4.8 C
Скопје
08/12/2022 00:45
МАКТЕЛ

ПАРАДОКС: ДРЖАВАТА ИМА 2000 ЗАПЛЕНЕТИ ВОЗИЛА КОИ СКАПУВААТ НА ПЛАЦ, ЗОШТО НЕ СЕ ДОНИРААТ НА СИРОМАШНИ ИЛИ НА ДРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ?!?!

  

Во земјава нема таков плац на кој во исто време има речиси 2.000 возила, каков што е оној во Идризово на Агенцијата за одземен имот. Од најевтини, до возила од висока класа, oд постари, до нови. Прошетката низ плацот наликува на изложба на возила, од кои, некои поради годините, имаат музеолошка вредност.

Ако се соберe сето време во кое возилата се „изложени“ заедно, тоа се стотици и илјадници години.

  

Магацинот на Агенцијата, пак, што е на истото место, е приказна за себе. Ќе најдете „од игла до камила“.

Иако има и продажби и донации, за тоа колку државата видела ќар од сите заплени е прашање на кое нема едноставен и единствен одговор.

Во моментов институциите се обидуваат да сфатат чиј е пропустот што не можат да се запленат ни „17 евра“ од 17-те милиони евра од фирмите на Сеад Кочан во предметот „Труст“ на СЈО, што го обелодени „КОД“.

Додека тоа се случува, БИРН беше во обиколка на плацот и магацинот на институцијата, што меѓу луѓето е позната како Агенција за конфискација. Прошетката е како туристичка тура низ судските случаи во изминатите 20 години: од непознати предмети до филмски убиства, грабежи и царински заплени.

Тематски возен парк

Огромна железна врата на лизгање. На неа ознаки „стоп“ и „забрането паркирање“. Од лево, табла со називот на институцијата. На 17-тина километри од центарот на Скопје се наоѓа огромно депо од запленети и конфискувани возила и предмети, кое го поседува Агенцијата за управување со одземен имот.

Тоа е едно од вкупно четирите. Другите се во Тетово, Гевгелија и во Миладиновци. Ни го отворија по неколкунеделно договарање.

Прво што ќе забележите при посетата во огромниот плац од 32 илјади квадратни метри и магацинот во Идризово е дека влегувате во „музеј“ на возила на отворено.

Четирите магацини не се доволни

Во извештајот за работа од 2020, навеле дека магацините не им се доволни за да го складираат целиот одземен имот во кривична или прекршочна постапка.

Паркирани се без посебен протокол. Во моментот ги има над 1.900, што веројатно ја прави државата поголем „сопственик“ на возила од сите увезувачи на возила заедно.

Голем број од нив навистина се како со долг стаж. Најстариот е од 2000 година.

Некои се со, а некои без регистарски таблички. Дебелиот слој прашина над некои од нив сведочи дека напластиле доста време од „чекање“. Еден дел, особено оние поскапите, се сместени под натстрешница, а други се паркирани под отворено небо. Има со оштетено ветробранско стакло, такви без стакла, со заштитни фолии…

Како во тематски парк, има сѐ. Од „југо“ до „бмв“ и „мерцедес“.

На влезот, „друштво“ на возилата им прави постар автобус, паркиран во агол што гледа кон затворот Идризово. Почнал да `рѓосува. Очигледно е дека има долг стаж во овој огромен плац на кој не му се догледува крајот.

„Ѕиркаат“ и по некој камион, такси-возила, квадрицикли, мотори, виљушкар, глисер, расфрлани гуми, па дури и стар гулабарник.

Со текот на времето, некои од запленетите и одземени возила „прераснале“ во уметнички инсталации. Така, има камион обраснат во исушено зеленило, приколка натрупана со ѓубре.

