ЛЕВИЧАРСКО ЛУДИЛО: ЕКСПЕРТИ ШТО НИКОГАШ НЕ СЕ БАВЕЛЕ СО БИЗНИС И НЕ ПОДЕЛИЛЕ НИКОМУ ПЛАТА СЕ БУНАТ ШТО ИМАЛО СИТНИ БИЗНИСМЕНИ КОИ НЕ ПЛАЌАЛЕ ДАНОК, ЗАМИСЛЕТЕ, ЗАРАБОТКАТА ЗАВРШУВАЛА ВО ПРИВАТНИ ЏЕБОВИ?!?!?!? ПА КАДЕ БЕ ДА ЗАВРШИ?!?!

Преку неформални канали се одлеваат над 2,5 милијарди евра годишно – пари кои наместо во домашниот Бруто-домашен производ завршуваат во приватни џебови. Институтот за економски истражувања и политики „Finance think“ измери дека сиварта економија во 2020 година опфаќа 23,2 проценти од Бруто-домашниот производ. Според истражувањето- недовербата во системот- односно нискиот даночен морал на населението, високота корупција и неефикасните институции- се главните причини граѓаните наместо легално, да се обидуваат да заработат заобиколувајќи го системот.

Сепак трендот е опаѓачки. Сивата економија од 2006 до 2020 година е намалена од 31,6 на 23,2 проценти. Најголемо намалување на сивата економија имало со воведувањето на рамниот данок, потоа за време на финансиската криза во 2009 година и по воведувањето на минималната плата.Од институтот се децидни дека високите казни не се лек за сузбивање на сивата економија- туку функционалните институции.

Сивата економија не е проблем само во земјава, туку иста е сликата на цел западне балкан, освен Хрватска каде таа е околу 10 проценти од БДП.Главните препораки од истражувањето се дека треба да се редизајнира даночната политика- да се јакнат капацитетите за прибирање на даноци и даночниот морал кај граѓаните. Минималната плата да не се зголемува брзо туку да расте со растот на продуктивноста. Како и да се зголеми ефикасноста на јавната администрација за да се намали товаропт врз приватниот сектор.

sunwin web tải sunwin apk tải sunwin apk

tải sunwin apk sunwin apk tải sunwin apk

sunwin tải sunwin sunwin web

sun win

sun win