На Клиниката за ортопедија минатата недела направени три трансплантации на коскени ткива

На Клиниката за ортопедски болести при ТОАРИЛУЦ, минатата недела успешно се направени три имплантации на коскени ткива од починат донор кај пациенти со различни заболувања.

Како што соопштија од Министерството за здравство, кај 16-годишна девојка со повреда здобиена при спортски натпревар, д-р Алан Андоновски направи реконструкција на предниот вкрстен лигамент со лигамент од починат донор.
Кај 49-годишен пациент повреден при пад од 13 метри, во септември 2020 година, кој бил опериран во повеќе наврати и кај кој се настанати компликации, д-р Александар Савески со коскено ткиво од починат донатор направи премостување на несраснатиот дел на фрактурата.

Од ресорното Министерство потенцираат дека третата трансплантација е кај 27-годишен пациент со малигна болест – Јуинг сарком. Откако го отстрани заболен дел на коската, д-р Резарат Далипи го замени со здраво коскено ткиво од починат донор.
За период од една година колку што Клиниката за ортопедија е вклучена во Програмата за трансплантација на органи и ткива на Министерството за здравство, направени се пет експантации и 14 имплантации на коскени ткива кај пациенти со сериозни болести предзивикани од трауматски повреди или од малигна болест и со тоа е отворено ново поглавје во трансплантациската медицина во ортопедијата.

-За многу пациенти особено на тие со малигна болест, добивањето здраво коскено ткиво од починат донор значи можност за нов и подобар живот, се наведува во соопштението на Министерството за здравство.

Link with us
Game bài đổi thưởng