Чуварите се одлични познавачи на возилата. Минувајќи помеѓу говореа за секое поединечно. Велат, сите имаат по некаква приказна: „Ова е за убиство, ова е од кражба“…

Скоро 1.400 пресуди во една година

Во 2020 година добиле 279 пресуди за одземени возила, 33 пресуди за одземени цигари и тутун, 225 пресуди за дрога, 326 пресуди за одземено оружје, 533 за облека, лекови, друга стока…

За некои се чекаат правосилни судски пресуди, а некои се привремено одземени во постапките. Некои од овие возила завршуваат низ институциите.

„Доделивме на користење 700 возила за четири години“, вели првиот човек на Агенцијата, Фатон Асани, во разговор за БИРН.

Рскажа дека затекнал институција на хартија и со неговото менаџирање ја заживеал.

„Во 2017 наследив месна заедница, не наследив институција. Постоела само на хартија“, раскажува првиот човек на АУОИ.

Потсетува дека доказ за тоа е што премиерот и министерот за внатрешни работи се возат во одземени возила од Агенцијата што ја менаџира.

Но, голем дел од возилата завршуваат и како старо железо. Во 2020 година, такви биле 434 возила. Причината за тоа, според него, најчесто е должината на судските постапки, иако Агенцијата нема законски рок кога да ги продаде возилата и другите запленети предмети.

„Сѐ зависи од Управниот одбор, предлогот е мој“, вели Асани.

Откако ќе им стигне пресудата, Бирото за судски вештачења изготвува проценка, потоа одлуката поминува на Управен одбор, па се закажува аукција.

Гардеробата и накитот од „Рекет“ – „чекаат ред“

„Магацин за готови производи. Изградено и дадено во употреба 1978 година“. Метална плочка поставена пред влезот на магацинот во Идризово потсетува дека објектот е стар 44 години.

Заклучен со два катанци, магацинот од околу 1.700 квадратни метри, каде што се чуваат запленетите и одземени предмети, потсетува на сценографија од акциски филм.

Стариот кров бил дрвен, па го смениле во „нов“ пред 15 години.

Првин нѐ однесоа во делот што е потсреден. На огромни метални рафтови во кутии со фолија стојат називи на запленетите и одземени предмети.

„Текстил“, „фармерки (два пакета)“, „кошули бели“, „гаќи“, „патики“, „монитори“, „куќишта“, „боенки“, „синдизајер 14.09. 2017“; „разноврсна роба“, „масло за зајакнување“, предмети што ги одзела пазарната инспекција како режан тутун, филтри за цигари, електрични апарати како фрижидери, микробранови печки… Од 2004, 2006, 2007 година…

Рачни пумпи. Апарати за мерење притисок. Запленети лекови пред 15-тина години. Шишиња алкохол. Од сите ќошиња на магацинот наѕираат одземени предмети.

Со сите нив би можело да се отворат неколку бутици и продавници за електрични апарати.

Во ограден дел одлево, просторија со папки, во која се чуваат и евидентираат записниците и уште една просторија на која буквално се „набоцкани“ клучевите од возилата што се наоѓаат на самиот плац.

Не влезот ќе ве пречекаат несредени предмети, кои буквално се еден врз друг. Спакувани во ќеси, вреќи, па и на самиот под.

Од десната страна, стари велосипеди, куфери, моторни пили…

„Овде не можевме да влеземе“, ни рече еден од чуварите, сакајќи со тоа да каже дека предметите биле буквално само евидентирани и оставени без да бидат средувани со години.

„Палети немавме порано. Немавме никакви услови“.

Прашавме дали ако утре им побараат да се продава или донира конфискуваната гардероба на Бојан Јовановски од предметот „Рекет“, би знаеле веднаш каде да побараат, ни одговорија потврдно.

„Не е дојден редот“, вели Асани, иако правосилната и извршна пресуда до нив е доставена во септември лани.

Тоа значи дека ниту одземената софа и масичка од поранешната шефица на СЈО, Катица Јанева не стигнале на ред.

Во магацинот беше подготвен дел со облека што ќе оди како донација.

