗИЦИИ А НЕ ОБРАТНО: Добрила Кацарска e нов претседател на Уставниот суд

Добрила Кацарска е новиот претседател на Уставниот суд. Пред малку беше избрана со тајно гласање и дво-третинско мнозинство на деветмината уставни судии.

Досегашниот претседател Сали Мурати ја напушта и претседателската и судската функција во Уставен, бидејќи му завршува деветгодишниот мандат. Нема право на реизбор.

Кацарска беше избрана за уставен судија во ноември 2020-та по предлог на Судскиот совет. Беше судијка во Кривичниот суд од 86-та година.

Во предметот „Тенк“, донесе осудителни пресуди за Никола Груевски, Гордана Јанкуловска и Ѓоко Поповски поради набавката на скапиот блиндиран мерцедес.

Link with us
Game bài đổi thưởng