МЕНАЏМЕНТОТ НА КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА БРИЉИРА: „Комерцијална банка“ успеа да ја зголеми добивката за првите три месеци за 64 отсто во споредба со истиот период лани.Добивката на банката за три месеци изнесува 5,86 милиони евра

Безмалку половина милион евра е вкупниот промет со акциите на Комерцијална банка, вчера на берзата. Има вложувачи, а расте и цената. Комерцијална банка имаше фантастичен старт годинава, а последните случувања на пазарот на капитал само може да значат дека податоците за второто тромесечје се уште подобри.

Вчерашниот ден на берзата беше уште една потврда за тоа дека Комерцијална банка одработела добро и во вториот квартал годинава. Истргувани се 3.250 акции за вкупно 27,8 милиони денари што е 452 илјади евра или по 9.190 денари по акција во просек. Интересот се зголемува во месецот по истекот на второто тромесечје, но и по извесно размрдување на позиционираноста на акционерите во банката. Завчера беше направена нова блок трансакција во која беа истргувани 3.123 акции по цена пониска од пазарната вчера односно цената на акцијата во блокот беше 8.765 денари. Вкупно за сите акции купувачот плати над 445 илјади евра.

При крајот на минатиот месец, Адора инженеринг на бизнисменот Ванчо Чифлиганец плати 6,95 милиони евра со кои купи 48.837 акции со право на глас во „Комерцијална банка“. Акциите градежната компанија на Ванчо Чифлиганец ги плати по пазарна цена која изнесува 8.750 денари за акција. Со ова купување „Адора Инжинеринг“ сега поседува 15 отсто од сите акции со право на глас во најголемата македонска деловна банка. Досега „Адора Инжинеринг“ плати повеќе од 15 милиони евра за акции во „Комерцијална банка“.

Неколку дена подоцна ЗСФ ком на градежникот Фатмир Етеми, кој е претседател на Надзорниот одбор во нова блок трансакција вредна 5 милиони евра купи 1,6 отсто од акциите на банката.

Етеми самиот, исто така купи 4.312 обични акции издадени од банката, а за нив тој плати 37.730.000 денари или околу 613 илјади евра.

„Комерцијална банка“ успеа да ја зголеми добивката за првите три месеци за 64 отсто во споредба со истиот период лани.Добивката на банката за три месеци изнесува 5,86 милиони евра.

ИЗВОР: ФАКТОР.МК

Link with us
Game bài đổi thưởng