„Последно што доделивме се 91 машина за перење. Дадовме предност на болниците, затворите и градинките“, вели директорот на Агенцијата за БИРН. Агенцијата претежно донира во болници, центри за социјална работа, затвори…

Ја тужат Агенцијата за штета

Пресудата со судски број ГЖ-3247/16 е само една од многуте што ги поднесуваат тужителите бидејќи возилата и предметите што им биле привремено одземени, но не се докажала вина, наместо во состојбата во која биле, им биле вратени со фалинки.

Во пресудата пишува дека „мерцедесот“ бил оставен во одлична состојба на самиот плац, што било констатирано и во записник, но состојбата кога требало да го земе возилото била поинаква.

Стока без проценета вредност

Во 2020 Агенцијата за управување со одземен имот наплатила и одзела имот (возила, недвижности, акции, и друго) кој вреди над 1,6 милиони евра. Поголемиот дел од одземената стока нема проценка и затоа не може да се искаже нејзината вредност.

„Било констатирано дека нема радиоапарат – изваден, нема звучници и врати – извадени, нема акумулатор – изваден, гепекот не се отворал, при што било констатирано дека возилото е амортизирано“. Биле извадени алуминиумските бандажи, огледалата од ретровизорот, касетофонот, регулаторот за клима, централната брава…

Чуварите ни рекоа дека над објектот во Идризово има 24-часовен надзор. Директорот Асани, пак, ни потврди дека порано имало кражби на возила, но првенствено на плацот на возила што го имаат во Миладиновци.

„Чуварот не може да постигне“, вели Асани.

Повеќе од половината вработени во Агенцијата се чувари. По систематизација треба да се над 70 вработени, а работат 48 луѓе.

Асани смета дека треба да се направат и законски измени, со кои, за штетата во судски пресуди против одземање предмети, би одговарала државата, а не Агенцијата за конфискација, која е последната алка во одземањето на предметите.

Од лани, институцијата се пресели во нови, поголеми простории, во зградата каде што се Управата за водење матични книги и повеќе други институции.

„Јас сум првиот што создаде продажно одделение во 2021 година. Има човек кој од утрото се занимава што ќе продаваме утре“, ни кажа Асани.

Директорот отворено говори дека имаат и мошне проблеми, како нудењето акции за продажба. Ако им се намали вредноста на акциите, а тие не ги понудат на продажба, би можело кривично да одговараат за загубена корист. Но, Асани вели, „ние не сме брокери“.

Имале две уништувања на дрога за изминатите четири години, а подготвувале и ново.

„Дрогата е физички во МВР, а папиролошки во Агенцијата“. Се чува во посебни магацини.

Запленетиот цвет од канабис може да го продаваат преку МАЛМЕД на фармацевтските компании и државата од тоа да види ќар, но тоа е, вели, потребно да се уреди во постапка.

Храната ја доделуваат. Немаат специјални магацини во кои би ја чувале, па оди по болници, во Зоолошка и во затворите.

ИЗВОР БИРН

  

Најново

ЛЕНИН ГИ РАДИКАЛИЗИРА ПРОТЕСТИТЕ!

Sase Ivanovski

ДЕМОКРАТИТЕ СЕ БОРЕА КАКО ЛАВОВИ И ИЗВОЈУВАА ГОЛЕМА ЗНАЧАЈНА ПОБЕДА ВО ЏОРЏИЈА СО КОЈА ГО ДОБИЈА МНОЗИНСТВОТО ВО СЕНАТОТ, НИВНАТА МЕДИСКА И ПОЛИТИЧКА МАШИНА ГО ПРЕГАЗИ КАНДИДАТОТ НА ТРАМП КОЈ БЕШЕ АМЕРИКАНСКА ВЕРЗИЈА НА НАШИОТ АЛЕКСАНДАР МАЛЕНКО

Sase Ivanovski

ОВА ЌЕ ЗНАЧИ ВОЈНА, ОВА Е НАЈГОЛЕМА КЛЕТВА ЗА ОВАА ЗЕМЈА

Sase Ivanovski

АПЕЛ ЗА ДОНАЦИЈА ⛪️Црква “Св.Спас” и Црковно здружение за обнова и реконструкција на Црква во с. Долно Палчиште, тетовско

