ОРДАНОВСКИ: РИЗИЧЕН ПОТЕГ НА ЗАЕВ, СЕГА НЕГОВАТА ПОЛИТИЧКА КАРИЕРА ЗАВИСИ ОД РЕАКЦИЈАТА НА БУГАРИЈА НА НЕГОВОТО ХРАБРО ИНТЕРВЈУ!

Може да е Заев и саможртва на сопственото наивно сфаќање дека едно интервју може да ја промени билатералната политика меѓу два соседи. А, можеби е тоа само „круна“ на цела низа од други координирани дипломатски напори што се превземаат без поблизок увид на јавноста?

Тоа е опасен пристап за секој политичар, бидејќи неговиот легитимитет не извира од одеците во странската (бугарската), туку од домашната (македонска) јавност. Облогот на Заев е дека со своите сега и вака формулирани ставови ќе успее да направи продор по прашањето на македонската евро-интеграција во Софија и дека тоа, во перспектива, ќе го надмине виорот од домашно незадоволство за така срочените ставови.

Проблемот ќе стане многу поголем доколку Софија остане „мртва-ладна“ на неговото интервју и доколку ветото опстои. Тоа, со коцкарски речник, би се оквалификувало како „дупло голо“ во македонската јавност. Таквата политичка штета ќе биде тешко да се исправи дома. Дури и кога е еден Заев во прашање, кому не му е првпат дрско да ја предизвикува политичката комоција на македонската јавност.

Затоа уште од вчера самозадоволно триумфираат сите оние чија вообичаена траорна дикција е „ја да ти кажам, друже Заев!“, со сите дополнителни „предавнички“ и „мафијашки“ епитети во ритуалот на патетичното черечење на неговиот лик и дело.

Што ќе биде утре, тешко е да се предвиди. Жирито заседава… Но, јас би прогнозирал победа на Заев во фото-финиш, за гради пред спасоносно разбудените политички противници. На Македонија, просто, ѝ е судено да игра во европско финале!

Link with us
Game bài đổi thưởng