ОСВЕН ШТО ПРАВАТ ПРЕКРАСНО ДИЗАЈНИРАНИ КОЛИ, ФРАНЦУЗИТЕ КОРИСТАТ И МНОГУ НАПРЕДНА ТЕХНОЛОГИЈА: НОВИТЕ PEUGEOT 308 И 308 SW НОВ ТИП НА ОСВЕТЛУВАЊЕ НА ИЗГЛЕДОТ, ЗАБИТЕ И КАНЏИТЕ НА ЛАВОТ

Од создавањето на PEUGEOT Type 1 во 1889 година, до воведувањето на новите PEUGEOT 308 и 308 SW, осветлувањето на моделите на Брендот е во постојан раст во однос на технологијата, функционалноста и дизајнот.

Предните и задните светла станаа клучни елементи кај возилата. Тие ја претставуваат идејата за технологија во служба на дизајнот и, обратно, за дизајн во служба на технологијата. Првенствено дизајнирани да бидат безбедносни карактеристики (осветлување, сигнализација), тие исто така станаа основни во зајакнувањето на идентитетот на моделите на брендот PEUGEOT и ги прават препознатливи на прв поглед.

Додавањето на LED технологијата во 2012 година целосно ги промени капацитетите за осветлување и обликот на предните светла. Поради нивната моќност и компактност, LED диодите им нудат на дизајнерите поголема слобода при креирање на елементи за осветлување: ги ослободуваат од ограничувањата на претходните технологии (halogen и xenon) во однос на обликот и големината, и буквално им овозможуваат да си играат со светлината.

Во однос на технологијата, светлината што ја емитуваат LED светлата изгледа бела како кај xenon предните светла. Всушност, оваа светлина е сина. Поминува низ слој од фосфор кој апсорбира голем дел од синиот спектар и му дава на LED светлото многу посебна бела боја.

Покрај тоа што траат 10 до 15 пати подолго од халогените, LED диодите се уреди со мала потрошувачка на енергија, со што се намалува емисијата на CO2 кај новите PEUGEOT 308 и 308 SW.

Новите PEUGEOT 308 и 308 SW исто така го прикажуваат карактеристичниот светлосен потпис на брендот користејќи LED технологија. Сите верзии, од првото ниво на опременост па нагоре, користат LED технологија.

Кај нивоата GT/GT Pack, новите PEUGEOT 308 и 308 SW имаат целоснo LED адаптивни предни светла со матрична технологија наречени PEUGEOT Matrix LED Technology. Тие се составени од три елементи:
• Функцијата дневно светло е обезбедена со LED светло во форма на лавовски заби, воведена во гамата на PEUGEOT со новиот 508 во 2018 година.
• Краткото светло се состои од четири LED диоди комбинирани за да формираат доволно моќен светлосен зрак.
• Карактеристиката на долгото светло е обезбедена од матричниот модул составен од дваесет LED диоди, кои го додаваат нивниот зрак на оној на краткото светло. Во тоа се состои адаптивната функција на системот, бидејќи овие дваесет модули се вклучуваат и исклучуваат и ја прилагодуваат нивната светлина индивидуално и континуирано, во зависност од надворешните услови.

Камерата на врвот на ветробранското стакло ја анализира околината со цел да го прилагоди осветлувањето и интензитетот на LED диодите во матрицата. На овој начин, светлосниот зрак автоматски се прилагодува за да обезбеди оптимално осветлување, одржувајќи го долгото светло постојано вклучено без заслепување на другите возила.

Кога се приближувате до возило (претекнувате или следите) ноќе, новите PEUGEOT 308 и 308 SW го анализираат и го следат неговото движење. Сегментите на долгото светло се исклучуваат околу детектираниот автомобил за да создадат тунел од сенка, за да не го заслепите возачот на другиот автомобил, додека Вашето опкружување е силно осветлено.

Освен што обезбедува оптимално осветлување без воопшто да ги заслепите другите возачи, технологија PEUGEOT Matrix LED Technology кај новите PEUGEOT 308 и 308 SW може автоматски да се префрла помеѓу различни режими на осветлување во зависност од надворешните услови

Режим во град: штом возилото патува помеѓу 0 и 50 km/h се вклучува кратко светло.
Режим долго светло: При брзини помеѓу 50 и 110 km/h, предните светла се префрлуваат на долго светло. Ова значи дека тие го обезбедуваат својот целосен потенцијал за осветлување.
Режим на автопат: кога патувате со брзина поголема од 110 km/h најмалку 5 секунди, предните светла PEUGEOT Matrix LED Technology го менуваат аголот на долгото светло (+0,4%) со цел да се осветли подалеку – очигледно без да ги заслепите другите возачи. Штом возилото патува повеќе од 5 секунди со брзина помалку од 90 km/h, светлосниот зрак се враќа во првобитниот агол.

Link with us
Game bài đổi thưởng