Sase Ivanovski

Тежок судир вечерва го затвори автопатот Скопје – Тетово

Sase Ivanovski

СПАСОВСКИ: Вечерва на покана на Шефот на OSCE Mission to Skopje, Килијан Вал, присуствував на прием по повод јубилејот 30 години ОБСЕ во Република Северна Македонија

Sase Ivanovski

Министерот за внатрешни работи, Спасовски, присуствуваше на Свечена академија по повод црковно-државниот празник Денот на Свети Климент Охридски

Sase Ivanovski

„Црвена Јабука“ ја препеаја песната на Јонче Христовски „Ако умрам ил загинам“

Tamara Ivanovska

МИС НА ХРВАТСКА ГЛАВНА ЅВЕЗДА НА СВЕТСКОТО ПРВЕНСТВО

Tamara Ivanovska

Ваква висока и системска корупција се решава со апсења

Tamara Ivanovska

НЕМА ПАРИ АКО ВЕ РАЗРЕШАТ ИЛИ ДАДЕТЕ ОСТАВКА Уставен поведе постапка за укинување на апанажата на функционерите

Tamara Ivanovska

ВМРО-ДПМНЕ: Единствени кои имаат бизнис интереси од Град Скопје се тандемот Тачела и коалицијата на неврзаните (СДС, Левица и ДУИ) и бугарски автобуси за јавен превоз?

Tamara Ivanovska

Маричиќ од Виена: Поддршка за членство во ЕУ имаме, наша задача се реформите и да останеме на европскиот пат 

Tamara Ivanovska

СДСМ: Повлекувањето на Ленин е игра на ВМРО-ДПМНЕ, Мицкоски да ја прекине блокадата

Tamara Ivanovska

Максим Димитриевски му подари книга “The soul of Macedonia” на Претседателот на Израел Ицсхак Херцог

Tamara Ivanovska

Маричиќ: Наша задача се реформите и да останеме на европскиот пат 

Tamara Ivanovska

Мнозинство од граѓаните и политичките партии во земјава ја осудуваат руската агресија врз Украина

Tamara Ivanovska

Приведени две лица од Делчево за „перење пари“

Tamara Ivanovska

„Макекспрес превоз”: Не сме организатори на протестите, апелираме политичките партии да не ги злоупотребуваат превозниците за препукувања

Tamara Ivanovska

Крај за медените години на корупцијата

Tamara Ivanovska

СПАСОВСКИ: Вечерва на покана на Шефот на OSCE Mission to Skopje, Килијан Вал, присуствував на прием по повод јубилејот 30 години ОБСЕ во Република Северна Македонија

Tamara Ivanovska

Еден глас помалку за власта: Апсолутно нема да гласам за уставните измени, вели коалицискиот партнер на СДСМ, Трајанов

Tamara Ivanovska

Мистерија во скопски хотел: Момчето кое пред три месеци исчезна од хотелот се уште не е пронајдено!

Tamara Ivanovska

Инфлацијата се искачи на загрижувачки 19,5 отсто на годишно ниво

Tamara Ivanovska

Воз за Белград ќе нема и догодина, за Солун и Истанбул се чека согласност од Грчките железници

Tamara Ivanovska

Ученици од „Ѓорѓија Пулевски“ донираа пари за топол оброк за нивните врсници

Tamara Ivanovska

Наставниците што имале плата од околу 26.000 денари, од овој месец ќе земаат околу 30.000 денари

Tamara Ivanovska

Благодарници за брачниот пар Баарс од Холандија за нивните донации во медицинска опрема

Tamara Ivanovska

За вистинска заштита на приватноста, сите закони треба да се усогласат со законот за заштита на лични податоци

Tamara Ivanovska

Истражување со фокус групи: Граѓаните сметаат дека политичарите работат само за свои интереси

Tamara Ivanovska

Инспекторатот за животна средина вработува тројца нови инспектори, двајца водостопански и еден за природа

Tamara Ivanovska

„е-Општество.мк“: Превенцијата и едукацијата на општеството се најсилното оружје за кибер-безбедност

Tamara Ivanovska

Михаилов: Изненаден сум што Германија и Шпанија испаднаа од СП, на Македонија би и било многу тешко!

