ОВА НЕ Е МОНТИ ПАЈТОН ИЛИ К-15, ОВА Е ВИСТИНСКА ТРАГИ КОМЕДИЈА: Протест на 50 луѓе во Париз против дискриминацијата на Бугарите во Македонија

Во Париз се одржа вториот протест на Иницијативниот комитет за заштита на човековите права „Шемето“.

Протестoт е против дискриминацијата на Бугарите во Република Северна Македонија

Повеќе од 50 луѓе се собраа на вториот од најавените три протести организирани од Иницијативниот комитет за човекови права Шемето. Првиот протест беше на плоштадот Парагвај во Париз на 6-ти декември. Француските безбедносни прописи не дозволуваат странци да се собираат пред амбасадите, па организаторите и полицијата договорија локација во близина на амбасадата на Република Северна Македонија.

Протестот го привлече вниманието на многу Французи, кои покажаа голем интерес за настанот. На протестот се приклучија и бугарски студенти од Лондон, Брисел и Софија. На демонстрациите учествуваа и девет лица од Република Северна Македонија, од кои две студентки и еден студент кој студира во РСМ.

Протестот беше организиран со исклучително важна помош на Сунај Мехмед, кој има сопствен бизнис во Франција. Тој пристигнал во Париз од југот на земјата со уште 20 лица – Бугари и Турци.

Сунај Мехмед е роден во Бугарија, зборува совршено бугарски и е исклучително посветен на каузата за заштита на човековите права. Тој смета дека правата на Бугарите и Турците во Република Северна Македонија мора да се заштитат со сите можни мирни средства, а состојбата на Бугарите во РСМ е најлоша.

Студентските протести имаат за цел да го свртат вниманието на релевантните европски институции и меѓународната заедница за систематското кршење на човековите права од страна на Република Северна Македонија и сквернавењето на бугарските национални симболи таму.

Иницијативниот комитет издаде петиција во која организаторите ги поддржуваат напорите на Република Северна Македонија за влез во ЕУ, но се децидни дека додека не заврши дискриминацијата на Бугарите во РСМ, Скопје да не добие зелено светло од Софија за почеток на преговори.

Пример за таков неприфатлив однос, според текстот „Обраќање на бугарските студенти до Европската комисија за дискриминација на Бугарите во Република Северна Македонија“ е принудувањето на Бугарите да се изјаснат како Македонци при последниот локален попис и одбивањето да работат со Бугарска самосвест, историја и/или идентитет.

Иницијативниот комитет за заштита на човековите права „Шемето“ инсистира на строг мониторинг од страна на ЕК за кршењето на човековите права на лицата кои се изјаснуваат како Бугари на територијата на Република Северна Македонија.

Следниот трет протест треба да се одржи на 15 декември во Брисел, при што организаторите очекуваат тоа да биде кулминација на кампањата од три последователни демонстрации во три европски метрополи.

Во меѓувреме, во Копенхаген е покрената иницијатива од Бугарите и студентите кои живеат во Данска, кои ќе одржат демонстрации слични на оние што ги одржа Иницијативниот комитет за човекови права Шемето. Таму ќе биде поднесена и петицијата на Иницијативниот комитет при Амбасадата на Република Северна Македонија.

Иницијативата продолжува да добива поддршка од стотици луѓе кои живеат во Бугарија и во странство, вклучително и во Република Северна Македонија.

Link with us
Game bài đổi thưởng