СДСМ најавува прв дигитален онлајн конгрес и измени на статутот, лидерот ќе го бираат сите членови наместо делегати

На 25 октомври ќе се одржи дигитален конгрес на СДСМ, најави генералниот секретар на СДСМ Љупчо Николовски.

-На овој дигитален конгрес ќе биде даден отчет за досега сработеното, со осврт на изборниот резултат, победата на парламентарните избори и визијата за следниот четиригодишен мандат, даден од граѓаните. Како современа партија која постојано се менува, ќе разговараме за измени и дополнувања на Статутот на СДСМ, за уште поголема демократизација на партијата. За зголемување на директната внатрепартиска демократија, зајакнување на положбата и учеството на жените и младите и процесите на одлучување – рече Николовски.

Тој нагласи дека етичка одговорност на сите членови на СДСМ, согласно највисоките меѓународни стандарди и практики, е нивна заложба која, како што посочи, ќе ја канализираат на соодветен начин.

-Со предлог измените првпат во историјата на Република Северна Македонија СДСМ ќе спроведе директен избор на претседател на партија. Членовите лично ќе гласаат на слободни, непосредни, фер и демократски внатрепартиски избори. Најавувам и други измени согласно меѓународните стандарди на социјалдемократијата, како што доликува на една прогресивна партија како СДСМ – порача Николовски.

sun win

tải sunwin apk

game sunwin sunwin web sunwin.apk mới nhất

sunwin

sunwin tài xỉu sunwin club tải sunwin