Премиерот Заев: Најлесно е да бидете популисти и да кажете нема закон, но постои потребата за легализација на 50.000 дивоградби, живеалишта, водоводни и канализациони мрежи

„Во вакви околности, најлесно е да бидете популисти и да бидете гласни и да кажете – нема закон. Но, што правиме со другите 50.000 дивоградби, со стовариштата, фабриките, кои не се спорни за никој, а треба да добијат имотни листови?“, вели премиерот Заев во интервју за „Фокус“, за Законот за легализација, кој по изгласувањето во Парламентот, не беше потпишан од Претседателот на државата и за кој сега се води дебата.

Тој посочи дека потребата од носење на новиот Закон беше поради тоа што престана да важи стариот и оцени дека новиот закон ќе овозможи приматели на социјална помош да не плаќаат ништо, напоменувајќи дека постои потребата од легализација на половина од постојните водоводни и канализациони мрежи, дел од локалните патишта и културни домови и обележја.

Притоа, премиерот Заев потенцира дека се слушаат укажувањата на стручната јавност, колективните згради не беа ставени во Законот, поради остварување бизнис и избегнување на Законот и дека УНЕСКО е комплетно вграден во заштитата на Охридскиот Регион, согласно Законот за управување и таму нема легализација.

Исто така, нема да биде дозволено градење и во националните паркови и во сите заштитени подрачја.

Link with us
Game bài đổi thưởng