Новинарските здруженија реагираат: По кои критериуми е направена селекцијата кои медиуми ќе известуваат од Рим

Во рамките на денешната посета на Рим на македонската делегација предводена од премиерот Димитар Ковачевски по повод одбележувањето на Денот на сесловенските просветители, Светите браќа Кирил и Методиј, присутни беа и повеќе новинари и медиумски работници, а од ССНМ, ЗНМ и СЕММ реагираа дека Владата без никакви критериуми врши селекција за тоа кои медиуми ќе бидат поканети.

„За изборот на овие приватни медиуми, кој е на трошок на буџетот на граѓаните, нема објаснување од страна на Владата кои се критериумите и зошто токму овие медиуми се поканети -истакнуваат од ССНМ, ЗНМ и СЕММ.

Од таму додаваат дека настрана фактот што владини посети на државен трошок треба да ги следат јавните медиумски сервиси, а не приватни медиуми, овој селективен пристап на Владата, без никакви критериуми, може да се толкува и како фаворизирање на конкретните медиуми.

„Немањето на транспарентни и јасни критериуми за тоа како е направен изборот кој медиум ќе известува за официјалната владина посета во Рим создава дискриминација во медиумскиот сектор и ги става медиумите во нерамноправна положба. Користењето на јавни ресурси за да се стимулираат само поединечни медиуми на официјални посети во странски држави е непрофесионално и е на штета на медиумите, но и на граѓаните.Потребно е сите медиуми да имаат фер и транспарентен пристап до информации за да се зачува објективното известување и јавниот интерес во медиумските извештаи. Оваа практика на Владата, ја спроведе и Собранието кога пред две недели нетранспарентно и без критериуми избра приватен медиум за официјална посета во странство, со што станува јасно дека овие опасни процеси, карактеристични за едни други медиумски времиња, се враќаат и се закануваат повторно на медиумските слободи – се вели во реакцијата на ССНМ, ЗНМ и СЕММ.

ЗНМ, ССНМ и СЕММ додаваат и дека за ова ќе ги известат сите свои партнери и меѓународни организации кои ги следат прашањата со независноста на медиумите и правата на новинарите во Македонија

sunwin

game bài sunwin

sunwin apk sunwin apk tải sunwin

sunwin club game sunwin sunwin web

tải sunwin