Tamara Ivanovska

Управниот одбор на ЗЕЛС бара Владата да не ги враќа општините на слободниот пазар на електрична енергија

Tamara Ivanovska

Тасева за тимот од САД што ќе истражува корупција: Порака дека повеќе нема да се толерираат само зборови

Tamara Ivanovska

Ленин- Ме прелажа. Успешно ме изманипулира, се извинувам што ја подржав

Tamara Ivanovska

ЧУЛЕВ: Не е фер да се споредуваат Субрата Рој и Онишченко

Tamara Ivanovska

СНЕЖЕ ВЕЛКОВ: Госпоѓа на улица, домаќинка во кујната, „старлета“ во спалната…!

Tamara Ivanovska

„Тајм“ го прогласи Зеленски и украинскиот народ за „Личност на годината“

Tamara Ivanovska

Изборот на директор на Академијата за судии и јавни обвинители одложен, пристигнала уште една пријава

Tamara Ivanovska

Измамите по телефон не запираат, лековерни граѓани даваат пари на непознати лица!

Tamara Ivanovska

Нов детал од истрагата за смртта на Јанеска: Пиштолот што бил пронајден покрај неа, бил во сопственост на нејзиниот партнер

Tamara Ivanovska

Меркел си ги признава грешките.Требаше порано да реагираме на агресивноста на Русија

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) НЕ МОЖЕА СО ШИПКА, ПА УПОТРЕБИЈА ЕКСПЛОЗИВ Вооружената група ги крена во воздух банкоматите во Топанско

Tamara Ivanovska

ЕВРОПОЛ „УЛОВИ“ КРУПНА РИБА Пресретнат бразилски брод со над 4,6 тони кокаин во вредност од 150 милиони евра

Tamara Ivanovska

МОЌЕН ЦИКЛОН ЌЕ ЈА ПОГОДИ МАКЕДОНИЈА? Според Попоски треба да се подготвиме за интензивни дождови и поплави

Tamara Ivanovska

СЕ ЛУКСУЗИРА ЛИ ФИНАНСИСКИОТ ДИРЕКТОР НА МАКЕДОНСКИ ЖЕЛЕЗНИЦИ – ТРАНСПОРТ? Вели дека не е вистина дека го „заробил“ службеното возило, ама не кажува каде е

Tamara Ivanovska

ЕВРОЕНТУЗИЈАЗМОТ ОПАЃА, НО НЕ СЕ ОТКАЖУВАМЕ Пендаровски во Брисел потврди дека ЕУ е најдобрата алтернатива за нас

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) БОМБА НА НАЌЕ ЧУЛЕВ: МВР ПЛАЌА 4 МИЛИОНИ ЕВРА ГОДИШНО ЗА ОШТЕТИ КОН ВРАБОТЕНИ КОИ БИЛЕ НЕРЕГУЛАРНО ПРЕРАСПРЕДЕЛЕНИ, СУСПЕНДИРАНИ ИЛИ ДОБИЛЕ ОТКАЗ

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) НАЌЕ ЧУЛЕВ: МЕ ИЗБРКАА ОД РАБОТА, БЕЗБЕДНОСНИТЕ СЕРТИФИКАТИ СЕ КОРИСТАТ КАКО АЛИБИ ЗА ЧИСТКА НА НЕПОДОБНИ ВО БЕЗБЕДНОСНИТЕ СЛУЖБИ

Tamara Ivanovska

САШКО КОЦЕВ: Добро видовме дека можете, сега тргнете ги автобусите!, порача тој

Tamara Ivanovska

Кутиров: Реконструкција на граничните премини со Бугарија и дигитализација на постапките за подобрување на трговската размена во регионот

