МВР Е СТРАВ И ТРЕПЕТ ЗА МАФИЈАТА – ОПЕРАТИВНАТА АКЦИЈА “ХИДРА” НА КРИМИНАЛИСТИЧКАТА ПОЛИЦИЈА ЗАТВОРИ НАД 300 КРИМИНАЛЦИ

По повод 7 ми Мај, Денот на полицијата министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски додели плакети посебен придонес во промоција на професионализмот во Министерството за внатрешни работи.

Една од плакетите е доделена на одделот за криминалистичка полиција – сектор за недозволена трговија со дрога, оружје и опасни материи, за оперативна акција насловена “Хидра” во која се уапсени над 300 криминалци на целата територија на државата, според нашите информации се работи за акција која трае од октомври минатата година.

Највероватно оперативната акција е именувана по митското змијолико водено чудовиште кое што живеело во езерото Лерна, според старогрчката и римска митологија. Чудовиштето било познато по тоа што имало многу глави. На секоја пресечена глава на хидрата никнувале нови две глави. Токму името на оперативната акција “Хидра” го симболизира “сечењето” на криминалот во државата.

По начинот на живеење на ова чудовиште функционира и патот на дрогата до крајните потрошувачи, односно ако се фати еден дилер, на пазарот се појавуваат нови двајца дилери…

Јавноста е сведок за секојдневните акции на Криминалистичка полиција каде се бележат апсења на голем број насилници и дилери, но и заплени на значителни количини дрога.

Споредбено во првото тромесечие 2020 година кога технички министер беше Наќе Чулев реализацијата на запленета дрога 14.8 кг. Оваа 2021 година во првото тромесечие се запленети 585 кг дрога или процентуално зголемена е ефикасниста за 3953%.

Link with us
Game bài đổi thưởng