ПОКРАЈ ПАНДЕМИЈАТА УШТЕ ОВА МУ ТРЕБАШЕ НА СВЕТОТ: РЕАКТОРОТ ВО ЧЕРНОБИЛ ПАК СЕ АКТИВИРА, НАУЧНИЦИТЕ СЕ ЧУДАТ ШТО ДА НАПРАВАТ ЗА ДА СПРЕЧАТ НОВА НУКЛЕАРНА КАТАСТРОФА!

Новата стотици милиони евра вредна купола која се изгради со пари од ЕУ над разрушениот трет реактор во Чернобил сега прави нови проблеми кои не биле предвидени при проектирањето и конструкцијата.

Имено првата конструкција која стоеше долги години и беше на брзина изградена од властите на СССР во 1986-та кога се случи катастрофата, имаше на својата површина дупки низ кои влегуваше вода од врнежи со која се ладеше реакторот и нуклеарното гориво кое беше преостанато по експлозијата, но исто така воата ги успоруваше неутроните кои се емитираа од нуклеарното гориво пред се ураниум и плутониум. Но сега новата купола нема дупки и горивото е суво и нема вода да ги успори неутроните па се повеќе се дијагностицираат нуклеарни реакции, народски кажано горивото почнува да врие и научниците се плашат од нова нуклеарна реакција која ќе предизвика нова еколошка катастрофа како таа во далечната 1986-та кога во небото се емитираше радиоактивен отпад кој леташе над цела Европа и направи многу штета врз тогашната популација на цела Европа, не се знае точно колку илјадници луѓе беа озрачени и поради тоа починаа од канцер.

Целата сторија на овој линк.

Link with us
Game bài đổi thưởng