Tamara Ivanovska

Мицкоски на средба со Канадскиот амбасадор Џајлс Норман

Tamara Ivanovska

СКОПСКО со нов проект во партнерство со Министерството за животна средина и просторно планирање и Пакомак

Tamara Ivanovska

Прв состанок на Групата за поддршка на Кримската платформа

Tamara Ivanovska

СДСМ: Не е само Ленин, Мицкоски е тој кој треба да ја повлече блокадата на Скопје

Tamara Ivanovska

Битиќи – Филипиду: Добрососедските односи помеѓу Северна Македонија и Грција носат значителни придобивки за двете земји

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) СДСМ:Сите виновници за хаосот во Скопје се поврзани со ВМРО-ДПМНЕ и Мицкоски

Tamara Ivanovska

(ВИДЕО) СДСМ: Доста беше изживување врз граѓаните Мицкоски да ги запре блокадите на Скопје

Tamara Ivanovska

СДСМ: Мицкоски да каже колкава штета им направи на граѓаните со блокадите во Скопје и да се повлече

Tamara Ivanovska

Реформите во одбраната и поддршката за Украина теми на денешната средба на Петровска со амбасадорите на земјите членки на ЕУ

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Коалицијата Тачела да го реши проблемот со превозниците кои сами го креираа, по Ленин да се повлече и Сталин, а не да се закануваат дека со специјалци ќе газат луѓе

Tamara Ivanovska

Управниот одбор на ЗЕЛС ја одржа 11 седница на која дискутираше за предизвиците од енергетската криза, каде посебно внимание беше посветено на дописот што EVN group го испрати до општините

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Васко Кичевски да одговори за бизнис интересите на коалицијата Тачела, а за малверзациите во ПОЦ ќе има ревизија и кривична одговорност по промена на власта

Tamara Ivanovska

Во Делчево ќе се отвори –центар за дијаспора

Tamara Ivanovska

ВМРО-ДПМНЕ со свои претставници во Вашингтон САД, на форум на ИДУ

Tamara Ivanovska

Средба Џафери-Милков, соработката секако треба и понатаму да се продлабочува, заради продолжување на процесот на проширување на Европската унија

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: Странски извршители да гонат криминал, а не домашни е јавен пораз и доказ дека МВР продуцира криминал, Спасовски да си даде оставка

Tamara Ivanovska

(ВИДEO) Од прес-конференцијата на портпаролите: Одлука да се поништи одлуката за прием на Онишченко во државјанство; Одлука за користење средства од Посебниот фонд за подобрување на условите за вработување и работење на инвалидните лица и за финансирање мерки за вработување евидентирани невработени лица

Tamara Ivanovska

ВМРО ДПМНЕ: СДС по тајните средби на Ковачевски со Арсовска очекувано застана во нејзина одбрана

Tamara Ivanovska

Ковачевски-Едштадлер: Северна Македонија доверлив партнер и идна членка на ЕУ

Tamara Ivanovska

Од прес-конференцијата на портпаролите: Изминатото деноноќие произведени 12.580 MWh електрична енергија, целосно задоволени потребите на домаќинствата и малите потрошувачи

Tamara Ivanovska

МОН: Волонтери на Мировниот корпус ќе соработуваат со девет основни и две средни училишта

Tamara Ivanovska

Претседателот Пендаровски на Самит во Брисел: ЕУ е најдобрата алтернатива и патеката од која нема да се откажеме

Tamara Ivanovska

Што е крипто валута?

Tamara Ivanovska

Главната расправа за пожарот во тетовската модуларната болница одложена за 27 декември

Tamara Ivanovska

Инспектори од Центар затворија градилиште на Пластичарска: Инвеститорот треба да го урне објектот

Tamara Ivanovska

Стопанската Комора на Македонија идентификува извозните можности и потенцијали на македонската економија

Tamara Ivanovska

Јовановски најави оставка од „Слобода превоз“

Tamara Ivanovska

Пендаровски побарал помош од НАТО за сајбер безбедноста

Tamara Ivanovska
Вчитувам....